Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthoronawroclaw
    • CommentTimeJan 13th 2008
     permalink
    Dziewczyny jestem tu nowa, mam do Was pytanie. W listopadzie przestałam brac tabletki microgynon (postanowiłam tak po 5 latach łykania tego), @zabardzo mi sie nie rozregulowała, wszytsko jest okej. Moje pytanie jest takie: jak długo jeszcze te tabletki "działają"?? i po jakim czasie moglibyśmy zacząc starania Waszym zdaniem??
    Z góry dziękuję za odpowiedzi!:wink:
  1.  permalink
    Amazonko i w takich chwilach za przeproszeniem cholera mnie bierze jak takie coś czytam...
    jak tak można???:cry:
    • CommentAuthoronawroclaw
     permalink
    przepraszam, ale nie czytałam wcześniejszych postów,,
    napisałam na tym forum ze względu na jego temat.
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Dobrze trafiłaś, nie ma za co przepraszać :wink:.

Pozwolę sobie zacytować odpowiedź Amazonki w tym temacie sprzed dwóch tygodni:

Zobacz tu:
    NPR po odstawieniu tabletek
    Ciąża a tabletki
    Wpływ tabletek na planowaną ciążę

Prawidłowa odpowiedź to 3-6 naturalnych cykli odkładania poczęcia po odstawieniu ze względu na zdrowie dziecka. Przeczytaj ebooka o podstawach rozpoznawania płodności. Tam te sprawy też są poruszone.
    Komplikacji nie przewidzisz.
    --
    •  
      CommentAuthoriwin
     permalink
    To jeszcze ja Wam napiszę coś okropnego. Miałam 18 lat i spóźniała mi się @ prawie tydzień. Poszłam do przychodni do gin, bardzo starego, zrobił mi usg (nie dopochwowe - zwykłe) i stwierdził, że widzi pęcherzyk płodowy i wiecie co pierwsze mi zaproponował? Że pomoże mi pozbyć się tego problemu. Tak to określił. Wyprułam stamtąd jak perszing i już na następny dzień dostałam @, chyba ze stresu. Dzięki Bogu on już nie pracuje.
    Boże, chroń nas od takich lekarzy.
  2.  permalink
    iwin i jak tu potem zaufać lekarzowi???
    •  
      CommentAuthorMimika
    • CommentTimeJan 14th 2008
     permalink
    Amazonko ten link jest niezły. To znaczy zły.
    Moim zdaniem nie chodzi tu nawet o własne poglądy, ale o uczciwe przedstawienie różnych możliwości i kosekwencji. Pani sexedukator jest symbolem!
    •  
      CommentAuthormadziq
     permalink
    Dziewczyny, temat o aborcji jest tu: http://forum.28dni.pl/discussion/272/11/aborcja/#Item_2
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    agatabila, jak w Twoim kraju ludzie i lekarze podchodzą do planowania rodziny za pomocą NPR? Czy te metody są znane? Stosuje się je do starań i odkładania poczęcia?

