Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeFeb 5th 2012
     permalink
    No właśnie;) Dzięki dziewczyny:) bilia wyjaśniłaś mi to wszystko jasno i wyraźnie:))) Właśnie też tak myślałam jak pisze asia_, że teoretycznie mogą, ale chyba muszą mieć jakieś podstawy, czyli muszę coś "narozrabiać", a mnie tam nawet nie ma to nie za bardzo mam jak "narozrabiać";) Bo przecież nie mogą zerwać ze mną umowy dlatego, że urodziłam dziecko! Wówczas mogliby się nawet z procesem liczyć;) A że to budżetówka to ich też nie za bardzo to obchodzi czy zapłacą mi za ten urlop czy nie;) No w sensie, gdyby był to prywatny przedsiębiorca to może by i kombinował jak zaoszczędzić, a tak to nie wydaje mi się;) Dziękuję jeszcze raz bardzo Wam:grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    asia_: jest tak ale jak umowa Ci się kończy wcześniej - przedłużają Ci wówczas do dnia porodu. Jeżeli umowa sie kończy później to nie mogą rozwiązać z dniem porodu chyba że dyscyplinarnie a do tego muszą mieć podstawy

aha no widzisz, to ja nie wiedziałam tego :)
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
    • CommentTimeFeb 5th 2012 zmieniony
     permalink
    Hanny -
    że teoretycznie mogą, ale chyba muszą mieć jakieś podstawy, czyli muszę coś "narozrabiać",

do tego właśni zmierzałam : ) ze nie mogą zwolnić tylko z powodu urodzenia dziecka , a muszą mieć prawne podstawy zwolnienia dyscyplinarnego :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dzięki:hugging:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeFeb 11th 2012
     permalink
    carottka: A czemu tak szybko musisz wracac?

Bo szef nie podjął tematu mojego urlopu wypoczynkowego, a jakbym wzięła ten urlop teraz to nie będę miała czego w pracy szukać... Taka smutna prawda. A nie mogę sobie pozwolić na zwolnienie:cry:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeFeb 11th 2012 zmieniony
     permalink
    myszerej: Bo szef nie podjął tematu mojego urlopu wypoczynkowego, a jakbym wzięła ten urlop teraz to nie będę miała czego w pracy szukać... Taka smutna prawda. A nie mogę sobie pozwolić na zwolnienie

Mysza, przytulam. Tadzio na pewno nie zapomni, kto jest jego całym wszechświatem:smile: Będzie czekał na Ciebie i szalał z radości na Twój widok:smile:
    W sumie cieszę się, że pracuję dla siebie - niania będzie przychodzić (już w zasadzie przychodzi) na 4 godziny 3-4 razy w tygodniu, a ja będę pracować w domu - resztę postaram się zrobić, jak Janek pójdzie już spać.
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Też wolałabym pracować sama dla siebie.... Eh, jakoś muszę się ogarnąć. Ja gorzej przeżyję powrót do pracy niż Młody...:cry:
    Do tego jeszcze teściowa urażona, że do Tadka będzie opiekunka przychodziła. Bo ona wymyśliła sobie, że ja będę codziennie jej przywoziła Tadka do niej, gdzie to jest ponad 10km od nas i to w przeciwnym kierunku niż moja praca. Więc dodatkowo zamiast spędzić czas z Tadkiem w domu na zabawie czy innych rzeczach ja będę go woziła w te i we wte. I teściowa za chuja nie umie tego zrozumieć! Bo ona chce się zajmować Młodym, ale do nas przyjeżdżać nie będzie. Więc opiekować by się chciała, ale na swoich zasadach. Szlag!
    :devil:
    --
  1.  permalink
    Mysza, a wiesz, że szef ma obowiązek udzielić Ci urlopu wypoczynkowego bezpośrednio po macierzyńskim?
    A dałabyś radę (finansowo) z 7/8 etatu? Bo jeśli zmniejszysz wymiar, to przez rok ruszyć Cię nie mogą.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    cerisecerise: A dałabyś radę (finansowo) z 7/8 etatu? Bo jeśli zmniejszysz wymiar, to przez rok ruszyć Cię nie mogą.

Niestety ceri mogą. Info potwierdzone w PIP.
    --
  2.  permalink
    tzn?
    Bo ja czytałam, że jeśli zmniejszy się wymiar etatu, to przez rok jest się chronionym?
    --
  3.  permalink
    Mysza, a wiesz, że szef ma obowiązek udzielić Ci urlopu wypoczynkowego bezpośrednio po macierzyńskim?

