Lily nie narzekam i musiałabym dokupić ze 2 jeszcze.... Pewnie podejmując raz jeszcze decyzję wybrałabym te same. Dla mnie są praktyczne nawet jak ktoś coś poleje wystarczy przetrzeć i jest ok.
Ja też bym dała lodówkę tuż koło wejścia, a na końcu poszła w literę L, bo szkoda miejsca. A płytę i zlewozmywak dała blisko siebie, by pozostałe miejsce na blacie było przestronne, a nie co kawałek oddzielane innym sprzętem. Ewentualnie dałabym meble na drugą ścianę po przeciwnej stronie.
ja bym zagospodarowala to miejsce przy drzwiach, myslalas zeby moze nie robic w ogole drzwi? wtedy jednak bylaby szansa na wieksze wykorzystanie przestrzeni (czyt. slupek do samego brzegu) ja bym pewnie poszla w slupek z piekarnikiem bo piekarniki maja ok 50cm glebokosci (lodowki sa znacznie glebsze i by uskok powstal) no i tak jak dziewczyny pisza, tu gdzie wyjsciie na balkon warto dorobic szafki czyli meble tworza L; skoro planujesz zlew jednokomorowy to moze zdalby egzamin zlew narozny a po prawej stronie na scianie balkonowej wtedy zmywarka i szuflady? a jesli idzie o stol to wszystko zalezy od twoich wymagan, w mieszkaniu w bloku z racji nieduzej kuchni mielismy szafko-stol - czyli blat na troche plytszej szafce; ale to na zasadzie kazde miejsce na wage zlota jest jak sie lubi gotowac i ma mnostwo kuchennych bambetli :)
ps. a nie ma opcji zeby drzwi balkonowe otwieraly sie na sciane a nie na kuchnie?? jakos tak malo porecznie to wyglada zwlaszcza ze stol/krzesla beda zawadzaly latwemu dojsciu
Tak, nie chce drzwi wcale robic, bo teraz mam a i tak wieczńie otwarte i przeszkadzaja. Tez myslalam o L-ce i chyba na tym stanie. Drzwi balkonowych nie da sie zmienic bo to mieszkanie od dewelopera wiec sobie nie moge wybierqc :( A wlasnie z ta przestrzenia przy drzwiach to ciezko, bo oma ma glebokosc 42 cm wiec nic sie tam nie zmiesci, ani slupek z piekarnikiem ani lodowka :( wiec wydaje mi sie ze tam mozna jakas bardzo plytka szafke bardzie j dekoracyjnie a wszystko by soe lodowka rozpoczynalo. Ni, chyba ze nie wiem jak by mozna bylo cos zrobic?
Mam parę fotek kuchni, jeszcze trochę niedopieszczona wiadomo:) brakuje mi storczyka na parapecie i zegara nad szarą szybą. :)
Wszelkie sugestie, propozycje zmian mile widziane ;) jeśli chodzi o zmianę lodówki to wiem wiem;) w niedalekiej przyszłości może uda się zebrac na nią środki środki /usunięte \
Caro_line dodaj zdjęcia innych pomieszczeń.Ta cegiełka biała w korytarzu wyglada super:) i śliczna padłoga to są płytki czy jakieś panele? chociaż mysle ze płytki. Z kuchnia nie pomogę ale wydaje mi sie ze może okap nad kuchenką fajnie by wyglądał i pełnil swoja funkcje.
Mamy tikkurile na sufitach, zmywa się fajnie (zmyłam paskudne paluchy mojego męża po powieszeniu lamp;)) W całym mieszkaniu zaś malowaliśmy beckersem (podobno to brat tikkurili;)) dla mnie to rewelacja jeśli chodzi o zmywalność brudów itd. a po remoncie, wierceniach, wycinaniach blatów, miałam tego sporo do usunięcia.
Caroline a sami malowaliście sufity i ściany? Czym się lepiej malowało? Bo tikkurila jest dość trudna w malowaniu i dlatego zastanawiamy się jeszcze nad beckersem bądź flugger.
my mamy sciany malowane beckersem, od 3 lat zmywam bez wiekszych problemow; bardzo dobrze sie nim malowalo teraz kuchnie bedziemy malowali tez beckersem (glownie dlatego ze jak dla nas jest kolosalna roznica cenowa - beckers 100 a tikkurilla 300) i mam nadzieje ze sie nie zawiode
Dziewczyny, ale macie te farby Beckers z gotowymi kolorami czy z mieszalnika? Bo ja bym nie chciała takiej bardzo matowej farby, ale półmat, taka właśnie jest Tikkurila i bardzo mi to pasuje. A Beckers chyba tylko z mieszalnika ma półmat? Wiecie jak to cenowo wtedy wygląda? Czy są droższe niż te matowe?
Ja mam wszystkie gotowce oprócz tego fioletu (półmat) w kuchni. Tylko nie wiem czy to beckers czy tikkurila. Zapytam męża jak wróci ale obstawiam jednak to drugie. Nie malowaliśmy sami, ale w internecie czytałam, że różne są opinie co do malowania beckersem. Ponoć też nie łatwa.
