Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeSep 4th 2014
     permalink
    U nas dziś knedle z jeżynami + masełko i posypka z cukru trzcinowego.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 4th 2014
     permalink
    U nas, z racji sezonu jesiennego, zupa krem z dyni :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeSep 4th 2014
     permalink
    Ja dzis prosto,ale smacznie - kapusniak :). To dla mnie.
    A dla meza na wieczor frytki + stek wolowy z jajkiem.
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeSep 4th 2014
     permalink
    Teorka u nas tez dzis krem z dyni i dla Pysiulki tez zupka z dyni tyle, ze bez przypraw:)
    Na drugie pierogi/paszteciki pieczone z miesem
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeSep 4th 2014
     permalink
    U nas dzisiaj pierogi z truskawkami i smietana. Zjadlam az 10, a jak maz wroci to chyba zrobie powrotke..:devil::shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeSep 13th 2014 zmieniony
     permalink
    kotlety mielone nadziewane szpinakiem z dodatkiem mozzarelli w sosie szpinakowo-smietanowym
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeSep 13th 2014
     permalink
    MrsHyde wrzuć przepis a takie mielone, pierwsze słyszę, i sosik też brzmi super smacznie
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeSep 13th 2014
     permalink
    bardzo prosta sprawa
    na patelni podsmazasz na maselku z czosnkiem swiezy szpinak (doprawiasz galka, pieprzem, sola, chilli), studzisz
    ser mozzarelle kroisz w kostke i dodajesz do przestudzonego szpinaku - wazne - swiezego szpinaku 1 paczka to za malo, musza byc z 2-3. mi ostatnio na 1/2kg miesa poszly 2 paczki mrozonego ale ja lubie duuuuzo szpinaku
    mielone robisz jak lubicie (ja ostatnio mam faze na musztarde wiec zamiast przypraw dodaje do miesa musztarde rosyjska)
    formujesz pulpeta, rozplaszczasz go na rece, wkladasz lyzke szpinaku z mozarella i "obrabiasz" boki jak do pierogow, w rece uklepujesz mielonego w lezke czy jak wolisz w kulke, dajesz to w bulke tarta badz otreby i na patelnie (jak masz dobra to obsmazysz bez tluszczu, jak slabsza to na olej). ja robie nieduze kotlety a w srodek kazdego idzie lyzeczka czubata farszu. wtedy sa smaczniejsze
    jak sie podsmaza i sa juz rumiane to wrzucasz do gara z przygotowanym sosem najpostszym w swiecie - ten szpinak co go do farszu nie wykorzystasz zalewam smietana 30% i zagotowuje, samo fajnie gestnieje, doprawiam jeszcze troche sola do smaku
    •  
      CommentAuthorbrombap
    • CommentTimeSep 13th 2014
     permalink
    Hyde, dzięki:)
    Dziś przychodzi kolega na kolację, to brzmi, jakoby nie było czasochłonne;)
    A co do tego? Bagietka? Ziemniaczki?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeSep 13th 2014
     permalink
    ja podaje z makaronem
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeSep 13th 2014
     permalink
    Dzięki MrsHyde zrobię na pewno
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeSep 14th 2014
     permalink
    łoł! pomysł super!
    Napewno spróbuję
    A co można jako urozmaicenie zamiast szpinaku? Jakieś pomysły? :)
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeSep 14th 2014
     permalink
    Ulcia myślę że pieczarki też przejdą,
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeSep 14th 2014
     permalink
    moje wczesniejsze wariacje z nadzieniem kotletow mielonych (takze takich pieczonych w piekarniku)
    - pieczarki+cebulka; pieczarki+ natka pietruszki; pieczarki+ser
    - papryka+ser (slupki)
    - ser plesniowy
    - zurawina (jesli suszona to z serem plesniowym, a mozna tez dac sama zurawine ze sloiczka np lowicz)

    tesciowa robila tez z korniszonem,papryka i plasterkiem sera ale mi nie smakowalo
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeSep 14th 2014
     permalink
    Ale wypas! Super! Mam piecarki, mięso i cebule :))
    U mnie dzisiaj placki z dyni - wytrawne, jak ziemniaczane.
    Chyba zjem całą michę :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 15th 2014
     permalink
    Ryż na mleku z cynamonem :heartbounce::heartbounce:
    --
    •  
      CommentAuthormarylove
    • CommentTimeSep 15th 2014
     permalink
    Zapiekanka ziemniaczano kalafiorowa. Czyli, ziemniaki, kalafior, beszamel, żółty ser ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeSep 15th 2014
     permalink
    TEORKA: Ryż na mleku z cynamonem


