wlasnie przegladalam oferte "sloiczkowa" roznych firm i tam gluten pojawia sie dopiero od 9 miesiaca... ejdnym slowem oferta rynkowa nie nadaza za medycznymi nowinkami
ja dzisiaj z 30 min. stałam w sklepi i zastanawiałam się jakie jedzonko kupić niby dużo tych słoików a nie ma co wybrać.... w końcu kupiłam zupe krem jarzynowy HIPP bo mała już jadla marchewkę , dynię i ziemniak-całkiem dobra zjadła pół i drugą ze szpinakiem ciekawe jak ta będzie smakowała.... Tosia też jakoś mniej ostatnio je ale u niej to może przez katar...
a ja sie wkurzylam bo do najblizszego sklepu gdzie moge kupic sloikowe brokuly szpinak czy wlasnie dynie mam prawie 3km...poza tym nigdzie w poblizu nie maja HIPPa no coz przyjdzie mi sie na spacer smignac. oby tylko nie padalo
ja jednak dopoki beda skladniki bede gotowala sama... poraza mnie cena sloiczkow - w najtanszym sklepie w okolicy 80g marchewki skoztuje 1,79 a sloiczki zupkowe sa po 2.79, deserki 2.49 dania sporo powyzej 3.50zl. na dobra sprawe na same jedzenie trzeba by liczyc ok 6zl dziennie.
Tosia na szczęście zjada tylko pół słoika na razie a jabłko daje jej surowe więc mnie to kosztuje tylko 1.5. Swoją mam tylko marchewkę a z tego co czytałam to te pierwsze zupki lepiej dawac kupne bo warzywa są badane a te z bazarku to nie wiadomo skąd....
Magg ja mam dzialkowe :) po dzisiejszej rozmowie z neonatolog odnosnie miesiwa dodawanego do mies bede gotowala sama dopoki starczy zapasow, wkladke miesna dopiero za miesiac mam wprowadzic i wtedy bede kupowala indyka i tez sama robila, co jakis czas kupie gotowy sloiczek z kurczakiem tylko. z owocami mam zerowy wybor bo wlasnych nie posiadam a na same jablka ktore moglabym dostac od znajomych Krzys zle reaguje. a co do pol sloika to w sumie Tosia zjada niewiele ale to juz pewnie niedlugo. Ja mam dawac Krzysiowi tyle na ile bedzie mial ochote :)
aga ona wazy normalnie ,ale na cycu wisi non stop i trawi tez szybko,wiec w kolo cyc ,kupa...moze jak zacznie jesc cos innego,to mi oszedzi cycuchy...ja tez bede gotowac,sloiki to w ostatecznosci i na wypady...
a Ja dzisiaj gotowałam Julci zupkę na mięsku z indyczka z marchewką i niestety mała nie chciała jeść za to pies jakby mógł to by jej wyssał to co miała w buzi :)) Skończyło się na marchewce z ziemniaczkami!
