Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorBlanka81
    • CommentTimeApr 6th 2013
     permalink
    Spróbuj castagnusa,może po ciąży hormony się jeszcze nie unormowały, może prolaktyna za wysoka. Mi pomogło.
    -- [*]
    •  
      CommentAuthormamcia3
    • CommentTimeApr 7th 2013
     permalink
    dziękuje za podpowiedź, właśnie wyczytałam że działa on również na obrzęki, które znów mi się pojawiły.
    a z tą prolaktyna, lekarz nie dał mi żadnego skierowania na te badania, ale jak terazu niego będę , muszę poruszyć ten temat.
    •  
      CommentAuthorMal777
     permalink
    ja doszlam do wniosku,ze chyba wykonam test ciazowy...mam jakies podejrzenie,ze moje hormony mega wolno spadaja..chcialabym to sobie sprawdzic..mam wciaz piersi ciazowe,klopoty z wyproznianiem,bole glowy.na dodatek ponad miesiac od zabiegu wciaz krwawie i w okolicach macicy oraz lewego biodra dziwne pieczenie.moze wdal mi sie jakis stan zapalny.mam zawroty.moj organizm na prawde kiepsko teraz wraca do normy.wizyte u GP mam dopiero 17 kwietnia,ale jutro powalcze o jej przyspieszenie.
  1.  permalink
    Mal777 lepiej postaraj się pójść wcześniej do lekarza bo to nie fajnie wygląda :((

Treść doklejona: 07.04.13 12:19
    Mam pytanko a co myślicie czy przy tabletkach anty można brać castagnusa? bo ja muszę zrobić sobie 1 miesiąc przerwy dać odpocząć jajnikowi i tak sobie pomyślałam że mogłabym brać castagnusa myślicie że to coś da?
    --
    •  
      CommentAuthormamcia3
     permalink
    ja właśnie zrobiłam sobie dziś test, na szczęście wyszedł ujemny
    zakupiłam castagnusa i olej z wiesiołka od dziś mam zamiar je brać, mam nadzieje, że lekarz mnie nie okrzani
    a co do antykoncepcji i castag. w ulotce jest informacja "jednoczesne przyjmowanie środków zawierających progesteron lub gestageny(np doustnych środków antykoncepcyjnych) może wzmagać działanie leku".
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    po co bierzesz piguły?
    -- [*]
    •  
      CommentAuthorfrezja1983
    • CommentTimeApr 8th 2013
     permalink
    mall miałam podobne bóle do Ciebie. Pierwszy okres po poronieniu dostałam po 4 tygodniach. Od 4 dnia nowego cyklu miałam bóle jak na owulację, które wczoraj przeszły w pieczenie i kłucie jakby w udzie no i dostałam ponownie okres, po 15 dniach od ostatniego okresu!!! boję się, ze coś jest nie tak. Miałyście takie objawy???? dzisiaj idę do ginekologa zbadać się bo bardzo mnie to zaniepokoiło
    •  
      CommentAuthormamcia3
     permalink
    u mnie bylo tak poronienie i krwawienie ok 12 dni przerwa dwa dni i @ trwała ok 7 dni ,i po dwóch tygodniach przyszła kolejna @ , ale nie miałam żadnych pieczeń czy też kłuć, tylko ból krzyża i podbrzusza, zobaczymy co powie ci lekarz, ja do swojego wybieram się w środę też jestem ciekawa jego opinii
  2.  permalink
    Blanka będę brała anty tylko jeden miesiąc dlatego , że jak zaszłam w ciąże to zaszłam w cyklu naturalnym, ale przed miałam zatrzymane jajeczkowanie przez visanne a mój jajnik coś nie reaguje na clostybegyt i dlatego muszę mu dać odpocząć jeden miesiąc i potem znowu bo mi albo pęcherzyki nie chcą rosnąć albo pękać albo jak jest już wszytko to mojego nie ma i tak, ale teraz wszystko się zmieni bo mój już będzie cały czas w domu nie tylko na weekendy bo właśnie dostał wypowiedzenie :/ A i ths mi podskoczyło aż do 9 także to też muszę unormować żeby nie było powtórki. I tak sobie myślałam a tym constagnusie i chyba odpuszczę w tym cyklu bo będę brała anty tylko jak skończę to sobie wezmę.
    --
    •  
      CommentAuthorMal777
     permalink
    i nie obylo sie bez antybiotyku...mam go brac przez 8 dni i zobaczymy czy bol ustapi.mnie sie bol ciagnie do lewego biodra.pieczenie,cianiecie i rwanie.bolesne przy dotyku.nawet zajrzala mi w podwozie ale na oko stwierdzila ze nie widzi zadnych wyciekow ropnych,sama krew.poprosilam takze o skierowanie do kliniki.chce wykonac testy genetyczne....:neutral:
    •  
      CommentAuthorfrezja1983
     permalink
    byłam na usg i teoretycznie nic mi nie jest, zrobiła usg i nie ma żadnych zmian niepokojących. Pęcherzyki szykują się na owulację. Zapytałam ją czy mam traktować to krwawienie jako początek nowego cyklu, a ona mi na to, że jak środek...generalnie stwierdziła, że to dość częste po poronieniach. Cykle mogą być nieregularne, może być plamienie itp..z tym, że u mnie to jest jak okres. Zobaczę co jutro będzie.
    •  
      CommentAuthormamcia3
     permalink
    czy to oznacza, że do momentu aż te cykle się nie unormują(tzn nie będzie krwawień pomiędzy) nie można się starać o fasolkę ?
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Blanka81: Od nowa ustalać niepłodność przed owulacyjną

