Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeJan 10th 2014 zmieniony
     permalink
    azniee: To mnie trochę dziwi. Bo w takim wypadku dużo korzystniej dać 50, niż fundować takie wahania co drugi dzień. Niektórzy twierdzą, że nawet łączenie dawek typu 25/37,5, 37,5/50 nie jest dobre i powinno się wyliczyć jedną dawkę, nawet jeśli jest tu trochę roboty przy dzieleniu tabletek.

Tydzień temu robiłąm samo TSH i było 0,074. Na podstawie tego kazał mi brać naprzemiennie, bo mam tylko E75 na stanie. Pierwsze co zasugerował przejście na E50, ale nie mam skąd wziąć. W poniedziałek mi wypisze receptę i zmieni dawki na pewno.

Mi by się nie chciało bawić w takie rżnięcie tabletek, ale jak mus to mus ;) kupiłam sobie nawet w Biedronce taki pojemnik na leki z podziałem na dni tygodnia i pory dnia, jak jakaś babcia stara się teraz czuję ;)
    •  
      CommentAuthorazniee
    • CommentTimeJan 10th 2014
     permalink
    kupiłam sobie nawet w Biedronce taki pojemnik na leki z podziałem na dni tygodnia i pory dnia, jak jakaś babcia stara się teraz czuję ;)

też nad takim myślałam...dobrze, że piszesz, będzie mi raźniej... (nawet moja babcia takiego nie ma :bigsmile: )
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeJan 10th 2014
     permalink
    Moja babcia też nie miała takiego bajeru, a brała leków na kilogramy :)
    Generalnie fajna sprawa, jak gdzieś wychodzisz bierzesz do torebki jedną przegródkę i nie musisz brać kilku listków tabletek. Polecam ;)
    •  
      CommentAuthor~adrianna
    • CommentTimeJan 11th 2014
     permalink
    hahahaha uwielbiam Was, bo ja też nad takim myślę, tyyyyle tego jest, że omg. :D
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Dziewczyny a czy TSH [i ogólnie tarczyca] u mężczyzn to ta sama para kaloszy co u kobiet ?
    Czy płeć ma tu jakiekolwiek znaczenie ?

Pytam bo mój brat [32 l] odebrał dwa dni temu wyniki.
    Lekarz - endokrynolog złapał się za głowę.
    Wynik TSH 40,12 !!
    Spotkałyście się z takim przekroczeniem normy ? Chyba, że norma dla mężczyzn jest inna....

Co dziwne nie dał mu żadnych leków tylko umówił na poniedziałek na USG tarczycy, nie wiem podejrzewa jakieś guzy ? :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthor~adrianna
    • CommentTimeJan 11th 2014 zmieniony
     permalink
    Chyba są takie same , ale ostatnio tak duże wyniki, albo i większe miała Isiula. Przez usg można zobaczyć czy są wole, czy może hashi i wszystko, ale że on tego nie poczuł wczesniej, że tak źle Oo
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    MsFuggy: ale że on tego nie poczuł wczesniej, że tak źle

Wiesz myślę, ze poczuł. Tylko wiesz jak to z facetami. Do lekarza idą jak ktoś ich siłą wypchnie.
    A samopoczucie miał fatalne od kilku mscy, non stop siedział [ i spał :shocked::shocked: ] w grubym swetrze, przytył w ciągu pół roku ponad 10 kilo [ :shocked::shocked: ] i całymi dniami się mu oczy zamykały.
    I jak mu mówiliśmy - idź zbadaj tarczycę, cukier czy tam coś to nie, po co, nic mu nie jest.
    No ale w końcu go bratowa siłą zaciągnęła.

Co dziwne, bratowa jest w 4-tym miesiącu ciąży a do zapłodnienia doszło już jak on zachorował.
    Jakby się to u panów nie przekłada na płodność ?:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor~adrianna
     permalink
    oj tak masz rację z tym wypychaniem. Przekłada się, no ale nie mówmy ,że jest całkowita bezpłodność.. tutaj każda kobietka miała jakiś problem z tym, a jednak są mamusiami (chcę w to wierzyć). Ale dobrze, że jednak bratowej się udało, to teraz już lekarz to ogarnie (miejmy nadzieje, bo wciaż trafiają się takie dziwne egzemplarze co się minęły z powołaniem zdecydowanie)
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    TEORKA: Spotkałyście się z takim przekroczeniem normy ? Chyba, że norma dla mężczyzn jest inna....

