Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

  1.  permalink
    Dziewczyny jestem po ciazy pozamacicznej i z mezem staramy sie o dzidziusia juz pol Roku i NIC. Wczesniej przed usunieciem jajowodu nie mialam prpblemu z zajsciem w ciaze. Co prawda mam za spba kilka poronien, ale mam tez jednego synka. Czy ktoras z Was miala podobny problemy?
    •  
      CommentAuthor_Asiula
    • CommentTimeJan 29th 2018
     permalink
    Ja w podobnej sytuacji - miałam CP zachowali mi jajowod - od 2 miesięcy się staramy a nie wychodzi, ale mam nadzieje ze niebawem się uda. Z synem zaszłam w ciąże w 2 cyklu starań, w CP tez drugi cykl starań.
    A miałaś robione badanie drożności pozostawionego jajowodu ?
    --
  2.  permalink
    Nie mialam i wlasnie zastawiam se czy nie powinnam miec. Martwi mnie to wszystko. Kazde moje wczesniejsze starania trwaly nie dluzej niz 4 cykle a tu moja pol Roku i NIC...
    •  
      CommentAuthor_Asiula
    • CommentTimeJan 29th 2018
     permalink
    Ja czekam jeszcze cykl i poproszę o skierowanie na badanie drożności, mam nadzieje ze się uda :)
    --
    •  
      CommentAuthorkasiulek2418
    • CommentTimeJan 29th 2018 zmieniony
     permalink
    No wlasnie ja daje sobie jeszcze dwa cykle i podobnie. Nie wiem czy to zwiazane jest z tym ze jajeczkowanie prawdopodobnie jest przemienne i potrzeba moze wiecej czasu. Teoretycznie jeszcze jest tak ze jajeczko moze byc przechwcone przez ta strone zdrowa. Sama juz nie wiem :).
    •  
      CommentAuthor_Asiula
    • CommentTimeJan 30th 2018
     permalink
    Ja miałam owulacje z prawego jajnika a ciąże pozamaciczna w lewym jajowodzie wiec...:)
    --
    •  
      CommentAuthorkasiulek2418
    • CommentTimeJan 30th 2018 zmieniony
     permalink
    Asiula oczywiscie trzymam kciuki i czekam na wiesci :-)

