Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAgnese_
    • CommentTimeOct 23rd 2006
     permalink
    Iwa ćwiczę 4 h w tygodniu z moimi paniami. Prowadzę zajęcia aerobiku (różne formy i odmiany).
    Jesli wcześniej nie ćwiczyłać to kup sobie płytkę albo ksiażkę z ćwiczeniami dla kobiet w ciąży. A może w twoim miescie jast jakiś fitness klub w którym były by prowadzone zajęcia dal pań w ciąży.
    •  
      CommentAuthormonawmona
     permalink
    Agnese - a nie ma czasami takiej reguły , że kobiety które przed ciążą nie ćwiczyły , powinny mieć te ćwiczenia w trakcie ciąży umiarkowane ? Słyszałam taką opinię , ze nie powinno zaczynać intensywnych cwiczeń dopiero w ciąży, gdyż organizm nie jest przyzwyczajony do takiego bądź , co bądź wysiłku fizycznego. Moze się mylę , ale prosze o opinię Ciebie jako fachowca .
    -- gg 6155390
    •  
      CommentAuthorAgnese_
    • CommentTimeOct 23rd 2006 zmieniony
     permalink
    Mona MAsz rację. Panie które przed ciażą nie cwiczyły nie powinny byrać się za intensywne uprawianie sportu w czasie ciąży. Organizam przed ciążą nie był przyzwyczajony do wysiłku a co dopiero w czasie ciąży. Dlatego panie które zaszły w ciążę a wczesniej nie ćwiczyły powinne wykonywać ćwiczenia rozciągające, jogę dla kobiet w ciąży, ewentulanie pływanie - ale nizbyt forsowne, poleca się też spacery. Co innego jeżeli kobieta ćwiczyła wczesniej - dalej może ćwiczyć ale nie forsować się i uważać co ćwiczy i jak ćwiczy i ile czasu na to poświeca. Ja np w bardzo małym stopniu ćwiczę mięśnie brzucha a tak to wszystko robię
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    Ja wcześniej chodziłam dwa razy w tygodniu na aerobik, ale 1.10 min była bardzo forsująca, więc od razu zaprzestałam uczęszczania! Noiestety dla kobiet w ciąży nie ma u mnie żadnej grupy! A ja sama jestem pod wieczór po pracy taka zmęczona, że nie wiem kiedy mam to robić! Wcześniej chodziłam też na basen raz w tygodniu (mam koło domu), a teraz nie mogę sobie wygospodarować czasu! Chyba muszę się wziąść w garść i bardziej dbać o siebie bo się rozsypię tym bardziej że mam problemy z kręgosłupem! :bigsmile::wink:
    --
  1.  permalink
    teraz jest w kioskach shape mama z cwiczeniami dla kobiet w ciązy nie trzeba wykonywać wszystkich cwiczen
    sa tam slasa elementy jogi dosyć ciekawa
    •  
      CommentAuthormyszorka
     permalink
    czesc Wam, u mnie dziś ważny dzień moje pierwsze USG i jestem bardzo ciekawa, plecy mnie też czasem bolą,ale tak poza tym wszystko o, dalej żadnych mdłosci itp.
    Agnese a czy te bóle brzucha omawiałaś z ginem, bo takie długie bóle trzeba skonsultować, a nospe brałaś??
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Powodzenia.
    --
    •  
      CommentAuthorAgnese_
     permalink
    Myszorka powodzenia i trzymam kciukasy za pierwsze podglądanko :thumbup:.
    Mój ginek twierdzi że tak może być i że te bóle trzeba przeżyć. Szczerze powiedziawszy to mam coraz więcej zastrzeżeń do niego i chyba - jak tak dalej pójdzie - to wymienię go na lepszy model :tooth:. Chociaż na mojej prowincji to wszyscy są po jednakowych pieniądzach :devil:
    •  
      CommentAuthorAgnese_
     permalink
    Myszorka oczywiście czekamy na relacje i wrażaniaoraz fotosik dzidziołka.

