Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeAug 1st 2012
     permalink
    MrsHyde: ja nie slyszalam zeby matka dostawala urlop okolicznosciowy 2dniowy z okazji narodzin dziecka, zawsze mowa ze ojcu sie nalezy :)

Czyli on zrobił, więc niech odpoczywa? :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeAug 1st 2012
     permalink
    ja mysle ze to dlatego zeby mogl do spzitala biegac i rosolek donosic :wink:
  1.  permalink
    Najlepiej, zeby maz wzial sobie okolicznosciowy na odebranie nas ze szpitala :) tak mi sie wydaje, ze to byloby najlepiej :)
    --
  2.  permalink
    Oj chyba pomyliłam te 2 dni z opieką na dziecko, które przysługuje jednemu z rodziców
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
    • CommentTimeAug 4th 2012
     permalink
    misia-ludek: 2 dni z opieką na dziecko

To napewno przysługuje tylko jednemu z rodziców ( opieka nad dzieckiem zdrowym do lat 14 stu ) . Ale o okolicznościowym z tytułu urodzenia dziecka też nie słyszałam że przysługuje matce ...
    --
    •  
      CommentAuthormkd
    • CommentTimeAug 7th 2012
     permalink
    dziewczyny a jak to jest z ubezpieczeniem chorobowym na zasiłku macierzyńskim co się pokazuje zamiast rmuły czy mam jakieś ubezpieczenie z zusu czy musi mnie mąż zgłosić
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeAug 8th 2012
     permalink
    ja miałam normalnie wbijana pieczatke w ksiazeczke przez ksiegowa (bo jeszcze mam ksiazeczke)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeAug 14th 2012
     permalink
    Czy jest tutaj ktoś, kto orientuje się, jakie dokumenty należy złożyć i jakie warunki należy spełnić by ubiegać się o rentę rodzinną po zmarłym mężu? Dodam, że nie mam zielonego pojęcia o czym do mnie mówią wyrazy na stronach ZUSu i proszę o przetłumaczenie tego na język normalnych ludzi. Odnalazłam wszystkie dokumenty świadczące o zatrudnieniu męża, ale jest tego raptem 6 lat i 9mcy zatrudnienia w sumie i nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie. Proszę o kontakt na PW, podam dodatkowe informacje, jeśli to konieczne.
    Pozdrawiam i dziękuję.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Orientujecie się jak to jest np. kobieta w grudniu rodzi i co dalej, jakoś zawiadamia zakład pracy potem ile jest wolnego płatnego dla kobiety, jak wcześnie trzeba załatwiać żłobek państwowy (w warszawie) najlepiej taki co potem jest przedszkole.
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    W SZPITALU DOSTANIESZ zaświadczenie dla pracodawcy, które musisz mu dostarczyć i w pracy podpisać wniosek o urlop macierzyński. płatne jest 20 tyg i 4 dodatkowe, o żłobku nic nie wiem
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
    • CommentTimeAug 15th 2012
     permalink
    jak wcześnie trzeba załatwiać żłobek państwowy (w warszawie)

Nie wiem jak w Warszawie , ja w Tarnowie ( koło Krakowa) zapisałam dziecko do żłobka koło 15 tc i mam nadzieję że w marcu ją przyjmą - u nas się czeka około roku - nie sądzę żeby w W-wie byo lepiej :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    @Irlandia:

Cytat z tego artykułu:

PRZYKŁAD: GDY ZMARŁY NIE MIAŁ EMERYTURY LUB RENTY

Maciej R. ubiega się rentę rodzinną po małżonce zmarłej na początku maja 2008 r. Zmarła nie miała za życia ustalonego prawa do emerytury bądź renty. Nie spełniała też warunków wymaganych do przyznania emerytury, gdyż w dacie śmierci miała ukończone zaledwie 40 lat. W związku z tym ZUS musi dokonać oceny, czy spełniała warunki wymagane do przyznania renty z tytułu niezdolności do pracy. Ponieważ istnieje domniemanie, że osoba zmarła stała się całkowicie niezdolna do pracy w dniu zgonu, ZUS nie będzie wymagał dostarczenia orzeczenia lekarza orzecznika lub komisji lekarskiej ZUS potwierdzającego tę okoliczność. Konieczne będzie natomiast dostarczenie dokumentacji potwierdzającej przynajmniej 5-letni okres składkowy i nieskładkowy zmarłej w ostatnim 10-leciu poprzedzającym datę zgonu oraz powstanie niezdolności do pracy (śmierć ubezpieczonej) nie później niż 18 miesięcy od ustania okresów składkowych i nieskładkowych.

