Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeAug 31st 2012
     permalink
    No dałam standardowo, tyle, ile wlewałam przy płukaniu ręcznym.
    Płyn raczej z tych mocno pieniących się:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    hahah Sushi aż mi gorączka od śmiania w górę pofrunęła :bigsmile::bigsmile::bigsmile: Musiałam dać Oooo wybacz :bigsmile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    No cóz, pozostaje mi żywic nadzieję, że pieluchy są super hiper mega odtłuszczone:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    yyy moje pierwsze wlanie płynu do naczyń skończyło się podobnie... tzn pranie - piana wszędzie, płukanie nr1 jeszcze wiecej piany!! potem było dolanie płynu antybakteryjnego i bez chemii pranie na 30minutowym ale piana była uparta... no to wstawiłam na dłuuuuuuuuuuuuuuugaśne pranie z praniem wstępnym i dodatkowym płukaniem... kolejne samo płukanie bez piany JUPI :P Teraz leję naprawdę odrobinkę :P
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ej u mnie też było podobnie ale ja myślałam, że tak ma być ahahahahah :cool::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
    • CommentTimeAug 31st 2012 zmieniony
     permalink
    Trzeba bylo otworzyc drzwiczki i urzadzic walke w pianie dla meza...:devil:.

Dziewczyny, jak to jest z ta temp. prania?? Na metkach pisze zeby kieszonki prac w 35, a Wy piszecie ze w goracej. To jak to w koncu jest??
    Ja jestem po pierwszym powaznym praniu. Poszlam troche na latwizne, bo wrzucilam pieluchy i wklady do pralki, nastawilam na plukanie, a po plukaniu dorzucilam inne brudne ubrania...Wypralam wszystko razem w wysokiej temp.
    A tutaj moj zapieluchowany syn. Jestem podjarana tym pieluchowaniem. Antek chyba tez. Zaczelismy z grubej rury, bo na noc tez z kieszonkami lecimy. Pierwszej nocy zrobiam mu mega kaliber, bo wepchalam 2 wklady (3 warstwowa mikr. i 4 wasrtwowa bambus + mikro.). Wprawdzie przespal calutka noc, ale jakos niewygodznie mi to wygladalo, wiec teraz wsadzam mu tylko ten jeden wklad bambus+ mikro. Mlody przespal poprzedniej nocy w niej od 19 do 6 rano:crazy:. A co najfajniejsze, nie mamy zadnych zaczerwienien...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 11th 2012 zmieniony
     permalink
    a ja z prośbą o pomoc i radę :neutral:

po ponad 6 miesiącach użytkowania wielo chwilowo musiałam z nich zrezygnować i Ninkę w jednorazówki ubierać
    bo co sie stało ?
    masakrejszyn jakaś
    od dwóch tygodni każda jedna pielucha nam przemakała okrutnie po godzinie :cry:
    ale nie po bokach tzn w pachwinach
    tylko normalnie centralnie NA ŚRODKU !! :confused:
    tzn wiecie, Nina nasikała, ja ją biorę a ona cała mokra
    zdejmuję portki a na body mokra plama ale nie po bokach tylko normalnie na środku tam gdzie te zatrzaski są na bodziaku [ a z boku body suche ]
    nie wiem kurde co sie stało ale jakby cały PUL zaczął na maksa przeciekać
    nie pomogło ani płukanie w płynie do naczyń ani wypranie kilkukrotne w specjalnie znowu zakupionym proszku dla dzieci [jakiś już czas prałam w normalnym, naszym proszku i myślałam, że to może od tego]
    kurde nic nie pomaga
    przesikuje je jak złoto