iwin, czy to naprawdę był lekarz czy po prostu kat? :-(

Inny seksedukator parę miesięcy wcześniej napisał, że ich macierzysta organizacja nie ma stanowiska w sprawie aborcji. Ta wypowiedź została usunięta. Oficjalnie może nie ma, ale w regulaminie forum jest dział "O moderatorce" i w pełni wyłożony jej światopogląd, który taki neutralny wcale nie jest.
    --
    • CommentAuthoraga976
     permalink
    Hej hej i wracam do staraczek - jak milo widziec tutaj wiele nowych osob:)
    Dziewczyny 3- 4 miesiace staran to jeszcze nic!!! Nie podajemy sie !!!
    --
    •  
      CommentAuthorMilena
     permalink
    Aga, witaj! Wróciłaś do nas?
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
  3.  permalink
    aga976 jeśli o mnie chodzi to starania trwają od maja 2006 z przerwami...
    • CommentAuthoraga976
    • CommentTimeJan 14th 2008 zmieniony
     permalink
    Tak Milenko wrociłam - ale na razie sie lecze - przyczyna moich problemow z zajsciem w ciaze jest zbyt duzy poziom prolaktyny po MTC - (normalne badanie prolaktyny bylo 221) - mam 141 a norma jest do 35 - wiec juz biore Bromergon - a to leczenie moze potrwac:( Wiec nabieram cierpliwosci i lykam tabletki.
    Myszka a my staramy sie od 2005 roku
    --
    •  
      CommentAuthoragatabila
     permalink
    dziendobry wszystkim :(
    brzuch mnie boli.
    Mam 20-letnia sasiadke ktora od 2 lat nie moze zajsc w ciaze. Wybrala sie do lekarza, wytlumaczyl jej, ze ma zapisywac kiedy ma okres i unikac stosunkow tuz przed i zaraz po, koncentrujac sie na pozostalych dniach, nie sugerowal badan.
    generalnie wszyscy tu sie bzykaja na chybil trafil, ale przed bzzz.. zawsze sie modla o dziecko jak go chca.
    nie chce was dolowac beznadzieja swiata, ale w islamie facet moze miec wiele zon. wiec jak z jedna nie moze miec dziecka to bierze sobie druga, z ktora dzieci ma.(tak jest na wsiach)
    Oczywiscie wyksztalceni ludzie kieruja sie w strone nauki i edukacji na wyzszym poziomie, lecz co z tego jak jest ich mniej niz wiecej. W gazetach mozna czytac w nieskonczonosc dokladne wyjasnienia jak stosowac kalendarzyk, jak sie obserwowac,jednak duzo kobiet stosuje antykoncepcje pigulkowa, raczej malo kto sie bawi w termometry.
    Ten kraj jest dziwnie podzielony. Dzieli sie na ludzi normalnych wspolczesnych wyedukowanych skupionych w miastach, oraz za ciemnogrod totalny na wsiach, gdzie sie ma po kilka zon, ojcowie lub bracia zenia corki lub siostry z facetami ktorych one nawet nie widzialy na oczy przed slubem, zdaza sie ze dzieci sie zabija jesli to nie chlopiec a kolejna dziewczynka. Tam to chyba nie ma szansy na KALENDARZYK, bo niektore wcale do szkoly nie chodzily i nie umieja czytac. AAAALE WAS WYSTRASZYLAM.
    koncze opowiesc bo sie skrecam z bolu
    pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Agatabila, nie jest tak źle jak Ci się wydaje. Samoobserwację stosują też analfabetki. Kwestia tylko odpowiedniego objaśnienia objawów. Z Billingsem radzą sobie bardzo dobrze. Nie wiadomo jakie wykształcenie nie jest konieczne. Trzeba tylko poznać metodę. Pisałam o tym w wątku o NPR w mediach. Przeczytasz o tym w każdym podręczniku.

W gazetach są poprawne informacje o samoobserwacji, czy takie bzdury jak w polskich pismach?

Zdarza Ci się rozmawiać o metodach planowania rodziny ze znajomymi - tubylcami?
    --
    •  
      CommentAuthoragatabila
     permalink
    zanim wyszlam za maz mieszkalam w ankarze. Tamtejsze dziewczyny nie mialy pojecia o samoobserwacji, jadly pigulki i mialy swiety spokoj. jezeli sie pomylily w pigulkach to lecialy do szpitala szybciej niz swiatlo, zeby usunac ciaze.
    jak pierwszy raz uslyszalam przy sniadaniu ze idzie na zabieg, bo nie chce dziecka, az mi sie jesc odechcialo.
    potem juz mnie nie dziwily takie newsy.
    Nie wiem, moze sie i jakos obserwuja analfabetki, jakies ludowe (bo napewno z podrecznikow sie nie ucza tego) sposoby maja na zajscie, tak samo pewnie maja sposoby na nie-zajscie jak i na poronienia, bo na wsiach nie ma lekarzy zeby przeprowadzic aborcje.
    Ale wydaje mi sie ze ta metoda (planowania) charakterystyczna jest dla krajow wysokorozwinietych, a tu na razie furrore robia pigulki, bo dzieki nim kobieta nie rodzi 8 dzieci, na ktore potem nie ma pieniedzy.
    Nie umiem jednak powiedziec jak obserwacje z mojego otoczenia maja sie do zjawiska w populacji generalnej tego kraju. Nie ma tu nawet tamponow w sklepach, kobiety nie znaja, nie umieja zastosowac, nie ufaja temu.
    Nie maja doswiadczen seksualnych przed slubem bo by ich spoleczenstwo wyklelo, a niektorzy mezczyzni zon szukaja w sposob:"nie slyszales o jakiejs nie ruszonej do wziecia, potrzebuje na zone. Nie masz w rodzinie lub wsrod znajomych kobiety bez przeszlosci(czyli zakrytej dziewicy)" nie wyobrazam sobie jak one sie edukuja nawet ludowo, bo wiekszosc z nich przez wiele miesiecy ma problem zeby rozpoczac wspolzycie z mezem.
    I dodam ze tutejszych mezczyzn charakteryzuje WIELKA zazdrosc o swoje zony. Moj maz jest nowoczesnym facetem, a nie umie przelknac faktu, ze gin. moze byc mezczyzna. Wiele mezczyzn nie pozwala isc do lekarza mezczyzny, a kobiety nie sa edukowane, wiec bledne kolo.
    pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJan 14th 2008 zmieniony
     permalink
    Nawet analfabetki do planowania rodziny nie potrzebują tabletek ani środków poronnych, ani aborcji.

