Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeFeb 12th 2008
     permalink
    W odróżnieniu od reszty metod, które krzywdę mogą zrobić bez problemu.
    --
  1.  permalink
    Tak sobie was czytam i myślę o skuteczności obserwacji.... powiem wam że chciałabym zdać się na nią. Chyba lepiej nie ryzykować w tej chwili współżyć bez zabezpieczenia. Jestem w 4 dniu cyklu po poronieniu i ok 4-6 m-cy musze odkładać. Przez 3 m-ce nie mogę zajść w ciążę więc lepioej nie ryzykować. Szczerze to boję się po tym wszystkim współżyć.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Najlepiej zapoznaj się z badaniami skuteczności oraz sposobem postępowania po poronieniu. Na pewno niepłodność względna odpada, a w czasie niepłodności bezwzględnej nie można zajść w ciążę.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Ryzykujesz korzystając z anty.
    --
  2.  permalink
    ale ja myślałam o gumkach a nie o tabletkach
    •  
      CommentAuthorNives
     permalink
    Karolinamat nic na siłę, na wszystko przychodzi odpowiedni czas w życiu, ale amazonka ma racje - antykoncepcja bardziej ci zaszkodzi.

twój organizm chyba nie potrzebuje teraz dodatkowcy wstrząsów
    --
    •  
      CommentAuthorNives
     permalink
    aaaaaaa to co innego :bigsmile:
    po prostu nie faszeruj sie hormonami bo nie warto :)))))
    --
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Poza tym po antykoncepcji hormonalnej znowu bedziesz sie bala, ze sie cykle pochrzania. Ja nie mowie, ze na pewno (sa takie organizmy zelazne, ze po odstawieniu pigulek po 2 latach i tak maja wszystko jak nalezy, nawet znam taki jeden), ale niestety isnieje takie prawdopodobienstwo. A chyba tak jak mowi Nives, masz juz dosc zmartwien. To moze ostroznie korzystajcie z fazy bezplodnosci wzglednej (gumki dla dodatkowego zabezpieczenia???) a w dniach plodnych poscik i tyle.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Po poronieniu nie wyznacza się niepłodności względnej.
    --
  3.  permalink
    Nie nie, broń Boże nawet nie myślę o tym. Teraz tylko witaminki i kwas foliowy i czekam na zielone światełko:wink:
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    A no to sorki za zamieszanie :shamed:
  4.  permalink
    Spoko. Ja to w ogóle teraz ze strachem o współżyciu myślę. Z chęcią bym to odstawiła na za 2 miesiące po trzeciej @. Stres bedzie jak przy pierwszym razie:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorNives
     permalink
    biedna Karolina dostała ochrzan za darmo
    :devil:

No to powodzenia w czekaniu na zielone światło oby jak najszybciej i juz bez przykrych niespodzianek
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Teraz najlepiej obserwuj się w spokoju, a potem zobaczysz co dalej.
    --
  5.  permalink
    Na razie jestem cała podekscytowana obserwacjami:bigsmile: Teraz przymierzam się do wykupu konta bo mi 7 dni zostało. Zalogowałam się wcześniej bo myślałam że dostanę wcześniej @ a przyszła po 5tyg i 2dniach w moje urodziny:bigsmile: (27:cry:)
    •  
      CommentAuthorAtam
     permalink
    Milena, doskonale rozumiem o co Ci chodzi. Jednak przyjmij do wiadomości, że niektórzy mają inne priorytety. Są w stanie powstrzymać się od zbliżeń dla jakiegoś celu. Nie trzeba tego celu rozumieć żeby go akceptować/tolerować, jeśli jest się osobą postronną. Dla nich po prostu seks nabiera właściwej wartości dopiero po ślubie, co nie oznacza że wcześniej nie odczuwają pożądania. A przy stosowaniu npr przynajmniej te kilka dni w miesiącu bez seksu nie stanowią dla nich końca świata.
    Jeżeli Wy nie jesteście w stanie wytrzymać kilku dni abstynencji - Wasza sprawa. Ja tam nie mam nic przeciwko tabletkom antykoncepcyjnym, może rzeczywiście dla was sa najlepszym wyjściem. Ale tak czy inaczej nie jest ani miłe, ani na miejscu, komentowanie w taki sposób jak Ty to robisz, abstynencji innych, tłumacząc to, na dodatek brakiem miłości.
    W związku z powyższym, zastanawiam się co właściwie chcesz osiągnąć, czego dowiedzieć się na tym portalu. Obawiam się że nie da się zapobiegać ciąży w naturalny sposób tak jak Ty byś chciała - maksimum seksu, minimum ryzyka. Tak to tylko z pigułkami można.
    -- Za mężczyzn, którzy nas zdobyli. Za dupków, którzy nas stracili. Za farciarzy, którzy nas poznają!
    •  
      CommentAuthortuli_pani
     permalink
    Nie wiem, czy moja wypowiedź cokolwiek wniesie, bo twoej teksty z lekka mnie powaliły