Instruktorka i nauczyciel INERu powiedziała mi, że kobieta po porodzie nie przestaje być osobą doświadczoną i może korzystać z reguł wyznaczonych na podstawie wszystkich swoich dotyczas obserwowanych cykli.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    Mi po porodzie zupełnie właściwie zniknęło odczucie sucho po miesiączce, czyli nie mam okresu niepłodności przed owulacyjnej, która była przed ciążą.To znacząca zmiana. Zmieniła mi się też znacznie miesiączka.
    Nie mogę stosować zasad których się trzymałam przed ciążą.
    -- [*]
    •  
      CommentAuthorfrezja1983
    • CommentTimeApr 9th 2013
     permalink
    mamcia to nie przeszkadza w niczym. mogę starać się o dziecko, a to że @ mi teraz świruje to trudno:) dzisiaj już jakby plamienie tylko więc jest lepiej. Zakupiłam dodatkowe testy owulacyjne więc będę kontrolowała co i jak
    •  
      CommentAuthormamcia3
     permalink
    dziś dopiero zobaczyłam w moich badaniach ciążowych że nie miałam zleconego badania na TSH ani w tej ciązy co poroniłam ,jak również w poprzedniej gdzie byłam w ciąży z córcią. A przecież tarczyca może być przyczyną poronienia.
    chyba musze mojego lekarza okrzanić!
    a wy miałyście takie badanko ?
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    Nie i nie zamierzam robić.
    -- [*]
    •  
      CommentAuthormamcia3
     permalink
    a nie boisz się że TSH może mieć negatywny wpływ na ciąże, ja dziś na necie poczytałam, aż się przestraszyłam:(
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    Czuję się dobrze, wprawdzie miałam kiedyś problemy z wolem ale to było dawno. Ciąża z Lucią była bezproblemowa, poronienie się po prostu przytrafia, wielu kobietom, mojej przyjaciółce w pierwszej ciąży, w którą zaszła tydzień po mnie, ja urodziłam Lucię a ona musiała patrzeć na mój rosnący brzuszek. Potem urodziła dwoje zdrowych dzieci, ciąże bezproblemowe.
    Nie chcę...właściwie to nie mam zamiaru popadać w paranoję, robić badań, doszukiwać się przyczyn, zabezpieczać. Bo nie da się zabezpieczy przed wszystkim. Zajmę się TSH ale stres wywołany badaniami, wynikami spowoduje zwyżkę prolaktyny, to spowoduje zanik owulacji, zacznę wywoływać owulację a to spowoduje inne problemy. Nie dam się! Zajdę w ciążę to zajdę. Mam juz zdrowa córkę, WIEM, że mogę zajść w zdrową ciążę i urodzić zdrowe dziecko.
    Oczywiście każdy robi to co uważa za ważne. Jeśli uważasz za ważne poczucie bezpieczeństwa odnośnie TSH to rób badania. Ja wolę być dzieckiem kwiatem i płodzic dzieci na trawie w maju:devil::devil::devil: niż biegać po lekarzach i laboratoriach.
    -- [*]
    •  
      CommentAuthorMal777
     permalink
    na dobra sprawe to ja tylko raz w zyciu zbadalam hormony,ktore zreszta wyszly idealne i mialam zabieg laparoskopii aby moc zajsc w ciaze-co mi sie takze udalo i mam najmlodsza corcie Zosie...nigdy jakos sie szczegolnie nie badalam i pomimo juz 7 poronien nie szalalam po lekarzach....moze dlatego,ze ciutek leniwa jestem,a moze dlatego iz wychodzilamz takiego zalozenia jak Blanka-ze w koncu uda mi sie zajsc i urodzic zdrowe dziecko...czy to bylo z mojej strony madre? nie wiem...mam 4 zdrowych dzieci,ale takze smutne i bolesne doswiadczenia wpisane w swoje zycie...teraz tylko chce wykonac badania genetyczne ( jesli sie jeszcze nie rozmysle ) by wiedziec czy mam szanse na dziecko bez wady.wiek,tyle zabiegow na macicy jednak robi swoje...