Cytat z pierwszej "Claudii" z XXI w. - styczeń 2001 r.

Ścieżki życia
    "Włożyłam habit, by pomagać czarnym braciom"

Od dzieciństwa pragnęła pojechać na misję. Wybrała miejsce, gdzie ludziom żyje się najciężej - nękaną chorobami i wojnami afrykańską Ruandę. Tam siostra Irena Stachowiak mieszka od ponad 20 lat, opiekując się chorymi i sierotami.

(...)
    Uczymy ich żyć

Ruandyjczycy przychodzą do misjonarek z każdym problemem. Po sól, mydło, mleko. Po dobre słowo.
    - Tłumaczymy kobietom, że nie powinny co roku zachodzić w ciążę. Im więcej mają dzieci, tym więcej przecież ich umiera. W każdym ośrodku misyjnym mogą dostać dostarczane przez państwo środki antykoncepcyjne. Ale oni nie bardzo rozumieją, o co w tym wszystkim chodzi. Dla nich pigułka to pigułka. Lekarstwo! Kobiety dają środki hormonalne mężowi, gdy ma atak malarii, albo dziecku, gdy boli je brzuszek.
    Misjonarze uczą Ruandyjki naturalnych metod zapobiegania ciąży. Tłumacząc, jak funkcjonuje organizm kobiety, odwołują się do zjawisk przyrody. To daje efekty. Jeszcze niedawno w rodzinach przychodziło na świat piętnaścioro dzieci. Teraz troje, czworo.
    (...)
    --
    •  
      CommentAuthoragatabila
     permalink
    Ich praca ku radosci daje efekty. Tu jedak nie ma misjonarzy, ktorzy edukuja, bo islam to silna religia, ktora nie dopuszcza innych, a kobiety same prosza lekarzy o podwiazanie jajowodow bo juz nie maja sily rodzic kolejnych dzieci.
    Przydali by sie edukatorzy, nie powiem.
    A seks jest wtedy, gdy chce tego mezczyzna. Tylko w czasie krwawienia miesiecznego mezczyznie nie wolno obcowac z kobieta. Reszte dni przychodza do swoich zon jak na swoje zyzne pola. Czasem nawet wiedza i umiejetnosc planowania staje sie bezradna wobec nierownosci jaka jest miedzy kobieta a mezczyzna. Bo jak ON chce, to ONA sobie moze swoj kalendarzyk wrzucic do smieci.A to wynika z roli spolecznej kobiet, posrednio tez braku edukacji, bo madry facet nie przedkladalby swoich popedow na pierwsze miejsce.
    --
    •  
      CommentAuthorkachula1
     permalink
    Agata a twoj maz jest krajowcem? czyli Turkiem?
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Przydałyby się osoby, którym zależy na dobru podopiecznych w odróżnieniu do seksedukatorów mających anty i aborcję za panaceum na wszystko. :-( Gdzie takich szukać?
    --
    •  
      CommentAuthoragatabila
     permalink
    Moj maz jest Turkiem. Ale na szczescie madrym facetem, choc czasem ZBYTNIO zazdrosnym. :D
    --
    •  
      CommentAuthorkachula1
     permalink
    Moj jest Polakiem a zazdroscia napewno twojemu nie ustepuje hi,hi
    --
  4.  permalink
    kachula1 mój chłopak co prawda, nie mąż, ale również bywa bardzo zazdrosny.