    Tez lubie, ale bardziej z wanilia niz z cynamonem.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeSep 15th 2014
     permalink
    TEORKA: Ryż na mleku z cynamonem :heartbounce::heartbounce:

    mój smak dzieciństwa - uwielbiam :)
    --
    •  
      CommentAuthorkaja_k
    • CommentTimeSep 15th 2014
     permalink
    U mnie dzisiaj placki z cukini, robi się je prawie tak samo jak te z ziemniaków, tylko że dodaję trochę mąki do cukini i jajek, żeby placki się "trzymały", nie rozpadały. I można dodać do środka liście posiekanej mięty, chociaz widziałam też przepis na sos miętowy do nich. Pycha!
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeSep 18th 2014
     permalink
    MrsHyde: kotlety mielone nadziewane szpinakiem z dodatkiem mozzarelli w sosie szpinakowo-smietanowym

    Zrobiłam! Dzisiaj na obiad - wyszły OBŁĘDNE!!!!!!!!
    MrsHyde - :whorship::whorship::whorship:
    Tylko wyszły mi OGROMNE! tak średnica ok 10 - 15 cm................... także jak zobaczyłam rozmiar, to zrezygnowałam z kaszy, która miała być dodatkiem - zjadłam takie 2 i pękam ! :flowers:
    Jakie na wielkość CI wychodzą? Musże chyba nabrac wprawy ;-))
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeSep 18th 2014 zmieniony
     permalink
    ja robie pulpeta wielkosci jak hmm brzoskwinia? rozplaszczam, wkladam lyzeczke czubata farszu i uklepuje w kulke
    jak miecho ci sie klei do rak to przed kazdy kulkowaniem zmocz rece pod biezaca zimna woda (zeby byly wilgotne) to wtedy nawet niewielka ilosc miejsca sprawi ze fajnie sie zespoli
    •  
      CommentAuthormarylove
    • CommentTimeSep 18th 2014
     permalink
    Zupa kalafiorowa, makaron z pesto pietruszkowo-szpinakowym. Zielono:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka01
    • CommentTimeSep 18th 2014
     permalink
    Od paru dni chodziły za mna zapiekanki... I dziś nadszedl ich dzień:bigsmile:
    -- []
    •  
      CommentAuthorKasia02
    • CommentTimeSep 19th 2014
     permalink
    ja dzisiaj nic nie zjem - może jutro, na weselu...boję się jakoś - masakra jaki stres Brrrry
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeSep 24th 2014
     permalink
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeSep 24th 2014
     permalink
    i jak wyszło?
    --
    •  
      CommentAuthorBasita
    • CommentTimeSep 24th 2014
     permalink
    Ja też dzisiaj miałam zapiekankę,ale makaronową z kurczakiem, brokułem i kukurydzą w sosie czosnkowym :)
    -- Dziecko to niepowtarzalny dar.. dar życia.. wyjątkowy...
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeSep 24th 2014
     permalink
    Za tłusta :( zrobiłam z połowy porcji co miało być dla 2 osób w efekcie mam obiad na 2 dni.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeSep 25th 2014
     permalink
    z tym tluszczem to pewnie kwestia tego ile go dodalas do podsmazenia skladnikow
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeSep 25th 2014
     permalink
    Ja dzis udka w sosie teriyaki :) Jako że nie mam niczego z funkcją grillowania - pieczone w naczyniu żaroodpornym :)
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeSep 25th 2014
     permalink
    U nas dewolaj, ryż i bób. Nie dalam rady dokonczyc porcji, takie syte ;>
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeSep 26th 2014
     permalink
    Dzisiaj nalesniki ze szpinakiem i białym serkiem:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeSep 26th 2014
     permalink
    A mnie się dziś nie chce specjalnie gotować więc mam danie w 15 minut. Oprócz cyca z kuraka, którego mam z wczoraj. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeSep 26th 2014
     permalink
    Macie jakiś sprawdzony przepis na pizze? tylko prosty i szybki ;)
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeSep 26th 2014
     permalink
    Elfika, jeszcze szybciej to chyba wykręcić numer do pizzeri :devil:
    A Twoja pizza nr 1?


    CHciałam zrobić sama spód :) a trochę przepisów w necie jest. Mam jeden w domu mojej mamy ale chciałam podpatrzeć jak to robicie Wy :wink:
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeSep 26th 2014
     permalink
    hopelight: CHciałam zrobić sama spód :) a trochę przepisów w necie jest.