Ja miałam niedawno ponad 52 od przedawkowania leków na nadczynność. Przytyłam w 2 miesiące 13kg i też śpiączkę miałam okrutną. Dostałam hormony i teraz znowu mam nadczynność, tylko kurczę nie chudnę :(

Twojego brata będą teraz pewnie diagnozować w kierunku Hashimoto, stąd USG tarczycy. Do tego pewnie zbadają ft3, ft4, przeciwciała aTPO i aTG. Dziwne, że mu od razu nie dali hormonów na zbicie tego TSH. Ja jak miałam w ciąży lekką niedoczynność to od razu dostałam Euthyrox i dopiero po tym kazali mi zrobić te badania.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Dzięki Isiula za odpowiedź :wink:
    Ciekawa jestem co z nim dalej będą robić, mam nadzieję że to jest dość do wyleczenia łatwe....
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    USG to diagnostyka w kierunku Hashimoto. Przy tak fatalnym wyniku wątpię w inną opcję (niedobór jodu). Nie wiem jak to u mężczyzn działa na płodność, widać nie tak źle :wink: Jeśli to Hashi to nie do wyleczenia, ale do leczenia...
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeJan 12th 2014
     permalink
    Teorko, ja miałam jeszcze wyższe TSH i tak samo jak isiula miałam nieustającą śpiączkę, było mi przeraźliwie zimno i szybko tyłam. Poza tym byłam w dość dobrej formie, pracowałam i zajmowałam się domem.
    U mnie takie wyniki były spowodowane przyjmowanie leku na nadczynność kiedy byłam już w niedoczynności. Potem zaczęłam brać leki na niedoczynność i TSH bardzo szybko spadło.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Czyli z tego co rozumiem u Was obu ten wysoki wynik to skutek źle dobranego leku, tak ?
    Ciekawe zatem czy taki wynik uzyskany w sposób "naturalny" a nie z winy leku, może być groźniejszy, gorszy itp
    Mam nadzieję, że to bez znaczenia jednak :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Teorka ja mialam Tsh w granicach 30 ,ft 4 i ft3 wskazywalo na niedoczynnosc.Laborant od razu zrobil na przeciwciala i byly duzo ponad norme.Tak zaczela sie moja przygoda z tarczyca.
    Usg wykazalo hashimoto.Prawda jest taka ze hashi nigdy sie nie wyleczy,leki sa po to zeby nie wpadac w niedoczynnosc badz w nadczynnosc.Odpowiednia dieta i suplementacja jedynie mozna zmniejszyc przeciwciala.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorAlinka
    • CommentTimeJan 13th 2014
     permalink
    Witam się dziewczyny :D Ja również z tych tarczycowych.
    Mam do was pytanie. Jak badacie krew na tsh to rano przed badaniem bierzecie tabletke na niedoczynnosc czy nie ??
    W polsce zawsze mi mowili ze mam nie brac zas w anglii mi mowili ze moge wziasc tabletke..... Powiedzcie mi jak powinno sie robic prawidlowo.
    U mnie wykryto niedoczynosc po pierwszej ciazy, mialam typowe jej objawy. W polsce robilam jeszcze przeciwciala i rowniez wyszly mi mocno ponad norme. W uk zrobilam jeszcze usg tarczycy i lekarz powiedzial ze mam ja lekko powiekszkona. Czy oznacza to ze mam hashimoto ??
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeJan 13th 2014
     permalink
    Alinka ja mieszkam w Austrii i tutaj za kazdym razem przypominaja zeby nie brac lekow przed badaniami.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    • CommentAuthorbas28
    • CommentTimeJan 14th 2014
     permalink
    Alinka-Tak w anglii mowia ze to nie ma znaczenia, mi tez tak mowili, sa niedouczeni.dlatego tez to ja za kazdym razem jak mi cos mowi I tak sama sprawdzam
    Przed badaniem nie nalezy brac LEVOTHYROXYNE
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Teo, u mnie po prostu GB nagle przekształcić się w Hashi i w sumie tak, miałam źle dobrane leki.
    Ja słyszałam, że jeden proszek eutyrox przed badaniem nie ma specjalnego wpływu na TSH ale już na FT3 i FT4 spory.
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    _Isia_: u mnie po prostu GB nagle przekształcić się w Hashi

