Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeFeb 4th 2014
     permalink
    I po raz kolejny i ja mam metlik. Chyba nieustajacy
    •  
      CommentAuthormacek
     permalink
    A ja nie mam, Jasia szczepiłam wg kalendarza szczepień i Filipa też mam zamiar, nasza lekarz rodzinna jest bardzo rozsądna i dziecko musi być zdrowiutkie, żeby dała zgodę na szczepienie, nie może mieć nawet cienia katarku. Teraz nam się właśnie drugie szczepienie przesuwa bo Filipowi charczy w nosie, powiedziała, że spokojnie mogę poczekać i nie ma pośpiechu, jak go wyleczę to mamy się pokazać ;)
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Ja też nie mam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorZebra82
    • CommentTimeFeb 5th 2014
     permalink
    Wrzucam link do pracy "Bezpieczeństwo szczepień BCG - Niepożądane odczyny poszczepienne" dr I. Szczuka.
    Nie pamiętam czy już tu ktoś zamieszczał. My ciągle rozważamy czy szczepić i ewentualnie kiedy, może po przeczytaniu coś zdecydujemy
    :wink:
    -- ;
    •  
      CommentAuthorDorit
    • CommentTimeFeb 5th 2014 zmieniony
     permalink
    Dzieki bąbelasku, temat zywy u nas, bo mija tydzien po szczepieniu na BGC, nie ma jeszcze nacieku zadnego, ale to wczesnie
    cytat ponizej potwierdza moja decyzje ze przy urodzeniu nie szczepilismy
    moglam sie tez do roku wstrzymac.

Zmiany ropne znacząco (5 do 10 razy) częściej występują u szczepionych noworodków
    i niemowląt niż u dzieci starszych. Niektórzy szacują, że 90% ogółu powikłań
    pod postacią ropnych zmian węzłów chłonnych występuje u noworodków
    --
    •  
      CommentAuthorZebra82
     permalink
    Dorit my mieliśmy już umówiony termin szczepienia, ale Łucja ma powiększony węzeł chłonny za uchem, a że nie była na nic chora to się tym niepokoiłam. Zrobiliśmy badania, wszystkie wyniki ok, ale ostatecznie nie zaszczepiliśmy BCG i póki co na szczepienie się nie zanosi:wink: Ale śledziłam Wasze szczepienie, bo pamiętałam, że Ty też nie szczepiłaś w szpitalu.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeFeb 5th 2014 zmieniony
     permalink
    No my się szczepiliśmy na BCG w zeszły piątek i na razie młody ma czerwony okrągły ślad, zobaczymy jak to będzie u niego się zmieniać, żadnych objawów innych nie było typu senność, płaczliwość, ale obserwuję go bacznie. Lekarka która go badała przed szczepieniem wydała takie zaświadczenie, że teraz minimum 6 tyg musi odczekać do następnego szczepienia, więc druga dawka 5w1 sporo się przesunie
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    kachaw i przypilnuj,aby przez 3 m-ce nie zaszczepili małego w te raczke co bcg(jeśli będzie ranka niezagojona po tym czasie,to i dluzej).
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    dziękuję Monteniu za radę, widzisz ja np takich rzeczy nie jestem świadoma, dobrze że jest ten wątek i WY
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    U nas kolejna dawka wzw okolo 15 marca też będzie.
    Co do DTPa to zaczynam się wahać.
    Jak przeczytałam ten raport powyżej to włos mi się zjeżył, szczegolnie wzmiankę ze powikłania moga byc 7 do 24 miesięcy
    słyszałam o tym, ale ta medyczna publikacja zrobiła wrażenie.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Dorit mówisz o tym co podlinkowała Bąbelasek ?? bo jeszcze tego nie czytałam
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Tak Kasiu.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeFeb 6th 2014
     permalink
    montenia: przez 3 m-ce nie zaszczepili małego w te raczke co bcg

