Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Mechanizm powstawania zbędnego owłosienia
Na zmiany jakości owłosienia wpływ mają czynniki:
■wewnętrzne
zaburzenia gospodarki hormonalnej, które sprzyjać mogą ciemnieniu i wzmacnianiu się włosa (hirsutyzm, zespół policystycznych jajników).
■zewnętrzne/mechaniczne
■szarpanie, skubanie(odruch nerwowy, którego często nawet nie jesteśmy świadomi) lub depilacja pęsetą. Oba procedery powodują częściową deformację korzenia włosa, umacniając jego cebulkę. Włos, który pojawiając się na powierzchni jest systematycznie eliminowany, przygotowuje się do "walki" poprzez wrastanie, które oznacza dla niego ratunek przed "oprawcą".
■golenie
jak wyżej, tyle tylko, że cebulki nie są poszarpane. Włos za to staje się mocniejszy, a mechanizm pobudzający zachodzi dużo szybciej i na większych powierzchniach. Pozostałe metody depilacji czasowej (wosk, pasty depilacyjne, kremy, laser )
Są lepsze i gorsze. Często ich "atrakcyjność" jest podyktowana reakcją skóry. Żadna z nich nie zapewni jednak zaniku owłosienia (jak to czasem można usłyszeć), bo żadna z nich nie jest w stanie eliminować włosa z cebulką.
Roxy, ja jestem brunetką i też mam ciemne włoski pod nosem. Kilka razy depilowałam, ale dla mnie to ból nie do zniesienia. Wiesz, co wymyśliłam? Kupiłam sobie farbę do włosów, taki bardzo bardzo jasny blond - i farbuję sobie te włoski. Nie ma żadnych odrostów, bo one nie rosną, tylko co jakiś czas rosną nowe ciemne - i muszę farbowanie powtarzać. Ale taki blond-meszek jest już całkowicie niewidoczny, a poza tym włoski są osłabione i cieńsze.
Roxy a próbowałaś depilacji typu: krem i szpatułka? podobno osłabiają cebulki włosa i za każdym razem rosną cieńsze i słabsze. mnie najbardziej wkurza jeden włos na brodzie który rośnie na małym pieprzyku, usuwam go penseta, boli jak fix, ale jest jeden wiec jakoś to znoszę.
plastry nie są dla każdego, tez tak miałam. Dzień przed własnym ślubem kosmetyczka zaproponowała mi gratis usuniecie wąsika (choc wcale nie był widoczny), na moje nieszczescie zgodziłam się:( hahhaha, zeszła mi skóra, w tym miejscu byłam czerwona jak burak, zaden puder nie pomógł, możesz sobie tylko wyobrazic jak wyglądałam, porażka życiowa hahahmam nadzieje ze na dniach nie masz niczego szczególnego w planach