Treść doklejona: 04.05.15 13:59 Jednak ten fiolet to tikurrila z mieszalnika
Nasz sąsiad malował cały dom sam beckersem i bardzo fajnie wyszło, nic nie narzekał. W mieszkaniu malowalismy kiedyś śnieżka barwy natury i też super. Teraz malowalam śnieżka satynowa w pokoju corki i elegancko kryła. W sumie jedynie kiedyś na decoral narzekałam. Reszta farb bez zarzutu, nawet taki laik jak ja daje radę.
Wpadam, zeby sie pochwalic, ze wykanczajaca nerwowo i finansowo budowa dobiegla konca :-) Staruszek lsni nowym blaskiem My co prawda splukani chwilowo, ale zadowoleni. Wrzucam na chwile: /edytowane/
Dzieki My sie w tym domu zakochalismy od pierwszego wejrzenia, choc tak pieknie wtedy jeszcze nie wygladal, byl troche zaniedbany. Wiec serce rosnie, ze ta wizja, jaka mielismy przy zakupie, jakos powoli sie realizuje. I ulga, ze juz po (jeszcze tylko rusztowanie do konca trzeba zdjac i posprzatac).
Juz probe generalna dach przeszedl, bo mielismy burze z mocna ulewa- nic nie cieknie, ani na poddaszu, ani po scianach, wiec jest mega roznica nie tylko w wygladzie. :)
Teraz na tapecie ogrodek przed domem jeszcze. Ale to na innym watku.
Potrzebuję wieszaka NA drzwi. Czy istnieją takie na typowe drzwi z PRL, tj. które mają jak gdyby schodek na górze? Widzę, że takie wieszaki nadają się do drzwi o futrynie prostej, bez wycięć.
Amzonko są ten akurat jest drogi ale są http://www.all4home.pl/wieszak-4-hakowy-zack-exit-na-drzwi-przylgowe-4-5-cm-20672.html bo w ikea widziałam tylko takie http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60251665/
dagus84: co mogę zrobić z bokiem szafy. Co na niej dać, powiesić, zamontować. Bo taka biedna sama jest.
a ja bym zostawila tak jak jest, masz tapete w pasy, dasz jakies dodatki i po co kombinowaC??? czasami mniej znaczy lepiej, nie przepadam za przedobrzeniami a u Ciebie na to by wygladalo
Hej dziewczyny. mam pytanie. Czy któraś spotkała się z niskim parapetem w kuchni? Jak zrobić zabudowę mimo niskiego parapetu? Wymiana okna nie wchodzi w grę :(
Mam zamiar właśnie odwiedzić ikee, chyba też projektantke sobie wezmę, co by tą kuchnię zrobić. Ech. Parapet jest jakieś 10cm niższy od blatu.widziałam zdjęcia na necie ze ktoś zrobił zabudowę a na parapecie były kwiatki :))))
Jeszcze jedno pytanie. Macie może wykładzinę w pokojach?
Smuga, w mniej uczeszczanej lazience bym w ogole nie dala plytek, no moze jedynie tam gdzie kibelek ewentualnie zabudowalabym stelaz i tyle; ja mam pomalowana sciane przy umywalce w lazience przy sypialniach czyli tej mocno uzywanej i jest git, zaluje ze na dole poslzam w plytki przy umywalce bo to byl jednak niepotrzebny koszt (a sciana niemala)
Dziewczyny z jakiej pracowni zamawiałyście projekty domów? Możecie coś polecić? Szukam i szukam jest kilka fajnych na stronie Archonu ale chcieliśmy zamknąć się w 120m2 powierzchni mieszkalnej (bez kotłowni i garażu) i jakoś nie możemy wybrać domu z takim planem rozmieszczenia pomieszczeń, żeby było idealnie...
Sliwson, my bralismy projekt indywidualny; nie ma to jednak jak dom skrojony na miare, POLECAM nasi znajomi kupili projekt, zaczeli dokonywac poprawek i .... suma sumarum i tak brali architekta zeby im wsyzstko w srodku przearanzowal i z domu z gotowca zostal tylko zarys :P
My mamy z z500 z183, ale nie jestem zadowolona. Niedawno widziałam idealny dla nas projekt z archonu dom w aurorach, nic bym nie zmieniła. Fajne domy według mnie ma pracownia domy z wizją, ale ciut wieksze.
Hyde, a nie kupiliscie gotowca i wprowadzaliscie zmiany ? Pokazywałas kiedyś dom z jakiejś pracowni, że niby on był baza do przeróbek.
Mój dom projektowany był od początku. Za wzór miałam 4 inne projekty i z nich był tworzony mój. Dużo zabawy z ustawianie, dopasowywanie do potrzeb własnych. Ostatecznie i tak bym wprowadziła dwie zmiany wiec nie ma domu idealnego...
Lady no co ty gadasz??? chyba juz nie pamietasz jak przymierzalas sie do zakupu gotowca a ja ci to mocno odradzalam nasz projekt byl jak najbardziej indywidualny i rysowany od zera; znalazlam w prawdzie projekt ktory nam sie podobal wizulanie i ksztalt chcialam zeby byl mniej wiecej zachowany; u nas projekt gotowy nie mialby szans bo dom musial byc mocno dostosowany do dzialki bo ma tylko 12.6m szerokosci przez co mamy odstepstwo ministerialne