Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorizza
    • CommentTimeJan 26th 2011
     permalink
    Gratulacje dziewczyny i doczekania szczęśliwych rozwiązań :)
    Katy, udało się - super! :)
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeJan 26th 2011 zmieniony
     permalink
    Katy gratulacje :bigsmile: spokojnej ciąży :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeJan 27th 2011
     permalink
    :)
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    • CommentAuthor_Magda_
    • CommentTimeJan 27th 2011 zmieniony
     permalink
    Katy:crazy::crazy::swingin:
    ogromne gratulejszyn!!!!
    Dla pozostałych dwupaczków również gratki:cheer::cheer:
    Tak to jest wiosna się zbliża i wysyp ciężarówek następuje.
    Pamiętam poprzedniej wiosny też się dziewczyny zmówiły na ciąże:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorslonced
    • CommentTimeJan 28th 2011
     permalink
    Dziewczyny u mnie już prawie finał, za dwa dni zaczynamy 38tc. Już nie możemy się z mężem doczekać synka.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    slonced super :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Supre, życzę szczęśliwego rozwiązania:)))
    --
    •  
      CommentAuthorGatta
    • CommentTimeJan 29th 2011
     permalink
    Musze sie pochwalic moim maluszkiem - dzisiaj po raz pierwszy dokopal i mnie i mezowi :-)))))))))
    Caly brzuch mi skakal :-))))) 22 tydzien 5 dzien.
    --
    • CommentAuthorOla24
     permalink
    Witam serdecznie. Mam konto na 28 dni już od dawna. Ale jakoś tu nie zaglądałam. Najpierw opiszę pokrótce swoją historię. Mam PCOs. W 2007 r miałam laparoskopię, w czasie której wykonano nakłucia jajników i sprawdzono drożność jajowodów. Po laparo cykli w dalszym ciągu było brak. Kilka cykli wymuszono u mnie Clostilbegytem, niestety bez efektów. Do 2009 daliśmy spokój. Oboje z mężem wzięliśmy się za odchudzanie i w lipcu 2010 nie wiedząc jak gdzie i kiedy okazało się, że będziemy rodzicami. Radość długo w nas dojrzewała - z powodu niedowierzania i strachu przed najgorszym. Szczęśliwie teraz jestem w 35 tygodniu ciąży i już prędzej niż później poznamy naszego wyczekanego i ukochanego synka. Tak więc melduję się na forum by resztę ciąży przejść z Wami.
    Wszystkim zaciążonym oczywiście ogromne gratulacje.
    Mam nadzieję, że mnie przyjmiecie do swojego grona.
    --
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    Witaj Ola24 :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeJan 30th 2011
     permalink
    Ola24 no pewnie :) witaj :)
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    za czasów mojej pierwszej ciąży była tu lista czekających na rozpakowanie. Chyba już się tego nie praktykuje? szkoda.
    Są tu już jakieś przyszłe mamy październikowe?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    w BAZIE WIEDZY dalej jest ku temu miejsce, wystarczy edytowac i zrobic nowa tabelke :)
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeFeb 1st 2011 zmieniony
     permalink
    Witaj Ola :bigsmile: spokojnego oczekiwania na maluszka :bigsmile:

Faktycznie za mojej pierwszej ciąży też była tu taka lista. Po prostu ktoś musi się za to wziąć i spisać nas wszystkie :bigsmile: To ja poproszę terminy porodów, wtedy będę mogła sklecić taką listę
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeFeb 1st 2011 zmieniony
     permalink
    Na razie wiem tyle:

dor-ma 30.04.2011
    andżi 05.05.2011
    gatta 31.05.2011
    Jaheira 31.05.2011
    DreamGirl 18.08.2011
    stokrotk_a 31.08.2011
    talinka 10.09.2011
    katy222
    Ola24
    slonced

