Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
podejrzewam, ze baliby się, ze umiera 
.Niestety okazało się, że mam niedoczynność (TSH-4,94, FT4 - 11,5) - dobrze,że przy takich wynikach wogóle poszłam do endokrynologa, bo pocieszałam się wcześniej, ze przecież to chyba nieduże przekroczenie normy, która jest do 4 (na szczęście podpowiedział lekarz rodzinny). Trafiłam do dobrej endokrynolog, dla której ważniejsze było wyjaśnienie co i jak, niż zapisywanie co miesiąc na wizyty z wynikami (płatne oczywiście:). Szczęśliwie też zaproponowana przez nią dawka (Euthyrox 50) okazała się właściwa, a choroba okazała się jedynie niedoczynnością prostą
Przekazuję trochę tej wiedzy dla początkujących:)
Jak najszybsze zbadanie przeciwciał TPO (na szczęście wyszło w normie) i najlepiej USG tarczycy (moje wyszło bez złych zmian, tylko tarczyca bardzo mała, co najprawdopodobniej jest powodem niedoczynności).
Przyjmującym różne suplementy radzę też dokładnie przeczytać ulotkę Euthyroxu, bo z niektórymi lekami należy odczekać kilka godzin od tabletki (np. z żelazem). To tyle z grubsza. Endokrynolog pocieszała, że nie jest to najgorsza z chorób-tabletka niedroga i tylko raz dziennie na czczo (30 min.przed jedzeniem odczekuję dosypiając w łóżku, bo ja z tych, co od razu się rzucają na śniadanie
), i cóż, że do końca życia?
(to już trzeci cykl!
)

) badać ft4, a nie TSH - prawdę mówiąc, nie wiem do końca dlaczego - może TSH za bardzo się waha? Ogólnie w ciąży wzrasta zapotrzebowanie na hormony produkowane przez tarczycę, więc przy wcześniejszych niedoborach, o których mogłaś nie wiedzieć, to chyba standardowo wyniki mogą być gorsze. Jod ma wpłynąć na prawidłową tarczycę u maleństwa, ale na pewno nie zastąpi przyjmowania hormonu (Euthyrox). Nie wiem, jakiego masz ginekologa, ale nie wszyscy mają wiedzę z endokrynologii, więc ja bym na Twoim miejscu jednak spróbowała dostać się do jakiegoś endo, chociażby po to, żeby porównać opinie dwóch lekarzy - nie zaszkodzi, a będziesz spokojniejsza.