Oj, to tak można?? A miałaś jodowanie czy samo z siebie przeszło w Hashi?
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Inaczej, miałam zdiagnozowaną nadczynność która była początkiem Hashimoto, natomiast GB było pierwszą prawdopodobnie błędną diagnozą mojej lekarki. I leczyła mnie na GB kiedy ja już miałam Hashimoto przez co doprowadziła mnie do skrajnej niedoczynności. Ponoć moje Hashimoto było wyjątkowo nietypowe bo miałam poza wynikami, mnóstwo objawów GB. Lekarka wówczas zbadała mnie bardzo dokładnie, coś ze 40 minut trwała wizyta. Pamiętam, że bardzo dokładnie oglądała moje oczy i wykonywałam jakieś dziwne polecenia ;) To bardzo dobra znana lekarka, nie wiem czemu taki błąd. Na szczęście jakoś się z tego wygrzebałam ;)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Mój brat miał dzisiaj USG, na szczęście guzów brak.
    Jest natomiast jeden płat dużo mniejszy od drugiego. Idzie jutro z wynikiem badania do lekarza i zobaczymy co i w jakiej dawce dostanie.
    --
    •  
      CommentAuthorAnka80
     permalink
    Mi moja endo powiedziała dokładnie to samo co Isi - biorę euthyrox i jak robię samo TSH to biorę rano tabletkę, jeżeli mam zrobić ft-y dodatkowo to wtedy tabletki wziąć nie mogę. Nawet pielęgniarki które pobierają krew - jak widziały na skierowaniu TSH to nic nie mówiły, a jak widziały ft to sie pytały, czy aby nie brałam leku rano....
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeJan 15th 2014 zmieniony
     permalink
    Isia, to skomplikowane ;) nie wiedziałam, że można pomylić GB z Hashi. Słyszałam tylko, że GB może się objawiać niedoczynnością, ale to chyba rzadko się zdarza.
    U mnie nie mieli wątpliwości, lekarz tylko przytknął głowicę USG do szyi i od razu powiedział, że mam GB. Te dziwne badania oczu też miałam ;)

Byłam w poniedziałek u endo i kazał mi brać naprzemiennie E75 i E50. Myślałam, że jakoś bardziej dawkę zmniejszy.

A słyszałyście coś,że od nowego roku nie ma E50? Mój D. próbował mi dzisiaj zrealizować receptę, ale w kilku aptekach go odesłali, że już takiej dawki nie produkują. I teraz nie wiem czy on coś pokręcił czy to prawda?
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeJan 15th 2014
     permalink
    Podobno wczesne Hashi objawia się nadczynnością. Ja poszłam wówczas do lekarza z TSH 0,019 które na dodatek specjalnie nie skakało, bo dwa miesiące wcześniej wynosiło 0,020. Widać było, że ciągnie coraz bardziej ku nadczynności. Poszłam wtedy z wynikami z krwi i usg, na którym nota bene było napisane "obraz jak w początkowej fazie hashimoto", na co moja lekarka się obruszyła bo "hashimoto nie rozpoznaje się po obrazie usg". I po sześciu tygodniach leczenia Thyrozolem moje TSH wynosiło prawie 100. Organizm oszalał. Nawet wtedy endo nie była pewna, czy to nietypowe Hashi czy nietypowe GB. Dała mi wtedy mała dawkę eutyroxu i dopiero jak TSH zaczęło gwałtownie pikować w dół uznała, że było to jednak nietypowe Hashi.
    A przy pierwszej diagnozie jedyną rzeczą, która na Hashi mogła wskazywać (poza obrazem usg) był podwyższony cholesterol charakterystyczny raczej dla Hashimoto niż GB.

Isiula, po takich dużych wzrostach TSH lekarz pewnie nie chce eksperymentować z dawką i stopniowo i powoli będzie ją zmieniał. W sumie tak lepiej, bo duże skoki nie są dobre dla organizmu. Moja endo po tych rewolucjach też mi dodawała eutyroxu co miesiąc po 25 mg więcej.
    A żeby nie było E50? :( No nie, ja to biorę, to miałabym teraz dziubać setkę na pół? Ja za dwa tygodnie idę do endo to się zapytam.

Teo, daj znać jaka diagnoza.
    •  
      CommentAuthorAlinka
     permalink
    Anka80: Mi moja endo powiedziała dokładnie to samo co Isi - biorę euthyrox i jak robię samo TSH to biorę rano tabletkę, jeżeli mam zrobić ft-y dodatkowo to wtedy tabletki wziąć nie mogę.