Tyle zdołałam znaleźć. Proszę o poprawki, jeśli coś jest nie tak i oczywiście o uzupełnienie braków :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorOla24
    • CommentTimeFeb 2nd 2011
     permalink
    Mój termin porodu to 9.03.2011. Ale chyba nie dotrzymam. Tak bardzo marzę żeby już poznać mojego synka...
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    Witajcie widzę że zagościły tu dziewczyny co najmniej w II trymestrze. Ja teraz jestem na samym początku ciąży. Mam już 3 letnią córeczkę oraz jedną stratę, w lipcu 2010 r straciłam maleństwo w 7 tyg. Mam nadzieję że nie za wcześnie dołączam się do dyskusji i że tak jak w pierwszej ciąży wszystko będzie dobrze. Jestem teraz w II mies bardzo wyczekiwanej ciąży i nie dopuszczam myśli o najgorszym.
    --
    •  
      CommentAuthorGatta
     permalink
    Venika, spokojnej ciazy :-)))
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja mam dzisiaj wizytę... :)
    Dostanę pewnie pierwsze zdjęcie mojego Cudaka! :wink::thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    idziesz panstwoow czy prywatnie?
    z relacji moich kolezanek to u nas w gabinetach panstwowych nie daja zdjec
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    prywatnie.
    nie byłam państwow ani razu
    :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    mam nadzieję, że pokażesz?
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    pewnie!
    na "brzuszkach i na usg maluszkach" :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Ola24: Mój termin porodu to 9.03.2011

mój Filipo urodził się 9 marca :D
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Po Dniu Kobiet? BOMBA! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Świetny prezent na dzień kobiet Martitap :bigsmile:

Ola to może 8 marca? :bigsmile: Chyba że bardzo Wam się spieszy do spotkania oko w oko :bigsmile: Tylko, że potem brakuje brzuszka i kopniaków :bigsmile:

Talinka ja też miałam dzisiaj wizytę. Nie było możliwości wcześniejszej wizyty, dlatego dopiero teraz. Zdjęcie wrzucę na brzuszkach trochę później. Generalnie jestem w 10 tygodniu i w 2 dniu ciąży. Z usg wyszedł termin na 25 sierpnia, drugi termin to 29 sierpnia. Maluszek tak się wiercił, że trudno go było zmierzyć, a wielkolud z niego, że ho ho ma aż 4 cm i 3 mm. Ciągle mam zbyt niski poziom progesteronu i muszę się bardzo oszczędzać. Następną wizytę mam 21 lutego.
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeFeb 2nd 2011 zmieniony
     permalink
    Uzupełniam:

Ola24 9.03.2011
    dor-ma 30.04.2011
    andżi 05.05.2011
    gatta 31.05.2011
    Jaheira 31.05.2011
    DreamGirl 18.08.2011
    stokrotk_a 29.08.2011
    talinka 10.09.2011
    katy222
    slonced
    venika
    cerisecerise
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    U mnie zarodek jest o tydzień młodszy. Zamiast 8tc, wielkością odpowiada 7tc. Pani doktor trochę się zmartwiła, ale stwierdziła, że miała już takie przypadki, więc mam się nie martwić. Brać dalej luteinę i 23.02 przyjść znowu na wizytę. Karty ciąży nadal nie mam, ale nie martwię się.
    Mam dbać o siebie ile wlezie i tyle :-)
    Zdjęcie już umieściłam na brzuszkach i na usg maluszkach :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTamara74
     permalink
    Talinko, byc może dlatego, że owu miałaś trochę później niż te "standardowe" :). Zawsze mówię dziewczynom, które nie mają owu w 14dc żeby ginom o tym mówiły, bo niepotrzebne zamieszanie się wkrada.
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    No to widzę,że jestem 4 w kolejce :bigsmile: Mogę się Wam pochwalić,że na ostatnim USG wyszło z dużym prawdopodobieństwem,że będzie chłopak :bigsmile: Zamówiliśmy wczoraj łóżeczko i komodę... Trochę tylko na nie poczekamy.
    Mam przy okazji pytanie,pewnie nie ja pierwsza. Jak to jest z ruchami dziecka. Trochę się martwię, bo moje dzieciątko tusza się nieregularnie. Są dni,że wyraźnie czuję jego ruchy a dziś np. jakby słabiej i rzadziej... Wszędzie piszą,że od ok 28 tyg trzeba liczyć ruchy więc poniekąd wnioskuję,że wtedy są regularne. Nie wiem za to jak jest wcześniej. Na co mam zwrócić uwagę? Co powinno mnie zaniepokoić a co uspokoić?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Tamara74: Talinko, byc może dlatego, że owu miałaś trochę później niż te "standardowe" :)

Tak. Miałam około 17/18dc. Nie martwię się - gin mówiła, że miała już taką pacjentkę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Venika ogromne gratulacje. Widzę, że jesteśmy na podobnym etapie ciąży :) Na kiedy masz termin?