zrobilam wczoraj test ciazowy...5 tyg po zabiegu mam wciaz bladzioszka na tescie...delikatnego,ale jednak da sie zauwazyc.wolno opadaja mi hormony....:sad:
    •  
      CommentAuthormamcia3
     permalink
    moja, koleżanka która jest teraz w ciązy maiała zlecone to badanie na pocztku ciąży i twierdzi, ze jest to rutynowe badanie, który zleca każdy lekarz, więc byłam ciekawa czy i wy takie badanie miałyście.
    czy tylko mój lekarz dał "ciała", jak sie okazuje wcale nie takie rutynowe.
    Tak czy inaczej inernista zlecił mi zbadać hormony tarczycy, ze względu na te moje obrzęki dłoni i stóp, zobaczymy.
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    Mal spróbuj kurację Castagnusem.
    -- [*]
  3.  permalink
    Tsh jest ważne ja przez to najprawdopodobniej poroniłam, tsh powinno się zrobić w pierwszym trymestrze ciąży.
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeApr 10th 2013
     permalink
    Blanka81: Mi po porodzie zupełnie właściwie zniknęło odczucie sucho po miesiączce, czyli nie mam okresu niepłodności przed owulacyjnej, która była przed ciążą.To znacząca zmiana. Zmieniła mi się też znacznie miesiączka.
    Nie mogę stosować zasad których się trzymałam przed ciążą.