No i u mnie badaja zawsse tylko tsh wiec moze dlatego mi mowili ze moge wziasc tabletke. Przynajmniej teraz wiec o co chodzi z tabletkami przed badaniem.
    Czy ktos moze mi w skrocie wytlumaczyc roznice miedzy hashimoto a niedoczynoscia ?? Czy przy niedoczynosci rowniez mozna miec wysokie przeciwciala ??
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Przeciwciała oznaczają, ze niedoczynność ma podłoże autoimmunologiczne- czyli chorobę Hashimoto. Niedoczynność taka powstaje w wyniku niszczenia tarczycy przez przeciwciała. Można mieć niedoczynność bez przeciwciał, wtedy najprawdopodobniej wynika ona z niedoboru jodu (nie wiem czy jest jakiś inny powód).
    --
    •  
      CommentAuthorAlinka
     permalink
    A czy rozni sie jakos leczenie niedoczynosci od hashimoto ??
    U mnie angielscy lekarze wykryli niedoczynnosc, ale jak bylam w polsce zrobilam sobie wszystkie hormony tarczycy i przecdiwciala i wlasnie przeciwciala mi wyszly wysokie i co powtarzam badania w pl to sa coraz wyzsze.....
    Chcialabym sie w koncu dokladnie dowiedziec co mi jest i jak ta leczyc bo na znajomosc i kompetencje lekarzy w uk nie mam co liczyc. Przekonalam sie o tym teraz bedac w ciazy. Badano mi cala ciaze co 4 tygodnie tsh aby miec pewnosc ze nie jest powyzej 2,5.... przez caly czas bylo pomiedzy 2.1 a 2.4 wiec w normie. Pod koniec ciazy jakas lekarka powiedziala ze musze zwiekszyc dawke Levo aby zmiejszyc tsh i zbila mi je do 1.0 zas na kolejnej wizycie inna lekarka powioedziala ze ona nie widzi powodu dla ktorego zwiekszono mi ta dawke i jesli bedzie wszystko oka po porodzie to ona by mi odstawila calkiem leki. dodam ze moja tarczyca zaczela sie przed druga ciaza.
    Mam wiec straszny metlik w glowie bo kompletnie nie wiem kogo sluchac i jak postepowac :(
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Przy niedoborze jodu, najlepiej uzupełnić niedobór jodu ;)
    Przy Hashimoto pozostaje uzupełnienie sztucznie hormonów. Można próbować spowolnić rozwój choroby dietą, suplementacją-żeby zmniejszyć ilość atakujących tarczycę przeciwciał. Jeśli masz przeciwciała, to masz Hashimoto.
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Powiedzcie jak to jest? Czy ze stwierdzoną Hashimoto i dużymi przeciwciałami mam realną szansę na ciążę? Czy moje starania, to jedna wielka bzdura, skoro i tak przeciwciała odrzucą zarodek? Kto się na tym zna...?
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    _Isia_: A przy pierwszej diagnozie jedyną rzeczą, która na Hashi mogła wskazywać (poza obrazem usg) był podwyższony cholesterol charakterystyczny raczej dla Hashimoto niż GB.

Ja miałam strasznie podwyższony cholesterol przy TSH ponad 50, ale szybko się wyrównał jak TSH spadło.
    _Isia_: Isiula, po takich dużych wzrostach TSH lekarz pewnie nie chce eksperymentować z dawką i stopniowo i powoli będzie ją zmieniał. W sumie tak lepiej, bo duże skoki nie są dobre dla organizmu. Moja endo po tych rewolucjach też mi dodawała eutyroxu co miesiąc po 25 mg więcej.

Pewnie tak, szczególnie że ja taka czuła na te leki jestem.
    _Isia_: A żeby nie było E50? :( No nie, ja to biorę, to miałabym teraz dziubać setkę na pół? Ja za dwa tygodnie idę do endo to się zapytam.

