Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorpoziomka11
    • CommentTimeJan 27th 2013
     permalink
    Ja na obiad gotowałam dzisiaj pierś w pergaminie z papryką :) Pycha
    --
    [url=www.e-wczasy.net.pl]wczasy nad morzem[/url]
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeJan 27th 2013
     permalink
    MyAngel wrzucam na wątek przepisowy
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    U mnie dzisiaj pierwszy krupniczek w życiu Młodej, dla tatusia pieczarkowa na w/w wywarze :)
    a mam pytanko - o lasagne - jak gotujecie te platy makaronu? Kiedyś próbowałam to mi się posklejały w diabły i tyle z tego było.
    A czytałam też, że niektórzy wogóle nie gotują tylko zapiekają takie sztywniaki - i podobno wychodzi OK.
    jakie macie doświadczenia?
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    Ulcia, ja zawsze zapiekałam "sztywniaki" - tylko trzeba dobrze zalać sosem (np. beszamelowym), żeby zmiękły :-)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    na niekotrych makaronach jest wyraznie napisane ze trzeba ugotowac, wtedy gotowalam w garnku o duzej srednicy zaledwie 3 platy wrzucajac i z kapka oliwy
    teraz kupuje platy albo w lidlu albo primo gusto w kaufie i po prostu je ukladam takie sztywniaki, na dol sos beszamelowy potem plat i na niego smietana badz sporo sosu pomidorowego i tak warstwami, moim zdaniem po prostu trzeba pamietac zeby blat makaronu zostal czyms rzadkim polany
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    Ja podobnie jak Hyde gotuję po trzy, cztery płaty, ale wrzucam tylko na dwie minutki, aby były bardziej plastyczne i potem układam na czystej ściereczce kuchennej, a jak nie mam czasu to właśnie układam sztywniaki - fajne określenie, tak staram się polewać sosy aby całe płaty były przykre, jak robiłam kiedyś pierwszy raz lazanie to robiłam ze sztywniaków, ale nie polałam dokładnie i były na górze twarde,
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    U mnie dziś zupa krem z buraczków (bez zakwasu, za to na rosole, więc takie nie-wiadomo-co), a na drugie polędwiczki w sosie musztardowo-miodowym z ziemniakami i surówką.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    Dzięki! Jutro zatem lasagne! ;-)))
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    u nas barszczyk i spaghetti dla dziewczyn a dla chlopakow schabowe, takie bylo dzieciece zamowienie to sie poddalam
    ja zdjadlam 2roladki serowo-lososiowe z tortilla i sie zapchalam

    Treść doklejona: 29.01.13 15:35
    Ulcia a robisz z ricotta czy ze zwyklyym bialym serem?
    •  
      CommentAuthorOneKiss
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    Dziś obchodzimy rocznicę ślubu, więc ja szykuję obiadokolację taką bardziej uroczystą dla męża.Na przystawkę piramidki z kurczaka, na danie główne lasagne, a na deser.... JA! :devil: + świece, szampan i takie tam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    jak robisz te piramidki? wrzuc na mniammniama przepis
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    U nas też po włosku- spaghetti bolognese :) Nic specjalnego, ale sos robię od podstaw ja, a makaron pełnoziarnisty, więc powiedzmy że wiemy co jemy :)
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    A ja dodatkowo do plłatów lasange gotuję pół litra bulionu i kładę suche i polewam nim a potem beszamelem i sa idealnie upieczone a przy tym wszystko wilgotne.
    Polecam ten sposób
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    Aga polewasz KAZDA warstwe bulionem? wlasciwie jesli wsyzstkie warstwy to raczej nasaczasz na zasadzie tak jak biszkopt , co ?
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    Tak Hyde.Polewam.Taż że ciut pływa to .Każdą bulionem potem mięso ser i beszamel.I do wyczerpania.:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    MrsHyde: Ulcia a robisz z ricotta czy ze zwyklyym bialym serem?