A co suchość ma do niepł. przedowulacyjnej?
    Zmodyfikowana reguła Doringa opiera się na najwcześniejszym skoku, a nie na na śluzie. Poza tym okres niepłodności przedowulacyjnej nie kończy się wraz z pojawieniem uczucia wilgotności (to mokrość / śliskość mówi o fazie na pewno płodnej) - przecież są kobiety, które od @ odczuwają wilgotno! I co - one miałby w ogóle nie mieć niepłodności przedowulacyjnej? :wink:
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthormamcia3
    • CommentTimeApr 10th 2013
     permalink
    kochane,
    dostałam zielone światełko już w tym miesiącu.
    lekarz stwiedział iż były już dwa cykle, wszystko się ładnie zagoiło, wydzielina dobra.
    więc zaczynam staranka, za kilka dni owulacja, zobaczymy.
    •  
      CommentAuthorBlanka81
    • CommentTimeApr 10th 2013 zmieniony
     permalink
    Mónikha wg tego o czym piszesz cytując za literaturą:
    "Nieplanujący poczęcia małżonkowie, którzy pragną stosować omawianą regułę, dla większej pewności mogą ją przyjąć w proponowanej przez Rötzera wersji zmodyfikowanej, która gdy zmienimy bardziej przejrzystą definicję Kippleyów, brzmiałaby następująco: „ostatni dzień niepłodności przedowulacyjnej = najwcześniejszy wzrost temperatury z co najmniej ostatnich 12 cykli minus 8”.
    To działa gdy masz co najmniej 12 cykli zaobserwowanych. Po każdej ciąży wszystko może się zmienić. Rotzer pisze by samoobserwację po porodzie zacząć od nowa. MOJE doświadczenie się z tym zgadza. Reguła Doringa to w zasadzie wyliczanie statystyczne, dla mnie nie różni się zbytnio od kalendarzyka. A jak wiadomo statystyczne obliczenia często odbiegają od rzeczywistości.
    Dodam jeszcze zdanie z tutejszej bazy informacj:
    "Oczywiście, gdyby jakikolwiek objaw płodności pojawił się wcześniej, należy dzień z tym objawem przyjąć za początek okresu płodności."
    Czyli jeśli określenie "wilgotno" pojawia się na wykresie przed dniami wyliczonymi z Doringa to muszę przyjąć, że ten dzień jest początkiem okresu płodnego. Czyli jeśli przez ciążą miałam "sucho" po miesiączce i i pasowało to do reguły Doringa to mogłam uważać ten czas za niepłodny. Jeśli po porodzie po miesiączce mam odrazu "Wilgotno" to macham ręką na Doringa i wiem, że mogę w tych dniach zajść w ciążę.
    I zdanie specjalisty z forum:
    "zwracam uwage ze Roetzer zawsze przypomina iz nieplodnosc przredowulacyjna ma charakter wzgledny. Ciaza i nieplodnosc fizjologiczna zwiazana z karmieniem piersia to czesto sporo ponad roczna przerwa w obserwacjach cykli, czyli to nie tylko rewolucja hormonalna ale zwyczajnie dlugi czas w ktorym moglo sie wiele zmienic. Ja radze wszystkiego uczyc sie na nowo tzn na nowo zdefiniowac podstawowy model nieplodnosci, poziomy temperatur, obraz sluzu. obraz szyjki, dlugosc cykli itp. Po porodzie sensowne wydaje sie by kobieta stosowala zasady przewidziane przez Roetzera dla poczatkujacych."
    -- [*]
    •  
      CommentAuthorfrezja1983
    • CommentTimeApr 11th 2013
     permalink
    mamcia u Ciebie owulacja na dniach, super:) wszystko wygląda na to że u mnie również. Ja już nie wiem jaki mam dzień cyklu...przypomnę, że po pierwszej @ od zabiegu miałam mocne objawy owulacyjne i zamiast owulacji dostałam okres w 15 dniu po. Byłam u gina i wszystko dobrze, krwawienie trwało do wczoraj dzisiaj 5 dzień jakby nowego cyklu i mam znowu objawy owulacji, tym razem bardzo wyraźna kreska na teście owulacyjnym. Może ten okres nie był okresem, może to było krwawienie międzymiesiączkowe, a teraz owulacja dopiero? muszę nauczyć się na nowo swojego organizmu
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeApr 11th 2013 zmieniony
     permalink
    Blanko, wkleiłam Ci zdanie instruktorki metody Roetzera. Konsultowałam się z Nią i jednoznacznie stwierdziła, że po porodzie (mowa o cyklu z pierwszą @ po porodzie) kobieta nie przestaje być użytkowniczką doświadczoną. Co oznacza, że może spokojnie patrzeć na swoje poprzednie cykle = nie ignorować ich. Nie zmienia to faktu, że same cykle po porodzie ulegają zmianie. Owszem. Nie można być na to ślepym, ale też nie trzeba uznawać, że świat / obserwacje przed porodem nie istnieją.

Blanka81: Reguła Doringa to w zasadzie wyliczanie statystyczne, dla mnie nie różni się zbytnio od kalendarzyka. A jak wiadomo statystyczne obliczenia często odbiegają od rzeczywistości.

