Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorJOBQWE86
    • CommentTimeJul 25th 2014
     permalink
    Faszerowana cukinia Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 35min. › Gotowe w: 55min.

    Cukinie umyć, odciąć końcówki, a następnie przekroić wzdłuż na pół.
    W garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę. Włożyć do wrzątku połówki cukinii i gotować je przez około 10-15 minut (aż będą miękkie, ale nie zbyt miękkie). Wyjąć delikatnie z garnka, odsączyć i lekko przestudzić.
    W dużej patelni rozgrzać olej, dodać starte warzywa i lekko je poddusić (około 10-15 minut), aby zmiękły. Pod koniec duszenia dodać pomidora i paprykę w proszku, jeszcze chwilę dusić, mieszając. Zestawić z ognia, wmieszać żółty ser i resztę przypraw.
    Nagrzać piekarnik do 180°C. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
    Z cukinii wydrążyć gniazda nasienne za pomocą małej łyżeczki. Do powstałych wgłębień nakładać po równo nadzienia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Cukinie z nadzieniem skropić po wierzchu olejem i posypać bułką tartą. (Można też posypać po wierzchu żółtym serem) Piec w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni.
    •  
      CommentAuthorOlenka01
    • CommentTimeJul 26th 2014
     permalink
    Osobiscie nigdy nie gotuje cukinii przed. Tylko wydrazam srodki i faszeruje. Czasami robie tez z mielonym i warzywami. Cukinia i tak zmieknie po ok 25 min w piekarniku.
    -- []
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeJul 26th 2014
     permalink
    MrsHyde ja robię tak:cukinie myje kroje wzdłuż wydrazam i kroje na drobno to co wydlubalam:bigsmile:
    Na patelni smaze miesko mielone pieczarki paprykę marchewkę.Na końcu dodaje to co z cukini zostało.Chwile przesmazam jeszcze i doprawiam pieprzem słodka papryka sosem sojowym czasem zioła zależy jakie mam smaki:-) .Farsz wkładam w cukinie i do pieca ułożone w dużej blaszce tej z piekarnika jedna obok drugiej.Piekę ok 30 minut wyciagam posypuje żółtym serem i zapiekam kolejne 15 minut.
    Gotowe:-)
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJul 26th 2014
     permalink
    A u nas udka kurczaka w marynacie miodowo- musztardowej ;). Ale to na jutro, bo dziś się marynują do jutra ;)
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeJul 26th 2014
     permalink
    Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i serkiem mascarpone:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeAug 6th 2014
     permalink
    U mnie dzis kopytka z sosem i surowka z kapuchy :jumping:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeAug 6th 2014
     permalink
    Ja robię podobnie cukinię jak Aga i jest pycha. Uwielbiam! :D

    U mnie drugi dzień z rzędu leczo.. Bo mieliśmy za dużo pomidorów i papryki i nawet jak na mnie to już za dużoo... ;)
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeAug 7th 2014
     permalink
    Z racji braku mięsa w domu to dzisiaj lazania wege.
    --
  1.  permalink
    u nas leczo :wink:
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeAug 7th 2014
     permalink
    Bo mieliśmy za dużo pomidorów i papryki i nawet jak na mnie to już za dużoo.


    Czy Wy do leczo obieracie z papryki skórkę (jeśli jedzą je Wasze dzieci)?
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeAug 7th 2014 zmieniony
     permalink
    Nie obieram, ale Milka mi wypluwa sama skórki, albo wysysa miąższ i skórka zostaje w palcach bo ona paluszkami jeszcze je.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeAug 7th 2014
     permalink
    ja papryke prawie zawsze obieram do dan gotowanych (no musze miec mega lenia lub b.malo czasu zeby tego nie zrobic)
    nie lubie jak mi te skorki odlaza :/
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeAug 7th 2014
     permalink
    A jaki masz sposób na szybkie obranie skórki? Zaparzasz?
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
    • CommentTimeAug 7th 2014
     permalink
    A u mnie białe kiełbaski te wąskie z Biedry smażone na pataleni z miksem warzywnym z cukinii, czerwonej papryki i cebuli, na oliwie z czosnkiem i chilli, będzie pycha, bo i wczoraj jedliśmy. Pasuje do tego chleb z masłem lub kasza jęczmienna. Mniam.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeAug 7th 2014
     permalink
    Monia502: jaki masz sposób na szybkie obranie skórki?