możliwe, żeby się po prostu te pieluchy „zepsuły” ?
    jeszcze sobie myślałam, że może to dlatego że tańsze kupowałam itp co nie ?
    ale właśnie najbardziej przemakają te najdroższe - LULABABY
    a te za 13 zł jeszcze jako tako ale i tak przemakają :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    O cholera, Teo, a pierzesz je w wysokich temp? Bo ja prałam, ale doszłam do wniosku że zacznę w niższych, bo ten pul to szcztuczny, i możliwe że pod wpływem gorąca się ta struktura zaczyna wytapiać...No nie wiem. U nas też przeciekają, ale właśnie w pachwinach i na plecach, tam gdzie ta dziura na wkład jest. Nawet nie strasz że zaczną preciekać, bo nie chcę znowu kasę wydawać na nowe, a do jednorazówek raczej nie wracamy...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 11th 2012
     permalink
    no piorę od zawsze w tej samej temp
    czyli normalnej
    czyli chyba 40 stopniach
    i NIGDY mi nie przeciekały
    nigdy ewer

i nagle ni z gruszki ni z pietruszki po 6 miesiącach tragedia :neutral::neutral:
    każda jedna przemaka i to na maksa

dlatego właśnie nie wiem czy sie ten PUL nagle popsuł czy ki cholera...
    ale kukałam do środka to ta folia dalej jest
    wygląda na nieruszoną
    ani nie pokruszona ani nic

w pierwszej chwili winę zwalałam na mega mobilność mojej córy [jednak jak dziecko leży to inaczej co nie ?] ale to rozumiem gdyby przeciakało w pachwinach a nie normalnei na środku pieluchy :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Hmmm. ja używam już od ponad roku i jeszcze nigdy żadna w ten sposób mi nie przeciekła. W pachwinach-owszem, ale na środku nie.
    Piorę zazwyczaj w 40-60 stopniach.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    SUSHI a jakie masz kieszonki ?
    z jakiej firmy znaczy ?
    z resztą nie wiem czy to ma znaczenie bo ja mam w sumie 3 różne i wszystkie tak samo przemakać zaczęły :cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Ja mam BoboLider
    I nie mam pojęcia, czemu Twoje przemakają.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    _sushi_: I nie mam pojęcia, czemu Twoje przemakają.

no ja też właśnie nie :neutral::neutral:
    i właśnie najbardziej mnie dziwi to jak one przemakają :shocked:
    masakra jakaś, zepsuły się chyba :confused:
    --
  1.  permalink
    Teorka, generalnie PUL jest jest materiałem technicznym jak np GoreTex. Należy bezwzględnie przestrzegać zaleceń producenta dot. prania. Jeżeli robiłaś wszystko jak należy powinnaś je odesłać z reklamacją. Masz na to dwa lata od chwili kupna.
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no zaleceń na nich żadnych nie było bo ja kupowałam na All od "normalnych" zwykłych osób a nie od producenta bezpośrednio....
    natomiast prałam chyba tak jak wszystkie dziewczyny tj w 40 stopniach z wirowaniem itp
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Asia a moze to kwestia wkladow...?
    No bo u nas jak Wojtek byl za dlugo w pieluszce, ze w sensie wklad juz wiecej nie byl w stanie "przyjac", to zdarzaly sie przemokniecia...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ale Kasia my nie używamy wkładów tylko tetry od samego początku
    ale z ciekawości dwa dni temu wsadziłam wkład i było to samo
    z tym, że przelała go szybciej niż tetrę :shocked::shocked::shocked:
    bo w tetrze jest mokra po ok godzinie a to chyba wcale nie długo bo zanim się pojawił problem to wytrzymywała mi spokojnie po 3 godziny nawet....

a u Was zdarzały się przemoknięcia o jakich piszę Kasiu ?
    czyli nie że bokiem tylko normalnie środek pieluchy przecieka :neutral::sad:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Zdarzaly sie, owszem. Doszlam, ze to kwestia tego jakie sa wklady w kieszonce.
    No i jesli Wojtek jest na dlugo w pieluszce to bankowo ja przesikuje po calosci.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    hmm czyli to jednak nie fabryczna wada ?
    kurde to jakieś światełko w tunelu !

tylko teraz co jest grane ?
    czyżby Nina zaczęła tak dużo sikać , ze tetra po godzinie wymięka ?
    albo może tetra NAGLE straciła właściwości chłonne i wszystko przez nią przelatuje ?

