Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorazniee
    • CommentTimeFeb 12th 2013
     permalink
    Pytałam koleżankę, która w takiej sytuacji jest i nie wie dokładnie jak to wyliczają, ale dostaje mniej więcej tyle ile pierwszego macierzyńskiego, czyli okres wychowawczego się nie wlicza :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeFeb 12th 2013
     permalink
    Ja też się pytałam dzisiaj, bo byłam w Kadrach. Średnia jest wyliczona z miesięcy wypłacanych, czyli to ZUS wylicza i dostaje się faktycznie tyle samo:bigsmile:
    --
    • CommentAuthorMysiorek80
    • CommentTimeFeb 16th 2013
     permalink
    Dzięki dziewczyny za odpowiedzi, jeżeli chodzi o to czy premia wchodzi to ogółu...to tak, bo dziewczyny, które wczesniej były na zwolnieniu w ciąży miały płacone z całości. Zresztą jak byłam ostatnio 4 dni w szpitalu ale łącznie 6 dni na zwolnieniu to dostałam 500zł więcej na rękę, paska nam nie dali :( ale różnica była. Firma zatrudnia ponad 2500 osób tak więc wszytko jest na legalu.
    Dowiedziałam sie juz od znajomej pani z ZUS, ze jezeli jest się w ciązy to zawsze z ost. 12-tu m-cy.
    Ostatnio zwolnili 2 dziewczyny tak więc chyba popracuje jeszcze ze 2 m-ce bo nawet nie wiem jak mam dać to zwolnienie ale narazie czuje sie dobrze tak więc daje radę.
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeFeb 16th 2013
     permalink
    No tak, u nas też płacą łącznie z premią
    --
  1.  permalink
    Hej dziewczyny.
    Mam pytanie co do urlopu wychowawczego, a dokładnie dodatek ok. 400zł
    Jak należy obliczyć czy będzie mi przysługiwał. Mąż ma 1600zł brutto, jak 1700zł. Teraz z Wojtusiem jest nas czworo.
    --
  2.  permalink
    1600+1700=3300 zł brutt /4= 825 brutto dochód przeliczony na osobę, wydawało mi sie ze kryterium jest ok. 500 zł na osobę
    •  
      CommentAuthorMinia85
    • CommentTimeFeb 26th 2013
     permalink
    misia-ludek jak będziesz na wychowawczym, Twój dochód nie będzie brany pod uwagę, wpiszesz jako utracony.
    Na osobę może być chyba 506zł netto, ale tak jak pisałam wtedy już tylko dochód męża policzą
    --
  3.  permalink
    Dzięki Minia,
    ale jest to pewne, że mój będzie jako utracony?? Właśnie zastanawiałam się jak to jest

mamusia_martusia: 1600+1700=3300 zł brutt /4= 825 brutto dochód przeliczony na osobę, wydawało mi sie ze kryterium jest ok. 500 zł na osobę

ale jeszcze minus podatki bo to ma być netto
    --
    •  
      CommentAuthorMinia85
    • CommentTimeFeb 27th 2013 zmieniony
     permalink
    oczywiście, że jest utracony, przecież go nie uzyskujesz w momencie przejścia na wychowawczy. Przejdź się może do Gops najlepiej, ewentualnie zadzwoń, powinnaś dostać cały wykaz z wyjaśnieniami, przynajmniej u mnie tak jest.

http://http://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/swiadczenia-rodzinne/komunikaty-dotyczace-swiadczen-rodzinnych/zasady-ustalania-dochodu-utraconego-i-dochodu-uzyskanego/

przykład 1 odnosi się do Twojej sytuacji.
    --
    •  
      CommentAuthordoti28
    • CommentTimeFeb 28th 2013
     permalink
    witam ja też mam pytanie widze tu dużo dziewczyn rozeznanych w temacie:

Zacznę od tego że pracuje na cały etat w firmie która zajmuje sie hodowlą pieczarek umowe mam na czas nieokreślony.Obecnie znajduje sie na urlopie wychowawczym na pierwsze dziecko .Zastanawiamy sie nad drugim do pracy muszę wrócić 24 sierpnia 2013r .Noi chodzi mi o to czy jakbym zaszła teraz w ciąże aby mieć L4 muszę cofnąć wychowawcze iść do lekarza zakładowego i wrócić do pracy .
    Na ile trzeba wrócić do pracy ?
    czy mozna przynieść już pierwszego dnia zaświadczenie o ciazy i L4 ?

