Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJul 26th 2012
     permalink
    elfika: tylko nie prasowac!

Dlaczego nie prasować? Nie słyszałam o tym wcześniej, ja moją prasuję...
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
    • CommentTimeJul 26th 2012 zmieniony
     permalink
    elfika: tylko nie prasowac!

ja też prasuję, tzn prasowałam, bo jeszcze "po nowemu" nie użyta
    --
  1.  permalink
    Ja po praniu też wyprasowałam z dużą ilością pary, żeby zmiękła:shocked: czemu nie można?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    kupiłam Nati bawełnianą od razu kolor Savanna (o ile dobrze pamiętam, bo dłuuuugo nie mogłam się kolor zdecydować - kilka mi się podobało)

Hmmm - to mówicie, żeby na niej spać ?? ale ma być jakoś konkretnie pozwijana czy tak byle jak....i o co chodzi z tym pleceniem warkocza ?
    --
    •  
      CommentAuthornana81
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    Chusty warto prasować chociażby dlatego, żeby wygładzić zagniecenia powstające w praniu. Można w ten sposób uniknąć wytarcia się kolorów w tych właśnie miejscach. Moje wszystkie chusty są prasowane i mają się dobrze. W razie wątpliwości warto zerknąć też na metkę. Każda chusta ma na niej przepis postępowania. Np. nati podaje również instrukcję prania i tego, co wolno robić z daną chustą na stronie sklepu.
    Jeśli chodzi o spanie na chuście. Rozkładałam ją na łóżku na nią kładłam koc i na to prześcieradło. Faktycznie nówki miękły.

Treść doklejona: 28.07.12 00:13
    Tutaj na przykład znajdziecie info o warkoczach i łamaniu.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeJul 30th 2012
     permalink
    chusta przyszła w sobotę :) jest po praniu.....i co teraz ??? przeczytałam instrukcję odnośnie prania, wiązania itp. Jutro ją wyprasuję....i co dalej....mam próbować wiązać ??
    --
  2.  permalink
    możesz zrobić tak jak ja :) na 3 tygodnie odłożyłam do szafy bo się bałam ruszyć hehe a potem żałowałam :D, bo okazało się, że to proste :)
    --
    •  
      CommentAuthornana81
    • CommentTimeJul 30th 2012
     permalink
    Możesz jeszcze się nią pozachwycać :devil:
    Wiąż dziewczyno i pisz jak Wasze wrażenia :bigsmile:
    Jeśli się boisz, możesz najpierw spróbować z misiem lub lalką. Powodzenia!
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeJul 31st 2012
     permalink
    nie no odkładać nie będe !!!!!!!!! zaplotłam tego warkocza wczoraj, dzis przeprasuje i sprobuje najpierw na misku :bigsmile:

Treść doklejona: 01.08.12 09:56
    od 10 minut Mateuszek śpi w chuscie..
    tylko czy ja to dobrze zrobilam to nie wiem
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeAug 2nd 2012
     permalink
    bardzo przyjemny filmik :wink:
    --
  3.  permalink
    Kasiek, też mam Nati ale Amazonię. Tak do włosów mych rudych dobrałam. :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    super filmik !

AGA a Mino też tak sobie super z chustowaniem Tusi radził jak ten pan na początku ? :smile:
    bo, że nosił to wiem, widziałam [wrzuciłabyś jego fotki zachustowanego tak dla nacieszenia oka bo jest czym nacieszać :cool:]
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    TEORKA: AGA a Mino też tak sobie super z chustowaniem Tusi radził jak ten pan na początku ?

mino jak zobaczyl tego goscia to zzielenial z zazdrosci :devil:
    TEORKA: [wrzuciłabyś jego fotki zachustowanego tak dla nacieszenia oka bo jest czym nacieszać ]

na zyczenie :wink::

--
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ach och ach och jest "mój" ulubiony Włoch na 28 dni ! :clap::clap::clap::heartsabove: [hehehehe:wink:]
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ale zaje*iście to wygląda!!!!!!!!!!!!!! :clap::clap::clap::clap::clap:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    bo Mino w ogole jest zajebisty :heartsabove::devil::devil::devil::devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    TEORKA: bo Mino w ogole jest zajebisty

pazza!:crazy:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Aguncia a jak Wam się ten elastyk spisuje? Bo to jedna z moich opcji elastyk z Tuli :bigsmile:. Szkoda, że z takimi przystojnymi tatusiami nie sprzedają :tongue:
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no a może nie ? :fingersear::cool:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    madzinka83: Aguncia a jak Wam się ten elastyk spisuje? Bo to jedna z moich opcji elastyk z Tuli .