Niestety ale obowiązku nie ma.
    -- // //
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
    • CommentTimeFeb 11th 2012 zmieniony
     permalink
    Night, mi w kadrach mówili, że jeżeli bezpośrednio po macierzyńskim chcę wziąć urlop, to przełożony musi wyrazić zgodę. A rozmawiałam z nimi w środę :shocked:
    Jeśli wróci się na jeden dzień czy bierze się zwolnienie po macierzyńskim- to co innego. Ale po macierzyńskim musi wyrazić zgodę- tak mi powiedzieli.

znalazłam artykuł:
    Wniosek o udzielenie urlopu wypoczynkowego bezpośrednio po urlopie macierzyńskim musi być przez pracodawcę uwzględniony. Nie ma znaczenia, czy u pracodawcy obowiązuje plan urlopu, czy też urlopy są udzielane bez planu.
    --
  4.  permalink
    Ale po macierzyńskim musi wyrazić zgodę- tak mi powiedzieli.

Masz racje <strong>Ceri.</strong>
    Podupiło mi sie :)
    Sprawdziłam własnie w KP.
    Art 163, paragraf 3.
    "Na wniosek pracownicy udziela sie jej urlopu bezposrednio po urlopie macierzyńskim.."
    -- // //
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    cerisecerise: tzn?
    Bo ja czytałam, że jeśli zmniejszy się wymiar etatu, to przez rok jest się chronionym?

Właśnie też się zdziwiłam, ale nie.A przynajmniej wg. niezwykle miłego pana w PIP.
    Przepraszam ceri, ale dokładnie nie podam Ci dlaczego- po prostu nie pamiętam. Zadzwoniłam tam z innym tematem a zmniejszenie etatu wyszło jakby z boku, ponieważ ja sama tego nie rozważałam.
    Na pewno zawsze mogą Cię zwolnić dyscyplinarnie mimo zmniejszenia etatu. I niestety nie mam tu na myśli rażącego zaniedbania pracy, ale byłam już świadkiem, kiedy pracownikowi dano do wyboru, albo zwolni się sam, albo coś się znajdzie do dyscyplinarki.
    --
  5.  permalink
    Właśnie też się zdziwiłam, ale nie.A przynajmniej wg. niezwykle miłego pana w PIP.
    Przepraszam ceri, ale dokładnie nie podam Ci dlaczego- po prostu nie pamiętam.

A to dziwne bo wg art. 186, ze znaczkiem 6 paragraf 1.. jest sie chronionym przez 12 miesiecy...
    -- // //
  6.  permalink
    I niestety nie mam tu na myśli rażącego zaniedbania pracy, ale byłam już świadkiem, kiedy pracownikowi dano do wyboru, albo zwolni się sam, albo coś się znajdzie do dyscyplinarki.

Albo groźby typu.. zastanów sie zanim złozysz wniosek.. bo po skończonym okresie ochronnym i tak cię zwolnimy..
    -- // //
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    nightingale_84: A to dziwne bo wg art. 186, ze znaczkiem 6 paragraf 1.. jest sie chronionym przez 12 miesiecy...

Dziewczyny ja tematu nie drążyłam, bo tak jak pisałam, nie rozważałam takiego rozwiązania.
    Ale naprawdę pan w PIP udzielił mi takiej informacji
    --
  7.  permalink
    nightingale_84: Albo groxby typu.. zastanów sie zanim złozysz wniosek.. bo po skończonym okresie ochronnym i tak cię zwolnimy..

ale w sumie zawsze wtedy ma się 12 miesięcy na znalezienie nowej pracy, nie? :wink:

Jasne, że jak chcą zwolnić to znajdą powód. Taka brutalna rzeczywistość.
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    dzięki za wszystkie informacje o przepisach. muszę w takim razie jeszcze pomyśleć o tym urlopie wypoczynkowym. zawsze to jeszcze miesiąc w domu! zostało mi 20 dni do wykorzystania z 2011r
    No i muszę sprawdzic jak jest z tym zmniejszeniem etatu. czy pracodawca może mi odmówić?
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeFeb 12th 2012
     permalink
    Mysza, nie daj się szefowi zmanipulować. Muszą udzielić Ci tego urlopu czy im się to podoba, czy nie. Zmniejszenie wymiaru etatu też wg moich informacji nie podlega żadnej dyskusji, chociaż po tym, co napisała Jaheira pewnie warto by to jeszcze potwierdzić.
  8.  permalink
    Wklejam artykuł odnośnie obniżenia wymiaru czasu pracy po urlopie macierzyńskim.
    z artykułu wynika, że jeśli matka złoży taki wniosek, to 1. musi on być uwzględniony 2. jest się chronionym przez okres 12 miesięcy.
    artykuł jest z grudnia 2010r, więc jeśli któraś z Was ma aktualniejsze info- sprostujcie :smile:

na rozpakowanych Jaheira pisała, że w PIP uzyskała info, że zmniejszenie wymiaru nie chroni przez 12 miesięcy- być może chodziło o sytuację, kiedy pracownik nie składa wniosku, a podpisuje aneks do umowy? Jeśli macie jakieś informacje, to podzielcie się nimi :smile: nieuchronnie zbliża się moment powrotu do pracy jesiennych mamusiek :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeFeb 12th 2012 zmieniony
     permalink
    cerisecerise: być może chodziło o sytuację, kiedy pracownik nie składa wniosku, a podpisuje aneks do umowy?

Pytałam o sytuację, kiedy pracownik składa wiosek o zmniejszenie wymiaru czasu pracy. Odnośnie właśnie takiej sytuacji dostałam info z PIP.
    --
  9.  permalink
    Jesli chodzi o zmniejszenie wymiaru czasu pracy to obowiązuje art. 186 ze znaczkiem 7 par. 1...

"Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złozyć do pracodwcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niz polowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym móglby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca<strong> jest obowiązany </strong>uwzglednic wniosek pracownika."

A co do okresu ochronnego to obowiązuje nastepny art. 186 ze znaczkiem 8 par 1.

"Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o obnizenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłuzej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy..."

Tak więc nie ma sie co szczypac. Wszytsko jest jasno napiane w KP.
    -- // //
    •  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeFeb 12th 2012 zmieniony
     permalink
    Widzę, ze przepis budzi szereg wątpliwości więc napiszę wam pokrótce co wiem. Wprawdzie nie siedzę już w przepisach prawa pracy ale z szybkiego przeglądu przepisów i interpretacji:
    Poza przepisem cytowanym wyżej trzeba zwrócić uwagę również na ustawę z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników, konkretnie art.5:
    "Art. 5. 1. Przy wypowiadaniu pracownikom stosunków pracy w ramach grupowego zwolnienia nie stosuje się art. 38 i 41 Kodeksu pracy, z zastrzeżeniem ust. 2-4, a także przepisów odrębnych dotyczących szczególnej ochrony pracowników przed wypowiedzeniem lub rozwiązaniem stosunku pracy, z zastrzeżeniem ust. 5."
    Co oznacza, że poza sytuacjami gdzie:
    - rozwiązanie następuje z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy,
    - zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy z winy pracownika (tzw. zwolnienie dyscyplinarne na podstawie art. 52 k.p.)
    pracodawca może również w przypadku ochrony w wyniku obniżenia etatu pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wypowiedzieć umowę w przypadku gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie stosunku pracy z przyczyn niedotyczących pracownika (zwolnienia grupowe).
    I podejrzewam, ze jest to ta "furtka" dla pracodawcy, który chce się pozbyć niechcianego pracownika. PIP ma takie pytania na co dzień, skoro udziela takiej odpowiedzi to raczej ma rację, dla nich ten temat jest już zapewne "oklepany" ;)
    •  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeFeb 12th 2012
     permalink
    też inny ważny przepis z tej ustawy:
    Art. 10. 1. Przepisy art. 5 ust. 3-7 i art. 8 stosuje się odpowiednio w razie konieczności rozwiązania przez pracodawcę zatrudniającego co najmniej 20 pracowników stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników, jeżeli przyczyny te stanowią wyłączny powód uzasadniający wypowiedzenie stosunku pracy lub jego rozwiązanie na mocy porozumienia stron, a zwolnienia w okresie nieprzekraczającym 30 dni obejmują mniejszą liczbę pracowników niż określona w art. 1.
    2. W przypadku określonym w ust. 1 pracodawca może rozwiązać stosunki pracy, w drodze wypowiedzenia, z pracownikami, których stosunek pracy podlega z mocy odrębnych przepisów szczególnej ochronie przed wypowiedzeniem lub rozwiązaniem i wobec których jest dopuszczalne wypowiedzenie stosunku pracy w ramach grupowego zwolnienia, pod warunkiem niezgłoszenia sprzeciwu przez zakładową organizację związkową w terminie 14 dni od dnia otrzymania zawiadomienia o zamierzonym wypowiedzeniu.
    •  
      CommentAuthorHussy
    • CommentTimeFeb 13th 2012
     permalink
    Dziewczyny,mam pytanie a pro po becikowego. Mam już dokumenty potrzebne do złożenia i przypomniało mi się jak ciotka mówiła,że u niej synowa i syn wzięli podwójnie. Z tym,że on musiał pokazać dochody,i umowę na której jest napisane,że jego dochody na jedną osobę nie przekraczają 500 paru zł. I w związku z tym mam pytanie.Czy to jest prawda? Czy jest taka możliwość?
    --
    • CommentAuthorsylkam
    • CommentTimeFeb 13th 2012
     permalink
    Witam:)
    jestem nowa na forum i bardzo proszę o wyjaśnienie mi pewnej kwestii. Chodzi o to kiedy i w jakiej kwocie zostanie wypłacone mi chorobowe.
    Od 17 lutego idę na zwolnienie lekarskie z powodu ciąży i raczej będę na nim już do końca. Słyszałam, że za pierwsze 33 dni płaci pracodawca czyli do 20 marca. Pensję dostaję do ręki ostatniego dnia miesiąca 1500 brutto czyli ok 1120 netto. I teraz moje pytanie kiedy wypłaci mi już ZUS i ile, oraz czy muszę podawać osobiście do ZUS numer konta?
    Z góry dziękuję za odp.
    --
  10.  permalink
    Hussy: Dziewczyny,mam pytanie a pro po becikowego. Mam już dokumenty potrzebne do złożenia i przypomniało mi się jak ciotka mówiła,że u niej synowa i syn wzięli podwójnie. Z tym,że on musiał pokazać dochody,i umowę na której jest napisane,że jego dochody na jedną osobę nie przekraczają 500 paru zł. I w związku z tym mam pytanie.Czy to jest prawda? Czy jest taka możliwość?