Treść doklejona: 28.02.13 19:29
    chodzi mi o to żeby mieć płatne 100% do porodu a potem macierzynski .
    Bo wiem że jak bym była na przykład w 3 miesiacu czy 4 i wracała 24 sierpnia to wystarczy że przyniose L4 i mam płatne normalnie
    --
    •  
      CommentAuthorask28
    • CommentTimeFeb 28th 2013
     permalink
    Dziewczyny, które się orientują mam pytanie odnośnie urlopu ojcowskiego-nie mylić z tacierzyńskim.
    Mianowicie interesuję mnie jak jest on płacony.
    Byłam przekonana, że jest płatny w 100% (urlop ojcowski)- jak normalny urlop (nawet chyba tak czytałam na necie), tymczasem mój mąż miał obniżone wynagrodzenie a na pasku url. macierzyński/tacierzyński???
    Najśmieszniejsze jest to, że nie mógł absolutnie z takowego skorzystać bo ja nie pracowałam.
    Powrzechnie wiadomo, że tacierzyński może wziąść tylko facet, którego żona pracuje i o ile żona zrezygnuje z części swojego macierzyńskiego na jego rzecz!
    Chyba że coś pomyliłam i urlop ojcowski jest obliczany jak macierzyński a nie 100% płatny jak normalny urlop.
    Dodam, że w następnym miesiącu nie było żadnego wyrównania.
    -- ,
  4.  permalink
    Minia bardzo dziękuję Ci za te informacje :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeMar 1st 2013
     permalink
    Ask chyba jednak trochę pomieszałaś...
    Nie ma czegoś takiego jak i urlop tacierzyński i urlop ujcowski.
    Jedna rzecz to - Facet może póść na urlop na zasadach urlopu macierzyńskiego, jeżeli matka dziecka zrzeknie się korzystania z części urlopu macierzyńskiego. (po wykorzystaniu części urlopu przypadającej na jej dojście do siebie).
    A inną sprawą jest urlop ojcowski. W 2012 r. było to 2 tyg. urlopu, a od 2013 r. (chyba od września) ma to być 8 tyg. (ale od stycznia jestem na zwolnieniu, więc już na bieżąco nie jestem). I ten 8 tyg. już będzie na innych zasadach. Ale póki co, te 2 tyg. ojciec może wziąć podczas urlopu macierzyńskiego matki, aby razem spędzić czas z dzieckiem.
    Za czas urlopu ojcowskiego przysługuje zasiłek macierzyński w wys. 100% środniego miesięcznego wynagrodzenia z ostatnich 12 m-cy. Ale te 100% jest liczone bez składek na ubezpieczenie społeczne. Czyli brutto - 13, 71% i to będzie podstawa brutto zasiłku macierzyńskiego. Daltego na pasku kwota brutto jest mniejsza. Ale kwota netto (do wypłaty) powinna być zbliżona do tego co mąż dostaje (oczywiście średnia z ostatnich 12 m-cy). Także powinien dostać za cały m-c mniej więcej tyle ile zarabia.
    Mam nadzieję, że pomogłam.
    -- ,
  5.  permalink
    Hej dziewczyny ja mam pytanie odnośnie tego nieszczęsnego rocznego urlopu macierzyńskiego:)
    Mam termin wg OM na 19 marca ...czyli jak urodzę w terminie załapie się i teraz pytanie:
    Czy mogę teraz się zadeklarować że jeżeli się załapie to chcę skorzystać z całego roku?Czy dopiero we wrześniu mogę ewentualnie przedłużyć????I gdzie ewentualnie się mogę zadeklarować w ZUSie??

