Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorvenika
    • CommentTimeAug 28th 2012
     permalink
    dziewczyny ja miałam tak byłam w 39 tc.i 4 dniu i nic nie zapowiadało jeszcze porodu, wystawił mi L4 jeszcze na tydzień i powiedział ze jak by mnie złapało to mam jechać do szpitala i jeśli urodzę wcześniej to to L4 będzie liczone do dnia porodu a potem zostanie automatycznie przerwane i jak dziecko przyjdzie na świat to od razu będzie macierzyński
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    Z tego co słyszałam(a chyba nawet czytałam, w jakieś gazecie w kąciku porad prawnych), to NIKT nie może na nas wymuszać, aby jeszcze przed porodem "iść" na macierzyński-to podobno ZUS naciska na lekarzy aby nie dawali L4 do samego porodu.Przez niewiedzę, parę lat temu moja siostra była do tyłu o 3tyg.-źle obliczony termin porodu,plus przenoszona ciąża-na macierzyński lekarz już ją wywalił od 4kwietnia,a urodziła 28:shocked:...pisała odwołanie do ZUS-u ale ją olali:confused:-normalne...
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    No i dostałam L4 , nawet na tydzień po terminie . Termin mam na 22/09 a L4 dostałąm do 29/09 - bez problemu.
    Jak zapytałam czy tak ma być że dłużej to dowiedziałam sie ze jest tak wystawiane bo przecież można przenosić - I fajnie ..
    --
    •  
      CommentAuthorikamek
    • CommentTimeAug 29th 2012 zmieniony
     permalink
    to NIKT nie może na nas wymuszać, aby jeszcze przed porodem "iść" na macierzyński-to podobno ZUS naciska na lekarzy aby nie dawali L4 do samego porodu
    ruda, ja slyszalam to samo, co Ty.
    W sumie co lekarzom zalezy wystawic tydzien wiecej L4?
    bezsensu.
    no tak, nacisk ZUS-u.
    --
    • CommentAuthorruda03
    • CommentTimeAug 29th 2012
     permalink
    ...skurczybyki kasy szukają- dwa tyg.wcześniej macierzyński to o dwa tyg.krócej płacą:devil:...mnie już w ciągu 3tyg.dwa razy skontrolowali czy jestem w domu-mam niestety leżące-i teraz pewnie na dniach też przyjadą:confused:...
    --
    •  
      CommentAuthororanda
    • CommentTimeSep 1st 2012
     permalink
    _kasiek_: A powiedzcie mi - czy to zmniejszenie etatu dotyczy tylko mam wracających od razu po macierzyńskim, czy jak pójdę na wychowawczy i potem będę chciała np. po pół roku wrócić do pracy to też mogę sobie zmniejszyć etat ??
    o to ja też bym chciała wiedzieć więc podbijam pytanie

no i jeszcze czy rzeczywiście to zmniejszenie etatu daje 12 mcy ochrony bo pamiętam że gdzieś kiedyś czytałam że to nieprawda, czy któraś z was może przywołać jakiś przepis prawa?
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeSep 2nd 2012
     permalink
    oranda: no i jeszcze czy rzeczywiście to zmniejszenie etatu daje 12 mcy ochrony bo pamiętam że gdzieś kiedyś czytałam że to nieprawda, czy któraś z was może przywołać jakiś przepis prawa?

daje - tak mówi kodeks pracy - zaraz poszukam dokładnie punktu

Treść doklejona: 02.09.12 20:29
    no to sobie sama odpowiedziałam na pytanie....choć dalej nie wiem czy to prawo przysługuje mi tylko wtedy jak zrezygnuje z wychowawczego i wrócę od razu po macierzyńskim do pracy, czy jak wezmę wychowawczy i przerwę go np. po kilku miesiącach....