    obieram tak jak ziemniaka, skrobaczka do jarzyn
    i co ciekawe taka najzwyklejsza ze zwyklych, najwazniejsze zeby byla z ruchomym ostrzem bo wtedy obiera super cieniutko

    ja mama tegp typu KLIK
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeAug 7th 2014
     permalink
    MRS jesteś wielka. Bo w sobotę mały będzie miał imprezę urodzinową. W doniczce urosły mi 4 cukinie i postanowiłam leczo zrobić. Chcę, żeby i maluch zjadł trochę. boję się ze skórka, bo żeby na żołądku sie nie przykleiła. Myslałam,, że będę się "bawić" godzinami w obieranie skóry, a dałas mi nadzieję, że to szybka sprawa ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeAug 7th 2014
     permalink
    jesli kupisz swieza, jedrna papryke to obranie jej to sprawa sekundowa
    •  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeAug 7th 2014
     permalink
    a ja Wam polecam makaron z kurkami z przepisu z gazetki z biedronki - pycha :))
    i nic nie obieram nigdy u nas wsio ze skórka , nawet ogorek do mizerii ;)
    -- mama piątki :)
  2.  permalink
    A ja mam inny patent na obranie papryki....wstawic ja do piekarnika(200º) i gdy skorka bedzie czarnawa wyciagnac-lekko ostudzic i jest:)
  3.  permalink
    Moonia- wrzuc przepis na ten makaron, albo jakiegos linka!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeAug 7th 2014
     permalink
    ja obieram skorke z papryki i pomidorow, nie lubie jak w gotowaniu odlezie i sie "wala" w jedzeniu ;)
    ale ogorki ze skorka uwielbiam, zupelnie inny smak, tak samo cukinia
    mloda marchewke czy pietruszke tez ze skorka daje po dobrym wyszorowaniu
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeAug 7th 2014 zmieniony
     permalink
    a to nasz dzisiejszy obiadek:
    Kabaczek zapiekany z przyprawionym do smaku mięsem mielonym i serem żółtym :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeAug 13th 2014
     permalink
    zupa chrzanowa
    --
    •  
      CommentAuthor
    • CommentTimeAug 13th 2014
     permalink
    leniwe pierogi :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeAug 13th 2014
     permalink
    U nas bylo mieso mielone wolowe w sosie pomidorowym z czosnkiem, warzywami i komosa ryzowa :) zrobilam tyle, ze na jutro jeszcze mamy.

    No i zabieram sie za bigos - dzis albo jutro :devil:
    --
  4.  permalink
    cycki z kuraka w marynacie z mleka kokosowego, kolendry, papryki, czosnku, odrobiny chili i kurkumy
    •  
      CommentAuthor
    • CommentTimeAug 13th 2014
     permalink
    co za marynata z mleka kokosowego?
    ostatnio wylałam bo za długo mi stało i nie miałam co z nim zrobic.na drugi raz mogłabym wykorzystac
    --
  5.  permalink
    mleko kokosowe, czosnek, posiekana kolendra, czerwona papryka,
    chilli odrobina kurkumy, sól i pieprz (możesz dodać przyprawy, zioła które lubisz)
    kuraka (cycki) kroisz na kawałki, zalewasz ww marynatą
    a następnego dnia w wrzucasz na patelnię i czekasz aż mięso dojdzie
    •  
      CommentAuthorAddictive
    • CommentTimeAug 14th 2014
     permalink
    Katka - apetyczne te Twoje kabaczki, sama zrobię w weekend, a cukinia by mogla być zamiast kabaczka?
    Ile piekłaś całe danie? No i jak doprawiasz mięso mielone i ile potrzeba do jednego kabaczka, na oko? :)
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeAug 15th 2014
     permalink
    Addictive moze byc nawet baklazan.Ja dodatkowo dodaje do miesa podsmazone i uduszone warzywa np.pieczarki ,cebulke,czosnek ,papryke,marchewke i resztki z wydrazonej cukini. Pieke w 180 stopniach okolo 30min.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthormarylove
    • CommentTimeAug 15th 2014
     permalink
    Zupa z dyni! sezon czas zacząć:) plus burgery z jarmużu.
    --
    •  
      CommentAuthorbananowiec
    • CommentTimeAug 16th 2014
     permalink
    A ja dzisiaj nie gotuję, idę na wesele:crazy::tooth:
    --
  6.  permalink
    Marylove jak zrobic te burgery? Mam jarmuz ale poza chipsami z niego nie mam pomyslu na niego...
    •  
      CommentAuthormarylove
    • CommentTimeAug 16th 2014
     permalink
    Skorpionka z tego przepisu (blog mojej znajomej :smile:)
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeAug 16th 2014
     permalink
    U mnie dziś ryż z piersią w sosie śmietanowo- czosnkowo -szpinakowym :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeAug 16th 2014
     permalink
    Addictive: Katka - apetyczne te Twoje kabaczki, sama zrobię w weekend, a cukinia by mogla być zamiast kabaczka?
    Ile piekłaś całe danie? No i jak doprawiasz mięso mielone i ile potrzeba do jednego kabaczka, na oko? :)