Już wszystko wiem :) jest normalnie E50 w opakowaniach po 50tab. tak jak było do tej pory. Za to wycofali opakowania E75 po 50 tab. i od nowego roku są tylko po 100tab. Trzeba pilnować lekarza, żeby wpisał ilość tabletek na recepcie, bo inaczej nie chcą zrealizować jak jest napisane 1 opakowanie. Musi być wyszczególnione, że 100tab.
    •  
      CommentAuthor~adrianna
    • CommentTimeJan 15th 2014 zmieniony
     permalink
    o, no ja właśnie biorę e75 i bardzo dziękuję za informację. Bo jeśli tsh będzie dobre, to mam iść ze skierowaniem o możność przepisania przez lekarza rodzinnego euthyroxu i ta ... na pewno by się pomyliła. Zresztą masakra mam tę lekarkę. Tak się wkurwia, że każdego lekarza mam prywatnie,że ostatnio jak chciałam zrobić morfologię na nfz normalnie, to ta kazała mi płacić? To wyszłam i pojechałam tam do innej, jak już mam płacić,to chce mieć gwarancję, że badanie zrobione jest dobrze. A tam taki burdel ;/ Muszę się zastanowić nad zmianą, bo bywało tak,że jechałam tam z zapaleniem płuc i gorączką, a szanowna pani doktor dała mi syrop na kaszel i wio! Co potem wracałam do jakiejś innej i ona dopiero ogarnęła,że jak na zapalenie płuc można dać sam syrop, no jak?:D
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    _Isia_: Teo, daj znać jaka diagnoza.

Diagnoza jest taka, że to nie Hashimoto, ani nie niedoczynność tylko niewydolność tarczycy.
    Ale jak wpisuję to w google to mi wyskakuje niedoczynność.
    I nie wiem czy bratowej się coś pomyliło czy ki pieron.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Teo no raczej jak tarczyca jest niewydolna, to nie produkuje hormonu i wtedy to jest niedoczynność- to tak na proste myślenie moje.
    --
    •  
      CommentAuthorAlinka
     permalink
    Efiaa: Powiedzcie jak to jest? Czy ze stwierdzoną Hashimoto i dużymi przeciwciałami mam realną szansę na ciążę? Czy moje starania, to jedna wielka bzdura, skoro i tak przeciwciała odrzucą zarodek? Kto się na tym zna...?

Kurcza ja nie wiem ale po sobie widze ze jedno nie musi kolidowac z drugim. Obydwoje moich dzieci sa z pierwszego podejscia. Zero problemow wiec przy poczeciu. Przeciwciala mialam przed ciaza o ile pamietam na poziomie powyzej 1000.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 16th 2014
     permalink
    eveke: jak tarczyca jest niewydolna, to nie produkuje hormonu i wtedy to jest niedoczynność- to tak na proste myślenie moje

No też tak myślałam. Ale jak zapytałam bratowej jeszcze raz czy to niedoczynność, powiedziała że niewydolność i że to co innego :shocked::smile:
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Alinko, ja właśnie też ostatnio we wrześniu 2013 miałam ponad 1000 jedne, drugie 600. Teraz wartość TSH się unormowała i pewnie trochę spadły przeciwciała. Może właśnie patrząc na Ciebie nie powinnam popadać w skrajności... Jesteś przykładem braku kolizji tych kwestii.
    • CommentAuthorbas28
     permalink
    Efiaa- nt przeciwcial I ciazy pisalam wczesniej i to kilka razy przejzyj wczesniejsze wypowiedzi
    Jest jeszcze Autimmunologiczna Niedoczynnosc Tarczycy (ANT) rozniaca sie od Hashimoto tym ze wartosci tsh sa w granicach normy, nie skacza tak jak przy hashimoto. Ja wlasnie to mam-skaczace ft4, wysokie a-tpo, tsh zawsze ok.2, 5-3, 5.
    •  
      CommentAuthor~adrianna
     permalink
    bo hashi to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy wywołujące jej niedoczynność, wszystko pokomplikowane:D
    • CommentAuthorbas28
    • CommentTimeJan 17th 2014
     permalink
    Tak tylko ze endokrynolodzy podzielili te chorobe na dwie: ANT I hashimoto, obydwie sa chorobami autoimmunologicznymi. Kiedys diagnozowano tylko hashi a ze wzgledu wlasnie na wahania tsh zdecydowali sie na ten podzial aby bylo im latwiej diagnozowac pacjentow I nie ladowac ich do wspolnego wora :)
    Tak jest to skomplikowane: przeciwciala, wahania tsh, ft3, ft4, jodowac czy nie jodowac, guzki, powiekszone platy tarczycy, my mozemy sobie tylko doradzac a tak naprawde prawidlowa diagnoze moze postawic tylko doswiadczony endokrynolog.
    •  
      CommentAuthor~adrianna
    • CommentTimeJan 17th 2014
     permalink
    taa tylko właśnie od ''doświadczonego'' endokrynologa się problem zaczyna :devil:
    •  
      CommentAuthorramatha
    • CommentTimeJan 18th 2014
     permalink
    Hey,
    Dołaczam do wątku, niesety, po raz drugi.
    Poprzednio bylam w ciazy w trakcie ktorej zdjagnozowano mi Hashimoto. Po porodzie mialam dobre TSH i wystarczyl Eutyrox 25. Po powrocie płodnosci (po 8 miesiacach od porodu) zrobiła mmi sie nadczynnosc i zdjagnozowano Gravesa-Basedowa.
    Obecnie lecze z dobrym skutkiem. TRAB spada, a TSH w grudniu wynosilo 0,7 ; ft3i ft4 w normie. Za tydzien mam zrobic kolejne kontroln badania. Zobaczymy co pokaza. Czekam na nie jak kiedys czekalam na test ciazowy :P
    Biore Tyrozol w dawce 1,25 mg. Zaczynalam od 20mg, ale to powodowalo u mnie niedoczynnosc - zreszta jak kazda inna dawka. SOpiero tak mała dawka okazala sie skuteczna. Zobaczymy jak sobie radzi an dluzsza mte przy nastepnych wynikach.
    Bede tu zagladac bo jakos w kupie razniej i szybciej czas mija... :)
    --
    • CommentAuthorbas28
     permalink
    Witamy :)
    •  
      CommentAuthorvixgirl
     permalink
    efiaa ja dwa miesiące przed ciążą miałam przeciwciał antyTPO 367, zaszłam w ciąże bez problemu.Oczywiście wyregulowane tsh miałam poniżej 2.
    A dzisiejsze wyniki myślę, że spoko są;