    a ja robię bez sera białego ! Zmięskiem w sosie pomidorowym, beszamel i ser żółty na wierzch.
    Aj ak jest z serem ? Aż ślinka mi poleciała :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    ja daje sos pomidorowy, mieso wieprzowo-wolowe, na to warstwa sera bialego (w miseczce rozmemlac z jajkiej, dodac duzo bazylii, oregano i co tam lubisz i rozsypac to na miesie) potem na to zolty tarty ser lub mozarella-pizarella
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    U mnie dziś ukochane danie mojego męża - schaboszczak! a przed tym była zupa śmieciowa.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    akirka: zupa śmieciowa

    przyblizysz?
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeJan 29th 2013 zmieniony
     permalink
    Tak się u mnie i męża w domu mówiło na zupę jarzynową. Wkładam wszystkie warzywa jakie są pod ręką. Koniecznie musi byc groszek konserwowy i fasolka szparagowa. Daję też kalafior czy brukselke, jeśli zostanie z jakiejś mrożonki itp. .
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeJan 29th 2013
     permalink
    to w takim razie ja też miałam śmieciową dziś czyli jarzynowa na udku
    Ja lasagne robię z beszamelem i z bolońskim sosem do tego ser żółty, a z ricotą to tylko ja robię wersję ze szpinakiem
    a tak tylko powiem że aby była lasagna mniej kaloryczna to co drugą warstwę zamiast płaty makaronowe przekładam plastrami cukinii, pyszna i lżejsza

    Treść doklejona: 29.01.13 21:38
    Ja powiem szczerze, że moja lazagnia w pierwszy dzień jest lekko rozlewająca się nawet jak robię ją ze sztywniaków, nie polewam żadnym bulionem, wystarczy zrobić rzadsze sosy, ten beszamelowy i bolognese, w drugi dzień (jeśli coś zostanie) jest już taka stężała, ale ja wolę ją w postaci takiej lekko rozlewającej się
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeJan 30th 2013
     permalink
    Moja powiedziałabym jest akuratna. Ładnie się kroi jest zwarta ale przy tym mokra.Nie rozlewa się .
    Beszamel robię średnio gęsty ale mięso z sosem pomidorowym jest gęste w sensie suche .
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
    • CommentTimeFeb 1st 2013
     permalink
    U mnie dziś obiad na szybko, smażony łosoś, ziemniaki z wody i mix sałat z viaigrettem. Świeża ryba to jednak jest pyszność, wystarczy odrobina masła i soli.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeFeb 1st 2013
     permalink
    U mnie krem z pieczarek i naleśniki z serem. A na kolację będzie łosoś smażony.
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeFeb 1st 2013
     permalink
    polecam lasagne na naleśnikach zamiast makaronu,pychota:wink:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthormagda19800
    • CommentTimeFeb 2nd 2013
     permalink
    Będąc na dukanie zamiast płatów makaronu dawałam do lasagne plasterki cukinii, wychodziło super :)
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeFeb 2nd 2013
     permalink
    U mnie dziś paszteciki z soczewicą do nich sos pieczarkowy i surówka z kwaszonej kapusty
    --
    •  
      CommentAuthordoti86
    • CommentTimeFeb 2nd 2013
     permalink
    U mnie był dziś pieczony kurczaczek,ziemniaczki, pyszny sosik do tego czerwona kapustka i buraczki :heartbounce::whorship: mniaaamiiii :dinner::heartbounce:
    a potem upiekłam serniczek na waniliowym spodzie :heartsabove:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeFeb 9th 2013
     permalink
    Ja dziś upichciłam zupę jarzynową na ćwiartce kury (nawet wyszła).
    A na drugie danie domowe: stripsy cyców kury, łódeczki z ziemniaków pieczone w ziołach, dipy i sałatka z pomidorkami cherry.
    Pierwszy raz się bawiłam w domowe KFC - od a do z sama i muszę przyznac, że pyyycha wyszło. No i bezglutenowo :P
    http://28dni.pl/pictures/1757201.jpg
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeFeb 9th 2013
     permalink
    Wrzuciłam na mniam mniam drugie danie, mega prosto to się robi. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
    • CommentTimeFeb 11th 2013
     permalink
    Och, Mangaa, wygląda przeapetycznie. Lecę na Mniam poczytać przepis.
    U mnie dzisiaj gulasz wołowy z kaszą mazurską, a na zupę chyba zrobię pomidorówkę. No i zdążyłam już zakręcić kolejny litr koncentratu rosołowego, więc na jakieś 3 miesiące mam to z głowy :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
    • CommentTimeFeb 11th 2013
     permalink
    MrsHyde: wrzuc na mniammniama przepis

