U mnie dzisiaj pierwszy krupniczek w życiu Młodej, dla tatusia pieczarkowa na w/w wywarze :) a mam pytanko - o lasagne - jak gotujecie te platy makaronu? Kiedyś próbowałam to mi się posklejały w diabły i tyle z tego było. A czytałam też, że niektórzy wogóle nie gotują tylko zapiekają takie sztywniaki - i podobno wychodzi OK. jakie macie doświadczenia?
na niekotrych makaronach jest wyraznie napisane ze trzeba ugotowac, wtedy gotowalam w garnku o duzej srednicy zaledwie 3 platy wrzucajac i z kapka oliwy teraz kupuje platy albo w lidlu albo primo gusto w kaufie i po prostu je ukladam takie sztywniaki, na dol sos beszamelowy potem plat i na niego smietana badz sporo sosu pomidorowego i tak warstwami, moim zdaniem po prostu trzeba pamietac zeby blat makaronu zostal czyms rzadkim polany
Ja podobnie jak Hyde gotuję po trzy, cztery płaty, ale wrzucam tylko na dwie minutki, aby były bardziej plastyczne i potem układam na czystej ściereczce kuchennej, a jak nie mam czasu to właśnie układam sztywniaki - fajne określenie, tak staram się polewać sosy aby całe płaty były przykre, jak robiłam kiedyś pierwszy raz lazanie to robiłam ze sztywniaków, ale nie polałam dokładnie i były na górze twarde,
U mnie dziś zupa krem z buraczków (bez zakwasu, za to na rosole, więc takie nie-wiadomo-co), a na drugie polędwiczki w sosie musztardowo-miodowym z ziemniakami i surówką.
u nas barszczyk i spaghetti dla dziewczyn a dla chlopakow schabowe, takie bylo dzieciece zamowienie to sie poddalam ja zdjadlam 2roladki serowo-lososiowe z tortilla i sie zapchalam
Treść doklejona: 29.01.13 15:35 Ulcia a robisz z ricotta czy ze zwyklyym bialym serem?
Dziś obchodzimy rocznicę ślubu, więc ja szykuję obiadokolację taką bardziej uroczystą dla męża.Na przystawkę piramidki z kurczaka, na danie główne lasagne, a na deser.... JA! + świece, szampan i takie tam
A ja dodatkowo do plłatów lasange gotuję pół litra bulionu i kładę suche i polewam nim a potem beszamelem i sa idealnie upieczone a przy tym wszystko wilgotne. Polecam ten sposób
ja daje sos pomidorowy, mieso wieprzowo-wolowe, na to warstwa sera bialego (w miseczce rozmemlac z jajkiej, dodac duzo bazylii, oregano i co tam lubisz i rozsypac to na miesie) potem na to zolty tarty ser lub mozarella-pizarella
Tak się u mnie i męża w domu mówiło na zupę jarzynową. Wkładam wszystkie warzywa jakie są pod ręką. Koniecznie musi byc groszek konserwowy i fasolka szparagowa. Daję też kalafior czy brukselke, jeśli zostanie z jakiejś mrożonki itp. .
to w takim razie ja też miałam śmieciową dziś czyli jarzynowa na udku Ja lasagne robię z beszamelem i z bolońskim sosem do tego ser żółty, a z ricotą to tylko ja robię wersję ze szpinakiem a tak tylko powiem że aby była lasagna mniej kaloryczna to co drugą warstwę zamiast płaty makaronowe przekładam plastrami cukinii, pyszna i lżejsza
Treść doklejona: 29.01.13 21:38 Ja powiem szczerze, że moja lazagnia w pierwszy dzień jest lekko rozlewająca się nawet jak robię ją ze sztywniaków, nie polewam żadnym bulionem, wystarczy zrobić rzadsze sosy, ten beszamelowy i bolognese, w drugi dzień (jeśli coś zostanie) jest już taka stężała, ale ja wolę ją w postaci takiej lekko rozlewającej się
Moja powiedziałabym jest akuratna. Ładnie się kroi jest zwarta ale przy tym mokra.Nie rozlewa się . Beszamel robię średnio gęsty ale mięso z sosem pomidorowym jest gęste w sensie suche .
U mnie dziś obiad na szybko, smażony łosoś, ziemniaki z wody i mix sałat z viaigrettem. Świeża ryba to jednak jest pyszność, wystarczy odrobina masła i soli.
U mnie był dziś pieczony kurczaczek,ziemniaczki, pyszny sosik do tego czerwona kapustka i buraczki mniaaamiiii a potem upiekłam serniczek na waniliowym spodzie
Ja dziś upichciłam zupę jarzynową na ćwiartce kury (nawet wyszła). A na drugie danie domowe: stripsy cyców kury, łódeczki z ziemniaków pieczone w ziołach, dipy i sałatka z pomidorkami cherry. Pierwszy raz się bawiłam w domowe KFC - od a do z sama i muszę przyznac, że pyyycha wyszło. No i bezglutenowo :P http://28dni.pl/pictures/1757201.jpg
Och, Mangaa, wygląda przeapetycznie. Lecę na Mniam poczytać przepis. U mnie dzisiaj gulasz wołowy z kaszą mazurską, a na zupę chyba zrobię pomidorówkę. No i zdążyłam już zakręcić kolejny litr koncentratu rosołowego, więc na jakieś 3 miesiące mam to z głowy
Aga19782 wrzuć przepis na paszteciki z soczewicą Ja osobiście nie przepadam za kalafiorem ale okazało się że moje dziecko jest potworem kalafiorowym i jak jest lato co mogłaby jeść co dziennie Ja też używam z mrożonek, na pewno warzywa z mrożonek mają więcej wartości odżywczych niż te obecne teraz w trakcie zimy nie wiadomo skąd
Karko znalazłam w necie co to i zrobię taką zapiekankę pasterską tylko się zastanawiam czy lepiej z puree czy lepiej ziemniaki w plastrach lekko podgotować i tak układać, ale zrobię na pewno
O kurka Mangaa... podziwiam za takie menu :) Musiało być bardzo dobre :) Ja się wczoraj zbytnio nie wysiliłam, bo zrobiłam na szybko tartę z łososiem wędzonym, ale była naprawdę przepyszna. Za to dziś pół dnia stałam w kuchni, bo sobie wymyśliłam, że zrobię paprykarz. Teraz padam na twarz, jakbym rów wykopała.