    Kabaczki kroję wzdłuż na połowę i usuwam nasionka/środek. Doprawiam mielone a to wiadomo, jak kto lubi. Ja dodaję zioła, czosnek, sól, pieprz. Kabaczki napełniam farszem, układam w żaroodpornym naczyniu, podlewam wodą. Przykrywam naczynie i piekę 45min. w temp. 190 stopni Celsjusza. 15 minut przed końcem pieczenia posypuję startym żółtym serem. Do farszu można dodać wszystko, nawet podsmażoną wcześniej cebulkę z pieczarkami na przykład. Tak, jak pisała Quelle.
    Mięsa mielonego zużyłam pół kilo na kabaczka :)
    --
  7.  permalink
    Marylove dziękuje:)
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeAug 29th 2014
     permalink
    U nas dzis frittata z ziemniakami i szpinakiem:swingin:
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeSep 1st 2014
     permalink
    Ja dzis poczynilam tajine z kurczakiem i warzywami :bigsmile:


    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeSep 1st 2014
     permalink
    Ale masz cudowny tażin!!! Pochwalisz się gdzie go nabyłaś? Bo jestem na etapie kupna :)
    A, no i zawartość też niczego sobie :D
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeSep 1st 2014 zmieniony
     permalink
    Libra1610: Ale masz cudowny tażin!!! Pochwalisz się gdzie go nabyłaś?


    Libra, ja moj tajin kupilam w Maroku :wink:
    I powiem szczerze, ze to najlepszy "garnek" jaki kiedykolwiek mialam ( w sensie gotowanie jest latwe, przyjemne, aromatyczne ).
    Z tym, ze nalezy od czasu do czasu zerkac czy jest wystarczajaca ilosc sosu,aby danie sie nie przypalilo.
    Chociaz mowia, ze im bardziej przypalony tajin , tym lepszy :tongue:
    Potrawy wychodza wysmienite.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeSep 1st 2014
     permalink
    U nas dziś prosto - zupa koperkowa i schaboszczaki z surówką brokułowo - kalafiorową.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeSep 1st 2014
     permalink
    mangaa: U nas dziś prosto - zupa koperkowa


    Nigdy jeszcze nie jadlam zupy koperkowej. Napiszesz jak ja robisz ?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeSep 1st 2014
     permalink
    Mangaa a ja poprosze cos wiecej o brokulowo-kalafiorowej (o ile kalafior jadam surowy to brokulow nigdy)

    Moya ja robie normalny wywar, a na koniec daje duuuuzo kopru. Zabielam odrobina smietany. Podaje z ziemniakami (ale uziemniakow w zupie nie gotuje)
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeSep 1st 2014 zmieniony
     permalink
    Moya kroję w drobną kostkę marchew, pietruchę, kawałek selera, małą cebulę i kawałek pora, dodaję 2 ząbki czosnku posiekanego i kość (dziś np mam schabową). Gotuję.
    Duży pęczek koperku siekam i podsmażam na maśle, po czym dodaję jak już warzywa są miękkie. Przyprawiam solą i pieprzem.
    Ziemniaki tak jak Hyde kroję w kostkę i gotuję osobno.

    Hyde przepis mam thermomixowy:
    siekam: pół pęczka koperku, 40g cebuli.
    200g różyczek kalafiora i 50g brokuła kroję na drobniejsze części, 100g jabłka i 1 pomidora kroję w kostkę, dodaję wszystko do tego co wyżej, przyprawiam łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki cukru (ja daję ksylitol), łyżką soku z cytryny, pieprzem, dorzucam 80-100g majonezu, mieszamy wszystko razem i gotowe.
    To jedna z moich ulubionych surówek. :)

    Treść doklejona: 01.09.14 19:44
    Małe sprostowanie 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka cukru - czeski błąd.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeSep 3rd 2014
     permalink
    Ja dzisiaj na obiad zrobiłam piersi z indyka z curry i świeżymi pomidorami :)
    Mój synek wcinał jak szalony! Mężowi też smakowało :)
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeSep 3rd 2014
     permalink
    Jutro mam plan zrobić szczupaka na pieczonych ziemniakach ze śmietana i sałatka do tego :-)
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeSep 3rd 2014
     permalink
    Dii wrzuć przepis na te piersi z indyka w curry
    --
    •  
      CommentAuthorgucio8
    • CommentTimeSep 4th 2014
     permalink
    Ale u was egzotycznie :) U mnie marchewkowy krem z imbirem i makaron z pesto z suszonych pomidorów.
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeSep 4th 2014 zmieniony
     permalink
    kachaw proszę :) TU masz przepis :tongue: tylko jak aż tak ostro nie przyprawiałam ze względu na to, że karmię i uważam, ze całą puszka mleka kokosowego to przesada:wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.