Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorKlNGA
    • CommentTimeAug 19th 2011
     permalink
    Mimo wszystko szkoda...
    Ale cieszę się, że masz pozytywne podejście :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    no szkoda...
    ale może w następnym cyklu się uda, powodzenia:)
    -- ,
  1.  permalink
    kasiamik: Amazonka - naprawde można @ jak sie jest w ciazy przeciez nie musi ci sie tylko jedna komórka uwolnić, w jedną uwolnioną może plemnik trafić a w drugą nie i wtedy jest normalna pozostałośc zwana miesiaczką która schodzi z nas w postaci krwi, a tamta trafiona może sie uchować. Mi to już nie jeden lekarz powiedział.

Wyjasnijmy sobie jedna rzecz:
    Miesiaczka jest to wydalenie ciałka zoltego czyli niezaplodnionej komorki
    plamienie/krwawienie moze pojawic sie w ciazy jednak nie jest miesiaczka.
    --
  2.  permalink
    kasiamik: Wiec same widzicie dopóki sie nie wie o ciązy to normalnie życ a potem sie martwić, na discovery science można czasem obejrzeć programy o porodach, wogle o ciązach polecam, trzeba tylko wyłapywać o kótej są, ostanio ogladałam z mezem o niespodziewanym porodzie, gdzie np kobieta do konca nie wiedziała ze jest w ciązy bo po pierwszym dziecku miała zawsze duzy brzuch czyli zaburzenia hormonalne i pco, gin jej powiedzial ze nie moze juz byc wciazy, poszli ktoregos dnia do tesciowej w odwiedziny i poczula ostre skorcze w kroczu i poszla do tesciowej sypialni, urodzila malenstwo w 6ms na kolana wypieta a maz z tylu odbieral porod, odwijal pepowine bo bylo dziecko zaplatane wokol szyi, a potem zawola tesciowa z kuchni by przyniosla reczniki by nie wyziebić, przy tym wszystkim caly czas przez tel na glonsomowiacy pogotowie wczesniej wezwane dyktaowalo ojcu co ma robic, na oczach tego mniejszego dziecka wyszło malenstwo mniejszcze niz lalka tej coreczki, wszyscy byli w takim szoku ze matka nie była w tanie powiedziec co sie stalo i jak sie nazywa. Ciarki po całym ciele przeszły. polecam do obejrzenia

nie wieze wtakie bajki....Ruchy dziecka w 7 miesiacu sa tak nasilone ze niesposob tego nie wyczuc...wiem cos o tym...
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    RoxyEwa:

nie wieze wtakie bajki....Ruchy dziecka w 7 miesiacu sa tak nasilone ze niesposob tego nie wyczuc...wiem cos o tym...

Ja widzę,że Ty w kazdej dziedzinie jesteś "specjalistką"... Moje dziecko ruszało się niewiele i było raczej leniwe pod tym względem... Jeśli do tego miałabym jakieś plamienia/krwawienia w terminie @ to mogłabym się nie domyślić,że jestem w ciąży...
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Roxy czyli Twoja ciaza i jej przebieg to jakis standard albo wyznacznik?? : )
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Roxy w kazdej podstawowej ksiazce o ciaz jest napisane, ze czesc ruchow dziecka ktore wykonuje do wewnatrz brzucha moga byc w ogole nie wyczuwalne. A jeszcze jak ma ulozenie bardziej przy kregoslupie to nie jest to cos szokujacego :)))
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    no a co sądzicie o farbowaniu włosów w I trymestrze ciąży? można czy nie?
    -- ,
  3.  permalink
    Trisha: Roxy w kazdej podstawowej ksiazce o ciaz jest napisane, ze czesc ruchow dziecka ktore wykonuje do wewnatrz brzucha moga byc w ogole nie wyczuwalne. A jeszcze jak ma ulozenie bardziej przy kregoslupie to nie jest to cos szokujacego :)))

No dobrze,ale chyba nie na tyle zeby nie zauwazyc ze jest sie w ciazy????
    --
  4.  permalink
    Jaheira: Ja widzę,że Ty w kazdej dziedzinie jesteś "specjalistką"... Moje dziecko ruszało się niewiele i było raczej leniwe pod tym względem... Jeśli do tego miałabym jakieś plamienia/krwawienia w terminie @ to mogłabym się nie domyślić,że jestem w ciąży...