niby pije więcej ale kurde jakoś zwiększonej ilości moczu nie zauważyłam,,,,,,
    albo może przeoczyłam hmmm.......

ale kurde GODZINA to przecież niedługo ja pierdzielę...

no nic będę musiała sie jeszcze raz z tematem przespać i spróbować od nowa
    tylko jak mi złość na wielo przejdzie bo póki co zniechęcona mocno schowałam je do szuflady
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Teo ja nie wiem, ale tak pomyślałam, że Nina rośnie, to może i sik jest większy objętościowo i stąd te przecieki, może trzeba zaopatrzyć się w bardziej chłonne wkłady ..
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    penny: może trzeba zaopatrzyć się w bardziej chłonne wkłady ..

mam w domu 4 bambusowe !
    teraz sobei przypomniałam
    może z nimi spróbuję ?
    to jest myśl
    tylko, że te bambusowe mi cholera 2 dni schły w domu a zaraz się zrobi zimno i tylko w domu suszyc pranie będę...
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    hmm jestem zaskoczona bo mi zadna kieszonka nie przemokłą na środku - mam nowe te tanie i używane różniste Nat leje duuuużo. Wiec nie wiem gdzieleży wina a piorę i na 40 i na 60st i nie do końca stosuję zaleceń bo np daje płyn do płukania
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    TEORKA: tylko, że te bambusowe mi cholera 2 dni schły w domu a zaraz się zrobi zimno i tylko w domu suszyc pranie będę...

No to jest ból kurka, ale może na kaloryferze jakimś w łazience szybciej pójdzie ;)
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeSep 12th 2012
     permalink
    Czytam i czytam i się zastanawiam czy dobrze robobiwe- zmieniam pieluche zawwsze jak zobacze że jest mokro- czyli.nawet co 5 min.
    Nie ważne czy to wkład czy tetra, a potem się dziwie, że prawie non stop pralka chodzi:devil:.
    -- [/url]
  2.  permalink
    Teorka, ja kupowałam wielorazówki w Pieluszkarni. Spróbuj tam zadzwonić, oni mają dużą wiedzę i napewno coś Ci poradzą. Ja zanim kupilam tam cokolwiek, przychodziłam po kilka razy i wychodziłam z pustymi rękami ale oni zawsze poświęcali mi tyle czasu ile potrzebowałam a by wszystko mi wytłumaczyć.
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    jeżynka: Czytam i czytam i się zastanawiam czy dobrze robobiwe- zmieniam pieluche zawwsze jak zobacze że jest mokro- czyli.nawet co 5 min.

U nas jest to samo, jak tylko mokro, to od razu zmiana. Na samych kieszonkach bym nie wyrobiła w ciągu dnia, ale ratuje mnie otulacz plus wkłady do tychże kieszonek ;)
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Ja właśnie na samych kieszonkach jestem w domku, tylko na noc i na wyjscie zakładamy itti biti, pop- in itp.
    Powoli zaczynam na zime kupować chłonniejsze pieluchy bo suszarka się już prawie nie miesci w salonie przez te maty, puzle, kojce itp.
    Pewno Hania dłużej by wytrzymała w mokrej ale mama nie daje jej tej możliwości.:devil:
    -- [/url]
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    dzieki temu watkowi coraz bardziej sie przekonuje do wielorazowek. czekam na mojego pierwszego maluszka wiec nie wiem tak naprwade z czym sie wiaze temat pieluch tak bardzo, no tetry to bedzie zamieszanie, ale chcialam wziac pod uwage zdrowie mojego Grzybka,srodowisko, i kase przy okazji. Zastanawiam sie ile wkladow kupic na poczatek i pieluch. Rozgladalam sie i chce uzywac firmy G-Dipers bo maja dobre recenzje. Tylko nie mam pojecia ile kupic na poczatek i na ile mscy starczy mi najmniejszy rozmiar. Czy ktos moze mi cos doradzic? Nawet jesli chodzi o inna lepsza firme( dostepna na ebayu:)? chetnie przyjme rady i jakies dodatkowe wskazowki, na priva tez. Pozdrawiam.