"Art. 186
    7. § 1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy
    pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa
    pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu.
    Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
    § 2. Wniosek, o którym mowa w § 1, składa się na dwa tygodnie przed rozpoczęciem
    wykonywania pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy. Jeżeli wniosek został złożony
    bez zachowania terminu, pracodawca obniża wymiar czasu pracy nie później niż z dniem upływu
    dwóch tygodni od dnia złożenia wniosku.
    Art. 186
    8. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie
    od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o
    obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie
    dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym
    czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także
    gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy
    pracownika. "
    --
    •  
      CommentAuthororanda
    • CommentTimeSep 3rd 2012
     permalink
    Dzięki _kasiek_, pozostaje kwestia od kiedy, ale wydaje się ze można iść do pracy po jakimś okresie wychowawczego, ja osobiście bym chciała tak zrobić. Jednak sam macierzyński jest za krótki...
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
    •  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeSep 7th 2012 zmieniony
     permalink
    no dobra to kto mi pomoze?? jestem zatrudniona jako nauczyciel zawodu w szkole ponadgimnazjalnej. Od maja 2012 przebywam na zwolnieniu zwiazanym z ciaza. Od 1 wrzesnia szkoła zmieniła siedzibe , nazwe rego nip itd, ale nauczyciele zostani przeniesieni tam niejako z urzedu bez swiadectw pracy. Czyli rozumiem, ze mamy nijako ciagłosc zatrudnienia. No i mam problem bo mimo, ze jestem na L4, od pierwszego wrzesnia zmniejszono mi etat a co za tym idzie wynagrodzenie i stad moje pytanie czy tak mozna. Bede rozmawiac na ten temat z radca prawnym, ale moze któras z was tez jest zorientowana :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeSep 7th 2012
     permalink
    mooniia: No i mam problem bo mimo, ze jestem na L4, od pierwszego wrzesnia zmniejszono mi etat a co za tym idzie wynagrodzenie i stad moje pytanie czy tak mozna. Bede rozmawiac na ten temat z radca prawnym, ale moze któras z was tez jest zorientowana :)

kurcze - chyba nie można zmienić warunków zatrudnienia jeśli pracownik jest na L4, na urlopie wychowawczym czy macierzyńskim....ale nie wiem czy w Twoim przypadku to się liczy bo firma zmieniła regon, itp. To w sumie tak jakby tamtej firmy już nie było....najlepiej zrób tak jak planujesz - spotkaj się z radcą prawnym !!!!
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dziewczyny a ja mam pytanie dotyczące umowy na zastępstwo. Właśnie taką podpisałam nie mając świadomości, że ma ona tyle wad:( To jest moja druga umowa w tej placówce (pierwsza na czas określony). Nie jestem co prawda jeszcze w ciąży, ale staramy się. Czy jest jakiś sposób, żeby w wypadku ciąży z terminem po wygaśnięciu umowy, przedłużać ją do dnia porodu i mieć wypłacany macierzyński? Koleżanka mówiła mi, że ona miała zwolnienie od psychiatry, które właśnie zapewniło jej wypłacanie chorobowego i macierzyński. I jeszcze pytanie czy umowę na zastępstwo traktuje się tak jak na czas określony, czyli czy trzecia moja umowa w tej placówce musi być na czas nieokreślony?
    --
    • CommentAuthoramieszka2
    • CommentTimeSep 7th 2012 zmieniony
     permalink
