Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorblubis
    • CommentTimeJan 20th 2012
     permalink
    Tak
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Ally - kolejne dobre wieści :)

Przypominam listę:

Sukcesy:
    mooniia - I poronienie 1.06.2003 6tc poronienie samoistne sukces po 2 m-cach ur 20.04.2004
    Agunia05 - I poronienie 17.06.2006 w 19tc sukces w listopadzie 2006 plus kolejny sukces w marcu 2008; poronienie samoistne 01.2010 i sukces w marcu 2010
    cheriniatko - I poronienie 28.02.2011 w 8tc (obumarcie płodu 6tc), sukces po 4 miesiącach
    madzinka83 - I poronienie - samoistne 23.10.2011 w 6 tc, sukces po 2 miesiącach

Czekają:
    lopeziatko - I poronienie - samoistne 08.05.2011 - pierwsza @ po 28 dniach, po @ starania, aktualnie w trakcie leczenia – tarczyca
    basia_87 - I poronienie - łyżeczkowanie 02.08.2011 w 6tc - pierwsza @ po 33 dniach - starania zaraz po,
    igisowa - I poronienie - łyżeczkowanie 14.10.2011 w 11tc (obumarcie płodu 9tc) - pierwszy @ po 43 dniach, po nim zielone światło, staram się
    techniczne - I poronienie - samoistne całkowite 27.11.2011 w 6tc (obumarcie płodu)
    mooniia - II poronienie - łyżeczkowanie 10 tc 15.12.2011 (obumarcie płodu) @ 13.01.2012 starania od tego dnia+ rozpoczeta procedura adopcyjna
    esteban - I poronienie - łyżeczkowanie 12.12.2011 w 10tc (obumarcie płodu 5/7tc) - pierwsza @ po 31 dniach - staram się od już
    ally1318- I poronienie - farmakologicznie 12.12.2011, 7tydz ciąży wg USG- pierwsza @ po 33 dniach, czekam na wizytę u gin.
    monika3334 - poronienie - samoistne 17.12.2011 w 5tc - czekam na @i zielone swiatlo
    akirka - I poronienie - samoistne 23.12.2011 w 5tc (ciąża biochemiczna) - mamy zielone światło od razu, ale czekam jeszcze na pierwszą @
    aniabb - I poronienie - łyżeczkowanie 23.12.2011 w 8tc (obumarcie płodu w 8tc) - czekamy na @ i na zielone światło
    bilia - I poronienie - łyżeczkowanie 30.12.2011 w 10tc (obumarcie płodu 8tc) - czekam na @ i na zielone światło
    eveke - I poronienie - łyżeczkowanie 09.01.2012 w 7tc (obumarcie płodu 6tc) - czekam na pierwszą @
    baribal - I poronienie - łyżeczkowanie 27.09.2010 w 13 tc (obumarcie płodu), II poronienie - samoistne 05.01.2012- 6 tc
    blubiś - I poronienie - samoistne 13.01.2012 w 5/6tc - czekam na kolejną @ i staram się
    ewelina2600 - I poronienie - łyżeczkowanie 19.12.2011 w 10tc.

A Wy wiecie, ja dalej w wysokich temperaturach! Raz mnie boli brzuch jak na @, potem mija, znowu boli... i tak leci. Wczoraj szyjka się "wyciągnęła", taki mój objaw przed @, więc chyba to już kwestia najbliższych dni, ale 12-13 dfl jest aż dziwnie ładne. Dobrze byłoby w przyszłym tygodniu już odwiedzić gina, a chciałam to zrobić po @.
    -- serce przestało bić.
  1.  permalink
    Dopisuje sie do listy
    CiastoMiłości - I poronienie - samoistne 27.10.2011 w 6/7tc - zielone światło od pierwszej @ i wciąż się staram
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthoresteban
    • CommentTimeJan 20th 2012 zmieniony
     permalink
    ally1381: A ja mam dobrą wiadomość jedna z naszych forumowiczek jest w ciąży, w 1. cyklu po poronieniu (znaczy po 1 @ po por.)

ally1381 powiedz o kogo chodzi a najlepiej niech szczęściara sama rozweseli nam listę swoim wpisem :wink:
    A jak u Ciebie cykl? Miałyśmy poronienie w tym samym dniu i tylko 2 dni różnicy w cyklu po. U mnie jak na razie bardzo stabilne temperatury w porównaniu do cykli sprzed ciąży.