    Wrzuciłam.
    Przepraszam, że tak późno, ale dopiero odczytałam Twój post.
    --
  1.  permalink
    Ja właśnie ugotowałam pierwszą w życiu kalafiorową :) i muszę się pochwalić, wyszła pyszna :)
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeFeb 11th 2013
     permalink
    Uwielbiam kalafiorową!
    ale w zimie korzystam z mrożonek Hortexu :D Też fajna wychodzi :)
    --
  2.  permalink
    Mój kalafior też z mrożonki :) Ale i tak pyszniutki :)
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeFeb 12th 2013
     permalink
    Aga19782 wrzuć przepis na paszteciki z soczewicą
    Ja osobiście nie przepadam za kalafiorem ale okazało się że moje dziecko jest potworem kalafiorowym i jak jest lato co mogłaby jeść co dziennie
    Ja też używam z mrożonek, na pewno warzywa z mrożonek mają więcej wartości odżywczych niż te obecne teraz w trakcie zimy nie wiadomo skąd
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeFeb 12th 2013 zmieniony
     permalink
    kachaw polecam odwiedzić mój blog.
    Tam umieściłam przepis:)
    Paszteciki z soczewicą
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka01
    • CommentTimeFeb 13th 2013
     permalink
    Kopytka z sosem grzybowym własnej roboty z suszonych grzybkow:bigsmile:
    -- []
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeFeb 14th 2013
     permalink
    Boeuf Bourgiugnon wg Julii Child zobaczymy co z tego wyjdzie :)
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
    • CommentTimeFeb 14th 2013
     permalink
    Ja dzisiaj się sprężyłam by zrobić SHEPERD'S PIE :) Już mi ślinka cieknie na samą myśl:) Lecę do kuchni
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeFeb 14th 2013
     permalink
    Karko ja mam zaplanowaną tą zapiekankę na sobotę:)))
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeFeb 15th 2013
     permalink
    Karko znalazłam w necie co to i zrobię taką zapiekankę pasterską tylko się zastanawiam czy lepiej z puree czy lepiej ziemniaki w plastrach lekko podgotować i tak układać, ale zrobię na pewno
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeFeb 15th 2013
     permalink
    O! A właśnie na innym wątku miałam się Ciebie zapytać o przepisy tych afrodyzjaków ;-)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeFeb 15th 2013
     permalink
    Później wrzucę na mniam, mniam ;) Te przystawki są akurat szybkie - może pół godziny mi to zajęło łącznie.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeFeb 15th 2013
     permalink
    O kurka Mangaa... podziwiam za takie menu :) Musiało być bardzo dobre :)
    Ja się wczoraj zbytnio nie wysiliłam, bo zrobiłam na szybko tartę z łososiem wędzonym, ale była naprawdę przepyszna.
    Za to dziś pół dnia stałam w kuchni, bo sobie wymyśliłam, że zrobię paprykarz. Teraz padam na twarz, jakbym rów wykopała.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeFeb 15th 2013
     permalink
    Paprykarz? Chodzi o rybę z ryżem i papryczką? :D
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeFeb 15th 2013
     permalink
    No taki paprykarz szczeciński jak z puszki :) Dokładnie jak piszesz - ryż, rybka i taki sosik warzywny.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeFeb 15th 2013
     permalink
    :D Daj proszę przepis na mniam mniam :D
    --
    •  
      CommentAuthorLinden
    • CommentTimeFeb 15th 2013
     permalink
    Mniaaaaammmm!!!! A ja miałam zupę krem z pomidorów z gruszka ...dla mnie duża pycha :bigsmile:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeFeb 15th 2013
     permalink
    mangaa pysznie to wszystko wygląda:)
    Od stołu bym nie odeszła póki wszystko by nie zniknęło:)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.