Treść doklejona: 01.03.13 16:11
    I czy to ma być zgłoszone na 2 tygodnie przed planowana data porodu?
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeMar 1st 2013 zmieniony
     permalink
    Dominiczka jak urodzisz w terminie to się załapiesz. Ale dopiero we wrześniu wejdą nowe przepisy, więc dopiero we wrześniu można zadelkarować. Na razie do września będzie 100 % płatny, bo takie w tej chwili są przepisy. Najpóźniej na dwa tyg. przed końcem urlopu podstawowego, lub dodatkowego (czyli 20 tyg. przy jednym dziecku + 4 dodatkowego) musisz zadelklarować czy będzie wykorzystywała urlop rodzicielski. Urlop ten jest płatny wtedy 60% i można go wziąć do 28 tyg. Deklarujesz zawsze wszystko u pracodawcy, a pracodawca zanosi wszystkie dokumenty do ZUS.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorask28
    • CommentTimeMar 1st 2013
     permalink
    Dżasti. dzięki, wczoraj troszke o tym poczytałam jak mi córa zasnęła.
    Jesteście niezastąpione:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeMar 3rd 2013
     permalink
    doti - miałam to samo w planach i podobnie mam umowę jak Ty:bigsmile:
    Z tego co wiem, to jak zajdziesz w ciążę to składasz rezygnację z UW 30 dni wcześniej a potem od razu idziesz na L4 ciążowe. Tak mi się wydaje. Nie musisz chyba iść do lekarza zakładowego ani wraca w między czasie do pracy...
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
    • CommentTimeMar 12th 2013 zmieniony
     permalink
    dziewczyny słyszałam że aby dostać ten roczny to prawdopodobnie trzeba być w stosunku pracy przez cały czas.
    Tylko jednej rzeczy nie rozumiem. W kodeksie pracy jest to tak samo opisane jak do tej pory (z dodatkowymi tygodniami macierzyńskiego) a w praktyce jest tak, że każda kobieta może przedłużyć tylko papiery składa się do zusu nie do pracodawcy... więc kurcze nie rozumiem. Czy któraś z was ma pojęcie jak to na prawdę ma być? Moim zdaniem raczej nie będzie to rozdzielane na kobiety w stosunku pracy i po wygaśnięciu. Bo przecież teraz byłam na zwolnieniu podczas wygaśnięcia umowy i została przedłużona do rozwiązania, a potem mam wrócić do pracy jak skończy się macierzyński (tylko na nową umowę o pracę, gdyż pracodawca cały czas trzyma dla mnie miejsce pracy)i co nie będę mogła skorzystać z rocznego... jakąś dyskryminacją mi to śmierdzi......
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeMar 13th 2013
     permalink
    Venika - ten roczny to nie jest urlop macierzyński. To jest połączenie urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego. Urlop macierzyński nie zmienił się. Jest taki sam jak był czyli podstawowy + dodatkowy. A żeby wziąć urlop rodzicielski trzeba będzie pozostawać w stosunku pracy. Ale jak to wszystko będzie wyglądało w praktyce, to się dopiero będzie można dowpiedzieć jak już będą interpretacje różnych przypadków.
    Poza tym dokumenty w rzeczy samej trafiają do ZUSu jednak powinno je się składać u pracodawcy, ponieważ pracodawca musi w swojej ewidencji odnotować taki fakt i posiadać kopie wszystkich dokumentów. A pewnie wiele też zależy od praktyk u danego pracodawcy. Jaki chce mieć porządek w dokumentach. Ja jestem kadrową i u mnie zawsze wszystko musiało przez moje ręce przejść inaczej sobie nie wyobrażam. Ale wiem, że niektórzy mają bajzel w dokumentach. Poza tym nie wiem jakimi dokumentami będzie się skłądało informację do ZUS, czy jakiś dodatkowy druk wymyślą, czy tylko podanie jak w przypadku dodatkowego urlopu macierzyńskiego.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dżasti, czyli jak ja mam umowę do 31.08.2013, to dnia 1.09 nie będę już w stosunku pracy i nie należy mi się roczny urlop?
    --
    •  
      CommentAuthordoti28
     permalink
    Dżasti, ja mam umowe na czas nieokreslony to mi sie chyba bedzie należał ten rodzicielski? ale jestem obecnie na wychowawczym
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    hej...mam pytanie,czy istnieje coś takiego jak" ochrona" po macierzyńskim?. Tzn.-podaję przykład-moja koleżanka z mojej pracy, ma umowę na czas określony, chyba do 2015r.,teraz kończy się jej macierzyński i już jej szefowa powiedziała, żeby poszła na wychowawczy,bo jak wróci do pracy, to od razu dostanie wypowiedzenie,bo na jej miejsce już przyjęła kogoś innego. Ja osobiście jestem oburzona,bo dziewczyna przepracowała w tej firmie 12 lat i teraz, tak ją potraktowano.Jestem ciekawa, jak to prawnie wygląda? Można tak bez powodu "wykopać" z pracy,tylko dlatego że się dziecko urodziło?:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
    • CommentTimeMar 13th 2013 zmieniony
     permalink
    Ruda,może są jakieś myki- kadrową nie jetem- jeśli się mylę, poprawcie mnie. Z tego co wiem, to jedynie obniżenie wymiaru godzin na rzecz urlopu wychowawczego chroniłoby Twoją koleżankę przed wypowiedzeniem (np. wróciłaby na 1/2 etatu, reszta to wychowawczy). Tylko musiałaby wniosek złożyć przed powrotem do pracy, żeby nie wyszło tak, że pracodawca pierwszy da jej wypowiedzenie.
    --
    •  
      CommentAuthorms_86
     permalink
    A czy jak kobieta zdecyduje się na roczny macierzyński (rodzicielski) to czy ojciec też będzie mógł w czasie tego roku wykorzystać urlop ojcowski czy już nie?
    Dzięki za odpowiedź:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeMar 13th 2013 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny z tym rocznym urlopem (macierzyńskim + rodzicielskim) to jest tak, że przepisy wchodzą w życie dopiero 1 września, więc teraz nie ma nawet jeszcze ustawy. Nie ma do czego się odwołać. I nie ma interpretacji jeszcze tych przepisów. I wszystko jest proste, jak jest prosta sytuacja.
    Akirka - wszędzie w projekcie ustawy mowa była o matce (bądź ojcu) dziecka - pracowniku. Więc żeby skorzystać z urlopu rodzicielskiego to trzeba w dniu wejścia w życie ustawy być pracownikiem. Poza tym mowa jest o tym, żeby się "załapać" na ten roczny urlop (czyli rodzicielski) trzeba 1 września przebywać na urlopie macierzyńskim, bądź dodatkowym urlopie macierzyńskim - a po ustaniu stosunku pracy nie jest się już na urlopie macierzyńskim, tylko dostaje się zasiłek macierzyński. To są dwie różne sprawy.U Ciebie umowa kończy się 31.08.2013 - nie wiem Akirka, nie wiem w jaką stronę pójdą interpretacje. Czy się załapiesz czy nie. Poza tym nawet gdyby umowa kończyła Ci się np 30.09 to też nie wiem czy mogłabyś za cały okres urlopu rodzicielskiego dostawać zasiłek, czy tylko do końca umowy. Wydaje mi się, że niestety nie. Ale może przepisy będą przewidywały taką możliwość.