A to nie jest tak, że później (tymi 5w1 czy 6w1) szczepią w nóżkę? Moje chłopaki tak miały:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    No mój do tej pory też szczepiony tylko w nóżkę raz w jedną, raz w drugą, ale może Montenia pisze po to bo gdyby chcieli zaszczepić w rączkę to nie dawać, wiadomo szczepią tam gdzie więcej mięśnia
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    U nas szczepili w 2 nozki i ramie i niestety zaszczepili w lewe, a to było pierwsze szczepienie: my szczepiliśmy 5w1 ,engerix i prevenar
  1.  permalink
    A ja cały czas zastanawiam się sczepić czy nie szczepić, słysze tyle samo za co przeciw
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeFeb 8th 2014
     permalink
    Spotkała się któraś z Was z Gwarancją szczepienia? W artykule nie jjest napisane czy lekarz ma obowiązek to podpisać czy tylko może jeśli chce, dlatego pytam.
    gwarancja szczepienia
    --
  2.  permalink
    Dziewczyny mam pytanie odnośnie szczepienia.
    W poniedziałek szczepimy małego 6w1. Mały bierze kropelki (antybiotyk) do oczka bo pojawiła się jakaś zmiana dziwna tzn. bardzo łzawiło mu oczko i robiła mu się jakby taka zielona ropa? ( nie wiem jak to dokładnie określić )
    Mały będzie brał antybiotyk do czwartku. No i nie wiem, przekładać wizytę? Bo jak pójdę to na pewno wspomnę o tym.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Pewnie powiedza Ci ze mozesz szczepic, ale ja bym przelozyla. Jak jest antybiotyk w organizmie nawet miejscowo to chyba lepiej nie ryzykowac. Takie moje zdanie.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Tez bym przelozyla. Skoro daja antybiotyk, to jest bakteria. Lepiej nie obciazac jeszcze szczepieniem. Na rozpakowanym instruktaż odnośnie masazu kanalika lzowego.
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    Winni - żaden lekarz w Polsce nie podpisze czegoś takiego
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    No właśnie się zastanawiałam czy może się coś zmieniło, bo tak w tym artykule było napisane jakby to miał być jakiś oficjalny wzór...
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeFeb 12th 2014
     permalink
    Dziewczyny, mam pytanie. Czeka Nas niedługo kolejna dawka pentaximu i prevenar. Moja mama twierdzi, że już bym mogła Misię zaszczepić, że nie musze czekać z pentaximem do tego 18 miesiąca. Czy to prawda? I jeszcze jedno. Ile zrobić przerwy między tymi dwoma szczepionkami? Miesiąc czy więcej?
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Katka,ale czemu masz przyspieszac szczepienie? Jak jest w 18,to w 18, a nie wcześniej miesiącu. Ja bym zrobila minimum 6 tygodni odstępu miedzy szczepieniami(lepiej dluzej).
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Kasiu w ksiazce zdrowia jest wpisane to szczepienie miedzy 16, a 18 miesiacem zycia, wiec Misia sie kwalfikuje, jesli chodzi o odstep to pewnie lekarz powie tak jak mi, ze mozna nawet w jednym dniu, jak dla mnie to 3 miesiace odstepu to jest minimum. Sama taki zrobie ale miedzy MMR a pentaximem.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeFeb 12th 2014 zmieniony
     permalink
    Monteniu, nie chcę przyspieszać, z ciekawości pytam. Już powiedziałam, ze będę robić przerwę bo wyobraźcie sobie, ze babka w przychodni chciała mi w jednym dniu zaszczepić dziecko prevenarem, pentaximem i mmr :shocked::shocked::shocked: Na co się nie zgodziłam i powiedziałam, ze na 18 mies przyjdę na prevenar, później odczekam przynajmniej miesiąc, po czym zrobimy pentaxim a o mmr póki co, nie myślę. Neurolog nie kazała robić mmr podczas ząbkowania i tego się trzymam.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    No dla nich w przychodni to nawet 10w 1 by podali,bo co im szkodzi. nie ich dziecko.
    Kiedys czytałam ,,madry,, artykul,jakis tam specjalista się wypowiadal,ze dziecko mogloby znieść 1000 szczepionek w ciągu jednego dnia :shocked::confused:. Ciekawe czy swoje by tak zaszczepil:angry:
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    W kontekscie odstepow miedzy szczepieniami i 10w1 dr Jaskowski.
    Klik
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    katka_81: Neurolog nie kazała robić mmr podczas ząbkowania i tego się trzymam.

dlaczego nie? Bo ja mam w tym tygodniu wizyte na mmr, a Majce wlasnie idą 4 i 3. Poza tym, ma wysypkę bezbarwna, wiec i tak to szczepienie odwolam.
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    katka_81: Neurolog nie kazała robić mmr podczas ząbkowania i tego się trzymam.

dlaczego nie? Bo ja mam w tym tygodniu wizyte na mmr, a Majce wlasnie idą 4 i 3. Poza tym, ma wysypkę bezbarwna, wiec i tak to szczepienie odwolam.

Chodzi o to, że ta szczepionka może źle wpływać neurologicznie. My na razie mamy odroczoną tą szczepionkę - po testach alergicznych będziemy wiedzieć jak długo- czy do 3-5 lat czy na stałe.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeFeb 12th 2014 zmieniony
     permalink
    Malisiek: dlaczego nie?

gdyż podczas ząbkowania organizm jest osłabiony a mmr to "żywa" szczepionka czyli jedna z tych cięższych. Moja neurolog nie kazała Misi szczepić mmr nawet wówczas, kiedy będzie bardziej marudna, czy będzie gorzej spała. Mam odczekać ten gorszy okres i zaszczepić, kiedy dziecko będzie pogodne, zdrowe i nieząbkujące.
    --
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    Katka u nas w przychodni powiedzieli mi że 6w1 szczepi sie minimum rok od 3 dawki.
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    że 6w1 szczepi sie minimum rok od 3 dawki.