Aktualna lista
    (uwaga! kopiujcie listę razem z tą uwagą, bo chodzi o to, żeby wpisywać się na odpowiedniej pozycji wg daty poronienia - dzięki temu dłużej oczekujące będą bliżej "sukcesu")

Sukcesy:
    mooniia - I poronienie 1.06.2003 6tc poronienie samoistne sukces po 2 m-cach ur 20.04.2004
    Agunia05 - I poronienie 17.06.2006 w 19tc sukces w listopadzie 2006 plus kolejny sukces w marcu 2008; poronienie samoistne 01.2010 i sukces w marcu 2010
    cheriniatko - I poronienie 28.02.2011 w 8tc (obumarcie płodu 6tc), sukces po 4 miesiącach

Czekają:
    lopeziatko - I poronienie - samoistne 08.05.2011 - pierwsza @ po 28 dniach, po @ starania, aktualnie w trakcie leczenia – tarczyca
    basia_87 - I poronienie - łyżeczkowanie 02.08.2011 w 6tc - pierwsza @ po 33 dniach - starania zaraz po,
    igisowa - I poronienie - łyżeczkowanie 14.10.2011 w 11tc (obumarcie płodu 9tc) - pierwszy @ po 43 dniach, po nim zielone światło, staram się
    CiastoMiłości - I poronienie - samoistne 27.10.2011 w 6/7tc - zielone światło od pierwszej @ i wciąż się staram
    techniczne - I poronienie - samoistne całkowite 27.11.2011 w 6tc (obumarcie płodu)
    esteban - I poronienie - łyżeczkowanie 12.12.2011 w 10tc (obumarcie płodu 5/7tc) - pierwsza @ po 31 dniach - staram się od już
    ally1318- I poronienie - farmakologicznie 12.12.2011w 7tc wg USG - pierwsza @ po 33 dniach, czekam na wizytę u gin.
    mooniia - II poronienie - łyżeczkowanie 10 tc 15.12.2011 (obumarcie płodu) @ 13.01.2012 starania od tego dnia+ rozpoczeta procedura adopcyjna
    monika3334 - poronienie - samoistne 17.12.2011 w 5tc - czekam na @i zielone swiatlo
    ewelina2600 - I poronienie - łyżeczkowanie 19.12.2011 w 10tc
    akirka - I poronienie - samoistne 23.12.2011 w 5tc (ciąża biochemiczna) - mamy zielone światło od razu, ale czekam jeszcze na pierwszą @
    aniabb - I poronienie - łyżeczkowanie 23.12.2011 w 8tc (obumarcie płodu w 8tc) - czekamy na @ i na zielone światło
    bilia - I poronienie - łyżeczkowanie 30.12.2011 w 10tc (obumarcie płodu 8tc) - czekam na @ i na zielone światło
    eveke - I poronienie - łyżeczkowanie 09.01.2012 w 7tc (obumarcie płodu 6tc) - czekam na pierwszą @
    baribal - I poronienie - łyżeczkowanie 27.09.2010 w 13tc (obumarcie płodu), II poronienie - samoistne 05.01.2012- 6tc
    blubiś - I poronienie - samoistne 13.01.2012 w 5/6tc - czekam na kolejną @ i staram się
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    Esteban u mnie jeszcze "leci",po 4 dniach lekkiego krwaw, znowu chlusnęło ze skrzepami jak przy por. i teraz dalej leciutko.
    chyba w tym cyklu nie będzie starań, z innych względów zdrowotnych:/ będę miała rtg w dniu, w którym przypada owu, 19dc. Chyba,że się przeciągnie mój cykl.
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    A ta szczęściara niech się sama wpisze, powiem jej o tym:) nie jest na liście.
    --
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    ally1381w takim razie pozostaje cierpliwie (ach jakie to trudne) czekać do wizyty, wtedy wszystko będzie jasne :wink:
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    U mnie na szczescie po zabiegu było troszke krwawienia, później plamienie, plamienie, ogólnie wszystko trwało jakieś 7 dni... już 11 dni po zabiegu a u nas było nawet serducho :shamed: w szoku jestem , że tak szybko doszłam do siebie i bardzo mnie to cieszy, bo po @ ruszam do boju :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    jeśli w poniedziałek miałam betę 0,8 - jest sens iść dzisiaj by sprwdzić czy zupełnie spadła?
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    a czemu tak namiętnie sprawdzasz tą bete? powiem szczerze , że mi to na myśl nie przyszło i po poronieniu nie sprawdzałam i nie mam zamiaru (szkoda kasy).
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    nie wiem, dla własnej świadomości, że jest ok..
    --
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    blubis ja bym prędzej poszła na wizytę z usg - też się dowiesz czy ładnie się oczyściło a dodatkowo gin będzie mógł coś powiedzieć o macicy, endo... i to bez kłucia :wink:
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    byłam, endo linijne ksiązkowe po @.
    tak mysle czy ta beta nie bedzie taka kropka nad i, ze wszystko ok ... korci mnie, by isc i odetchnac
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    ale chyba wynik bety nie przeswiadcza , że wszystko jest ok? Dla mnie podstawą jest usg, jeśli byłaś i jest ok to co Ty kobito jeszcze wymyślasz? :)
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    eveke: a czemu tak namiętnie sprawdzasz tą bete? powiem szczerze , że mi to na myśl nie przyszło i po poronieniu nie sprawdzałam i nie mam zamiaru