Nie chcę tu być złym posłańcem, ale z tego co są szczątkowe informacje to na to wygląda.Czytając to co jest napisane wprost. Ale powtarzam, u nas to jeszcze na prawdę dużo może się zmienić. Musi zostać opublikowana ustawa, żeby wiadomo było co i jak ostatecznie. Gdyby zapewne chcieli udzielić rocznego urlopu macierzyńskiego wszystkim którym będzie przysługiwał urlop macierzyńskim w dotychczasowej długości, to by po prostu wydłużyli macierzyński, a nie dzielili to na macierzyński - taki jak do tej pory i rodzicielski.

Treść doklejona: 13.03.13 23:43
    Doti - a kiedy kończy Ci się urlop wychowawczy? I kiedy rodzisz? Bo to ma znaczenie. Bo na urlopie wychowawczym, gdzie pozostały czas urlopu wychowawczego jest dłuższy niż urlop macierzyński, nie przysługuje urlop macierzyński, ale przysługuje zasiłek macierzyński pomniejszony o 2 tyg. Więc w kółko macieju to samo. Tak jak nie bierze się urlopu macierzyńskiego tak i urlopu rodzicielskiego chyba nie będzie można wziąć, ale czy będzie za ten okres przysługiwał zasiłek, tego niestety nigdzie nie doczytałam. Ale w przypadku urlopu wychowawczego wydaje mi się, że zawsze będzie można go skrócić i skorzystać z urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego.