Iwa przez pierwsze 5-10 powinna byc przeprowadzona rozgrzewka podnosząca tętno (poiwnno dojść do 60-80 % maksymalnego tętna) i przygotowywująca organizm do dalszej pracy, dopiero w następnej fazie aerobiku tzw. cardio powinno być szaleństwo wykańczające kobitki (oczwyiwście ta część cardio zależy od formy i rodzaju lekcji a także od zaawansowania grupy). Skoro takie przebojowe są u was zajęcia aerobiku to polecam pełną mobilizację i na basen marsz. Tylko basenik może wiązać się z grzybicą, ale dopóki nie spróbujesz nie dowiesz się. :cool:
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    Witam Witam :) ja ide jutro zrobic bete ale sie boje :) nie tyle samego wyniku co tego ze musze tam isc i to zrobic :) pierwszy raz bede takie cos robic :) ale nic trzeba :) a mnie tesh boli czasem brzusio na dole ale to nie jak przed @ tylko taki inny bol poboli czasem mocniej czasem lzej i przestaje :) i narazie nie mam zadnych objawow :P dlatego nie umiem uwierzyc :)

Myszorko powodzenia i czekam na zdjatko :)a ja sama nie wiem jeszcze gdzie isc i kiedy :P po jutrze ide do szwagierki swierzo upieczonej mamusi to sobie pogadam :)
    --
    •  
      CommentAuthorAgnese_
     permalink
    Kwiatuszku ja też nie lubię chodzic do labolatorium. Przyczyna jest u mnie tak że nie widać u mnie żył :shamed: no i są cyrki z kłóciem. Czasem mi się też omdleje :shamed:.
    Trzymam kciukasy za wyniczek - oby był pozytywny. Trzymam kciuki :thumbup:
    Pierwsza wizytka u ginka moze być już w 5 tygodniu od ostatniej @. Powinno wtedy być widać pęcherzyk ciążowy
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    Agnese a ja lubiem nakłucia i wogole :) moim problemem jest to ze ja wygladam na 15 lat i sie ludzie na mnie czasem dziwnie patrza jak cos chce a jestem za mała na takie rzeczy :P
    --
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    Agnese a mozesz mi tak mniejwiecej powiedziec jak wyglada takie badanie na bete ?? skad pobieraja ta krew i wogole ??? bo newiem czego mam sie spodziewac :)
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Kfiatuszek, to badanie już było na forum szczegółowo opisane. Poszukaj.
    --
    •  
      CommentAuthorAgnese_
     permalink
    Kwiatuszku wyciagasz rączkę a panie wkuwają się w żyłkę, upuszczają krwi ile trzeba i tyle. Czekasz potem na wyniczek. Na ogól tego samego dnia jest. Wynik świadczący o ciąży powyżej 5. Jak wyjedzie w przedziale (0-5) jest to wynik wątpliwy a 0 to wynik negatywny.
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    aha :) dziekujem Agnese :)

Amazonko nie znalazłam :)
    --
    •  
      CommentAuthormonawmona
     permalink
    dziewczyny podpowiedzcie mi jaki mam test sobie kupic , zeby był najczulszy i wykrył wczesną ciąże . Żeby wynik był w miarę wiarygodny , bo będe testowała na wyjeżdzie i nie za bardzo tam jest okazja na bete .
    -- gg 6155390
    •  
      CommentAuthorAgnese_
     permalink
    Mona każdy jeden jest w miarę wiarygodny. Ja robiłam 5 różnych i wszystkie dały taki sam wynik :bigsmile:
    •  
      CommentAuthormonawmona
     permalink
    a w którym dniu po owulacji robiłas?
    -- gg 6155390
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    To znowu ja :) ostatnią @ miałam 20 wrzesnia to czy jak pojde w przyszłym tygodniu do lekarza to czy bedzie cos widac czy za wczesnie ??:)
    --
    •  
      CommentAuthorTadinda
     permalink
    kfiatuszku z tego co czytałam, to może być już widać, ale wcale nie musi. Podobno najlepiej chodzić na USG w szpitalach, bo tam podobno najlepiej "widzący" specjaliści pracują.