Czyli wystarczą składki z 5 lat.
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    No to niestety nie należy mi się, bo Mąż był bez pracy od 2009r, czyli dłużej niż 18mcy. :(
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    asia_: zapisałam dziecko do żłobka koło 15 tc i mam nadzieję że w marcu ją przyjmą

Asia_, ależ mnie zestresowałaś
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Asia_, ależ mnie zestresowałaś

sama bym na to nie wpadła gdyby nie to że mam koleżankę która tyle czekałą na żłobek - masakra jakaś :sad:
    zastanawiałam się też na prywatnym żłobkiem , tam chyba nie ma tyle problemów - ale póki co zobaczę co będzie z państwowym na liście przyjętych małej nie było ale też jak ją zapisywałam to nawet płci nie znałam
    :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    asia_: zastanawiałam się też na prywatnym żłobkiem , tam chyba nie ma tyle problemów - ale póki co zobaczę co będzie z państwowym na liście przyjętych małej nie było ale też jak ją zapisywałam to nawet płci nie znałam

To teraz trzeba zapisywać dziecko do żłobka w ciąży ?!:shocked:
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    najlepiej się dowiedzieć w danym mieście o ten żłobek bo np. w KRK nie można zapisać dziecka do żłobka państwowego jeśli nie ma ono nr PESEL. A taki numer wiadomo - ma dopiero dziecko narodzone. My więc zapisaliśmy Mateuszka jak tylko odebraliśmy PESEL z urzędu
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
    • CommentTimeAug 16th 2012
     permalink
    My więc zapisaliśmy Mateuszka jak tylko odebraliśmy PESEL z urzędu
    --

I jak ? bez problemu odrazu przyjmą ?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    asia_: I jak ? bez problemu odrazu przyjmą ?

żartujesz :shocked: my go chcemy posłać od września 2013 roku a i to nie wiem czy bez problemu się dostanie !!!!
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    _kasiek_: asia_: I jak ? bez problemu odrazu przyjmą ?
    żartujesz my go chcemy posłać od września 2013 roku a i to nie wiem czy bez problemu się dostanie !!!!

Dziewczyny jestem przerażona jak to czytam! Do głowy mi nie przyszło, ze takie problemy mogą być z przyjeciem do żłobka :confused::shocked: To ja też chyba muszę zacząć kręcić się wokół tematu
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    a nie boicie sie chorób u takich maluchow?? wiadomo, ze jak dzieci ida do przedszkola, złobka to choruja - normalna kolej rzeczy, ale inaczej jednak chorobe przechodzi maluch a inaczej 3 latek.
    u nas zaisy sa elektorniczne i dziecko musi istniec realnie, nie da rady zapisac do złobka/przedszkola ciazy :)
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    U nas wystarczy zapisać pół roku wcześniej :wink: ale ja planuję być przez 2- 2,5 roku z maluszkiem w domu, więc jeszcze się tym nie martwię:wink:
    Ale na serio to w głowie się nie mieści, że są w Polsce takie problemy ze żłobkiem, przedszkolem itd. i że już w ciąży w niektórych miastach trzeba zapisywać dziecko :shocked::devil:
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    judka25: że już w ciąży w niektórych miastach trzeba zapisywać d

dla mnie tez paranoja i doceniam to , ze mam juz sprawdzona nianie ta sama o 10 lat :)
    •  
      CommentAuthorasia_
    • CommentTimeAug 16th 2012 zmieniony
     permalink
    a nie boicie sie chorób u takich maluchow??

Jasne że się boję i wolałaby w domu zostać ale nie mam taiej możliwości . Położna tylko poleciła żebym zaszczepiła na pneumokoki skoro mała idzie do żłoba . Starsza córa w żłobku załapała salmonellę wię wręcz jestem przerażona ale muszę wrócić do pracy ( czytaj kredyty ) babć nie mam i na nianię mnie nie stać ( czytaj kredyty ) :sad:
    Więc spróbujemy żłobek , mam koleżanki któe posłały dziecko do żłóbka zaraz po macierzyńskim , moja siostra też tak robiła i wydaje mi sie ze już nie te czasy co jak starsza wysłałam - będzie dobrze :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Pytam z ciekawości- ile kosztuje teraz żłobek, przedszkole ? Wiem, że pewnie w każdym mieście inaczej.
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    u nas koło 250 zł ( z tego co kojarzę ) , prywatny 600
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    judka25: Pytam z ciekawości- ile kosztuje teraz żłobek, przedszkole ? Wiem, że pewnie w każdym mieście inaczej.

my płaciliśmy niecałe 300zł (zależnie od miesiąca).