Kozera "normalnie" to znaczy ile? moja "normalnie" waży mniej niż "normalnie" dzieci Forumkowe :)
Dronko to tak jak dziś kot miał ochotę jeść na spółę z Weroniką :D Kilka razy ją spychałam z łóżka (kotę) a ta uparcie lazła mi do miski i do łyżeczki a na koniec do buzi małej wrrr
dziewcyzny zastanawiam sie jak to jest z tym wpraowdzaniem np owocow. czemu jablko+gruszka w gerberze jest po 6miesiacu a w hipp juz po 4? baaa w hipp gruszka i brzoskwinia same sa po 4tym miesiacu a gerber ma to w ofercie po 6 bobovita jbalko+brzoskwinia ma po 4, banany + gruszka po 6
Aniu ja sama nad tym sie zastanawiam. Dawałam małej sok z malin jak zdechła mi lodówka rozmroził mi sie worek i wycisnęłam jej sok dolałam wody i baaardzo jej to smakowało. Szkoda ze nie mam więcej - mam słoiczki ale z cukrem :(
Lady w tych mieszanych to jeszcze rozumiem ale jak mzoe byc wiecej gruszki czy brzoskwini jesli sloiczek jest jednoskladnikowy? chyba sie kiedys zbiore i maila do hippa i gerbera z zapytaniem wysle :D
Aniu głupie pytanie ale nie wiem ... nie myślę już a może jeszcze - czy grysik ryżowy i skrobia ryżowa to gluten? mi się wydaje ze tak, czyli tym bardziej powinien być od 6... Ja zgłupiałam totalnie przy jedzonkach dla dzieci jak kupowałam szpinak i banana bo ta sama sytuacja - jedne od 4 drugie od 6. Osobiście mi bardziej smakują hippy bo mają smak a gerber jest bezpłciowy. Ale to mi - mała zjada wszystko i mały słoiczek jest dla niej za mały pomimo że wcześniej je cycucha. Dzisiaj może uda mi się kupić brokuły to zrobię jej z kurczakiem i ziemniakiem, a jak nie kupię to nie wiem jeszcze co dziecko zje :) Bardzo lubi banany ale cena mnie powala tym bardziej że nie mogę kupić tylko dla niej i muszę dla wszystkich dzieci kupować więc to przyjemność raz na tydzień. Zastanawiam się czy nie zetrzeć jej odrobiny gruszki do jabłka by zmienić smak, ale ciut się obawiam o brzuszek
przelazlam ponad 2 kilometry zeby kupic ten szpinak z hippa czy brokuly z gerbera... niestety zaden ze sklepow nie ma tego w asortymencie :( prosilam znajoma sklepowa zeby zrobila zamoenienie specjalne w hurtowni chociaz na brokuly Gerbera no i zobacyzmy.... w Rossmanie wyjatkowo zadnej promocji nie bylo na sloiki ale i tak nakupilam tych z owocami bo juz po drodze bylo a troche zawsze taniej
Moje chłopaki jadają tylko HIPP'a - mamy już szpinak za sobą, cielęcinkę i indyka - ostatnio zajadały się dynią z ziemniakami - dla mnie to śmierdzi bleee ... Uwielbiają deserki - jabłuszko, gruszka, brzoskwinia, jabłko+banan, same banany i marchewka+jabłko - wszystko wprowadzałam stopniowo i nie było żadnego uczulenia
Kozera to przytyla w sumie niewiele jesli tylko te 700gram od urodzenia... wg naszej neonatolog maluchy w pierwszych 3 meisiacach zycia powinny tyc minimum 600 gram miesiecznie takze
Izunia fajnie ze chlopcy tak dobrze reaguja na nowinki
dzisiaj Krzys wtrabil 60ml zupy (marchew pietruszka ziemniak) a w ramach deseru dostal gruszke z HIPP. mialam skonczyc po 2 lyzeczkach ale tak pieknie jadl ze dalam mu wiecej... oby mu nie zaszkodzilo!!!
Magg na Krzysiu sprawdzilam ze nie moze jesc przez 2godziny jak mu daje zupke. dzisiaj specjalnie wrzucilam to co gotowalam w sloiczek zeby zobaczyc ile zje...a ze wszamal pol sloiczka to szacuje ze to 60ml (sloik 125g) wczoraj zjadl polowe tego co dzisiaj a to dlatego ze cyckal godzine wczesniej a jak zobaczylam ze dzisiaj sie przez bluzke do mnie dobiera to od razu dalam mu zupe
Izunia no owoce pachna cudnie, sprobowalam tych gruszek williamsa i najchetniej bym sama je skonsumowala
Magg ja nie daje jabluszka bo Krzysia uczulilo i lekarka powiedziala zeby jeszcze ciut przeczekac i podawac pozniej tylko w polaczeniu z czyms a nie w czystej postaci
Jemma a mi nic nie przychodzi :( kolezanka mowila ze jej przyszla z hipp probka kremu i sloiczek jakiejs zupki + lyzeczka ale to w jakims kartoniku bylo