    <span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 28.02.18 16:51</span>
    Dziewczyny mam dylemat. Zrobilam test ciazowy w 28dc przy xyklach 27/ 28 dmiowych i wyszla mi druga blada krwska. Co myslicie? Pytam poniewaz w razie pozytywnego testu musze wlaczyc clexane.
    • CommentAuthorsisi1992
    • CommentTimeApr 29th 2018
     permalink
    Hej, dziewczyny mam takie pytanie.... Staram się o dziecko przyjmuje clo. Ogólnie cykle mam długie 30-35nawet 40 dni. Bez clo nie mam owulacji bo mam PCOS. W 17 dni cyklu na monitoringu wyszedł dominujący pęcherzyk 21,8mm na lewym jajniku dziś 18 dc czuje kłucie i napiecie właśnie w lewym jajniku ( po lewej stronie) i pobolewanie podbrzusza, czy może to oznaczać owulację?
    •  
      CommentAuthorMalinowa92
    • CommentTimeApr 30th 2018
     permalink
    Tak
    -- [/url]
  3.  permalink
    Hej dziewczyny.
    Ja zawsze owulacji odczuwam w obu tajnikach. Nie wiem z którego mam owu, ale zawsze oba mocno bolą i brzuch tak że zwijam się z bólu. Bardziej mnie boli niż przy @.
    Jeszcze do Was nie dołączam ale mam nadzieję, że wkrótce dołączę do staraczek. Chociaż patrząc na mój cykl można powiedzieć o ryzyku hehe, ale co tam jak coś będzie wcześniej to będzie
    -- ~~~
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeApr 30th 2018
     permalink
    Kłucie jajnika, pobolewania to dodatkowe objawy płodności. One występują przed, w czasie lub po owulacji.
    Okres płodny i niepłodny rozpoznaje się po głównych objawach płodności zinterpretowanych wg wybranej metody objawowo-termicznej.
    --
  4.  permalink
    Amazonko tak wiem to wszystko tylko sisi1992 napisała, że ma klucia w lewym jajniku, a ja po prostu napisałam że mnie akurat oba jajniku kluja i bolą w okolicach owuacji chociaż nie wiem z którego konkretnie jajnika jest owu
    -- ~~~
    • CommentAuthorsisi1992
    • CommentTimeMay 5th 2018
     permalink
    Hej dziewczyny. Dziś byłam na USG sprawdzić czy była owulacja. Doktorka powiedziała że owu była. Grubość mojego endometrium w 24 dc to 30mm. Zapytałam czy to źle czy za grube... Doktorka powiedziała że wszystko ok, że może to świadczyć o ciąży ale nic jeszcze nie widać. Co o tym sądzicie? Nie zagrube to endometrium?
  5.  permalink
    Przykro mi ja akurat w tym nie pomogę. Tutaj obecnie rzadko dziewczyny zaglądaj ale tu na forum przyszłe mamusie częściej dziewczyny zaglądają może warto gm zadać te pytanie
    -- ~~~
    • CommentAuthorsisi1992
    • CommentTimeMay 10th 2018
     permalink
    Hej. Czy beta hcg w 10 dniu po domniemanej owulacji będzie wiarygodna??
  6.  permalink
    Prawdopodobnie tak. Musisz zrobić i wtedy się dowiesz. Oczywiście wszystko zależy k8edy faktycznie doszło do owulacji i do zagniezdzenia. Jeśli możesz poczekać z dwa dni po podradzam poczekanie chwili
    -- ~~~
    • CommentAuthorsisi1992
    • CommentTimeMay 10th 2018
     permalink
    Właśnie zrobiłam i wynik <0.1 czy możliwe jest że za wcześnie ta beta? Że może jednak bd ciąża?
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeMay 10th 2018
     permalink
    Sisi, dopóki nie ma miesiączki wszystko jest możliwe.
    --
    • CommentAuthorsisi1992
    • CommentTimeMay 10th 2018
     permalink
    Else no właśnie też tak mówię póki nie ma miesiączki to jeszcze jakaś nadzieja jest....ale pewnie i tak@przyjdzie. Możliwy w ogóle jest fałszywy wynik bety?
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeMay 10th 2018
     permalink
    Co to znaczy domniemana owulacja? Chodziłas na monitoring?

    Treść doklejona: 10.05.18 20:41
    Ja robiłam betę w 14 dniu, wynik był ale niziutki
    --
    • CommentAuthorsisi1992
    • CommentTimeMay 10th 2018
     permalink
    W 17 dc miałam pęcherzyk dominujący 21,8mm, dzień później w 18dc czułam kłucie i ucisk na lewym jajniku (a na lewym był pęcherzyk dominujący), więc domniemanej że mógł to być dzień owulacji. W 24 dc byłam na USG by sprawdzić czy owulacja była czy pęcherzyk pękł, bo owu mam stymulowana clo. I lekarka powiedziała że do owu doszło. Endometrium w tym dniu miało 30,1 mm
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeMay 10th 2018
     permalink
    To mogłaś mieć różnice kilku dni do 24dc. Poczekaj i powtórz betę.
    --
    • CommentAuthorsisi1992
    • CommentTimeMay 10th 2018
     permalink
    Po cło cykle miałam 28-30 dniowe. Dziś dopiero 30 dc, czekam co dalej. Cień nadziei jeszcze mam. Tak czy owak bez względu czy @ przybędzie to za tydzień mam wizytę u ginekologa by ustalić dalsze postępowanie😋 zdemotywowala mnie ta beta, ale póki nie ma @ to nie tracę do końca nadziei
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeMay 11th 2018
     permalink
    Rozumiem Twój żal związany z beta ale walcz dalej
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeMay 11th 2018
     permalink
    Tak na marginesie wiarygodności badania hcg i wiedzy kobiet. Kiedyś na grupie FB była dyskusja o tym kiedy zrobić hcg, żeby wynik był wiarygodny (chodziło o zachowanie pracy) i jedna mądralińska stwierdziła, że 10 dni po, uwaga, stosunku beta już jest wiarygodna ;) I wg niej owulacja nie ma tu nic do tego ;) A żeby się uprawdopodobnić powołała się na prezesa PTG :) Już pół roku czekam na link z taką jego wypowiedzią ;)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    • CommentAuthorsisi1992
    • CommentTimeMay 11th 2018
     permalink
    Stosunek stosunkiem....ale to od owu wg mnie zależy wszystko. Bo bez owu ciąży nie będzie....a poza tym plemniki dłuzej żyją w drogach rodnych więc do zapłodnienia i tak może dojść później niż był stosunek. Tak rozumuje ja, ale jak będziesz mieć ten artykuł to też chętnie poczytam😊
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeMay 11th 2018
     permalink
    obe: jedna mądralińska stwierdziła, że 10 dni po, uwaga, stosunku beta już jest wiarygodna ;) I wg niej owulacja nie ma tu nic do tego ;)