    Witaj, też byłam na umowie na zastępstwo, a właściwie na dwóch, jedna po drugiej, bo najpierw zastępowałam jedną osobę, a zaraz potem następną. Niestety nawet jeśli zajdziesz w ciążę, to i tak umowa zostanie rozwiązana jeśli osoba którą zastępujesz wróci. W przypadku tej umowy ciąża nie zobowiązuje do przedłużania jej do dnia porodu. Jedyny sposób to zajść w ciążę jeszcze w trakcie trwania umowy i pójść na chorobowe zanim dana osoba wróci. Jeśli ta osoba wróci, to resztę chorobowego będzie Ci płacił ZUS, nawet do dnia porodu, tylko musisz mieć ciągłość zwolnienia, nie moż powstać "dziura" nawet na jeden dzień.
    I zasada trzeciej umowy na stałe tu niestety nie obowiązuje...
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dziękuję za odpowiedź, a co wtedy z macierzyńskim?
    --
    • CommentAuthoramieszka2
    • CommentTimeSep 8th 2012
     permalink
    Macierzyński się nie należy w takim przypadku...
    • CommentAuthorLenSen
    • CommentTimeSep 10th 2012
     permalink
    no to ja mam takie małe pytanie z strasznie skomplikowaną sytuacją. Więc tak w 16.03.2012 zakończyłam współpracę z firmą która skutecznie wykurza swoich pracowników mobbingiem. Następna moja praca w firmie w której miałam umowę zlecenie i wtedy dowiedziałam się że jestem w ciąży:) ogólnie szalenie się cieszyłam ale był strach przed zwolnieniem i to uzasadniony. Przez mojego lekarza który uparł się na wypisanie zwolnienia na badania wpisał mi kod ciąży po 2 tygodniach otrzymała info ze umowy nie przedłużą byłam załamana ale nie zarejestrowałam się w urzędzie pracy tylko szukałam innej pracy. Stwierdziłam z goryczą że nie ma sensu być fer wobec wobec pracodawcy bo za każdym razem jak mówiłam ze jestem w ciąży ale chce pracować to było odesłanie z kwitkiem. Teraz pracuję też na umowę zlecenie nie powiedziałam nie o ciąży9 i nie powiem chyba że mi wody w pracy odejdą:)) za 2 dni podpisuje z inną firmą umowę o prace czuje się rewelacyjnie więc nawet nie rozważam l4 ale boja się o macierzyński zasiłek. Ponieważ termin mam 4 grudnia umowa będzie do 15 grudnia czy mi będzie przysługiwała jakakolwiek pomoc finansowa w postaci właśnie zasiłku macierzyńskiego?
    •  
      CommentAuthorelli
    • CommentTimeSep 12th 2012
     permalink
    jeżeli urodzisz w terminie: obecny pracodawca udzieli urlopu macierzyńskiego i wypłaci do dnia zakończenia umowy, a następnie odeśle dokumenty do zus który "dokończy " wypłatę zasiłku. do zusu będziesz pisała podanie o dodatkowy urlop macierzyński
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
    • CommentTimeSep 16th 2012
     permalink
    Akirka ja mogę potwierdzić z doświadczenia , bo mam dokładnie taką sytuację. Miałam umowę o zastępstwo do 23.10. Jestem w ciąży, od tygodnia jestem na L4 i na razie płaci mi zakład, później ZUS, po rozwiązaniu się umowy dostarczam L4 do ZUSu i ponoć mam mieć płatne...
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
    • CommentTimeSep 19th 2012
     permalink
    Dziewczyny potrzebuję podpowiedzi:
    Kończy mi się urlop macierzyński, planuję przejść na wychowawczy. Jednak po macierzyńskim chcę wykorzystać urlop wypoczynkowy, zaległy z 2011 i urlop za rok obecny.
    Czy za obecny rok przysługuje mi pełny wymiar urlopu - 26 dni, czy musi być on zmniejszony przez rozpoczynający się jeszcze w tym roku urlop wychowawczy?
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeSep 20th 2012
     permalink
    Julita, przysluguje Ci pelen wymiar urlopu.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Jaheira: Julita, przysluguje Ci pelen wymiar urlopu.