A ja mam pytanie: Czy wy też miałyście takie dni, kiedy bóle piersi i brzucha były łagodniejsze albo wcale ich nie było? Pytam, bo mnie to bardzo dzisiaj zaniepokoiło. Czuję się prawie zupełnie tak, jakbym wcale wciąży nie była, ani jakbym nawet przed @ nie była.:confused:
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    Tadindo ja tez tak mam :) fakt piersi mnie bola ale tylko troszke i to tylko jak mocnej dotkne a tak zadnych objawow:) ale nie martw sie Tadindo zacznie nam sie :))
    --
    •  
      CommentAuthorTadinda
     permalink
    mam nadzieję, że się zacznie kfiatuszku :) Ja mogę wymiotować nawet dalej niż widzę, tylko żeby zdrowe było.
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    hehe nom :) akiedy ty sie wybierasz do lekarza ??:)
    --
    •  
      CommentAuthorTadinda
     permalink
    może nawet jutro, odrazu z wynikami
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    szybko :D ja sie wybiore w przyszlym tygodniu :) ale cos tak na poczatrku :)
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
     permalink
    a co to za cudo na dole ekranu ?:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorbabyphat
     permalink
    ooooo:shocked:też widzę
    •  
      CommentAuthorRosa
     permalink
    :crazy::crazy::crazy:GRATULUJE NOWYM MAMUSKA :):swingin:
    •  
      CommentAuthormyszorka
     permalink
    witam byłam na usg, niestety nie mam zdjęcia z badania, ale dzidzius jest słodki i nawet do mnie pomachał
    :crazy: na takim przez brzuch było widać tylko kuleczke, ale dopochowo było super, bijące serduszko, główka, nóżki, rączki, strasznie się rozczuliłam:heartbounce:
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
     permalink
    czary mary żeby wszystko się dobrze ułożyło, a dzidzia rosła
    SmileyCentral.com
    --
    •  
      CommentAuthorbabyphat
     permalink
    myszorka ale miałaś widoki:bigsmile:szkoda, że ci tego nie nagrali.
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    myszorka a czemu nie masz zdjecia?? ja sie cały czas zastanawiam czy oni od siebie te zdjecia daja czy trzeba poprosic przed :) mamusie po badaniu wypowiedzcie sie :)
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    Cześć dziewczyny!
    Ja z wrażenia zapomniałabym o pierwszym zdjęciu mojego maleństwa, ale lekarz mi przypomniał, zrobił, opisał i dał mówiąc że to na początek nowego albumu!:bigsmile: Był bardzo miły i wogóle super, a muszę zaznaczyć że nie poszłam do specjalisty do którego zawsze jeździłam do Wrocka, bo się rozchorował, pozatym tam gdzie on pracuje nie na porodówki. Stwierdziłam że pójdę do gina w mojej mniejszej miejscowości, wybrałam lekarza który jest zastępcą ordynatora w szpitalu w którym ewentualnie miałabym rodzić, pozatym przyjmuje też prywatnie i na kasę chorych w specjalnej przychodni dla kobiet, współpracuje z położnymi i wogóle jest bardzo kulturalnu i miły!
    Także ja trafiłam całkiem nieźle!:bigsmile::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAgnese_
     permalink
    Myszorka gratuluję pięknych widoków. U mnie lekarz dał sam mi fotosik Bączka :smile: . Szkoda tylko, że nie dał mi z pierwszego USG jak był widoczny sam pęcherzyk ciążowy.
    Kwiatuszku wizyta w przyszłym tygodniu będzie ok. Z tego co wyliczyłam bedziesz miała 6tc. Jak będzie dobre USG to powinien lekarz dojrzeć pęcherz ciażowy a nawet pikajace serduszko :bigsmile:. A jak wyniki bety?.
    Tadinda ja też tak mam raz bolą piersi a raz nie. Na poczatku bardziej bolały a teraz jakby mniej. I zauważyłam że jak wieczorem nakremuję się to na drugi dzien rano bolą.:sad:. Za to ból brzucha doskiera mi codziennie. Ale chyba taki jest urok mojej ciąży.