No za to Ty jak widac specjalizujesz sie w docinkach bo to nie pierwszy raz takie madrosci wyglaszasz.
    Ruchy ruchami ale co przez 9 miesiecy nie wiedzialas ze jestes w ciazy bo plamilas...?Mi chodzilo o sam fakt,ze te babki w programie do porodu nie wiedzialy o ciazy.
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Moze inaczej Roxy.

Czy kiedykolwiek ogladalas choc kilka odcinkow?
    --
  5.  permalink
    Trisha: Moze inaczej Roxy.Czy kiedykolwiek ogladalas choc kilka odcinkow?

Oczywiscie z mezem ogladalismy:bigsmile: Najlepsza akcja byla kiedy dziewczyna w ubikacji urodzila blizniaki :bigsmile: I w szoku byla ze nie bylo widac ciazy...Dziewczyna jak igla a ciaza blizniacza nie jest wielkosci pileczki do palanta...?!:bigsmile:Juz takich glupot by niepokazywali.
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    A mnie też wydaje się to mało prawdopodobne. Z prostej przyczyny : ginekolodzy bardzo mocno uczulają na sprawdzanie ruchów płodu. Skoro uczulają- znak, że są bardzo ważne. Ich dłuższy brak może być powodem do niepokoju.Gdyby którakolwiek z zaciążonych forumowiczek nagle przestała czuć ruchy, z pewnością mocno by się zmartwiła. Sama, zresztą, też panikowałam.
    Ale to tylko takie moje wieczorne gdybanie :cool:
    --
  6.  permalink
    agael77: A mnie też wydaje się to mało prawdopodobne. Z prostej przyczyny : ginekolodzy bardzo mocno uczulają na sprawdzanie ruchów płodu. Skoro uczulają- znak, że są bardzo ważne. Ich dłuższy brak może być powodem do niepokoju.Gdyby którakolwiek z zaciążonych forumowiczek nagle przestała czuć ruchy, z pewnością mocno by się zmartwiła. Sama, zresztą, też panikowałam. Ale to tylko takie moje wieczorne gdybanie

No oczywiscie szczegolnie w ostatnich miesiacach ciazy...
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    blizniaki czesto rodza sie wczesniej i sa drobniejsze to raz, a dwa wiekszosc tych ciaz nie miala konca w 9 miesiacu. Mam nadzieje, ze wiesz, ze te laski jak igla ktore widzisz to tylko aktorki? :)) A tak na marginesie to naprawde mozliwe, zeby byl brak jakiegolowiek brzucha.

Proponuje zebyc zglebila temat lepiej i zlozyla w calosc. Znajdziesz odpowiedz na wiele pytan : )))

z reszta nie bede na ten temat gadac, bo juz byla o tym mowa
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Jaka tu logika!!! Wy mowicie o sprawdzaniu ruchow dziecka u kobiet ktore WIEDZA ze sa w ciazy. Taki szczegol.
    --
  7.  permalink
    Trisha dla mnie to nawine,ze sie wiezy w takie glupoty to jest moje zdanie.
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Trisha: Jaka tu logika!!! Wy mowicie o sprawdzaniu ruchow dziecka u kobiet ktore WIEDZA ze sa w ciazy

Nie chodzi o wiedzę czy niewiedzę. Chodzi o samą istotę ruchów, które o czymś świadczą. Głód mówi, że jest potrzeba jedzenia, parcie na pęcherz- że jest zapełniony.
    Wyobrażasz sobie, że nie czujesz, ze chce Ci się siku?
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    No, chyba że te dzieci leżą w brzuchu jak Lenin:cool:
    --
  8.  permalink
    agael77: No, chyba że te dzieci leżą w brzuchu jak Lenin

:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Dobra powtorze sie: Moja siostra byla swiadkiem tego jak jej sasiadka o ciazy nie wiedziala, nic a nic nie bylo po niej widac a widywaly sie codziennie. Laska uprawiala sport dosc intensywnie nie wiedzac o tym i juz byla matka 2ki dziecki. Ze rodzi zorientowala sie w lazience.