Treść doklejona: 13.03.13 23:57
    Ruda - jak już lecę z odpowiedziami to odpowiem wszystkim :) Tu akurat przepisy są jasne. Na 2 tyg przed końcem urlopu macierzyńskiego należy zgłosić pracodawcy, że będzie korzystało się z obniżonego wymiaru czasu pracy, na jaki wymiar (nie mniej niż 1/2 etatu) oraz na jaki okres (nie dłuższy niż przysługujący urlop wychowawczy). Bo ten obniżony wymiar czasu pracy jest zamiast urlopu wychowawczego. I wtedy przez okres 12 m-cy pracownik jest chroniony przed zwolnieniem. Ale tylko przez 12 m-cy nie przez cały okres obniżonego wymiaru czasu pracy. Pracodawca musi zaakceptować wniosek. Najpopularnijszym jest wniosek na 7/8 etatu.
    -- ,
    • CommentAuthorruda03
    • CommentTimeMar 14th 2013
     permalink
    Dżasti...dziękuję za odpowiedź,też mi się coś takiego obiło o uszy...ale miałam nadzieję, że jest jakaś "ochrona" dla kobiet wracających po macierzyńskim,bez zmniejszania wymiaru czasu pracy.pozdr.:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dżasti - dziękuję za odpowiedź. Właśnie w ten sposób interpretowałam ten zapis, że trzeba być pracownikiem i przebywać na urlopie (a nie zasiłku), ale namieszała mi położna na SR, która stwierdziła, że na pewno mi się należy. Zresztą, tak jak mówisz, wiadomo będzie dopiero jak te przepisy wejdą w życie i będą takie przypadki.
    Póki co nie nastawiam się na roczny urlop, tylko raczej mam nadzieję, że w ogóle będę miała gdzie wrócić do pracy.
    --
    •  
      CommentAuthordoti28
     permalink
    Dżasti.
    jeszcze ie jestem nawet w ciazy wychowawcy konczy mi sie w sierpniu dokładnie 24 i do tego czasu musze zajść albo zwolnic sie z pracy :(
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeMar 15th 2013
     permalink
    Doti no to na pewno z porodem nie wyrobisz się do końca urlopu wychowawczego, więc skorzystasz z normalnych przepisów. Tu już urlop wychowawczy nie będzie mizł żadnego znaczenia. Od razu po wychowawczym weźmiesz sobie L4, potem macierzyński, rodzicielski.
    -- ,
    •  
      CommentAuthordoti28
    • CommentTimeMar 15th 2013
     permalink
    DZASTI dziękuję ci że tak to ladnie na chlopski rozum wytlumaczylas:))
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMar 19th 2013 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny wczoraj slyszalam, ze ustawa o rocznych macierzynskich przeszla :-)