A czy się nie boję - powiem wam, że teraz już nie tak bardzo. Iwonka miała niecałe 2 latka (rok i 10 miesięcy) gdy poszła do żłobka. Przeżyłyśmy strasznie to rozstanie, ona płakała, ja płakałam jak ją zostawiałam i słyszałam jej płacz za drzwiami....nie będę się tu rozpisywać dokładnie co i jak i ile to trwało, ale po kilku tygodniach się przyzwyczaiła a po jakimś czasie do tego stopnia pokochała swoje ciocie, że nawet czasem w sobotę/niedziele pytała po obudzeniu się czy "Idziemy do pszeczkola?" (Czyt. przedszkola, bo nie mówiła nigdy żłobek). Teraz idzie już do normalnego przedszkola i ja się boję, że nie zaakceptuje tej zmiany, że nie polubi go tak jak żłobka. A co do chorób - przez 11 miesięcy Iwonka opuściła jakieś 14dni + 2 dni na szczepienie i wizytę w Prokocimiu.....więc myślę, że SUPER !!! A Mateusz i tak będzie narażony na to, że Iwonka przyniesie coś do domu z przedszkola więc jak go poślemy do żłobka (będzie miał rok i 2,5 miesiąca jak pójdzie wtedy kiedy chcemy) to i tak już pewnie swoje przechoruje.
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
    • CommentTimeAug 17th 2012
     permalink
    acia20: jak wcześnie trzeba załatwiać żłobek państwowy (w warszawie) najlepiej taki co potem jest przedszkole.

Zapisy do przedszkoli odbywają się na początku każdego roku kalendarzowego - nie można zapisać wcześniej. Zapisujesz dziecko przez Internet - tutaj masz szczegóły: http://edukacja.warszawa.pl/index.php?k=117
    Do tej pory do żłobka można było zapisać dziecko jak tylko uzyskało nr PESEL i czekało się na miejsce nawet i 2 lata. Od tego roku obowiązują nowe zasady rekrutacji analogiczne do tych dla przedszkoli. Więcej szczegółów masz tutaj: http://www.zlobki.waw.pl/zapisz.php
    --
    •  
      CommentAuthoragataż
    • CommentTimeAug 22nd 2012
     permalink
    dziewczyny, a ja mam takie pytanie z serii 'urlop macierzyński':
    będzie przysługiwał mi urlop wymiarze 20 tyg kalendarzowych. zasiałek obliczany na podstawie średniej z ost. 12 mies. w tym premie. natomiast znalazłam w komentarzu, że "zasiłek macierzyński przysługuje za każdy dzień kalendarzowy okresu ustalonego przepisami kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego". czy to oznacza, że wypłacają też za dni wolne ??!! chyba to zbyt piękne, żeby było prawdziwe :)
    •  
      CommentAuthorasia_
    • CommentTimeAug 22nd 2012
     permalink
    ja sie dolączam do pytania powyżej +
    co z dodatkowymi 4 tyg ? gdzieś czytałam że można wybrać 20 + 4 tyg
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeAug 23rd 2012
     permalink
    asia składasz podanie u pracodawcy o dodatkowe 4 tyg macierzynskiego
    •  
      CommentAuthoragataż
     permalink
    chyba jest jednak całkiem nieźle:
    "Zasiłek chorobowy przysługuje za każdy dzień niezdolności do pracy, nie wyłączając dni wolnych od pracy. Analogiczna reguła, w myśl art. 31 ust. 2 i art. 11 ust. 4 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2010 r. nr 77, poz. 512 ze zm.), ma zastosowanie także do zasiłku macierzyńskiego."
  3.  permalink
    A nie jest teraz tak że są 20tyg macierzyńskiego + 6 dodatkowych, coś mi się wydaje że się zmieniło i o te 2 tyg więcej jest
    --
    •  
      CommentAuthoragataż
     permalink
    Nie, dodatkowe 6 tyg. przy jednym dziecku wchodzi dopiero od 2014
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    a jeszcze .. pracodawca musi , czy może się zgodzić ?
    --
    •  
      CommentAuthorikamek
    • CommentTimeAug 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    wg. mnie moze ale nie musi
    ale dla mnie to juz chamstwo byloby gdyby nie zgodzil sie
    .
    a ja mam pytanie?
    wiecie cos o czasie na karmienie podczas pracy,tzn. wg 8h systemu pracy mamy 15min przerwy, ale procz tej przerwy dla kobiet karmiacych piersia jest 2x po 0,5h,(bo przeciez nikt z dzieckiem niebedzie latal na karmienie do nas do pracy) albo poprostu o 1h mozna wyjsc wczesniej.
    Niewiedzialam o tym poki dziewczyna nie korzystala z tego w mojej poprzedniej pracy.
    I teraz pytanie...czy wiecie cos o tym? , czy to jest praktykowane itd?
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    u mnie w pracy dziewczyna wychodziła godinę wcześniej , ale też nie wiem czy to była "dobra wola" ...
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    pracodawca musi wyrazić zgodę na ten dodatkowy urlop macierzyński....nie może ci go odmówić !!!! tak samo ja nie może się nie zgodzić na pójście na urlop wychowawczy....
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Jest tak, jak pisze Kasiek.
    Ta godzina dziennie na karmienie też nam się należy- inna sprawa, że mało kto z tego korzysta. Z tego co wiem, to pracodawca nie może też odmówić zmniejszenia czasu pracy po urlopie macierzyńśkim, tzn. jest się na wychowawczym i pracuje np. na 1/2 etatu, jeśli praca nie przeszkadza w sprawowaniu opieki nad dzieckiem.
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    należy się godzina na karmienie, ale pracodawca nie musi się zgadzać na wcześniejsze wyjście, może właśnie uprzeć się na tych dwóch pół godzinnych przerwach
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeAug 24th 2012
     permalink
    Gilese, według naszych kadr godzinna przerwa na karmienie może być łączona i wykorzystywana przed, w trakcie lub po pracy, więc to nie zależy od "dobrej woli" pracodawcy. Na zmniejszenie etatu po macierzyńskim tez musi wyrazić zgodę i wtedy pracownica jest przez 12 miesięcy od daty powrotu "chroniona", czyli nie można jej zwolnić. Etat może być zmniejszony o ile chcemy pod warunkiem, że nie jest mniejszy niż połowa etatu. Mam to na bieżąco bo właśnie składałam o to prośbę.
    --
    •  
      CommentAuthorelli
     permalink
    pracodawca nie może odmówić dwóch przerw na karmienie, jednak na udzielenie ich w wymiarze łącznym, tj. jednej godziny musi wyrazić zgodę. zmniejszenie etatu jest tożsame z urlopem wychowawczym, pracodawca nie może go odmówić, od niego zależy jedynie czy proporcjonalnie zmniejszy nam wynagrodzenie.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    no właśnie - też mi się wydawało, że pracodawca nie może odmówić zmniejszenia etatu...ale nie byłam pewna bo tego jeszcze nie przerabiałam...