Talinko będzie dobrze :bigsmile: trzymajcie się :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Dzięki :wink: Trzymamy się! :wink:
    --
  1.  permalink
    Jaheira, moja gin mówiła mi, że jeśli dziecko przed 12h nie daje o sobie znać, trzeba zjeść coś słodkiego, położyć się chwilkę na boku i jeśli dalej cisza - wszcząć alarm- tak na wszelki wypadek.
    Ew.- czy Twój Maluszek ma stałe godziny brykania? Moja córeczka od ok. 23tc miała, raz się zdarzyła cisza i nie wytrzymałam, pojechałam sprawdzić. Było ok, córeczka miała zły dzień :)
    Pamiętaj też, że jeśli jesteś aktywna - dużo chodzisz, to maluszek ukołysany Twoim ruchem zasypia sobie :) I to jest normalne
    --
  2.  permalink
    AniaM, nie takie państwowe USG straszne :P
    Ja chodziłam państwowo i na USG dostawałam sporo fotek, przy USG 3G nawet kilkanaście :)
    Moja koleżanka chodzi państwowo i też dostała zdjęcia :)
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    u nas na USG państwowo czeka się niemiłosiernie długo. Dlatego chodzę pryw.
  3.  permalink
    Zależy... Moja koleżanka, ta o której wspomniałam, na wizytę państwowo czekała ok 5 dni, na wizycie miała USG zrobione.
    Tam gdzie ja chodzę, gin na wizycie tylko wypisuje skierowanie na USG - zwykle w ciągu tygodnia jest termin, jeżeli gin dopisze, że pilne - miejsce znajdzie się i szybciej
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    cerisecerise dziękuję za odpowiedź. Mój dzidziol rusza się wieczorem i rano póki co. Mi po prostu trudno było i jest stwierdzić jak powinnam czuć ruchy na tym etapie ciąży tj.skończony 23 tydz. Czy liczenie ich ma sens już teraz? No bo przecież maluch ma jeszcze sporo miejsca i nie wszystkie jego ruchy mogę poczuć. No i na pewno moje dodatkowe kilogramy sprzed ciąży też swoje robią. W przyszły czwartek mam wizytę u mojego gina i na pewno go przepytam o to. Teraz póki co chcę podpytać te z Was, które mają to już za sobą:bigsmile:
    --
  4.  permalink
    Wiesz, mi mówili, żeby liczyć po 28tc... Ok 23tc to rzeczywiście jeszcze nieregularne - przynajmniej ja tak miałam.
    --
    •  
      CommentAuthorGatta
     permalink
    Jaheira, jestesmy na tym samym etapie ciazy.
    Jesli cie to pocieszy to ja tez czuje ruchy glownie rano i wieczorem, no dzis zrobil młody wyjatek i dawał cały dzien ;-)
    W ostatni weekend ruszal sie tak, ze widzialam jak brzuch mi sie rusza, teraz, od wczoraj, czuje te ruchy jakby bardziej do wewnatrz wiec wnioskuje, ze musiał sie jakos obrocic i teraz mnie po pecherzu kopie.
    Jutro ide do lekarza wiec zapytam o sens liczenia ruchow, jak czesto powinno sie je czuc i kiedy powinnysmy sie zaczac martiwc jesli ich nie czujemy.
    Mam na mysli obecny etap ciazy.
    Fakt faktem, ze jak sie ruszam i jestem czyms zajeta to nie czuje nic, dopiero jak posiedze chwile, rozluznie sie, albo rano po przebudzeniu.
    Zauwazylam tez, ze jak zaczynam brzuch glaskac i delikatnie naciskac to sie młody robi aktywny.
    A tak z innej beczki to mam nadzieje, ze w koncu łaskawie sie jutro odsłoni i ujawni plec, bo jak na razie to bardzo tajmniczy gość :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    Mój maluszek zaczął dopiero niedawno więcej się ruszać/ bardziej jet to dla mnie odczuwalne. W 23 tygodniu niewiele jeszcze się u mnie działo.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Gatta u mnie też tajemniczy gość i lekarz wprawdzie obstawił chłopaka, ale 100% gwarancji nie dał :bigsmile: Ale ja i tak od samego początku mówię,że to chłopak-takie przeczucie :smile:
    Daj znać jutro co lekarz powiedział odnośnie ruchów. Ja swoją drogą mojego też będę pytała. W końcu co dwóch ginów to nie jeden :bigsmile:
    Ja swojemu dzidziulowi puszczam muzykę puszczaną przez słuchawki przyłożone do brzucha i to też powoduje,że czasem kopnie jak mu coś chyba nie przypasuje.
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Jaheira: Wszędzie piszą,że od ok 28 tyg trzeba liczyć ruchy więc poniekąd wnioskuję,że wtedy są regularne.
    u nas w szpitalu każą liczyć od 30tc bo wcześniej nie ma sensu. Moje dziecko ostatnie nie było jakoś super regularne ale uwielbiał brykać jak kładłam się spać czyli koło północy - i niestety to mu zostało
    --
    •  
      CommentAuthorDreamGirl
     permalink
    stokrotk_a Fajna ta lista:)) Mój termin się zgadza:))) A wizytę mam za 9 dni.. Już się doczekać nie mogę:)))
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
    • CommentTimeFeb 2nd 2011 zmieniony
     permalink
    stokrotk_a: Świetny prezent na dzień kobiet Martitap

