z zasadnoscia wprowadzania nabialu (a tym samym i jogurtow) juz po 6 miesiacu bym polemizowala. moim zdaniem wystarczy ok 10 miesiaca wtedy ryzyko alergii maleje no a jesli dziecko miewa alergie na inne niekoniecznie nabialowe produkty to warto poczekac z podaniem jogurtow i serkow az skonczy rok
z nwoych doswiadczen smakowych - poziomki sa bleee ale duszona cukinia i fasolka szparagowa znikaja z talerza w mig.
a propos cukinii - czy ktoras zna jakeis przepisy jak ja inaczej dziecku podac niz duszona? plackow a la ziemniaczanych robila nie bede bo nie daje Krzysiowi smazonego ale z checia jakas zupe krem bym zrobila
Ja cukinię dawałam Cyrylowi jak mu jeszcze miksowałam jedzenie - gotowałam na parze. Ostatnio pokroiłam w kostkę i ugotowałam z marchewką, fasolką i brokułem. I z mięskiem. Mnie nie smakowało w ogóle, ale Syn wciągał aż miło.
O, a ja mam pytanie o bakłażana. W jakiej formie można dziecku dać? Bo ja chodzę koło tego w sklepie, a boję się dotknąć, bo nie wiem, co można z tego zrobić.
NR ja szukam takiej zupy cukiniowej zeby i nam smakowala wiec przypuszczam ze krem bedzie odpowiedni
a szukajac cukieniowych przepisow znalazlam chyba dosc cenne info Cukinia jest cennym warzywem bogatym w wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminę B1, B2, PP i C. Wpływa dodatnio na procesy trawienia, odkwasza organizm.
Dzisiaj końcu Natalka ma pozwolenie na zupke. Ostatnie 3 tygodnie była na samym mleku b pepti. Wczoraj jej ugotowałam najprostrzą z marchewką, ziemniakiem i indykiem. Ciekawe czy zje. Znacie jeszcze jakieś inne łatwe nieuczulające zupki albo obiadki??
a czy kapusta biala nie jest ciezko strawna dla malucha co skonczyl 9 miesiecy? za miesiac jade do PL i mama pewnie bedzie gotowac,wiec nie wiem czy VEVE moze podiadac..
Ewa ja dawalam Krzysiowi golabki jak mial cos ok 10miesiecy tyle ze kapuche rozdrabnialam. jadl tez kapusniak (z kiszonej domowej) i bardzo mu smakowal a za sokiem z kiszonej kapuchy sie po prostu caly trząsł :)
Hania od czasów odstawienia cyckowego je nan activ- teraz już 3.Lubi je i chyba jej służy. Może spróbuj od jakiejś kaszki mleczno-ryżowej z dodatkiem owoców? One są słodkie, więc zazwyczaj dzieciaki chetnie je jedzą. Z nabiału młoda jeszcze je czasem serek capri i ser zółty. Na zółty moze jeszcze trochę za wczesnie- ale nic jej nie jest i uwielbia, więc daję :) A czemu chcesz odstawiać Tosię? Wydawało mi się,że mówiłaś o 2-letnim karmieniu? Wracasz do pracy?
Magg a co do mleka to metoda prob i bledow szukalismy mleka dla Krzysia. po wszystkich bylo pawiowanie i jedynie ENFAMIL wypije bez oporow jak mnie nie ma wieczorem(ale max 140ml)
[quote=aga1976 "pozostawiam wybór mamom"- pani ekspert ;)
Tak pozostawiam wybór ponieważ nie moim zamiarem jest narzucanie a jedynie zwrócenie uwagi na to ze jest taki nowy Misiowy Jogurcik który warto włączyc do codziennego menu naszym smykom zwlaszcza ze dzieci bardzo lubią zmieniać smaki ;-)
Beatko- ja nie o tym. Napisałaś "pozostawiam wybór mamą". Pozwoliłam sobie tylko napisać ,że rzeczowniki w liczbie mnogiej w celowniku( komu? czemu?) brzmią " mamom, dzieciom, dziewczynom" a nie "mamą, dziecią, dziewczyną" Bez urazy- mam nadzieję.