mi gin kaze sprawdzac tak długo az spadnie ponizej 1
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    właśnie próbuję sie dowiedzieć dlaczego :) i czy to tylko po samoistnym czy po zabiegu też, bo ja nie słyszałam o tym by sprawdzać..
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    U mnie też było sprawdzanie bety az spadła poniżej 1... Zabiegu nie miałam.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    no to może dlatego , w końcu bez zabiegu nie wiedzą czy tak naprawdę płód został wydalony... ja gdzieś za 2 tyg idę do gina to zobaczymy co "w trawie" piszczy :)
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    po to aby zobaczyc czy wszytskie kosmki zostały usuniete (moze byc nie widac na usg) czy nic w macicy nie zostało, i aby wykluczyc zasniad
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    rozumiem... hmmm to z tego wynika, że niby też powinnam zrobić...
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    eveke dokładnie tak jak dziewczyny mówią - hcg sprawdza się, że by zobaczyć czy wszystko się usunęło. Ja byłam w ciąży przy becie 46 a na usg nic nie było widać, więc obraz usg nie jest wyznacznikiem tego czy naprawdę nic nie zostało w środku.
    Zalecenie lekarza było takie, żeby sprawdzić po 2 tyg i dopiero wtedy przyjść na wizytę.
    --
    •  
      CommentAuthorLopeziatko
     permalink
    Ja dzień i tydzień po poronieniu miałam robione USG, i było czysto. Nie dostałam zalecenia, żeby sprawdzać HCG. Może to błąd i niedopatrzenie lekarza?
    -- ,
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    mi też nie kazali badać bety, więc nie badam, dziewczyny często robią test ciążowy, zeby sprawdzić czy jest HCG, ale to poziom 10-25 mIU HCG, a nie 1.
    --
    •  
      CommentAuthorLopeziatko
     permalink
    Od mojego poronienia minęło dużo czasu, pewnie gdyby było coś nie tak to by już dawno wyszło. A od wczoraj męczy mnie migrena i boje się wziąć tabletke, gdyż w ulotce napisane jest: kwas tolfenamowy może utrudniać zajście w ciążę". Lekarka wiedziała o staraniach a mimo tego przepisała lek. I teraz nie wiem ile te utrudnienia mogą trwać.... I tak w tym cyklu się nie staram, a głowa boli więc muszę zażyć lek :(
    -- ,
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    co do badania bety, to moja gin nawet o tym nie wspomniała
    no ale może dlatego, że mam się zgłosić jeszcze na usg po pierwszej @
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    ja sprawdzałam do poziomu 4,85 który miałam 4 stycznia i olałam a wczoraj na wizycie dostalam ochrzan ze miałam do ponizej 1 i ze w tym gabinecie to jestem pacjentem i mam sie słuchac i przykaz zbadania bety zeby potwierdzic ze jest ponizej 1 i tak musze powtórzyc awidnosc cytomegalii wiec zrobie przy okazji
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    jak widać, co lekarz to opinia :) najlepiej trzymać się wskazówek swojego lekarza, żebyśmy później ochrzanu nie dostawały ;)
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    W takim razie jeśli nie spadnie poniżej 1 a usg nie wykazuje jakiś nieprawidłowości to co? znowu wysyłają na zabieg?
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    ufff mniej niż 0,1 - wszystko w normie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    hmm ja tez nie miałam sprawdzanej bety
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    dziewczynki ale po co sie tą betę sprawdza? bo ja nie bardzo kumam :/
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
    • CommentTimeJan 21st 2012
     permalink
    Ja po zabiegu nie dostalam takiego zalecenia, więc nie badam.
    Myślę, że to chyba po samoistnym raczej.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    eveke: W takim razie jeśli nie spadnie poniżej 1 a usg nie wykazuje jakiś nieprawidłowości to co? znowu wysyłają na zabieg?