Milena345: nie,nie to nie tak... Po prostu ONA chce a on się podporządkowuje!

o co to to zdecydowanie nie, mężczyzna to nie zwierzątko, które można sobie wytresować, żeby skakało jak się chce
    w związku ważna jest relacja pomiędzy partnerami, jej budowanie, rozwijanie, a nie opieranie na jednym składnika i na podstawie jest kształtowanie wszystkiego
    związek to zbiór wzajemnych relacji, decyzji, rozmów i działania
    wciskanie komuś swoich przekonań do niczego nie prowadzi, a wręcz prowadzi do nikąd

Milena345: tak właśnie sądze,ze nie rozumiecie swoich narzeczonych i co oni muszą przezywac widocznie Wy nie jestescie ttak blisko z Nimi jak ja ze swoim narzeczonym!

Zyczę ci, żebyś rozumiała tak swojego narzeczonego, jak ja rozumiem i jak rozumie to większość osób, które po pierwsze stawiają na budowanie zdrowej relacji, na patrzenie z otwartością na trudności i bez lęku wobec przeciwności, które nas dotykają a pop wtóre, które kierują się pewnymi zasadami a przede wszystkim konsekwencją w ich realizacji

Nie znasz mnie, nie rozumiesz zupełnie jakimi kategoriami się kieruję, podobnie mojego narzeczonego, więc skąd ten zarzut, że nie nie wiem, co on przeżywa, nie wiem, co on czuje, czy nie potrafię być blisko bez seksu?
    --
    •  
      CommentAuthortuli_pani
     permalink
    wilma: Obawiam się że nie da się zapobiegać ciąży w naturalny sposób tak jak Ty byś chciała - maksimum seksu, minimum ryzyka. Tak to tylko z pigułkami można.