EDIT: poprawka, przeszła ale do dalszych obrad ;)
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
    • CommentTimeMar 23rd 2013
     permalink
    Dziewczyny moja koleżanka która pracuje w ZUS rozmawiała na temat tego rodzicielskiego i okazało się że rzeczywiście teraz nie ma co wyrokować ponieważ nic nie wiadomo jak to będzie, ale jest jedna sprawa, że raczej niewielkie prawdopodobieństwo że kobiety będą rozdzielane na te co ukończyły stosunek pracy podczas trwania macierzyńskiego i nie, ponieważ była by to dyskryminacja. Potem nawet sama dyrektorka ZUS powiedziała, że gdyby tak zrobili to prasa by to rozdmuchała do niewyobrażalnej rangi, więc nasz kochany rząd raczej przed wyborami się na to nie zdecyduje. Cóż pozostaje mieć nadzieję i cierpliwie czekać :wink: do 1 września. co ma być to będzie itak nic z tym nie zrobimy
    --
    • CommentAuthorabor
    • CommentTimeApr 10th 2013
     permalink
    Witam drogie Panie :)
    Dziś zrobiłam test ciążowy, wyszedł pozytywny i z tego powodu mam wiele dylematów.
    Od 1,5 roku pracuje przez Agencje Pracy Tymczasowej na Umowę o Pracę Tymczasową , od 9 miesięcy nowa agencja, cały czas niby 1/4 etatu ale zazwyczaj 40 godzin tygodniowo + nadgodziny (tak jest w umowie, do 40 godzin w tygodniu normalna płaca, powyżej nadgodziny, stawka godzinowa).
    Od początku umowy są przedłużane co 2 tygodnie. Praca może być niebezpieczna dla ciężarnych i oficjalnie nie wolno pracować w ciąży.
    Mam następujące pytania:
    1)Czy jeżeli umowy są przedłużane co dwa tygodnie to po upływie 3 miesięcy ciąży (jeśli bym pracowała nie przyznając się) będę chroniona przed zwolnieniem? Bo z tego co przeczytałam wnioskuje że nie.
    2) Czy zasiłek chorobowy wyliczą mi z 1/4 etatu na podstawie stawki godzinowej, czy ze średniej z zarobków z ostatniego roku pracy ?
    Bardzo dziękuje za ewentualne odpowiedzi:)
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeApr 10th 2013 zmieniony
     permalink
    abor, nie do końca się znam, ale to co wiem to Ci napiszę:bigsmile:
    abor: 1)Czy jeżeli umowy są przedłużane co dwa tygodnie to po upływie 3 miesięcy ciąży (jeśli bym pracowała nie przyznając się) będę chroniona przed zwolnieniem? Bo z tego co przeczytałam wnioskuje że nie.

Kiedyś ciężarna była chroniona od 3 m-ca i dlatego część dziewczyn się ukrywało. Jeśli nic się nie zmieniło przez ostatni rok, to od pierwszego dnia ciąży jesteś chroniona i żaden (?) pracodawca nie może Cię zwolnić.
    abor: 2) Czy zasiłek chorobowy wyliczą mi z 1/4 etatu na podstawie stawki godzinowej, czy ze średniej z zarobków z ostatniego roku pracy ?

U mnie wyliczali średnią z ostatnich 12 m-cy, więc pewnie u Ciebie jest tak samo.
    Może ktoś inny jeszcze się wypowie, bo w błąd nie chcę Cię wprowadzić:wink:

I poza tym gratuluję pozytywnego testu :clap:
    --
    • CommentAuthormartusp
     permalink
    Hej pisze do was w pewnej sprawie od 9 miesiecy pracuje na 1/2 etatu umowe mam na czas okreslony do konca czerwcatego roku pierwsza mialam do konca tamtego roku ale mi przedluzyli. Moje pytanie jest takieco bedzie jesli teraz bym zaniosla zwolnienie macierzynskie? Przedluza mi umowe? Jesli tak to na jaki okres?l czy potem mam szanse na platny urlop macierzynski? I na powrot do firmy czy jak bedzie z umowa?
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    martusp jak zaniesiesz zwolnienie lekarskie to pracodawca nie może Cię zwolnić. Będziesz w stosunku pracy do końca ciąży. Tak jakby umowa będzie przedłużona do czasu powrotu do firmy. Potem powinien należeć Ci się płatny macierzyński jak każdej matce. I to zależy od pracodawcy czy przyjmie Cię dalej, czy da Ci umowę, ale nie ma takiego obowiązku. Tyle wiem:smile:
    --
    • CommentAuthormartusp
     permalink
    Dziekuje bardzo Dii:-)