a co do aborcji, to gdy chodziłam do technikum, była tam jedna dziewczyna.każdy wiedział, że pójdzie do łóżka z pierwszym lepszym i tak robiła.
    potem zaszła w ciążę.cała szkoła o tym huczała.
    czekalismy aż zobaczymy jej brzuszek, ale nic nie było widać.jej koleżanka nie wytrzymała.znałam ją dobrze.powiedziała nam wszystko.
    okazało się, że owszem była w ciąży i to nie raz, a 3.
    ale ciąża była jej nie na ręke, bo 17 lat przy pierwszej miała no i sama doprowadziła do poronienia.
    najpierw biła się po brzuchu dopóki nie zobaczyła krwi, a potem jakaś mądra kolezanka kazała jej do tego brać tabletki anty.
    no i dziewczyna 3 razy sama zabiła swoje dzieci.
    pierwszy raz to było już pod koniec 2 miesiąca.
    miała piętno morderczyni i przeprowadziła się i zmieniła szkołe.
    wybaczcie, że to napisze, ale mam nadzieje, ze już dzieci mieć nigdy wiecej nie bedzie.
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Jezu to jakiś koszmar co piszesz...
    --
  5.  permalink
    Fiufiu przysiegam, że taka sytuacja miała miejsce.nie wiem co się dzieje teraz z tą dziewczyną, ale ciesze się, ze juz nie musze jej widywać.
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Ja Ci wierzę ale włos mi się i tak jeży na głowie.
    --
  6.  permalink
    szczerze, to zapomniałam juz o tym, ale przy okazji tego tematu mi się to przypomniało...
    no i juz chyba pod którymś swoim wykresem o tym pisałam...
    •  
      CommentAuthoragatabila
     permalink
    rozne rzeczy robia kobitki.
    jakies 10 lat temu jak mieszkalam w londynie, to odkrylam straszna mode wsrod pakisek - prawie nic nie jadly w ciazy zeby dziecko zbytnio nie roslo i porod byl latwiejszy. to tez jest okropne, no nie?

ciezko to pojac, ale to co dla nas jest aborcja, dla innych jest wywolaniem miesiaczki, i na to pija ziolka. :D

ide do dentysty sadysty. see you ladies.
    --
  7.  permalink
    agatabila tak...
    dla nich to zaden problem...

powodzenia u dentysty:bigsmile:
    •  
      CommentAuthoriwin
     permalink
    Ojej, czy Wy opisujecie czasy średniowiecza, czy to jest możliwe w dzisiejszych czasach?
    Głupie te dziewczyny, a przecież są okienka nadziei czy życia. Jakoś tak. W Krakowie jest i ostatnio siostrzyczki znalazły tam dzidziusia. I powinno być więcej tych okienek, a nie mordować własne dzieci.
    Pamiętam jak w 8 tc zobaczyłam na usg serducho, nic tylko sedrucho pikające. To było piękne.
    Każej kobiecie przed aborcją powinni robić takie usg. Niech widzi kogo zabija
    •  
      CommentAuthorJagodka1
     permalink
    Iwin popieram :)
    "Każej kobiecie przed aborcją powinni robić takie usg. Niech widzi kogo zabija"
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Niestety, nie wszystkie dziewczyny i kobiety w trudnej sytuacji wiedzą o tym, że mogą oddać dziecko bez pytań. :-(
    Ogłoszeń o sprzedaż tabletek wczesnoporonnych na reumatoidalne zapalenie stawów nie brakuje. Do tego Federa każdą odeśle na stronę Women on Waves, a Potnon zagranicę.

Dzięki USG wiele kobiet zrezygnowało z zabicia dziecka. Tak samo dopiero wprowadzenie tej techniki spowodowało, że wielu lekarzy-aborcjonistów zdało sobie sprawę, że zabijali dzieci, a nie usuwali tkankę ciążową.