    Hopelight, zajrzyj tutaj - pizza. Ja zawsze robie z tego przepisu odkad go znalazlam :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 26th 2014
     permalink
    A ja zawsze i każdemu polecam przepyszną pizzę z patelni.
    Bez drożdży i innych dziwności, robi się ją dosłownie dwie minuty a smakuje obłędnie.
    Tylko jeden warunek - jedzący musi lubić pizze na cienkim cieście, cieniuteńkim nawet bym rzekła.
    Jeśli ktoś lubi grube i puszyste no to wiadomiks, że nie ten przepis :wink:
    My [oraz nasi sąsiedzi :tongue:] zajadamy się nią minimum raz w tygodniu.
    Najlepsza jest z mozarellą, rukolą i pomidorkami koktajlowymi :rainbow:
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeSep 26th 2014
     permalink
    Ja na ciasto biorę 3 szkl. mąki i 1 szkl. ciepłej wody, troszkę oliwy/oleju, sól i pół paczki suchych drożdży. Mieszam mikserem, takimi ślimakami, a jak się wszystko połączy i odchodzi od miski, to chwilkę wyrabiam na blacie, zostawiam przykryte folią spożywczą by podwoiło objętość, potem zagniatam i rozwałkowuję cienko na 2 duże okrągłe spody. Na wierzch smaruje ketchupem, sypie suszone oregano, rozkładam podsmażoną cebulkę w piórka (1 średnia sztuka), cienko pokrojone surowe pieczarki, sypię świeżo mielonym kolorowym pieprzem i do pieca, gdy ciasto zaczyna się rumienić posypuję startym serem i czekam do jego roztopienia.
    --
    •  
      CommentAuthorNeo_Julia
    • CommentTimeSep 28th 2014
     permalink
    Dziś mam dzień dziecka, idę na obiad do mamusi :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeSep 28th 2014
     permalink
    Dzięki za przepisy, ostatecznie zdecydowałam się na przepis Moya i pizza była rewelacyjna!
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeSep 28th 2014 zmieniony
     permalink
    u nas dzisiaj dom pelen zapachow, uwieeeeelbiam takie niedziele
    na obiad barszcz czerwony (dla chlopakow) i krem dyniowy (dla dziewczyn)
    na drugie indyk pieczony w warzywach, jarzynka z buraczkow i domowe frytki (przypomnialam sobie ze mamy cos takiego jak tefal actifry - niepelna lyzka oleju na gar ziemniakow, swoja droga najgorzej wykorzystany sprzet w domu bo przez dwa lata moze 3raz)
    a w piekarniku na deser ciasto dyniowe z przepisu Bonim i polecane przez Frag muffiny buraczkowe
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeSep 28th 2014
     permalink
    Wow, zapachniało jesienią ;)
    My dziś zakupiliśmy 20kg buraków na surówkę na zimę, kapustę na kiszoną i za chwilę zabieramy się do roboty :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeSep 28th 2014
     permalink
    Libra zrobilam dziś całego kurczaka w sosie teriyaki upieklam go wyszedł bosski .Zapachy w domu cudowne :-)
    Na pewno wrócę nie raz do tego przepisu:-)
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeSep 28th 2014
     permalink
    Dziewczyny a ta marynata teryaki to jest proszek płyn i czy ona jest pikantna bo jeśli tak to ani mąż, ani córka nie zjedzą
    --
    •  
      CommentAuthorkaja_k
    • CommentTimeSep 29th 2014
     permalink
    Ja dzisiaj gotuję barszcz czerwony z krokietami ;) Klasyczny polski obiad.
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeSep 29th 2014 zmieniony
     permalink
    Kachaw jest pikantna ale świetnie się komponuje z delikatnym mięsem kurczaka :smile:
    Marynata jest płynna.
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeSep 29th 2014
     permalink
    Aga19782: jest pikantna


    Otóż nie jest pikantna, tylko lekko słodka, płynna. Do ryb, drobiu, warzyw.
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeSep 29th 2014 zmieniony
     permalink
    Livia robilam wczoraj i dla mnie była pikantna.Nie jakoś tak strasznie smaki słodki winny pikantny mieszały się ze sobą.
    Może kwestia odczucia co dla kogo jest pikantne i rodzaju papryczki.
    Ty pewnie mówisz o sosie ja o całej marynacie.
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeSep 29th 2014 zmieniony
     permalink
    Aga, ale to jest sos sojowo - miodowo - imbirowy i w oryginale nie ma w nim żadnej papryczki... Może z czymś pomyliłaś, bo ten sos ANI TROCHĘ nie jest pikantny, a próbowałam kilka.
    Oczywiście mówię o tym z Kikkomana, czy innego Tao Tao, a nie robionym samodzielnie.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.