Treść doklejona: 12.09.12 08:40
    Aha no a jak te zuzyte wklady dezynfekujecie?:cry:
    Losie mam wrazenie ze swiezak jestem:shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeSep 18th 2012
     permalink
    obiecałam się chwalić :)
    Nat od długiego już czasu zdejmował pieluszki po siusiu - od kilku dni ma fazę na chodzenie w ogóle bez pieluchy i jest wojna - zakładamy on zdejmuje i tak w kółko. 3 razy zlana podłoga z dwa razy poważniejsza rzecz na podłodze i dziś SIUSIU DO NOCNIKA!! to pierwszy raz ale radosć nieziemska na jego buzi i wielkie brawa dla Małego Mężczyzny
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Agunia, super!:cheer:
    U nas od jakiegoś czasu bunt nocnikowy. Do tego stopnia, że posadzony po drzemce siedzi nawet kilkanaście minut, nie zrobi NIC, a jak tylko założę pieluchę, w kilka sekund sik:confused: Nie wiem, co się stało i jak temu zaradzić.:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Sushi żadne z moich dzieci nie wysadzałam na siłę - w sensie że sie obudziło to siusiaj... Nat doszedł sam do tego i wodzę że wielo dało mu to szybciej (czuł mokro, przeszkadzało itd)
    Nie mam pomysłu co do takiego malucha - co do starszego to przeczekiwałam ale moje dzieciaki zaczynały nocnikowanie w okolicy 2 lat na zasadzie zabawy i podsiadywania
    Nat najszybciej
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    No tak, ale Witek już robił, a nagle mu się odwidziało :-)
    I nie jest tak, że zmuszam go, choć mu się nie chce (np. po spaniu)- gdyby nie chciał, nie moczyłby pieluchy sekundę po założeniu jej. On po prostu wstrzymuje na nocniku po to, by zlać się do pieluchy ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    _sushi_: I nie jest tak, że zmuszam go, choć mu się nie chce (np. po spaniu)
    tak ja wiem, ja rozumiem! miałam na mysli tylko to że ja nic nie robiłam ani u starszaków ani Nata dopóki sami nie chcieli jak teraz Młody
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Czyli co? czekać, aż będzie bardziej kontaktowy w tych sprawach?
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Sushi znasz swoje dziecko :) Możesz próbować ale może teraz ma ciekawsze zajęcia niż siuranie na kibelek
    Ja piszę o moich - przeczekiwałam
    nie chciał - miał fazę sikania w pieluszkę to tak było :) Potem zaczynał na nowo robić na nocnik
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeSep 21st 2012
     permalink
    Dziewczyny przymierzam się do wielo na noc ;) jakich pieluch używacie, bom ciekawa bardzo co się u Was sprawdza :)
    •  
      CommentAuthormarylove
    • CommentTimeSep 23rd 2012
     permalink
    Penny polecam formowanki tots bots flexi tot i fluffle, rozmiar 1, a widzę że dziewczyny mamy w podobnym wieku więc powinna być ok.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeSep 24th 2012
     permalink
    Poczytałam opinie i generalnie są dobre ;) nie wiem tylko czy nie wziąć drugiego rozmiaru, jest od 4.5 do 16 kg. Nadia waży prawie 6 kg, więc ten drugi rozmiar byłby na dłużej może. Ja w ogóle uwielbiam tots bots, mam tej firmy dwa otulacze - najmniejszy rozmiar. Świetnie się sprawdzały na początku :)
    •  
      CommentAuthormarylove
    • CommentTimeSep 24th 2012
     permalink
    O kurczę a my jeszcze rozmiar 1 i to zmniejszony napkami...:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorgracjanna
    • CommentTimeOct 4th 2012
     permalink
    Sushi, u nas też bunt nocnikowy trwa :( (dokładnie tak samo, jak piszesz)
    jutro już 2 lata :) myślałam, że dzięki wielo już dawno będziemy na nocniku, a tu... dalej czekamy, co Syn wymyśli w tej kwestii
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    gracjanna: myślałam, że dzięki wielo już dawno będziemy na nocniku