Treść doklejona: 10.04.13 14:59
    Dziekuje bardzo Dii:-) ale mam jeszcze pyt napewno to ze jestem na pol etatu zatrudniona nie robi roznicy? A jak bedzie z obliczeniem skladek na moje wynagrodzenie bo tylko 9 miesiecy pracowalam.
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Ja mam umowę na 3/4 i nie robiło to różnicy :bigsmile: Ważne, żeby to była umowa o pracę. I skoro pracowałaś tylko 9 m-cy to z tego pewnie średnią ci wyliczą.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dziewczyny a ja mam pytanie czy jeśli po wykorzystaniu części urlopu macierzyńskiego wrócę do pracy, ale nie w pełnym wymiarze czasu, to czy nadal będę dostawać zasiłek macierzyński, czy jedynie wypłatę za tą część etatu?
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    zasiłek macierzyński wtedy chyba Ci już nie przysługuje... Albo siedzisz w domu i dostajesz obecną kasę, albo idziesz do pracy i dostajesz za tą część etatu tylko. Tak to raczej byłoby to za proste i wszystkie by tak kombinowały:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkoalka
    • CommentTimeApr 13th 2013
     permalink
    Witam Was od bardzo niedawna wiem ze jestem w ciąży, i w dodatku 15 kwienia zaczynam prace, bede miala pdpisana umowe na okres próbny na 3 miesiące, i poradzcie mi kiedy mam powiedzieć pracodawcy o tym że jestem w ciąży, bo wiem że po tym okresie próbnym dostane umowe na czas określony i chciałabym dopiero wtedy powiedzieć w firmie jak już bede miec umowe w garści
    ale nie wiem czy są jakieś prezpisy które mówią do kiedy powinno sie taki stan zgłosić pracodawcy??
    kiedy wy swoim pracodawcą mówiliscie ??
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeApr 14th 2013 zmieniony
     permalink
    koalka ja zgłosiłam jak byłam w 5 tygodniu ciąży i od razu poszłam na L4.
    Tak naprawdę ciężka sytuacja, bo jesteś w ciąży a od jutra zaczynasz pracę... Nie wiem czy to nie podchodzi pod zatajenie prawdy przed zatrudnieniem, ale też zależy od kiedy jesteś w ciąży, bo jak to jest kwestia bardzo krótkiego czasu to może jeszcze przejść... No i zależy od pracodawcy oczywiście... Ale nie wiem jak to jest przy umowie na okres próbny...

Niewiele pomogłam, ale może ktoś jeszcze Ci odpowie:bigsmile: Jak się czegoś jeszcze dowiem to dam znać:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkoalka
    • CommentTimeApr 14th 2013
     permalink
    wiem dopiero 4 dni zę jestem w ciąży i gdyby nie jakaś szalona myśl zeby zrobić test to bym do dzis nie wiedziała
    kurde myślałam ze pożniej informowałyscie o ciązy pracodawce
    --
    •  
      CommentAuthorZebra82
     permalink
    ja mam umowę na czas nieokreślony informowałam koło 12-13 tygodnia, pracowałam do 19 tygodnia zgodnie z decyzją lekarza. Nie wiem czy ta informacja Ci w czymkolwiek pomoże, bo jesteśmy w zupełnie innej sytuacji. Jeśli planujesz pracować po przedłużeniu umowy, po okresie próbnym to może pracodawca nie bedzie krzywo patrzył jak powiesz dopiero wtedy o ciąży i poinformujesz, że chcesz pracować tak długo jak długo zdrowie i samopoczucie Ci pozwoli...
    -- ;
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Koalka - nie musisz mówić od razu pracodawcy, że jesteś w ciąży. Co więcej pracodawca nie ma prawa ptać Cię o to w momencie, gdy starsz się o pracę, więc absolutnie Ty sama nie musisz o tym informować. Wg PIP jest to jedyna rzecz, gdzie nawet możesz skłamać pracodawcy.
    Co do ochrony - zawarłaś umowę o pracę od 15 kwietnia na 3 m-ce, a już jesteś w ciąży, więc umowa o pracę uległaby rozwiązaniu po upływie 3-go miesiąca ciąży (miesiące księżycowe), dlatego ulega automatycznemu przedłużeniu do dnia porodu. (art 177, par 3 Kodeksu pracy).
    Jednak art 177 par 2, mówi o tym, że zakazu zwolnienia pracownicy w ciąży nie stosuje się do pracownicy przebywającej na okresie próbnym nieprzekraczającym jednego miesiąca. (Nie ma tu mowy o tym na ile jest zawarta umowa, tylko ile jest się na tym okresie próbnym). Więc ja bym powiedziała po upływie miesiąca pracy. Wtedy czy będą chcieli czy nie, umowę będziesz miała na pewno do dnia porodu.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    dżasti: Koalka - nie musisz mówić od razu pracodawcy, że jesteś w ciąży. Co więcej pracodawca nie ma prawa ptać Cię o to w momencie, gdy starsz się o pracę, więc absolutnie Ty sama nie musisz o tym informować. Wg PIP jest to jedyna rzecz, gdzie nawet możesz skłamać pracodawcy.