Hussy, wydaje mi się, że obowiązuje jedno becikowe=1000zł na jedno dziecko. Może w urzędzie gminy czy miasta skąd pobrali Oni to właściwe jeszcze jest taka opcja, że gdy nie osiąga się wysokich dochodów to dostaje się wsparcie pieniężne w wysokości becikowego, takie lokalne, urzędowe becikowe...
    --
    •  
      CommentAuthoranne76
    • CommentTimeFeb 14th 2012
     permalink
    Becikowe jest jedno dla wszystkich w wysokości 1000 zł. Te pieniądze dostają rodzice (jedno z rodziców składa wniosek i musi podpisać oświadczenie, że drugie ich nie wzięło wcześniej) niezależnie od wysokości dochodów na jednego członka rodziny. Natomiast jeżeli z racji niskich dochodów rodzinie przysługuje zasiłek na dzieci (świadczenie rodzinne czy jak to się tam nazywa), to wtedy w takiej sytuacji dostaje się także "drugie becikowe". Też 1000 zł (jednorazowo). Wniosek o te świadczenia składa się jednocześnie (razem z wnioskiem o przyznanie świadczeń rodzinnych). Nie wiem tylko ile teraz wynosi ta minimalna kwota uprawniająca do nabycia prawa do świadczeń rodzinnych.
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    sylkam kiedy wypłaci Ci ZUS to musisz pytać w ZUSie bo oni mają swoje - niestety dość dziwne - terminy. Mnie się nie pokrywał termin z wypłaty w ZUSie z tym jaki miałam wcześniej u pracodawcy (ostatni dzień miesiąca). Co gorsza pierwszą wypłatę z ZUSu dostałam prawie po 2 miesiącach :( Co do tego jak ZUS przekazuje pieniądze, to albo przekazem pocztowym albo przelew na konto. Jeśli chodzi o wysokość wynagrodzenia to jest ono takie samo niezależnie od tego, czy wypłaca pracodawca czy ZUS.
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
    • CommentTimeFeb 14th 2012 zmieniony
     permalink
    jem: ja mam pytanko odnośnie zasiłku macierzyńskiego, mam działalność gosp. prowadzę ją od 2006 roku. Mam problem z wyliczeniem zasiłku. Tzn. wiem że moja podstawa to 2115,60zł (bo taki zus płacę) ile to wyjdzie mi na rękę zasiłku, bo różne wersje widziałam ....:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Sysia, musisz wziąć podstawę średnią z ostatnich 12 miesięcy, bo ta jest dopiero od stycznia, od niej odjąć 13,71% i od tak wyliczonej podstawy odjąć jedynie 18% podatek dochodowy. Od macierzyńskiego składek się nie potrąca. Inaczej wyliczałoby się podstawę jeśli byłaś w ostatnich 3 miesiącach przed macierzyńskim na chorobowym.
    Przy 2115,60 wyglądałoby to tak:
    2115,60 -(13,71% x 2115,60) = 1825,55
    1826 x 18% = 329
    na rękę: 2115,60-329 = 1786,60
    Do chorobowego oczywiście jesteś zgłoszona?
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
    • CommentTimeFeb 15th 2012
     permalink
    jem: tak do chorobowego jestem zgłoszona, no właśnie myślałam iść na zwolnienie 2-3 miesiące przed porodem, czy to będzie dla mnie opłacalne? O ile będzie wtedy mniejszy macierzyński? Dzięki za pomoc jesteś wielka
    :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeFeb 18th 2012
     permalink
    wtedy po prostu bierze się podstawę z tego chorobowego i nie liczy się jej na nowo, będzie nieco niższy macierzyński bo mniej miesięcy wejdzie do średniej z wyższą podstawą (2012) a więcej z niższą (2011)
  11.  permalink
    Witam. Mam taki nietypowy dylemat. Od czasu poronienia jestem na L4. Za miesiąc mini 182 dni więc przestanie mi przysługiwać zasiłek. Obecnie jestem na terapii hormonalnej, generalnie chodzi o leczenie niepłodności. Nie bardzo nadaję się na powrót do pracy. Czy jest szansa, że zasiłek rehabilitacyjny będzie mi przyznany na leczenie niepłodności? Nie wiem, czy jest sens składać dokumenty.
    • CommentAuthormaglek
    • CommentTimeFeb 24th 2012
     permalink
    sylwiunia nie znam się, ale wydaje mi się że nie pzysługuje. Ogólnie w Pl nie jest dofinansowane leczenie niepłodności
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Nie jest to zasiłek tylko świadczenie rehabilitacyjne- wniosek złożyć możesz ale pamiętaj by zrobić to około 20-30 dni przed końcem 182 dni L4 natomiast kwestia tego czy ZUS Ci przyzna do niego prawo i czy będzie to 3/6/9 czy 12 miesięcy zależy tylko od lekarza orzecznika ZUS aczkolwiek nie spotkałam się by ktoś z powodów leczenia niepłodności miał tyle L4 i potem świadczenie rehabilitacyjne
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeFeb 24th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam dziewczyny :)