u nas też :)
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeFeb 13th 2014
     permalink
    mag,a jaki lekarz Wam odroczy szczepienie.? Jestem zainteresowania,bo u Nas też mega uczulenie i się boję, że i tak w poradni szczepień wydadzą zgodę.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeFeb 13th 2014
     permalink
    oranda: Katka u nas w przychodni powiedzieli mi że 6w1 szczepi sie minimum rok od 3 dawki.

o, to w ten sposób spojrzę. Dziękuję :)
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
    • CommentTimeFeb 13th 2014 zmieniony
     permalink
    Pediatra i dała nam skierowanie do alergologa, aby zdecydował czy można szczepić. U mojej P po 1 ugryzieniu domowego kotlecika panierowanego na białku kurzym widać było jak "ślicznie" reaguje- pewnie gdyby nie deslodyna, którą dostaje to spuchłaby.
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeFeb 15th 2014
     permalink
    http://wiadomosci.wpr24.pl/lewe-szczepionki-i-strach;18990.html#commentinfo
    •  
      CommentAuthorPapka
    • CommentTimeFeb 16th 2014 zmieniony
     permalink
    ta afera to z Pruszkowa, moja przychodnia.. ja na nic jeszcze nie szczepiłam Jasia, a skończył niedawno rok.. po takich machlojkach to jeszcze bardziej się boję szczepień :( ta piguła-oszustka to była naprawdę ciepła babka po 50 rż., do dzieci szczególnie "czuła", więc kurczę komu można dziś zaufać? hmm:confused:
    •  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeFeb 17th 2014
     permalink
    A ja mam zacząć szczepic w tym tygodniu. Juz tyle odwlekalam ze teraz musze od nowa zacząć szczepic zoltaczka. Bo mala w szpitalu miała a teraz za długo nie miała kolejnej dawki. Wlos na głowie się jezy. Jak tu ufać służbie zdrowia
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    bonim po prostu kupuj swoje i patrz na rece co daja.

ja czekam na marzec/kwiecie, wtedy pójda meningokoki, potem pneumokoki, poten infanrix a na samym końcu ok 2 urodzin priorix. no i infanrixem musze już moja 5 latke zaszczepic
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Bonim z tego co czytałam między 1 a 2 dawka wzwyż muszą być minimum 2 msc przerwy.ale może być dluzej.
    U nas tak będzie.popytaj jeszcze.pisze z telefonu,więc nie wrzuca linków.

Kacha macie odczyn po Bgc ?u nas na razie.zero śladu.
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Ja tez z telefonu. Zamówiłam engerix i infarix. Juz po mnie wydzwaniaja. Tylko slyszalam ze na żółtaczke max 6 tyg przerwy. A jak nie to super. Chyba juz w tym tygodniu pójdziemy zaszczepić. Oby szczesliwie
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    bonim: na żółtaczke max 6 tyg przerwy

Nie sądzę. A co jeśli dziecko jest chore? My robimy 12 tygodni przerwy.
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Ciekawe co pediatra powie. Kolejne szczepienia min i max ile przerwy?
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Moja ma już 2 lata przerwy miedzy wzw :wink:.
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Montenia a co mówi pediatra? Ze nie będzie musiała od nowa zaczynać żeby byla skuteczna?
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    bonim: Bo mala w szpitalu miała a teraz za długo nie miała kolejnej dawki. Wlos na głowie się jezy

Co za bzdura? Ja czytałam kiedyś, że rok, co prawda nie mam teraz źródła, ale w te kilka tygodni czy 3 m-ce nie wierzę absolutnie. Sprawdź to dokładnie i nie daj się naciągnąć.
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    bonim: Montenia a co mówi pediatra? Ze nie będzie musiała od nowa zaczynać żeby byla skuteczna?

po dwoch latach byc moze tak, mi lekarz zakladowy mowi ze i wśrod lekarzy zakaznikow sa kontrowersje, niektorzy mowia ze wystarczy doszczepic niektorzy ze od poczatku.
    Pewno po doszczepieniu bada sie poziom przeciwcial po min 2 msc- niestety nfz nie refunduje tego.
    ja mialam taka sytuacje ze zapomnialam o 3 dawce u siebie i po roku wyszo mi ze nie mam przeciwcial ...
    te minimum 2 msc przerwy to po to by organizm zdązyl zareagowac na 1 sza dawke, nie maxiumu ;)

Monteniu domyslam sie ze dałyscie sobie spokoj z wzw.;)wiec nie bedzie potrzeby juz doszczepiac się.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Pediatra nalega:),choć nic nie mowila o szczepieniu od początku (zresztą bym się nie zgodzila od szczepienie od poczatku)...ale mala ma przeciwciała( poziom wystarczający do ochrony to 10 jednostek),wiec wiecej chyba nie będę doszczepiac.
    • CommentAuthora_net_a
     permalink
    Mooniia, napisałaś że ok. 2 lat Priorix, orientujesz się czy już dostępny jest? Jak pytałam ostatnio w przychodni to mówili, że w sanepidzie nie ma na razie.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.