bardzo chciałam urodzić 8 marca i nawet o 20.30 byliśmy już w szpitalu ze skurczami co 1-2 min., ale niestety rozwarcie było na 4 cm:( tak więc mały przyszedł na świat 9 marca o 3.40 :D jak zapytałam położną, czy damy radę przed północą, to zapytała, czy dziecko ma wyskoczyć z bukietem kwiatów = pępowiną z okazji święta:tooth:
    A co do ruchów dziecka - mój gin zalecił mi liczenie ruchów dziecka w 3 trymestrze - mówił, że powinno być min. 10 na dobę.
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeFeb 3rd 2011 zmieniony
     permalink
    Martitap i tak synuś się dużo nie spóźnił :bigsmile:

Mi również lekarz mówił, że w 3 trymestrze powinno być co najmniej 10 ruchów dziennie. Tomek przekraczał to minimum bez problemów, nie zwracając uwagi czy jest dzień czy noc.

DreamGirl staram się jak mogę :bigsmile:

Cerisecerise i Katy222 jakie są Wasze terminy porodów?

Brakuje mi jeszcze danych na temat Slonced i Veniki, ale pewnie niebawem tu zajrzą.
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeFeb 3rd 2011
     permalink
    ja jeszcze przed wizytą gin,a le sama wyliczyłam sobie ok 2 paź
    •  
      CommentAuthorvenika
    • CommentTimeFeb 3rd 2011 zmieniony
     permalink
    oj dziewczynki czytam tak sobie i widzę że chyba każde dziecko inaczej lubi się ruszać... ja w pierwszej ciąży pierwsze ruchy poczułam w 18 tygodniu... i jak się zaczęła ruszać tak nawet na 15 minut przed pojawieniem się na świecie nie przestała dawać znaków o sobie... nie dawała spać... przestawiała biurko jak bliżej usiadłam... miałam wrażenie że wcale nie odpoczywa i rusza się jak stado koni :) Taka też była po porodzie... spała 5 godzin a resztę urzędowała ma już 3 lata i jest taka żywa że tylko pozazdrościć energii... Tak więc wydaje mi się że z tym liczeniem ruchów to chyba przesada... każde dziecko ma swój charakter jedno spokojne a inne bardzo ruchliwe.. Tak więc bez paniki jak ma ochotę odpocząć to niech sobie pośpi... no może nie do przesady, oczywiście trzeba reagować.
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    AAA i mój termin to 29 wrzesień
    --
    •  
      CommentAuthorslonced
     permalink
    Mój termin to 23 luty, ale bardzo by mi było miło jakby synek zechciał wyjść już na dniach:)
    A co do ruchów, to mój synek ogólnie jest dość aktywny mimo iż to już 38tc, ale szczególnie go pobudza jak oddycham przeponowo.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.