AntyTPO-245 (0-34) wyszło, czyli w ciąży spadły troche
    TSH- 1,73 (0,27-4,20)
    FT4 1,29 (0,93-1,70)

azniee Ty jako moja znawczyni :-) przeanalizuj moje wyniki, szczególnie chodzi mi o ft4 czy nie spadło za nisko, dzięki wielkie
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeJan 19th 2014
     permalink
    ramatha: Biore Tyrozol w dawce 1,25 mg. Zaczynalam od 20mg, ale to powodowalo u mnie niedoczynnosc - zreszta jak kazda inna dawka. SOpiero tak mała dawka okazala sie skuteczna. Zobaczymy jak sobie radzi an dluzsza mte przy nastepnych wynikach.

Ja brałam po wyjściu ze szpitala 60mg, przez co wpadłam w mega niedoczynność. Teraz biorę 5mg i do tego Euthyrox, przez który znowu mam nadczynność. Jak się wyrównam hormonalnie to czeka mnie jodowanie. A Ty masz w planach jodowanie?

Witaj i bardzo się cieszę, że znalazł się ktoś z GB, raźniej mi będzie ;)
    • CommentAuthorbas28
     permalink
    Isiula ja tez mieszkam w uk :) porazka z tymi lekarzami co?
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    azniee Ty jako moja znawczyni :-) przeanalizuj moje wyniki,

O nie, nie, nie- żadna znawczyni :wink: Ja mogę spojrzeć jak na swoje, czyli stwierdzić czy pi razy drzwi są ok :bigsmile::wink: Na ciężarówkowych, to już w ogóle się nie znam.

ft4- w środku normy, co wygląda bardzo dobrze :smile: Nie wiem czy w ciąży/na Twoim etapie dokładnie tak powinno być, ale ja bym nie pogardziła :wink:

Przeciwciała spadły, bo w ciąży układ immunologiczny się wycisza, żeby nie atakować dziecka- czyli wszystko działa, jak trzeba :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorvixgirl
     permalink
    azniee, wystarczy mi , że patrzysz na nie jak na swoje ;-) Dzięki

Dobrze, że przeciwciała spadły bo w pewnym momencie myślałam, że mój układ odpornościowy zwariował, w każdym razie super że wszystko działa jak należy ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    bas28: Isiula ja tez mieszkam w uk :) porazka z tymi lekarzami co?

Ale ja nie mieszkam w UK :)
    Chodziło mi o chorobę Gravesa-Basedowa, w skrócie GB :)
    • CommentAuthorbas28
     permalink
    Hi hi hi nie zrozumialam :)
    •  
      CommentAuthorAlinka
     permalink
    *bas28* ja jestem z GB i potwierdzam ze z lakarzami tutaj nie jest za ciekawie :D
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.