Zauważ jednak, że to jest przyjęta długość niepłodności, która na podstawie obserwacji czynionych na bieżąco może ulec skróceniu.
    Poznałaś w ogóle tę metodę, jej założenia?
    Skoro Doringa modyfikował sam Roetzer, to czemu nie wierzysz?

Treść doklejona: 11.04.13 13:19
    Blanka81: Wilgotno" to macham ręką na Doringa i wiem, że mogę w tych dniach zajść w ciążę.

Nie każde wilgotno świadczy o płodności na Boga.
    Ja jestem typem wilgotnym i wg Ciebie w takim wypadku mam płodność od 1 dc? Absurd.
    W każdym podręczniku raczej piszą, że chodzi o zauważalną zmianę w odczuciach i zauważalnie inny śluz. Trudno przyjąć, by wilgotność miała jedno imię przez cały cykl.
    Jest coś takiego jak podstawowy model płodności. Poczytaj. Dla osób z permanentną wilgotnością jest też wszystko opisane.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    Ja właściwie po miesiączce mam śluz rozciągliwy, zdarza się, że bj. Jeśli odkładam, nie decyduję się na współżycie bez zabezpieczenia.
    Nie wiem co mówi Twoja instruktorka. Nie wiem czy bierze odpowiedzialność za poczęte dzieci. Wolałabym stosować bardziej restrykcyjne metody niż zajść w nieplanowaną ciążę.
    I tak, poznałam tę metodę, skutecznie odkładałam, starałam się, odkładałam, starałam się, odkładałam i znów się staram od prawie 6 lat.
    -- [*]
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    Chęć lasku trzymam za was kciuki. A wy teraz trzymajcie za mnie :)) ja tez jestem po 2 poronieniach i mam nadzieje ze 3 nie będzie . Pozdrawiam
    -- http://28dni.pl/pictures/2049868.jpg
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeApr 11th 2013 zmieniony
     permalink
    Blanka81: Nie wiem czy bierze odpowiedzialność za poczęte dzieci.

Poleciałaś :bigsmile:.
    Ona nie mówi żadnych absurdów. Czy napisałam, że zezwala na współżycie przy ewidentnych oznakach płodności?
    To, że dla Ciebie każda wilgotność to objaw płodności, no to sorry bardzo:tongue:. Ja wilgotność czujesz w fazie lutealnej to też boisz się poczęcia?
    Powtarzam raz jeszcze, wg Roetzera obawami płodności są zawsze odczucia mokro / ślisko. Wilgotność zaś może u jednych kobiet być oznaką płodności (gdy w innych dniach czują sucho), u innych NIE MUSI (gdy wilgotność to ich podst. model płodn.). Tyle w temacie.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    Mónikha rób co chcesz. A co to moja sprawa jest?
    Ja znam swój organizm, a temat na który zaczęłaś tu dyskusję nie pasuje do tytułu wątku.
    -- [*]
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Blanka81: Po porodzie jaki i po poronieniu, właściwie po każdej ciąży bez względu na rodzaj jej zakończenia, wszystkie obserwacje należy zacząć od nowa.

Do tego się odniosłam. W takim razie to też było nie na temat? :tongue:

Znajomość swojego organizmu powinna Ci zatem dać pewność, że poprzednie obserwacjie niekoniecznie nadają się do kosza, czyż nie? :tongue:
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    Odpisałam dziewczynie,która pytała o sytuację po poronieniu, to było na temat.
    Tak znajomość mojego organizmu wskazuje mi to, że powinnam odrzucić moje obserwacje przed ciążą bo zmieniły się warunki w moim ciele, hormony. Jestem jak inne ciało. Obserwuję to nawet po poronieniu które nastąpiło w 9 tc.
    -- [*]
    •  
      CommentAuthormamcia3
    • CommentTimeApr 12th 2013
     permalink
    Przyglądając się powyższej dyskusji, muszę napisać, ze u mnie podobnie jak u Blanki dużo się pozmieniało: wyższa temperatura, inny śluz, inna @, i jeszcze jakieś palmienia pomiędzy @, które jak twierdzi lekarz nie są groźne.
    Dlatego u mnie obeseracja cyklu musi być od nowa, co więcej sama nie wiem co mi przyniesie kolejny dzień.
    Zreszta nie ma się co dziwić, przecież psychika i hormony pracują, to dobrze .