A powiedzcie mi - czy to zmniejszenie etatu dotyczy tylko mam wracających od razu po macierzyńskim, czy jak pójdę na wychowawczy i potem będę chciała np. po pół roku wrócić do pracy to też mogę sobie zmniejszyć etat ??
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    hej , mam jeszcze pytanie odnośnie macierzyńskiego , coś obiło mi się że macierzyński jest wypisywany ( nie wiem czy to dobrze ujmę ) jeszcze przed porodem ... Jak z tym jest ? Ostatnią ( tak mi powiedziała lekarka) wizytę mam za tydzień czyli w skończonym 37 tyg i co ?? Sama nie wiem czy dostanę jeszcze L4 i na jaki czas , czy może mi ktoś nakazać już macierzyński . Trochę to chore i nie chcę wprowadzać zamieszania bo moze coś źle zrozumiałam , ale czy jest tak ze macierzyński bierze się jeszcze przed porodem ?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    hmm jak to napisać.....przed porodem możesz wykorzystać max 2 tygodnie przysługującego ci urlopu macierzyńskiego. Więc jeśli na następnej wizycie będziesz miała 37tc to lekarz powinien ci jeszcze wypisać L4. Ja nigdy nie miałam problemów z tym, żeby mieć wypisane L4 nawet po planowej dacie porodu. Np. teraz miałam ostatnie L4 wypisane w 38tc i dostałam je prawie do końca czerwca a termin miałam na 19 czerwca. Lekarka wzięła pod uwagę, że mogę przecież równie dobrze przenosić i dodała do terminu porodu z OM dwa tygodnie
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    ok, dzięki - właśnie nie chcę brać mcierzyńskiebo bo szkoda każdego dnia
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Asia, jeżeli gin nie da Ci zwolneinia, a jeszcze nie będziesz rodzić, zawsze możesz iść do lekarza rodzinnego.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    jasne , dzieki . Myślę że da , tylko zastanawiałam sie czy jakoś "urzędowo" nie ma tego narzuconego
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeAug 25th 2012
     permalink
    Lekarze mają takie wytyczne, żeby namawiać pacjentki do wykorzystywania urlopu macierzyńskiego tuż przed porodem- mało kto to stosuje.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorikamek
    • CommentTimeAug 27th 2012
     permalink
    no wlasnie.
    dlaczego mam miec zabrane 2 tyg macierzyskiego, jak moge byc na L4 np. do konca miesiaca terminu planowanego porodu.
    Przeciez w momencie porodu L4 jest przerywane i "wskakujesz" wtedy na macierzynski.
    a te 2 tyg mamy wiecej dla naszego szkraba.
    Ja w pierwszej ciazy myslalam ze tak trzeba, bo lekarz tak mowil. I stracilam 2 tyg.- poszlam do pracy o 2 tyg szybciej.
    Teraz zbuntuje sie :P
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.