    Mam pytanie. Byłam na umowie zleceniu, na którym w 6 miesiącu ciąży przeszłam na L4. ZUS wypłacał mi chorobowe. 3 lutego urodziłam córcię i przeszłam na zasiłek macierzyński 20 tyg. Czy przysługują mi dodatkowe 4 tygodnie urlopu macierzyńskiego gdy jestem na zasiłku macierzyńskim a nie urlopie macierzyńskim? Czy mogę się ubiegać o ten dodatkowy okres? Wiadomo, że chodzi mi o jedna wypłatę więcej, przy maluszku się przyda.
    Z góry dzięki za odpowiedź.
    --
    • CommentAuthordaga282
     permalink
    sylwiunia_kasia: Nie bardzo nadaję się na powrót do pracy.
    Z jakiego powodu?
    • CommentAuthorsigasiga79
    • CommentTimeFeb 29th 2012
     permalink
    Dziewczyny jesli idziecie na chorobowe w czasie ciąży a wczesniej zmienia wam się pensja (np. dostajecie podwyżkę) to musicie przepracować pełne trzy miesiące KALENDARZOWE żeby nowe wynagrodzenie wliczało się do średniej z ostatnich dwunastu miesięcy. Ja dziś oczy postawiłam jak zobaczyłam że nie wliczyli mi tego, a na nowej pensji przepracowalam 6 miesięcy bez kilku dni dosłownie, niestety jeden dzien chorobowego wzięłam akurat w połowie i nie było pełnych trzech miesięcy KALENDARZOWYCH a w sumie ICH CIĄGŁOŚCI, bo pełne trzy to były. Także zwracam uwagę osobom w podobnej sytuacji! Podejrzewam że do macierzynskiego tak samo się liczy podstawę wynagrodzenia :/
    •  
      CommentAuthorJolusia0786
    • CommentTimeMar 1st 2012 zmieniony
     permalink
    Z tego co wiem to musisz przepracować tylko JEDEN pełen miesiąc z wyższym wynagrodzeniem. Pełen oznacza od 1 do ostatniego danego miesiąca bez żadnego dnia przerwy (choroby). 3 miesiące są w przypadku, gdy pracujesz na własny rachunek (prowadzisz działalność gospodarczą).
    • CommentAuthorsigasiga79
    • CommentTimeMar 1st 2012 zmieniony
     permalink
    Zadzwoniłam do Zus i rzeczywiście jest tak jak mowisz, z tym że chyba tez do konca tej babki nie zrozumialam. Podwyżkę dostałam we wrześniu, przepracowalam tak cały miesiąc kalendarzowy a w październiku byłam jeden dzień na chorobowym, i potem w styczniu 4 dniu jeszecze. Kobieta twierdzi że pracodawca powinien mi w takim razie naliczyć podstawę z ostatnich dwunastu miesięcy , gdzie wrzesień jest liczony jako ostatni.
    Chyba wynika z tego że przerwa między jednym zwolnieniem i drugim nie może być krótsza niż 3 miesiące, a w moim przypadku choc teoretycznie podwyżkę miałam od września, to w praktyce pracodawca wrzucił mi ją dopiero na październikową listę płac ( w październiku dostałam i za wrzesień i za październik) i dlatego chyba moja wrześniowa pensja,którą dostałam na konto, była ostatnim dniem podstawy wypłaty. TAk niefartownie wyszlo w moim przypadku :/
    •  
      CommentAuthorAndżi
    • CommentTimeMar 5th 2012
     permalink
    Mam pytanie, jak należy zaksięgować w KPiR macierzyński wypłacany przez ZUS prowadząc własną działalność gospodarczą?
    --
  12.  permalink
    dziewczyny mam pytanko, jeżeli jestem na wypowiedzeniu do 17 marca, a 12 marca okaże się że jestem w ciąży to co wtedy?? Wypowiedzenie jest nieważne?? czy odrazu po wynikach bety muszę się wybrać do lekarza po l4 ??
  13.  permalink
    halo halo odwiedza ktoś ten temat???
    •  
      CommentAuthorasia_
    • CommentTimeMar 8th 2012 zmieniony
     permalink
    hej , wydaje mi się że gdzieś czytałam że jeśli jesteś w ciąży przyjmjąc wypowiedzenie ( a nie wiesz o tym ) to przedłuża się umowa do czasu porodu . Nie wiem jak w wypadku zajścia w ciąże w czasie wypowiedzenia , ale wydaje mi się że tak samo . Wrzuć na google ciąża w trakcie wypowiedzenia umowy
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeMar 8th 2012
     permalink
    patrycjator: dziewczyny mam pytanko, jeżeli jestem na wypowiedzeniu do 17 marca, a 12 marca okaże się że jestem w ciąży to co wtedy?? Wypowiedzenie jest nieważne?? czy odrazu po wynikach bety muszę się wybrać do lekarza po l4 ??

Wypowiedzenie jest nieważne. Lekarz ma Ci wystawić zaświadczenie,że jesteś w ciąży. Jednak przy tak wczesnej ciąży możesz go nie otrzymać.
    W każdym razie nawet jeśli miesiąc po wypowiedzeniu okaże się,że w tym momencie byłaś w ciąży to pracodawca i tak ma obowiązek przywrócić Cię do pracy.
    --
    •  
      CommentAuthormkd
    • CommentTimeMar 10th 2012
     permalink
    myangel z tego co się orientowałam to tak
    --
    •  
      CommentAuthorxkamilax
    • CommentTimeMar 12th 2012
     permalink
    Z tym wypowiedzeniem to zależy od rodzaju umowy o pracę i rodzaju rozwiązania stosunku pracy.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
    • CommentTimeMar 13th 2012
     permalink
    to fakt , przy umowie zlecenia ciąża nie chroni
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.