negatywny;((((((((( juz sama niewiem co sie dzieje.........czy znowu sie to wszystko rozregulowuje czy co jest ze mna...mam ogromnego dola i brak nadzieji.................................juz wam niezasmiecam....dzieki wszystkim, pa.
Witajcie, Może to nie jest właściwy wątek do rozmów o skoku temperatury, ale właśnie tutaj był poruszany niedawno temat dotyczący maksymalnego czasu pomiędzy skokiem a owulacją. Moje pytanie brzmi: czy odległość (rozumiana jako liczba dni) pomiędzy jednym i drugim w każdym cyklu jest taka sama/podobna u danej kobiety (chodzi o cykle typowe)?
Agi, cos mi sie nie zdaje zeby ktos tutaj to wiedzial Ja wyczytalam gdzies (tylko teraz za cholerke nie moge sobie przypomniec gdzie), owulacja do skoku ma sie od -4 do + 1 dnia. Natomiast jak to jest u konkretnej kobiety to nie mam pojecia. Probelem w tym, ze za pomoca NPR'u nikt tutaj nie wyznacza owulacji, ale dni plodne a to nie to samo.
Konwalijka, wiem, że za pomocą npr owulacji nie da się wyznaczyć, ale po prostu jestem ciekawa, jak to jest z tym skokiem. Tymbardziej, że u mnie (wprawdzie to pierwszy cykl obserwowany od początku, ale tym bardziej pojawia się tysiąc pytań) zanosi się na spory "rozrzut". Jak się dowiem, to na pewno dam znać '
Jeżeli masz na myśli podręcznik do jakiejś z metod npr to jeszcze nie. Zapoznałam się z e-bookiem i innymi artykułami + forum tutaj na 28 dni+jeszcze troszkę innych informacji w necie. Zakup podręcznika dopiero planuję na koniec lutego albo początek marca, jak już będę wiedziała coś więcej na temat npr i zdecyduję, jaki podręcznik jest sens kupować....
Odpowiedzi na wiele pytań znajdziesz w podręczniku. Wyboru zbyt dużego nie ma, ale dostępne są dobre. Dla zainteresowanych szczegółami medycznymi wydano poradnik medyczny w 1997 r.
Konwalijka, zapytałam Eksperta i już mam odp. dholubecka: "Według informacji podanych w książce „Naturalne metody planowania rodziny” wydanej w 1997r przez Springer PWN wynika, że owulacja w ponad 50% przypadków wypada w dniu szczytu. Czasem tuż przed nim. Bardzo rzadko po nim lub do 3 dni przed szczytem. Natomiast nie ma informacji czy u danej kobiety jest zawsze tak samo. Co do temperatury to po ok 30% jest w ostatnim dniu niskiej i pierwszym dniu skoku. 7-15% w drugim dniu skoku. Pojedyncze przypadki były nawet do 4 dni przed skokiem. nie było natomiast żadnego w trzecim dniu skoku."
Czyli nie wiadomo, że owulacja zawsze jest w tej samej odległości od skoku u danej kobiety. A szkoda...
Taka jest dokładność znanych obecnie objawów płodności. I tak jest bardzo duża! Porównaj ze skutecznością kalendarzyka. Trzeba trzymać kciuki za autorów tych badań, aby nie rezygnowali z poszukiwania prawdy i udoskonalania swojej metody.
Jak ktoś sie uprze, to może sprawdzić jak jest w jego przypadku, łącząc monitoring usg z pomiarem tempki. Moje skromne doświadczenia w tym zakresie wskazują, że skok mam po owulce.
Witajcie Dziewczyny serdecznie! Dopiero zalogowalam sie na 28 dni. Fajna stronka. Mam pytanie. Jestem w 21 dniu cyklu ( mam cykle 29 dniowe) i mam bole w okolicach jajnikow, czasem delikatne, a czasem klujace. To 6 miesiac staran. Obserwuje swoje cykle i widze ze podobne odczucie mialam jakies 3 miesiace temu. Dodam iz ten bol w okolicach jajnikow intensyfikuje sie wieczorem i w nocy. Czy obserwowalyscie takie "zjawisko" u siebie. Co moze ten bol oznaczac? Pozdrawiam
Mam pytanie - moze wiecie czy moglam zajsc w ciaze jesli kochalam sie dosc duzo w tgodniu poprzedzajacym przewidywana date wystapienia okresu, czasami bez zabezpieczneia lub stosunkiem przerywanym a takze w tygodniu w ktorym mial wystapic okres. Mialam dostac okres w walentynki wiec wteyd z chlopakiem kochalam sie bez zabezpieczenia, zastanawiam sie czy nie zaszlam w ciaze. okres mi sie spoznia, to juz 33-34 dzien (na wykresie widac), a powinnam miec cykl 29-34 dniowy. od walentynek co pare-parenascie godzin czuje skurcze macicy ale okresu nie ma. boli mnie bardzo dziwnie tylko jedna piers, jest tez troche powikszona i ma inny ksztalt niz druga. czy to mozliwe ze zaszlam?
* CommentAuthorciasteczko1984 * CommentTime41 minut temu
Cytujpermalink dlaczego nie zrobisz testu? teraz on Ci juz odpowie bo jestes po terminie spodziewanej@
ale od ostatniego stosunku minelo dopiero niecale 3 dni wiec jesli zaszlam w ciaze wtedy to nie wiem czy wykaze. poza tymod kieyd wspolzyje to moje miesiaczki sie rozlegulowaly ale ostatio najdluzszy cykl trwal 34 dni
tylko wydaje mi się,żę owulację miałam 4,5 lutego i teraz tak czekam...może po prostu owulka mi się spózniła,wkońcu w styczniu bylam chora i brałam antybiotyki... Jak myślicie?
ja tez tempki nie mierzylam. cos mi sie tam dzieje w brzuchu bo pierwszy raz w zyciu czuje prawy jajnik -wczoraj mnie tam kulo a teraz pobolewa. testpostanowilam zrobic w srode ale strasznie jestem niecierpliwa :P jednak do srody wytrzymam i wam napisze co i jak :)
ja mialam 16go stycznia pierwszy dzien @, a najdluzszy dotad okres mialam 34 dni z tych co pamietam wiec najpozniej jutro powinnam ostac @ a jak nie bedzie to sroda rano tescik. nie wiem kiedy mialam plodne