Nie Aga ja planowalam ją karmić do roku może 1,5 ale tak po wakacjach chce już skończyć więc szukam czegoś zastępczego... kaszka mleczno - ryżowa z truskawkami ble... szukam dalej....
Ja na początku tak robiłam, jak wyszło więcej niż na dwa dni (ten i następny), to zamrażałam, a teraz wydłużyłam o jeden dzień. Chyba, że są oznaki zepsucia, nawet pozorne, jak to mówi mój mąż. Wtedy on dojada ;)
Powiedzcie mi, czy też wekujecie słoiczki z jedzeniem? Myślę co zrobić w wakacjami. Na miejscu raczej nie będę gotowała, zamrożone odpada. Wytrzyma jedzenie 3 tyg zagotowane bez lodówki?
nie wekowalam sloiczkow. chyba biorac pod uwage upaly zdecydowalabym sie na kupowanie na biezaco gerbera czy hippa bo nie wiadomo jak to domowe zawekowanie sie uda.
tylko na razie lekarka kazala nam gotowac, zeby uwazac na to co je Natalka. Trudno znalezc gotowe dania, bez składników uczulających :( W większości jest mleko, masło, seler czy pomidor. Takich bezpiecznych to mam risotto z marchewka i indykiem z hippa, ale na 3 tyg musze poszukac roznych rodzai. Narazie Natalka musi się troszkę podregenerować.
Produkty bezpieczne (produkty nieuczulające) - jakie pokarmy do nich zaliczamy? Wg. statystyki prowadzonej przez alergologów, do grupy: bezpieczne pokarmy nieuczulające (pokarmy niealergizujące) zalicza się przede wszystkim - jabłka, porzeczki, dynia, jagody. Wszystkie te owoce doskonale nadają się na soki, czy przeciery. Z warzyw zwykle bezpieczna jest marchew, zarówno w postaci soku (np. marchwiowo- jabłkowego), jak i przecieru. Nie wywołują zwykle także: ziemniak, burak, cebula, kalarepa, kalafior, zielony groszek.
Jakie produkty powodują najczęściej alergie u niemowląt? Do owoców alergizujących należą: pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty, banany, truskawki, poziomki, maliny, zaś z warzyw - pomidory, selery, pietruszka. Tych owoców i warzyw należy unikać przynajmniej do końca 1 roku życia.
100krociu niestety ci nie pomoge, Krzysko jedynie na jablko zle reaguje wiec tego unikalismy chociaz w zupach bobovity widzialam w skladzie sok jablkowy
Ja juz sie boje eksperymentowac, bo nie wiem do konca, czy klopoty natalki byly z alergii, czy z bakrerii/wirusow. Narazie musi troszke odpoczac i zaczac przybierac na wadze.