Frezjo- ja też zakupiłam test owulacyjny, bo się jeszcze całkiem nie znam na moim"nowym" organiźmie- poprostu musimy działać , jak to powiedział mi mój lekarz:))))

Hecate26- pewnie, że trzymam kciuki :)
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    Umieram ze strachu dziewczyny. Do 10 jeszcze ponad godzina masakra
    •  
      CommentAuthormamcia3
     permalink
    a co u ciebie będzie o 10tej,
    ja o 10tej odbieram badania na tsh

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 12.04.13 09:22</span>
    własnie zadzwoniłam dp rzychodni, mam tam zaprzyjaźnione pielęgniarki
    TSH - ok , wszystko w normie
    Dziekuje Ci Boże :)))
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    Miałam wizyte u gin.Niestety na usg nic nie widać :cry: ani pęcherzyka ani zarodka :cry: mam sie zgłosić za 2 tyg na badanie :sad:
    •  
      CommentAuthormamcia3
     permalink
    a który to tydzień, może jeszcze zawcześnie
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    5 od ostatniej @:cry:
    •  
      CommentAuthormamcia3
     permalink
    właśnie zobaczyłam na Twoim wykesie, kochanie gin, zawsze każe przychodzić ok 6-7tygodnia. Głowa do góry. Pięknie serduszkowałaś, test śliczny, wszystko będzię ok. powtórz jutro z rana test, trzymam mocno kciuki
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    Dzięki za słowa otuchy:neutral: mam nadzieje że tym razem się uda :wink: a teraz chyc 1 tabl luteinki
    •  
      CommentAuthorMal777
     permalink
    Hecate-to moze byc za wczesnie.na usg sie chodzi po 6 tyg....inaczej czlowiek sie tylko niepotrzebnie zestresuje...mam nadzieje,ze tym razem Ci sie udalo i szczesliwie donosisz.

a co do obserwacji siebie samej i swoich cykli po porodach i poronieniach to prawda jest ze wszystko sie przestawia.nic juz nie jest tak samo jak przedtem.moga byc inne krwawienia,kiedy indziej dni plodne,hormony moga takze sie zmienic.to samo uslyszalam od swojej GP-Polki.wiec bazowanie na danych sprzed to jak granie w rosyjska ruletke...chyba ze ktos planuje nastepna ciaze to wtedy jest ona szczesciem a nie wpadka. w moim przypadku jest tylko juz niespelnionym marzeniem.
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    Dlaczego nie spełnionym?? Robiłaś może poziom prolaktyny??Ja po 2 poronieniu nie mogłam zajść znów dopóki nie zrobiłam tego badania i nie zaczęłam leczenia.To był pierwszy cykl z lekami na prolaktynę i proszę są te wspaniałe a zarazem straszne 2 kreseczki na teście.

Treść doklejona: 12.04.13 12:31
    Jestem teraz zarejestrowana na 26 i zobaczymy co będzie dalej:neutral:
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    Hecate za wcześnie na usg. Nie martw się i pójdź do gina za 2 tygodnie.
    -- [*]
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    Ok poczekam zobaczę ale po luteine strasznie mnie brzuch zaczyna boleć :sad:

Treść doklejona: 12.04.13 15:43
    Całe szczęście ze mam was. Chociaż wy wiecie co czuje :))
    •  
      CommentAuthormamcia3
     permalink
    oj wiemy skarbie i z nadzieją czekam na jutrzejszy ranny wynik:)
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    jaki znów wynik nie robie już testu bo ciaza jest ale nie widoczna jeszcze na USG
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    O! właściwe podejście:bigsmile:
    -- [*]
    •  
      CommentAuthormamcia3
     permalink
    skarbie ja też wiem, ze jest, ale myślę że uspokoiłyby Cię kolejne 2 kreseczki rano.
    Jeśli to ci jest niepotrzebne - to super
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.