    •  
      CommentAuthormyszorka
    • CommentTimeOct 24th 2006
     permalink
    czesc dziewczyny, ja nie wiem czemu nie dostałam ale chyba moja gin nie ma drukarki, zreszta nie wiem czy z tego aparatu wychodzi czy z drukarki, poza tym cieszę sie bo jestem już dzis w pracy, a dzidzius się dobrze rozwija:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAgnese_
     permalink
    Myszorka mój ginek miał podłączoną drukarkę do USG. Najwazniejsza że dzidzia cała i zdorwa i dobrze jej u mamusi. A w pracy to się nie przemęczaj i uważaj na siebie
  2.  permalink
    mój dał mi foteczke bez pytania
    myszorka może ten gin nie ma mozliwości wydrukowania obrazu na monitorze
    mój ma jedne z najlepszych USG w naszym mieście bo 3d i dopochwowe więc grafika musi byc lepsza
    mogłaś zapytać chociaż wiem że w takim momencie to mozna zapomnieć ja o duzo zeczy nie zapytałam
    •  
      CommentAuthorzuza
     permalink
    Kobitki tak nawiązując do zdjęć, ja mojej Julce zbieram do ładnego pudełeczka takie pamiątki, myślę że będzie to cudowny prezent np.na 18 urodziny, w pudełeczku jest ciążowy wykresik, kartka którą dostał MM w związku z poczęciem i pierwsze buciki , wyniki badań, zdjęcia USG, kosmyk pierwszych włosków, opaska z rączki po urodzeniu, karta identyfikująca z łóżeczka szpitalnego, kartki ze chrztu i pierwszych urodzin, zasuszony pępuszek z klamerką, świeczka z urodzinowego tortu, a wczoraj dołączyły włoski z pierwszej prawdziwej wizyty u fryzjera, pewnie niedługo dołożę pierwsze rysunki, potem pierwszy ząbek.... Nawet jak teraz zaglądam do pudełeczka to i łza się zakręci i przypominam sobie jak to było... :heartbounce:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Zuza, doskonały pomysł.
    UWAGA: wczoraj minął termin porodu Leminki.
    --
    •  
      CommentAuthorbabyphat
     permalink
    Zuza naprawdę pomysł jest rewelacyjny.:bigsmile:
    Amazonko ty jak zwykle czujna :wink: dzięki tobie niczego nie przegapię hihi
    •  
      CommentAuthorAgnese_
    • CommentTimeOct 25th 2006
     permalink
    A co tak tutaj zamilkło? Przyszłe mamusie nie mają czasu na nasze forum? :neutral:

Dziewczyny mam takie pytanko: jak wasi ginekolodzy podchodzą do badania przeziernosci karkowej? Mają zamiar wam je wykonywać? Mój fachmen stwierdził że nie ma takiej potrzeby robic bo jestem poniżej 35 roku życia. Na innych forach wyczytałam że jest to badanie standardowe i powinno sie je robić u każdej kobiki w ciąży. Może wy mi powiecie jak to z tym badaniem jest?
    •  
      CommentAuthorAgnese_
     permalink
    Gratuluję nowym mamusiom. Ale super:cheer::clap::crazy::jumping:
    •  
      CommentAuthorAgnese_
     permalink
    Nowe mamusie i nie tylko zapraszamy oczywiście na wątek przyszłych mamuś:cool:
    •  
      CommentAuthorzuza
     permalink
    mamusie zachodzą i potem nie piszą :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeOct 25th 2006 zmieniony
     permalink
    Agnese, 90% lub więcej zaciążonych porzuca 28dni i forum, które spełniło już swoją rolę i jest zbędne, bo mają swoje sprawy na głowie, a nie gadanie.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Zuza, to typowe.
    --
    •  
      CommentAuthorIzunia
     permalink
    Kobietki ja jesio nie dowierzam i boję się pomyśleć, że może być to jedynie sen ... proszę mnie wpisać do tabeleczki 25.10.2006 / + , ale jesio w piątek powtórzę testa ... :wink:
    •  
      CommentAuthorkwiatuszek
     permalink
    gratulujemy wszystkim zaplusikowanym!!!:cheer:
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Tak nieśmiało tu sobie do was zaglądam jeżeli nie macie nic przeciwko..?
    Nie wiem czy będę miała to badanie spytam ginka..
    Amazonka święta racja, myślę że tak się właśnie dzieje...:confused:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.