Dokładnie te same myśli miałam.
    Liczyłam na to, że do urodzenia drugiego dziecka pierwsze będzie odpieluchowane.
    A tu wychodzi na to, że będę miała podwójną zabawę :angry:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    no to ja powiem że jestem pod wrażeniem Nata
    Od rana biega bez pieluszki i dzis nie wdepłam w żadną kałuże ani minę :P przerywał zabawę i biegł na nocnik. Jeden minus chodzi z gołą pupą po domu - no trydno co zrobię :/
    Wieczorem jak zasypiał krzyczał SIKUUUU i musiałam go rozebrać na nocnik :) zuch chłopak!
    --
    •  
      CommentAuthorgracjanna
    • CommentTimeOct 5th 2012
     permalink
    hm, ale rozumiem, że to on sam chce z gołą pupą??
    zauważam ostatnio, że Bartek sobie zaczyna sam nieśmiało zdejmować otulacz, to może kiedyś też dojrzeje...
    (jak go latem puszczałam na pół-golasa, to po chwili stał w kałuży-więc się zniechęcałam i zakładałam pieluchę-może niepotrzebnie?)
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeOct 6th 2012
     permalink
    gracjanna: hm, ale rozumiem, że to on sam chce z gołą pupą??
    tak rozbiera sie od pół roku chyba albo i lepiej ale od niedawna wie po co :)

Treść doklejona: 09.10.12 14:28
    od 5 dni zuzywam 2 pieluszki na dobę dla Nata - na spanko po południu i na spanko nocne, rano pieluszka ma lekkie siusiu a chłopak leci pedęm na nocnik :) po południu czasami jest całkiem sucha
    Odważe sie uznać że Nat został prawie odpieluchowany :) :clap::clap::clap::clap::crazy::crazy::crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthormarylove
    • CommentTimeOct 18th 2012
     permalink
    Dziewczyny chciałam Was zapytać, jak u Was jest z praniem pieluch. Ja się oczywiście zaopatrzyłam w wiadro i olejki ale pranie robię mniej więcej co 3 dni i nie wyobrażam sobie żeby te zsikane pieluchy leżały tyle w wiadrze, dlatego na bieżąco je płucze i suszę, suche wrzucam do wiadra. Generalnie ten system mi się sprawdza, ale jestem ciekawa jak Wy to rozwiązujecie?
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Pisałysmy o tym nie raz... Część dziewczyn wypłukuje i wrzuca do wiadra, ja zdejmuję z dupy i wrzucam do wiaderka a piorę co 2 dni albo jak puszczam jasne lub ręczniki to dorzucam. Zapieram (spłukuję) kupę Ale to rzadko. Teraz jak używam 2ch pieluch na dobę (1 na noc dla Nata 1 dla Antosi) to dorzucam po prostu do prania jasnego i nie zbieram wszystkich
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Ja piorę co drugi dzień, ponieważ moja Hania zapluwa teraz wszystko co ma na sobie i pod sobą.
    Zdejmuje i wrzucam do wiadra olejkiem.
    Dłużej nie trzymałam nigdy pieluch, ponieważ często zmieniam i by mi się nie zmieściły do pralki.:shamed:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormarylove
    • CommentTimeOct 19th 2012
     permalink
    Agunia05: Pisałysmy o tym nie raz...
    racja racja... idę wertować watek:shamed:
    Ale tak na szybko tylko zapytam - z tymi pieluchami mokrymi leżącymi parę dni (u mnie byłyby trzy czy czasem dłużej) w wiadrze nic się nie dzieje??
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    U nas nic się nie dzieje nic, a parę razy i trzy dni leżały. A to dlatego, że moje dziecko w ogóle nie lewa i jak ją ubieram raz to cały dzień w jednych ciuchach paraduje i niewiele się brudzi więc musze czekać aż mi się większe pranie zbierze. Ewentualnie po trzech dniach robię pranie samych pieluch.
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Z tego co ja wiem w wodzie się nie trzyma pieluch tylko "suche" sie trzyma.
    -- [/url]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.