i to nie zawsze :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNives
     permalink
    o karolinamat jesteśmy rówiesniczkami ?? rocznik 1981??
    --
    •  
      CommentAuthorNives
     permalink
    Podejście Mileny świadczy co najwyzej o braku dojrzałości do zycia w prawdziwej rodzinie - przykro mi to mówić ale niestety jej poglady na "komunikację" z narzeczonym mówią same za siebie
    --
  6.  permalink
    Nives miło mi:) Cudnuy rocznik:wink:
    •  
      CommentAuthorNives
     permalink
    Najlepszy karolina najlepszy :bigsmile::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorAtam
     permalink
    Sama napisała że dzieci z gimnazjum się częściej przytulają, może więc to ten sam poziom świadomości?
    -- Za mężczyzn, którzy nas zdobyli. Za dupków, którzy nas stracili. Za farciarzy, którzy nas poznają!
    •  
      CommentAuthorNives
     permalink
    to moze powinna wrócić do gimnazjum..... :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorbiedrona
     permalink
    Mileny nie zamierzam przekonywać, bo to raczej walka z wiatrakami... jej problem takie podejście :(
    ale i ja dorzucę swoje trzy grosze :)
    Z moim M skutecznie odkładamy już długi czas, NPR bynajmniej nie jest dla nas męczarnią (w dniach płodnych nie sięgamy po gumki - jak to pod którymś wykresem przeczytałam "jest to jak mycie nóg w skarpetkach" - jak dla nas coś w tym porównaniu jest, ale każdy ma prawo do swojego zdania) a wręcz przeciwnie stał sie stylem życia.
    A czas czekania na III fazę jest właśnie dla nas dowodem miłości (!) a nie "robieniem sobie krzywdy nawzajem" i zmuszaniem faceta do rzeczy niemożliwych... Kurcze, nie jesteśmy zwierzątkami!!!
    Dla mnie ważne jest to, że przez te parę dni może poczekać ze względu na szacunek dla naszej wspólnej płodności (tak naprawdę to okres płodności wydłuża się przez jego żywotność plemników, bo komórka jajowa nie żyje przecież zbyt długo...) a nie chce mnie używać na każde zawołanie.
    Sorki za określenie, ale tak właśnie uważam...
    ;D dobra, wystarczy :wink:
    -- http://28dni.pl/biedrona_a
  7.  permalink
    Biedrona zgadzam się z tobą w 100%. Poza tym czasem zwykłe przytulanko daje więcej satysfakcji niż sex.
    •  
      CommentAuthorbiedrona
     permalink
    Dokładnie :bigsmile:
    -- http://28dni.pl/biedrona_a
    •  
      CommentAuthortuli_pani
     permalink
    a jak myślicie - skąd mój nick? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    He he, dobre, Tuli. :-)
    --
  8.  permalink
    Rzeczywiście, nie wpadłabym na to. Ja też uwielbiam przytulanka i mogłabym tak bez końca. Dobrze że mam młodsze siory bo w przeciwnym razie mąż by zwariował:bigsmile: Myślałam że będę mogła wkrótce tulić się do synka, ale teraz zostają mi tylko wizyty na cmentarzu i wiara w to że będzie dobrze....
    •  
      CommentAuthortuli_pani
     permalink
    Karolina, na pewno będzie dobrze, a jakże mogłoby być inaczej? :bigsmile:
    --
  9.  permalink
    Pewno. Z reguły jestem niepoprawną optymistką choć czasem jak każdy mam gorszy dzień i wtedy wszystko jest do bani:neutral: Tuli widzę że przygotowujesz się do ślubu. jeśli można zapytać to odkładasz staranka do tej właśnie daty? Jeśli tak to może razem zajdziemy bo ja do wakacji muszę odłożyć:bigsmile: Oczywiście każda ze swoim mężusiem:wink: Jedna lekarka powiedziała mi że 6 m-cy musimy teraz czekać, choć wiem że zdania na ten temat są podzielone. Wybieram się jeszcze do innego lekarza i zobaczę co on na to.
    •  
      CommentAuthortuli_pani
     permalink
    Ja też jestem z optymistek :bigsmile:
    co mam się smucić i zamartwiać - życie jest jedno!
    --
  10.  permalink
    A to Tuli gratuluję wytrwałości. To się będzie działo po ślubie:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Milena, nie czuj się źle. Nikt nie chce Cię zrazić. Samoobserwacja jest dla każdego. Nie istnieją przeciwskazania medyczne do niej. :-)
    Czytałaś już ebooka?
    --
  11.  permalink
    Wiecie co może to głupie, ale dodałam kartę ciąży na pamiątkę dla mojego Stasia.
    Amazonko od jutra mierzę tempkę o 7.00. Termometr leży przy ubikacji żebym nie zapomniała:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Pamietaj go wieczorem polozyc w zasiegu reki bo przed pomiarem nie ma wstawania!
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Koniecznie przed wstaniem, a nie po. :-) Inaczej to nie będzie PTC.
    --
  12.  permalink
    O kurcze, a to zaskoczenie:shocked: Dzięki bo nie wiedziałam...
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Pytanie nr 1.
    Karolina, czytałaś już ebooka o podstawach rozpoznawania płodności?
    --
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Karolinko, przeczytaj koniecznie bo moze sie okazac, ze porobisz pomiary calkiem do NPR nieprzydatne...
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Grunt to poprawna nauka od samego początku.
    --
  13.  permalink
    Zaraz poszukam i przeczytam. Mam nadzieję że na razie wybaczycie mi moją niewiedzę:shamed:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Prawie każdy był kiedyś przepełniony mitami z mediów. Na 28dni jest czas na naukę. :-) Korzystaj z tej szansy.
    --
  14.  permalink
    No strasznie się cieszę że znalazłam tą stronkę. Całkowicie przez przypadek-na forum e-mama jedna dziewczyna miała linka do strony z jej wykresem:) Odkąd byłam na naukach przedmałżeńskich (czyli pół roku temu) zafascynowało mnie to.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Jak Ci odpowiadały nauki? Dowiedziałaś się czegoś nowego? Nie skontaktowałaś się z instruktorką, aby nauczyć się konkretnej metody?
    --
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    To prawda. NPRowi nie mozna odmowic wlasnie tego, ze jest fascynujacy! :jumping:
    A niewiedza sie nie przejmuj. Po prostu jak juz robic pomiary to sensowne. Bo jak sie bedzie wykres tworzyl to dopiero zobaczysz jakie to eksctujace!
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Niewątpliwie. Ależ byłam ciekawa, czy to u mnie działa: czy uda się na podstawie skoku i spadku PTC przewidzieć @ - wielką niewiadomą, czy skok u mnie w ogóle występuje itd.
    A pierwszy skok! To było przeżycie. :-)
    --
  15.  permalink
    Moje nauki właściwie były jednodniowe półgodzinne-ekspresowe, bo od samego początku byłam negatywnie nastawiona i nie chciałam iść. Ale gdy już byłam i kobitka mówiła właściwie tylko o tym to była ekstra sprawa i aż żal mi było wychodzić. Ale kupiłam od niej książeczkę ABC narzeczeństwa i tam też jest co nieco:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Ja też miałam ekspresowe. W poradni popisałam się twierdzeniem, że owulacja jest zawsze 14dc, a druga część cyklu jest zmiennej długości. :-) Milion pytań miałam dopiero potem.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.