    Ta pani to chyba z tych, co to wierzą, że 2 dni przez @ można w ciążę zajść.
    --
    •  
      CommentAuthorKaroolka
    • CommentTimeMay 11th 2018
     permalink
    Ja robiłam betę w 8 dniu po domniemanej owulacji (obserwowałam śluz z tego, co pamiętam) i beta byla negatywna <0,1. Dwa dni później test ciążowy pozytywny, beta również :)
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeMay 11th 2018
     permalink
    Zwłaszcza, że owulacji mogłaś mieć naprawdę w kolejnych kilku dniach do wizyty. Gdybyś miała lekarke umówiona na monitoring co 2 dni można by dokladniej owulacje wyznaczyć. Trzymam kciuki 🤞 :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorsisi1992
    • CommentTimeMay 11th 2018
     permalink
    A jak to jest z miesiączką... Ile dni po owu ma wystąpić???wiem że w przypadku 28 dniówce cykli przyjmuje się że w połowie cyklu jest owu czyli 14 dni przed @. A co w przypadku nieregularny cykli?
  7.  permalink
    W nieregularnych cyklach raczej często jest przewidzieć na chybił trafił. Wtedy najlepiej jest obserwowac siebie, swoje ciało, mierzyć temp wtedy po dłuższej obserwacji raczej można wiedzieć kiedy nadejdzie niespodziewana @. Ja kiedyś n8e obserwowałam się tylko liczyłam dni, bo akurat od zawsze mam regularne i przed i poradami i po, ale dzięki obserwacji jestem pewna kiedy mam być gotowa bo owu czasem przeskoczy czasem zdarzy się mniej czy więcej dni jakiegoś cyklu, ale to sporadycznie
    -- ~~~
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeMay 11th 2018 zmieniony
     permalink
    sisi1992: A jak to jest z miesiączką... Ile dni po owu ma wystąpić???

    W wielkim skócie.
    Cykl dzielimy na dwie fazy - I faza (przed owulacją) i II faza (po owulacji). O ile I faza może mieć różną długość, w zależności od tego kiedy wystąpi owulacja, o tyle II faza ma długość stałą (zazwyczaj 11-18 dni; powyżej 18 dni to już pewna ciąża). Każda kobieta ma inną długość II fazy, ale zazwyczaj stałą dla siebie, np. 12 dni, 14 dni itd.

    To kiedy wystąpi miesiączka, zależy od terminu owulacji. Magiczny 14 dc występuje sztywno w literaturze medycznej, jako jedyny i prawidłowy dzień owulacji - nasz portal pokazuje jednak, że mało która kobieta faktycznie co cykl owuluje w 14 dc.