głównie chodzi o to aby wykluczyc zaśniad bo zasniad to rodzaj nowotworu i trzeba go leczyc nie wolno zachodzic w ciaze przez dłuzszy czas
    ja juz po @ a i tak ma sprawdzic bete przed wu czy aby na pewno jest ponizej 1
    •  
      CommentAuthorserratia
     permalink
    Cześć dziewczyny!
    To ja jestem tą szczęściarą :) zatem dopisuję się do listy sukcesów, aczkolwiek o pełnym sukcesie będzie można mówić we wrześniu.

Sukcesy:
    Serratia - I ciążą obumarła 8-9 tc - łyżeczkowanie 11 tc -sukces 7 tygodni po zabiegu :)

Czekają:
    ally1318- I poronienie - farmakologicznie 12.12.2011, 7tydz ciąży wg USG- pierwsza @ po 33 dniach, czekam na wizytę u gin.
    baribal - I poronienie - łyżeczkowanie 27.09.2010 w 13 tc (obumarcie płodu), II poronienie - samoistne 05.01.2012- 6 tc
    --
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    serratia baaardzo gratuluję :bigsmile: i mam nadzieję, że niedługo do Ciebie dołączymy :wink:
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    gratulacje :) i mega kciuki :)
    •  
      CommentAuthorserratia
    • CommentTimeJan 21st 2012 zmieniony
     permalink
    Podziękuję, ale nieśmiało, bo same wiecie, że II kreski na teście jeszcze nie świadczą o tym, czy wszystko skończy się szczęśliwie.
    U mnie tak naprawdę ciąża zacznie się z 2 trymestrem - teraz jestem ostrożna, nic nie planuję, nie chwalę się nikomu - wie tylko mąż.

Dziewczyny, czytam ten wątek od początku, sama się wpisywałam z moją historią i jedyne co chcę Wam powiedzieć, to żebyście po pierwszej stracie tak bardzo nie szukały u siebie przyczyn, nie rzucały się na specjalistyczne badania, lecz dały czas organizmowi na powrót do normy. Wydaje mi się, że spokój, wiara i pozytywne nastawienie są ważniejsze niż szukanie na siłę przyczyn. Ja miałam od razu podejście, że będę się starać po pierwszej @, mimo, że lekarz po zabiegu kazał poczekać 3 miesiące. Wizyta po pierwszej @, badanie i zielone światło to tylko dowód na to, że 3 miesiące bez starań są tylko "książkowe", a wszystko zależy od indywidualnej sytuacji każdej z nas.

Trzymam za Was kciuki, przesyłam dobre myśli i pamiętajcie, że pewnie rzeczy dzieją się "po coś".

:smile:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    mooniia: głównie chodzi o to aby wykluczyc zaśniad bo zasniad to rodzaj nowotworu i trzeba go leczyc nie wolno zachodzic w ciaze przez dłuzszy czas
    ja juz po @ a i tak ma sprawdzic bete przed wu czy aby na pewno jest ponizej 1

No to sorki , ale ja NIE KAPUJĘ co ma beta do wykrywania zaśniadu? Możesz mi to wyjaśnić?
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Beta nie potwierdza tylko ciąży, ale też wykrywa niektóre guzy/nowotwory.