Aha, a lekarze sa podstawieni? Moze poczytaj artukuly na te tematy. Pisal o tym Onet, lekarze....a z reszta....
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Agael a czy Ty myslisz, ze organizm jest taki oczywisty i prosty w dzialaniu??? I ze wszystko da sie wlozyc do jednej szufladki?
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Trisha: Moja siostra byla swiadkiem tego jak jej sasiadka

No, coś na zasadzie "Ciotka mojej ciotki słyszała, że koleżanka jej koleżanki...
    Trisha: Pisal o tym Onet

Onet nie jest dla mnie wyrocznią- tam pisali też o "zaawansowanej" ciąży Muchy.:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Agael

ciotka ciotki???Gdzie to napisalam. To jest jej sasiadka - kolezanka, na kawe sie razem spotykaly. Pamietam nawet jak moja siostra zadzwonila do mnie zeby mi o tym powiedziec, ze karetka przyjechala itp
    --
  9.  permalink
    Trisha: Dobra powtorze sie: Moja siostra byla swiadkiem tego jak jej sasiadka o ciazy nie wiedziala, nic a nic nie bylo po niej widac a widywaly sie codziennie. Laska uprawiala sport dosc intensywnie nie wiedzac o tym i juz byla matka 2ki dziecki. Ze rodzi zorientowala sie w lazience.Aha, a lekarze sa podstawieni? Moze poczytaj artukuly na te tematy. Pisal o tym Onet, lekarze....a z reszta....

No nie mowie ze w ogole sie nie zdazylo moze jakies tam przypadki byly,ale..... Jedna rzecz mnie zastanawia...Majac sobie dziecko,ktore mierzy powiedzmy 50cm albo 53cmm nie jest mozliwe zeby nie bylo widoczne. Owszem mialam koelzanke w szkole ktora w 9 miesiacu miala brzuszek jak ja w 7 no ale chyba gdzie sto dziecko musi sie podziac...No nie wieze ze byla plaska jak deska jak zacezla rodzic...
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Nie dopowiadaj sobie :)
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Dziecko moze byc ulozone w tylnej czesci macicy i bardziej byc "przyklejone do kregoslupa". A ile to jest kobiet ktore w 7 nie maja brzuccha i sa plaskie? Wiec kobiety ktore rodzily jak juz mowilam wczesniej byly miedzy 6 a 8 miesiacem ciazy
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    dziewczyny, proponuję założyć sobie oddzielny wątek poświęcony takim cudom i anomaliom i ustąpić miejsca "staraczkom". dobrej i pogodnej nocy wszystkim życzę:-)
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    lapa - dobry pomysl :))
    --
  10.  permalink
    lapa: dziewczyny, proponuję założyć sobie oddzielny wątek poświęcony takim cudom i anomaliom i ustąpić miejsca "staraczkom". dobrej i pogodnej nocy wszystkim życzę:-)