Znalazlam takie jedzenia, ktore by jej smakowaly:
GERBER Smakowite jarzynki z cielęciną PO 5 MIESIĄCU: marchew, woda (użyta do przyrządzenia), pietruszka, cielęcina (8%), ziemniaki, skrobia kukurydziana, olej rzepakowy niskoerukowy (jarzyny ogółem 68%)
ZUPKA – Zupka jarzynowa z królikiem PO 6 MIESIĄCU: marchew, woda (użyta do przyrządzenia), pietruszka, mięso z królika (8%), ziemniaki, sok z białych winogron, skrobia kukurydziana, olej rzepakowy niskoerukowy, koperek (jarzyny ogółem 64,7%)
DANIE – Bukiet jarzyn z cielęciną i kluseczkami PO 9 MIESIĄCU marchew, woda (użyta do przyrządzenia), pietruszka, kukurydza, cielęcina (8%), ziemniaki, makaron (2%), skrobia kukurydziana, olej rzepakowy niskoerukowy (warzywa ogółem 62%)
DANIE – Jarzynki z delikatnym schabem i kluseczkami PO 9 MIESIĄCU woda (użyta do przyrządzenia), marchew, pietruszka, zielony groszek, schab (8%), ziemniaki, skrobia kukurydziana, olej rzepakowy niskoerukowy, makaron (1,5%) (warzywa ogółem 57%)
MenuSmakosza DANIE – Schab z warzywami i suszonymi śliwkami PO 8 MIESIĄCU marchew (46,5%), woda (użyta do przyrządzenia), schab (10%), ziemniaki (10%), skrobia kukurydziana, olej rzepakowy niskoerukowy, śliwki suszone (0,6%)
DANIE – Jagnięcinka w kremie marchwiowo-dyniowym PO 9 MIESIĄCU marchew (33%), woda (użyta do przyrządzenia), pietruszka, jagnięcina (10%), ziemniaki (8%), kukurydza, dynia (5%), groszek zielony, skrobia kukurydziana. -------------------------------------------------------------------- HIPP - nie uczulajace: Puree jarzynowe z indykiem - po 5m Warzywa* 50,6% (ziemniaki* 26,6%, kukurydza* 24%), woda, mięso z indyka* 8,4%, olej kukurydziany, sól jodowana.
Dynia z indykiem - po 5m Warzywa* 75% (dynia* 60%, ziemniaki*), woda, mięso z indyka* 8%, olej kukurydziany.
Krem z marchwi i ryżu z cielęciną -5m Marchew* 40%, gotowany ryż* 29,6%, woda, mięso cielęce* 8,2%, olej kukurydziany, sól jodowana.
100krociu u znajomych coreczka ma uczulenie na dynie i ponoc to ostatnio zdarza sie dosc czesto tak jak i uczulenie na jablko mam nadziejeze uda wam sie znalezc niealergizujace dania,
ps. a czy Mala w ogole bedzie chciala jest sloiczkowe jedzenie jesli dostanie je po tym ktore ty gotujesz? u nas odkad Krzys zaczal dostawac domowe drugie dania odpadly wsyzstkie sloikowe
A jak czesto podajecie mięsko ? Co robicie kiedy wasze dziecko odwrac glówke i pluje ??? Ja juz nie wiem jak mam temu zardzic.je duzo produktów mlecznych ale miesa wcale.
no i nadszedl moment ze i ja musze na tym watku zawitac...Miniczek lada dzien skonczy 6 miesiecy i rozpoczniemy wprowadzanie pokarmow stalych...chcialabym zaczac od kleiku ryzowego....karmie piersia...czy kleik moge przyzadzic na mleku modyfikowanym??? mam przyslala mi z polski bebiko omneo 2... co o tym sadzicie??? od razu mowie ze odciaganie w ogole mi nie wychodzi...wiec przygotowanie kleiku na moim mleku chyba odpada...a poza tym czyalam ze ponoc podgrzewajac wlasne mleko traci ono czesc skladnikow odzwyczych...licze na wasza pomoc i czekam na wszystkie rady...":)
Patrcyja ja nie wprowadzilam do Krzysiowej diety w ogole kleiku ryzowego, nie widzialam takiej potrzeby. zreszta z tego co wiem rozszerzanie diety zaczyna sie od warzyw a pozniej taki kleik dosypuje sie ewentualnie do zupek. po co mu podawac mleko modyfikowane jak masz swojego pod dostatkiem, a i kleik mozna sobie odpuscic przeciez on super przybiera chlopa. a moze sprobuj po prostu z gotowana marchewka co?
A ja dzisiaj chyba zrobię kaszę manną (mannę ? cholera nie wiem czy się to odmienia) Jadła już zwykłe mleko - budyń i płatki kukurydziane, serki i sery - więc chyba bym mogła na zwykłym mleku z kartonu jej dać... Jadła raz na Nenie i smakowało jej