dżasti faktycznie, masz rację.
    Też dochodzi kwestia jakie chce się mieć stosunki z pracodawcą, żeby nie postąpić za ostro, bo na pewno po ciąży nie będą chcieli trzymać takiej osoby. Ale to zależy od pracodawcy oczywiście.

Ja na Twoim miejscu faktycznie, powiedziałabym po miesiącu i bym się nie zastanawiała nad tym:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbuba79
    • CommentTimeApr 20th 2013
     permalink
    Dziewczyny jak to jest z L4 w ciąży?? Czy to następne L4 po tym, które trwało miesiąc, trzeba zanieść do zakładu pracy czy do ZUSu? Wydaje mi się, że do firmy a oni prześlą dalej do ZUS, który z tego co wiem po 30 dniach zwolnienia wypłaca nam pieniądze. Dobrze myślę??
    Czy Wam lekarz wypełniał jakieś dodatkowe papiery do ZUSu? Przy pierwszej ciąży z synem lekarz wypisywał mi taki dokument, w którym motywował wystawione L4, o tym że ciąża jest wysokiego ryzyka i z czego to wynika, aby później przypadkiem nie wzywali mnie na jakąś komisję sprawdzającą zasadność L4. Czy teraz Wasi lekarze też tak robią?
    Do tego wszystkiego mój lekarz powiedział, że może wypisać L4 do 7 dni wstecz a ja się zastanawiam czy przez to na czas dostarczę L4 pracodawcy. Z tego co wiem powinnam dostarczyć L4 do 7 dni tylko nie wiem czy to się liczy od dnia ukończenia poprzedniego zwolnienia czy od dnia wystawienia??
    Proszę Was o sugestie
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeApr 20th 2013 zmieniony
     permalink
    Buba zwolnienie zanosisz do pracy. I to oni (po wypełnieniu dokumentów) zanoszą je do ZUSu. Ty masz obowiązek dostarczyć zwolenienie tylko i wyłącznie do pracodawcy w terminie 7 dni od daty otrzymania zwolnienia. (w praktyce się na dzień wystawienia zwolnienia, bynajmniej panie w ZUSie tak patrzą).Szczerze pierwszy raz słyszę o tym, że lekarz może wystawić zwolnienie 7 dni wtecz. Raczej lekarze nie chcą wystawiać nawet jeden dzień wstecz. Choć skoro lekarz mówi, że może, to chyba wie co mówi.
    A co do dodatkowych dokumentów to lekarz nic absolutnie nie wystawia, tylko zwolnienie lekarskie. Jeszcze nigdy nie zdażyło mi się, aby jakaś dziewczyna w ciąży na zwolnieniu miała kontrolę - tylko takie, które miesiąc po zatrudnieniu idą na L4. Wtedy jest obligo pismo z prośbą o wyjaśnienie.
    A co do wyłaty zasiłku chorobowego z ZUS, to mi np. wypłacają w tak różny sposób, że jeszcze nie odkryłam czym się kierują. Nie koniecznie po 30 dnich. Raz za całe zwolnienie od razy, raz dzielą na dni do końca m-ca i potem pozostałe dni zwolnienia itp.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeApr 20th 2013 zmieniony
     permalink
    Mi np. wpływało zawsze tak jak wypłata. Nie było żadnego spóźnienia, ale to też dlatego, że to pracodawca mi wypłacał kasę a ZUS mu zwracał:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbuba79
    • CommentTimeApr 21st 2013
     permalink
    Dżasti: dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Też mnie trochę zdziwiło, że lekarz może wypisać L4 na tydzień wstecz.... może dlatego, że jest to kontynuacja...? Sama nie wiem..... Wolałabym aby może mąż wcześniej pojechał po samo zwolnienie do gina, byłabym spokojniejsza.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.