potwierdzam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Dzięki, miałam nadzieję, że dostanę taką odpowiedź :smile: a miałam wcześniej sprzeczne informacje.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeSep 22nd 2012
     permalink
    Eveke, dzięki:) Nam też się udało :))) Także jak wszystko dobrze pójdzie (a mam wieeelką nadzieję i wiarę, że tak będzie) to dostanę też macierzyński, bo urodzę w maju:)
    --
    • CommentAuthorsigasiga79
    • CommentTimeSep 25th 2012
     permalink
    Dziewczyny, po macierzyńskim od razu wzięłam urlop wypoczynkowy. Teraz zaczął mi się dopiero pierwszy tydzien urlopu. Dowiedziałam się że jestem znowu w ciąży, czy dobrze wydaje mi się że mogę teraz iść na zwolnienie chorobowe/ciążowe 100% płatne, a po porodzie dostanę 100% płatny kolejny macierzyński?

Treść doklejona: 25.09.12 16:43
    Czy może muszę jakiś czas przepracować? I ewentualnie jesli teraz bym przerwała wypoczynkowy to będę mogła go wykorzystać w przyszłym roku a będzie to pewnie dopiero jakoś w listopadzie?
    •  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeSep 26th 2012
     permalink
    mozesz isc od razu na zwolnienie, co do urlopu to nie mam pojecia jak to jest, ale wydaje mi sie, ze bedziesz mogła go wykorzystac w przyszłym roku
     permalink
    Dzięki za odpowiedź a z tym macierzynskim to tez tak jak myslę że normalnie 100% płatny dostanę?
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    tak :)
     permalink
    Superr! Dzięki serdeczne za odp :)
    •  
      CommentAuthorelli
    • CommentTimeOct 1st 2012
     permalink
    bez problemu możesz iść na l4. co najważniejsze chorobowe przerywa udzielony urlop wypoczynkowy więc nic nie musisz zgłaszać. urlop wypoczynkowy przedawnia się dopiero po 3 latach więc spokojnie zdążysz go wykorzystać.
    --
  1.  permalink
    Dzięki za info :) Tak też zrobiłam i wzięłam chorobowe.
    •  
      CommentAuthorAnula85
    • CommentTimeOct 3rd 2012
     permalink
    Cześć dziewczyny ja co prawda jeszcze nie urodziłam ale korci mnie żeby was zapytać.Słyszałam ,że jest możliwość ubiegania się o zwrot pieniążków które się wydało na znieczulenie w moim przypadku będzie to kwota 600 zł.Żeby uzyskać zwrot kasy trzeba wziąć fakturę ze szpitala i gdzieś się z nią zgłosić tylko pytanie gdzie???Czyżby do Ministerstwa Zdrowia???Czy wie któraś coś na ten temat?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeOct 3rd 2012
     permalink
    z tego co wiem to aby się o coś takiego ubiegać musiałabyś mieć medyczne wskazania do zzo a nie tylko, że było ono na Twoje życzenie...ale dowiedz się na 100% - najlepiej zadzwoń na infolinię Praw Pacjenta
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeOct 7th 2012
     permalink
    Dziewczyny ja w temacie UMOWA O DZIĘŁO PODCZAS URLOPU WYCHOWAWCZEGO.
    W przeciwieństwie do umowy zlecenia, w przypadku umowy o dzieło nie musze informowac pracodawcy i nie racę składek płaconych przez pracodawcę. tu jest np. wyjasnienie.
    któraś to przećwiczyła i wie, że to jest aktualne?
  2.  permalink
    Magda- mi w pracy mówili, że w przypadku umowy o dzieło jest ok, tzn oni dalej płacą za mnie składki. Ale czy trzeba pracodawcę o tym informować czy nie, to już nie wiem
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeOct 26th 2012
     permalink
    Witam
    Wiecie może jak to jest jak kobieta ma CC to czy mężowi przysługuje jakieś wolne na opiekę, ile ono trwa i jak jest płatne.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeOct 26th 2012
     permalink
    mąż może wziąć dwa tygodnie opieki nad żoną, płatne jak normalne L4 - czyli 80%
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeNov 5th 2012 zmieniony
     permalink
    A powiedzcie mi jak jest w przypadku urlopu wychowawczego, na 2 tyg przed zakończeniem macierzyńskiego muszę złożyć wniosek o ur wychowawczy i od razu określić jego długość? Czy na urlopie wychowawczym można złożyć wypowiedzenie bez konieczności przepracowania okresu wypowiedzenia (jak pracodawca nie zgodzi się na rozwiązanie umowy bez zachowania 3 miesięcznego wypowiedzenia)?
    Mam nadzieję, że zrozumiecie o co mi chodzi.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeNov 6th 2012
     permalink
    nie wiem jak jest z wypowiedzeniem, ale jeśli chodzi o pierwszą część pytania to tak - na wniosku o urlop wychowawczy musisz podać od razu jego czas trwania. Można jednak przerwać urlop wychowawczy w dowolnym momencie, jednak nie później niż 30 dni przed rozpoczęciem pracy. Więc pewnie jakbyś składała wypowiedzenie też będziesz musiała ten urlop przerwać ale nie wiem jak z tym okresem wypowiedzenia. Zawsze jednak możesz się przecież próbować dogadać z pracodawcą, że wypowiedzenie jest za porozumieniem stron i pracodawca może zgodzić się na to, abyś nie musiała odpracować okresu wypowiedzenia....ale nie wiem czy tak się zgodzi.
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeNov 7th 2012
     permalink
    Dzięki Kasiek za odpowiedź :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoralar
    • CommentTimeNov 11th 2012
     permalink
    Hej Dziewczyny, czytałyście się już oficjalne info a propos tego rocznego macierzyńskiego? http://www.mpips.gov.pl/aktualnosci-wszystkie/kobieta-rodzina-i-przeciwdzialanie-dyskryminacji/art,5959,rzad-przyjal-nowe-rozwiazania-prorodzinne.html
    Czu orientuje się któraś, czy macierzyński można przerwać na rzecz wypoczynkowego i po nim wrócić na dalszą część macierzyńskiego, tak aby jakoś załapać się o ten 1.09.2013?