"Zaśniad groniasty to niezłośliwa postać ciążowej choroby trofoblastycznej. Zaśniad groniasty powstaje w wyniku nieprawidłowego zapłodnienia komórki jajowej, która implantuje się i proliferuje w macicy."
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Serratia dzięki wielkie za te ciepłe słowa.
    Wszystkie takie historie jak Twoja dają dodatkową dawkę energii, nadziei i pozytywnych myśli :)
    Życzę spokojniej i szczęśliwej ciąży :)
    --
  2.  permalink
    Ja zaszłam w ciążę bez niczego,olałam obserwacje itp,i zostałam sama z ciążą:)
    --
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    Dasz radę, trzymaj się
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    Ale straszycie tym zaśniadem, a nie to tak, ze w czasie zabiegu lub usg go wykrywaja? Znam jedna dziewczynę to jej od razu powiedzieli, ze to zaśniad. Kurczę, teraz się boję....
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Zaśniad chyba widać na usg, że coś jest nie tak.
    --
    • CommentAuthorcrocodylio
     permalink
    hej monitorowalam bete po poroneniu do momentu gdy jej poziom nie spadl do ponizej 1. Z tego co wiem hcg utrzymuje sie jeszcze przez jakis czas (w zaleznosci od wieku ciazy) w organizmie po poronieniu samoistym jak rowniez po zabiegu. Jest pare powodow dlaczego monitorowac hcg po poronieniu:
    - gdy hcg jest obecne nie dochodzi do owulacji ( u mnie 6t4dz a hcg utrzymywalo sie do 14tyg po!!!!)
    - przez caly ten okres testy ciazowe beda pozytywne wiec np po 2 mcach mozna sie rozczarowac ze to nie nowa ciaza, a tylko pozostaly hormon hcg po poronieniu
    - daje pewnosc ze doszlo do kompletnego poronienia
    - u mnie endo wynosilo 9mm dr stwierdzil ze nie trzeba wykonywac zabiegu bo ponizej 11mm jest ok choc widac bylo jakies blonki powiedzial ze poniewaz hcg spada ( u mnie baaardzo powoli) bedzie dobrze powinny usunac sie same podczas miesiaczki i tak tez bylo..
    pozdr Magda
    • CommentAuthorcrocodylio
     permalink
    a to o zasniadzie:
    W badaniu ginekologicznym stwierdza się powiększenie macicy, większe, niż by na to wskazywał czas trwania ciąży. Nie stwierdza się oznak życia płodu : nie wysłuchuje się tonów serca płodu, kobieta nie odczuwa ruchów dziecka. W badaniu USG w jamie macicy stwierdza się torbielowate masy, w części przypadków dodatkowo występują torbiele jajników, mogące osiągać duże rozmiary. Charakterystyczny jest wysoki poziom Beta-HCG ( > 500tys j.m.). Często pierwszym objawem jest krwawienie z dróg rodnych.

Leczenie polega na całkowitym, dokładnym opróżnieniu jamy macicy. W celu stwierdzenia ewentualnych pozostałości po zaśniadzie, jak również celem wczesnego wykrycia mogących powstać na bazie zaśniadu zmian nowotworowych (rak kosmówki) wskazana jest ścisła kontrola po leczeniu i oznaczanie poziomu Beta-HCG.
    w formie zlosliwej poziom beta-HCG w surowicy pozostaje wysoki i narasta. W rozpoznawaniu pomocne są badania dodatkowe: USG, TK Rtg.
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Jeśli ktoś miał zabieg, badanie histo odbiera się właśnie po to by sprawdzić czy był/jest zaśniad- dlatego kierują nas z wynikiem do gin. Z tego też względu dziewczyny po zabiegu nie musiały zapewne mieć kontroli bety.
    --
    •  
      CommentAuthorAlinka
     permalink
    Sukcesy:
    Serratia - I ciążą obumarła 8-9 tc - łyżeczkowanie 11 tc -sukces 7 tygodni po zabiegu :)
    aala18 - I poronienie 09.07.2010, 71 dzień ciąży. Sukces, pierwszy cykl starań po pierwszej @ po poronieniu, wrzesien 2010

Czekają:
    --
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    aala18 i Serratia aż się buźka uśmiecha na Wasze historie :smile:

A odnośnie badania bety lub nie i tego co napisała crocodylio to ja się nadal trzymam zdania, że nie jest to konieczne i że wystarczy badanie usg:
    crocodylio: gdy hcg jest obecne nie dochodzi do owulacji

Tak więc wszystkie dziewczyny, które miały potwierdzoną owulację tuż po zabiegu mogą odetchnąć.
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    U mnie nowy cykl :) 13 dni fl, ładnie, pomimo spadku temperatury w "kluczowym" momencie. Temperatura nie dałaby mi pewności, bo w pierwsze dni nie mierzyłam, ale śluz popiera czas. I jedno mnie ucieszyło - mama mówiła, że przed ciążą miała bolesne miesiączki, a potem już lepiej, i faktycznie! Mniej bolesna, chociaż rozkurczówkę wzięłam. W tygodniu wizyta u gina, nie wiem kiedy, bo urwanie głowy - zaliczenia i warsztaty mam, ale jakoś trzeba dać radę.

Sukcesy:
    aala18 - I poronienie 09.07.2010, 71 dzień ciąży. Sukces, pierwszy cykl starań po pierwszej @ po poronieniu, wrzesien 2010

Czekają:
    aniabb - I poronienie - łyżeczkowanie 23.12.2011 w 8tc (obumarcie płodu w 8tc) - czekamy na zielone światło
    -- serce przestało bić.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.