    Poniżej graficzne przedstawienie odpowiedzi na Twoje pytanie - na czerwono miesiączka, na żółto dzień owulacji, na niebiesko długość II fazy cyklu po owulacji, cyferki to długość cyklu. Jak widać cykl może mieć różną długość, którą narzuca termin owulacji - jednak II faza (poowulacyjna) ma zawsze stałą długość (tutaj na potrzeby przykładu 14 dni). Dlatego przy nieregularnych cyklach bardzo pomocne są pomiary i obserwacje - wtedy z wyprzedzeniem ok. 2-tygodniowym wiemy, kiedy spodziewać się kolejnej miesiączki oraz w przypadku starań, wiemy kiedy współżyć w celu poczęcia dziecka i kiedy zrobić miarodajny test ciążowy.

    https://28dni.pl/pictures/2722193.jpg

    Ja przed ciążami miałam cykle o długości 40, 50 nawet 60 dni. Obserwacje i pomiary pomagały mi przewidzieć kolejne miesiączki. Przydały się nawet w cyklach poporodowych do wyznaczenia terminu pierwszej miesiączki po porodzie. Dla mnie bomba! :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorsisi1992
    • CommentTimeMay 11th 2018
     permalink
    Miałam powtórzyć betę w poniedziałek jak @ nie przyjdzie ale chyba nici z tego. Chwilę pobolewanie mnie brzuch, teraz śluz był już zarozowiony więc chyba wszystko stracone. Nic nie pozostało tylko czekać na @

    Treść doklejona: 11.05.18 20:00
    Ehhh różowy śluz zamienił się w plamienie, plamienie zamieni sie już niebawem w miesiączkę, czyli szara rzeczywistość 😑 mieliśmy z mężem nadzieję że się udało ... No cóż kolejne starania na nic.
  8.  permalink
    Marion serio takie miałaś cykle??
    Moja przyjaciółka kiedyś też miewala @ czasem co dwa a czasem co trzy miesiące (nie obserwowala się totalnie miałyśmy 22 lata), któregoś dnia siedzimy u niej i ona mówi że zrobi sobie herbatę bo kawy jakiś pić nie może od jakiegoś czasu. Powiedziałam jej że ona chyba jest w ciąży bo kawa zawsze jej smakowała i była chuda bezcycna A tu raptem cycke się powiększyły Ci skomentowałam na ciążę a ona śmiała się że mnie a na drugi dzień z płaczem dzwoniła że jest uwaga w 13 tygodniu ciąży!!!!!!! A ja na to a nie mówiłam wczoraj że Ty w ciąży jesteś. Niestety nie było długo dane jej chodzić w ciąży gdyż w 33 tc trafiła do szpitala i zrobili jej konieczna cc. Teraz kiedy od jakiegoś czasu stara się o rodzeństwo to świadomie jej nie wychodzi już 3 lata :-( A synek bym ma 6 lat. Była u tyłu lekarzy i niby zdrowa cykle regularne, owu jest ale jakoś się nie udaje:cry:
    -- ~~~
    • CommentAuthorsisi1992
    • CommentTimeMay 12th 2018
     permalink
    Wszystko stracone....😑@jak zwykle przybyła. Nowe starania przed nami. Jeszcze jutro przed wzięciem clo zrobię test,bo ta moja @to bardziej plamienie. Clo i nowe starania. Trzymajcie kciuki. Miesiąc szybko minie oby był szczęśliwszy niż ten
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeMay 13th 2018
     permalink
    pictbridge6: Marion serio takie miałaś cykle??