Ja wlasciwie nie wiem kto zaczal ten temat ale faktycznie nie pasuje do staraczek ;) My swiadomie podchodizmy do planowanej ciazy i raczej nie mozliwe zeby gdzies nam ten fakt umknal :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    RoxyEwa: Ja wlasciwie nie wiem kto zaczal ten temat ale faktycznie nie pasuje do staraczek ;)

nie tylko nie pasuje ale i zmierza donikąd:-)
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    oj lapa, tak jak wszystkie spory na forum : )
    --
  11.  permalink
    Dobra..Skoro doszlysmy do jednego wniosku:bigsmile:moze by ktos zarzucil nowy temat :bigsmile:Bo spac mi sie w ogole nie chce jakas burza idzie wieje o malo mid achu nie zerwie,jakos sie boje klasc...:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    a co do farbowania w 1 trymestrze, to nie ma badan mowiacych o zlym wplywie farbowania wlosow na ciaze.
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    ha ha ... a ja właśnie miałam się zapyatć, czy nad Polską nie zbiera się na burzę, bo takie kąśliwe uwagi miałyście w tej dyskusji o anomaliach i cudach!!!!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    A ja tu sobie spokojnie pisze opracowanie na studia, odświeżam stronkę, a tam 25 nowych postów nieprzeczytanych- szok;)
    Jak sie nudzi to mogę dac mój kejsik do poczytania i analizy;) Służę kopią;)
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    hm, no ale jednak chyba jednak są jakieś przeciwwskazania bo widzę dużo "ciężarówek" z dużymi odrostami...:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    a na jaki temat? bo ja też właśnie pracuję nad tekstem na uczelnie:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    zuzia32: hm, no ale jednak chyba jednak są jakieś przeciwwskazania bo widzę dużo "ciężarówek" z dużymi odrostami...:)

albo zabobony;)
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    lapa: a na jaki temat? bo ja też właśnie pracuję nad tekstem na uczelnie

analiza upadku Wal-Marta w Niemczech:D
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    zuzia, moze sa poprostu zaniedbane i zmeczone : ))

w zadnej ksiazce nie ma przeciwskazan. Wiele kobiet farbuje. Ja tez na przyklad : )
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    no może...:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    zaraz zaraz moje drogie : ) Czy tu czasem nie byl apel o zmiane tematu a Wy tu o pracy : )
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
    • CommentTimeAug 19th 2011 zmieniony
     permalink
    oj tam oj tam;)
    pracując przecież staramy się, prawie non stop;)
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    igisowa: analiza upadku Wal-Marta w Niemczech:D

aaa.. to raczej nie moja działka naukowa :neutral:

Trisha: zaraz zaraz moje drogie : ) Czy tu czasem nie byl apel o zmiane tematu a Wy tu o pracy

temat poboczny w przerwach na staranie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    moja gin zabrania pływania w ciąży i w ogóle w trakcie starań o ciąże (na basenie) (b nad tym ubolewam bo marzę aby znowu trenować pływanie)...
    więc nie pływam, bleee
    -- ,
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    temat poboczny w przerwach na staranie :bigsmile:

yyy czuje sie zdyskryminowana
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    zuzia32: moja gin zabrania pływania w ciąży i w ogóle w trakcie starań o ciąże (na basenie) (b nad tym ubolewam bo marzę aby znowu trenować pływanie)...
    więc nie pływam, bleee

A jak argumentuje?
    Bo ja czytałam, że właśnie to jeden z bardziej polecanych sportów- nie urazowy, relaksujący =masaż mięśni, rozluźniający kręgosłup. Jedynie trzba chodzic do sprawdzonych basenów pod względem bakteriologicznym. Odpadają jeziorka i inne sadzawki;)
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Dokladnie, basen to jak najbardziej w ciazy jedynie bakterii i grzybabym sie bala
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    zuzia32: moja gin zabrania pływania w ciąży i w ogóle w trakcie starań o ciąże

a jako przeciwskazanie co podaje? Bo mój lekarz nie miał nic przeciwko pływaniu ani w trakcie starań ani w ciąży.

A co do farbowania, to nie wiem co na to medycyna, ale np: wiem, że zawirowania hormonalne w trakcie ciąży mogą (choć nie muszą) prowadzić do reakcji uczuleniowych na niektóre składniki farb. W Iralndii żaden fryzjer nie podejmie się zafarbowania włosów jeśli występuje reakcja uczuleniowa (nawet małe zaczerwienie skóry).
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.