Pewnie z tego samego powodu plakat zachęcający do ustąpienia kobiecie w ciąży miejsca w autobusie wywołał protesty środowisk proaborcyjnych.
    --
  8.  permalink
    Amazonko, Iwin, jagodko zgadzam się.
    Każda powinna mieć zrobione usg zanim zdecyduje sie na taki krok.
    Tylko, że lekarze dokonujacy zabiegu nie chcą odwodzić kobiet od tej decyzji, bo w koncu kobiety m placa za ten zabieg...
    to i po co z pieniedzy rezygnować jak można sie wzbogacić na czyjejś śmierci:cry:
    •  
      CommentAuthoragatabila
     permalink
    Moj dentysta tez sie wzbogacil na mnie dzis okrutnie .. :D wykorzystal ze bylam bez meza i zrobil mi dwa zeby zamiast jednego aaaa!!! kase tez wzial za dwa cwianiaaaak
    a ja biedna nie umialam powiedzic ze chce ZNIECZULENIE i bylo bez, a wygladalam tak: :crazy:
    --
  9.  permalink
    agatabila oj aż mi Cie zal...
    •  
      CommentAuthoragatabila
     permalink
    no musialam ten smutny temat znieczulic. bo mi sie tak smutno zrobilo jak tu weszlam.
    nie mozna sie tak zasmucac.. tyle zla na swiecie, ze nie da sie go w zaden sposob przetrawic. nie ma mocy.
    ani tez nie ma co spalac energi na nieosiagalne cele. lepiej zadbac o wlasne otoczenie najlepiej jak sie potrafi, niz umierac z bolu za caly swiat, bo sie zdolujemy :(
    A otoczenie nasze to rodzina, kolezanki, przyjaciolki, sasiadki, nawet przypadkowo spotkane osoby. O nich zadbac. Bo nikt procz Boga swiata nie zbawi, calego bolu i zla nie przejmie...
    MOJE KOCHANE DZIEWCZETA, jak wam sie podoba ten ludzik? :crazy::crazy::crazy: wg mnie ma fantastyczne BREWKI!
    --
  10.  permalink
    agatabila masz racje ludzik super:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJan 15th 2008
     permalink
    Energię warto pożytkować na osiągalne cele przez ujawnianie ukrywanej prawdy, co wielu może pomóc. Najwięcej na tym polu jest do zrobienia w NPR otoczonym mitami.
    --
  11.  permalink
    A mnie sie dzis nic nie chce...
    Wstałam z pustym workiem energii...
    :confused:
    •  
      CommentAuthoragatabila
     permalink
    :crazy::crazy::crazy::jumping:
    DZIENDOBRY WSZYSTKIM! wstalam w koncu..... :)
    MAM DUZO ENERGII -oddam za darmo wszystkim.
    ide sie pakowac i jutro rano mam samolot do polski !!!! nie wazne ze krew mnie zalewa :)
    jutro o tej porze bede juz calowac Osame
    :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorJagodka1
     permalink
    Agatko to ty już jutro wylatujesz do Polski??? :crazy: ale ten czas leci :tooth::tooth::jumping:
    --
    •  
      CommentAuthoragatabila
     permalink
    ANIU moje zlotko ! zarazilam cie ta sliczna mordka z pieknymi brewkami :crazy: ??
    AHA HA HA HA ! wiedzialam, ona jest czaderska !
    jutro lece, jutro.
    --
    •  
      CommentAuthoragatabila
    • CommentTimeJan 15th 2008 zmieniony
     permalink
    :rainbow::rainbow::rainbow::rainbow::rainbow::rainbow:
    OJCZYZNO KOCHANA !! przybywam !! Osamek !! mamo tato !! heheh ale JAJA :D

:grouphug::grouphug:
    zamelduje sie niebawem bye bye my friends :swingin:
    :crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorJagodka1
     permalink
    Do usłyszenia Agatko :bigsmile: miłej i szczęśliwej podróży :grouphug::winkkiss:
    --
  12.  permalink
    papa agatko:swingin::swingin::swingin:
    •  
      CommentAuthoriwin
    • CommentTimeJan 15th 2008 zmieniony
     permalink
    Agatko to czekamy w Polsce
    http://www.gifownik.pl/gify_02xx/rozmaite/dom/11.gif
    •  
      CommentAuthorrubik
     permalink
    Znowu się nie udało...Ehhh...Życie , życie.:cry:
    -- Rubika
    •  
      CommentAuthorMilena
    • CommentTimeJan 16th 2008
     permalink
    Uszka do góry, RUBIK, uda się!
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
  13.  permalink
    rubik uśmiech prosimy...
    nie teraz to za miesiąc, a potem to moze być nawet niespodzianka i będziesz sie bardziej cieszyła:bigsmile:
    • CommentAuthorwiola24
    • CommentTimeJan 16th 2008
     permalink
    czy clo bierze sie rano czy na noc?bo ja wzielam przed poludniem 1-wsza tabletke,i nie wiem czy to ma jakies znaczenie:wink:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.