    Serio.
    Bywały sporadycznie nawet dłuższe - po 70 dni. Wszystkiemu winna była wysoka prolaktyna.
    Ale póki się nie starałam, nic z tym nie robiłam. Jak zapadła decyzja o dziecku, to zaczęłam łykać leki (Bromergo). W międzyczasie porobiłam badania, zaszczepiłam się na żółtaczkę (WZW A+B), wyleczyłam wszystkie chore zęby i wymieniłam wszystkie plomby na białe oraz dwa razy zrobiłam monitoring cyklu (potwierdzone owulację). W cyklu z tym drugim monitoringiem były pierwsze starania i od razu się udało.
    Cały czas prowadziłam obserwacje cyklu - wykresy są tu na portalu.
    --
    • CommentAuthorsisi1992
    • CommentTimeMay 13th 2018
     permalink
    Ja te zawsze miałam nieregularne cykle. Ale to raczej przez hormony i PCOS, naturalnej owu nie mam tylko po cło. Przy cło cykle regularne 30 dni zazwyczaj
  9.  permalink
    Marion to super że tak szybko się udało!!!
    Moja wyżej wspomniana przyjaciółka zaszła w ciążę przy tych nieregularnych cyklach. Po porodzie brała tabletki prawie cztery lata. Teraz ma regularne ale niestety już dłuższy czas nic się nie udaje
    -- ~~~
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMay 28th 2018
     permalink
    Na pewno nie można powiedzieć, że przy nieregularnych owulacja jest na chybił trafił. Zazwyczaj jest o czasie, zapowiedziana, a potem okres o czasie. Tak jest u użytkowniczek 28dni.
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
    • CommentTimeMay 30th 2018
     permalink
    Co sądzicie? Robione w 3dc
    Tsh 0,97 (0,27-4,2)
    Ft4 1,47 (0,8-1,7)
    Ft3 3,92 (2,6-5,1)
    Estradiol 72,5 ( 12,4-233)
    Prolaktyna 122 (102-496)
    Testosteron 0,26 (0,06-0,82)
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeMay 30th 2018
     permalink
    tarczyca do pozazdroszczenia :)
    reszta też wydaje się ok :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorŻabka221
    • CommentTimeMay 30th 2018
     permalink
    Elfika ponad rok walczyłam o takie wyniki . Konwersja cały czas leżała , a tu 2 miesiące po operacji taka poprawa, jestem w szoku . :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeMay 30th 2018
     permalink
    Żabka221: a tu 2 miesiące po operacji taka poprawa, jestem w szoku .
    --

    macica jest powiązana z tarczycą.
    Żabka221: Konwersja cały czas leżała

    no konwersja miodzio. normalnie zazdro ;) także walka się opłaciła. coś konkretnego zastosowałaś?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorŻabka221
    • CommentTimeMay 31st 2018
     permalink
    Myślę że u mnie endometrioza wszystko rozregulowała hormonalnie .
    Ogólnie od roku biorę te same suple i witaminy więc w tym temacie nic się nie zmieniło .
    Jedyne co to 2 tyg temu na własną rękę zmieniłam euthyrox na letrox .
    U mnie ft3 zawsze było bardzoo nisko 15% Max no i tsh pomimo zwiększonych dawek słabo spadało A czasami nawet rosło.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeMay 31st 2018
     permalink
    u mnie właśnie konwersja leży i kwiczy. a lekko stłuszczona wątroba nie pomaga :/
    ja dla odmiany szykuję się do protokołu jodowego ale idzie mi jak krew z nosa ...
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorŻabka221
    • CommentTimeJun 1st 2018
     permalink
    Ja już też zastanawiałam się co robić i gdzie szukać pomocy A Tu taki szok :wink: oby tylko tak zostało...
    --
  10.  permalink
    I ja powoli dołączam do Waszego grona ;-) teoretycznie bez stresu i bez parcia, że musi być już, teraz, ale jednak po pierwszym nieudanym cyklu jakaś nutka żalu pozostała. Przed nami drugi cykl, oczywiście femibion i Wit. D regularnie przyjmowana.
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJun 2nd 2018
     permalink
    Cafe, zmien femibion na coś lepszego. Szczególniej wali nie wiesz czy nie masz mutacji mthfr.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeJun 2nd 2018
     permalink
    Ale femibion ma ten kwas foliowy w formie lepiej przyswajalnej.
    --
  11.  permalink
    Elfika, a co polecasz z tych lepszych niż femibion? Kiedy pytałam na stronie 831 pisałaś że przed staraniami femibion, albo coś co zawiera foliany. Dlatego też zasugerowalam się Waszymi radami (bo mój ginekolog uważa że wystarczy zwykły kwas foliowy). Natomiast jeśli są jakieś lepsze specyfiki, to chętnie poczytam i być może zmienię.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.