pozdrawiam serdecznie

alar
    --
    • CommentAuthoredytak1984
    • CommentTimeNov 12th 2012
     permalink
    Cześć Dziewczyny napiszciev jak to jest jeżeli prowadze wlasna działalność gospodarczą i jednocześnie jestem zatrudniona na umowę o prace jak jest płacone chorobowe i macierzyńskie.
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Cześć dziewczyny :bigsmile: piszę pierwszy raz do Was, link dostałam od Misiak :bigsmile:
    Ja mam termin między 6-9 marca 2013 r. Niech urodzę 9 marca i co dalej?? kiedy zaczyna się urlop macierzyński? jak długo trwa? jak go liczyć? kiedy mogę wykorzystać urlop zaległy za 2012r. i od razu za 2013r. ? czy pracodawca może mnie zwolnić gdy będę na macierzyńskim lub na urlopie zaległym? czy mam szanse na załapanie się na urlop roczny? jak to wygląda?
    --
  3.  permalink
    też jestem ciekawa odpowiedzi na pytania venus:)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Alar ja też właśnie jestem ciekawa czy jest jakaś możliwość kombinacji, aby we wrześniu być na macierzyńskim i załapać się na ten roczny, czyli pociągnąć jeszcze przez następne 6 miesięcy 60% płatne?!

Treść doklejona: 12.11.12 19:23
    O hej Dominiczka :bigsmile:
    --
  4.  permalink
    hej Venus:bigsmile: te mam termin na marzec i chciałabym się załapać:)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    venus87: Niech urodzę 9 marca i co dalej?? kiedy zaczyna się urlop macierzyński? jak długo trwa? jak go liczyć? kiedy mogę wykorzystać urlop zaległy za 2012r. i od razu za 2013r. ? czy pracodawca może mnie zwolnić gdy będę na macierzyńskim lub na urlopie zaległym? czy mam szanse na załapanie się na urlop roczny? jak to wygląda?

jeśli urodzisz 9 marca to z dniem porodu - czyli od 9 marca jesteś na macierzyńskim, który trwa 20 tygodniu + 4 tygodnie dodatkowe o które trzeba złożyć osobny wniosek (w każdym razie w roku jest to 4 tygodnie...nie wiem czy na rok 2013 coś się zmienia). Zaległy urlop możesz wykorzystać od razu po zakończeniu 24 tygodniowego urlopu macierzyńskiego, a potem urlop za 2013 rok. Pracodawca nie może cię w tym czasie zwolnić - ani na wypoczynkowym ani na macierzyńskim,. Nie wiem jak wygląda sprawa z tym rocznym macierzyńskim bo tego jeszcze nie przerabiałam.....
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dziękuje za odpowiedź :flowers:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeNov 13th 2012
     permalink
    alar: Czu orientuje się któraś, czy macierzyński można przerwać na rzecz wypoczynkowego i po nim wrócić na dalszą część macierzyńskiego, tak aby jakoś załapać się o ten 1.09.2013?

Z tego co czytałam i zrozumiałam to niestety nie, albo wykorzystuje się ciurkiem albo można przerwać odpowiednio po 14 i 20 tygodniu (ale wtedy już nie można na niego wrócić)...jakby było można to też bym się najprawdopodobniej załapała, bo wypoczynkowego mam sporo jeszcze zaległego z tego roku :)

venus87 Jeśli urodzisz 09.03 to podstawowy urlop macierzyński skończy Ci się w 27.07.2013 (po 20 tyg), do tego możesz wziąć dodatkowe 4 tygodnie czyli do 24.08.2013 (co spowoduje, że na roczny macierzyński się nie załapiesz)... jednak jak zaciśniesz nogi :devil: o trochę ponad tydzień to masz szansę :wink:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Będę zaciskać!!!! bo dzieli mnie dokładnie tydzień od załapania się na roczny macierzyński!!!! będę się modlić...pierwszą datę porodu miałam na 14 marca 2013 roku więc kto wie :devil::devil::devil:

Treść doklejona: 13.11.12 12:35
    Dominiczka się załapiesz :bigsmile:
    --
  5.  permalink
    może i się załapie termin z OM mam na 19 marca a z usg na 10 więc może może:)
    --
     permalink
    Dziewczyny ale jak się rozpocznie macierzynski w starym systemie to chyba juz sie konczy go tez raczej w starym systemie. NIe sądze zeby mozna czesc urlopu wykorzystac na starych zasadach a czesc na nowych. Tez jestem w podobnej sytuacji.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.