mi sie bardzo dobrze sprawowala. sprawowala, bo na okres letni odstawilismy - z racji strasznych upalow, ktore u nas panuja...
    ale jak tylko sie ochlodzi to zaraz do chusty wracamy, ciekawa jestem jak elastyczna chusta sprawdza sie przy wiekszym dziecku (anastasia wazy "juz" 7,5 kg)... czy nie bedzie mi wisiec?
    moze ktos sie wypowie?
    TEORKA: no a może nie ?

no tak! a jak! :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Kurczę od jutra i ja ponawiam próby w poprawnym wiązaniu chusty..a zrobiłam tak jak
    mariamateriajak zazdroszczę W: możesz zrobić tak jak ja :) na 3 tygodnie odłożyłam do szafy

nie wyszło za pierwszym i drugim razem i leży w szafie...aleee od jutra zabieram się za naukę co by ułatwić sobie życie ;)

Treść doklejona: 02.08.12 21:37
    Zmobilizowałam się i podjęłam ponowna próbę... Proszę powiedzcie mi co z główką? Nie wiem co z nią zrobić?

Podejrzewam, że nóżki ma źle ułożone...możecie mnie skorygować bo nie chcę zrobić jej krzywdy...?
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Boscy faceci!!!!!!! I jak pięknie zamotani :bigsmile:
    Mój też się zamota, ale mnie tak ciezko z mala sie rozstaswac...
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Magku nóżki muszą być wyżej podgięte. Kolanka wyżej od pupy, tak by były na wysokości mniej więcej pępka, bardziej na żabkę, żeby tak Zuzi nie wisiały. No i główka musi być bardziej stabilna , a tu masz super instrukcję, bo ja tego tak dobrze nie wytłumaczę:
    http://www.chustomania.pl/online/chustomania/CiS-web2_chust.nsf/Inhalt/Kieszonka_instrukcja
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    No właśnie nie mogę bardziej dociągnąć chusty w okolicach jej główki :/
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthornana81
    • CommentTimeAug 2nd 2012 zmieniony
     permalink
    Magku mam bardzo dobry filmik z kieszonką. Szczegółowo pokazano dociąganie (nie umiem inaczej, więc wybacz. Filmik polecam.
    Kieszonka z wyraźnym dociąganiem http://www.youtube.com/watch?v=GqBSCULoiww&feature=BFa&list=UU8QZFJZ0RLVw4nOo65S9XQA). Nóżki tak jak pisała penny. Jeśli one będą ok, plecki powinny przyjąć kształt litery C. Nie wiem, czy uda Ci się to osiągnąć w tej chuście. Widziałam dokładnie coś takiego na żywo na ulicy (poza tym moja córa ma pościel z tego materiału). Chusta tkana skośnokrzyżowo ciągnie się we wszystkie strony otulając dzecko jak druga skóra i daje komfort noszonemu i noszącemu. Zwykły materiał nigdy nie będzie się w ten sposób zachowywał. Co do główki, możesz zwinąć tetrówkę w rulonik, położyć na karczek małej i wywinąć górną krawędź chusty tak, by trzymała pieluchę. Wówczas otrzymasz kołnierz stabilizujący główkę malucha.
    W filmiku z Emilką masz właśnie ten patent

Tetrówka.

Treść doklejona: 02.08.12 23:01
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeAug 3rd 2012
     permalink
    hej - chciałabym żebyście oceniły efekt......jutro rano wyjeżdzamy na 10 dni i nie chcę przez tyle czasu popełniać błędów....a jak wrócę do wybiorę się na warsztaty z chustowania - przed wyjazdem nie zdąrzyłam niestety :(

https://lh4.googleusercontent.com/-HyT1ObZlmg0/UBu1WdvjX6I/AAAAAAAAaCE/J6EHtUOTnRE/s640/DSC02745.JPG

Treść doklejona: 03.08.12 13:28
    a i mam jeszcze pytani - czy wychodzicie na spacerki w chustach jak jest takie słońce ?? chodzi mi o to czy ubieracie na główkę dziecka czapeczkę, bo ja wyszłam wczoraj tylko do sklepu koło bloku no i właśnie miałam dylemat - bo z jednej strony jest ciepło ale z drugiej to słońce grzeje wprost na tą maleńką, bledziutką główkę....i czy ubieracie coś na nóżki - np. jakieś cienkie spodenki ?? bo na tym zdjęciu Mateusz jest w samym bodziaku....

Proszę - odpowiedzcie mi jeszcze dziś....
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    aguncia mam pytanie odnosnie Twojej chusty,czy ona jest elastyczna?
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorKatarzynka
     permalink
    Jak jest gorąco, noszę Staśka w samym body albo koszulce z krótkim rękawem plus czapeczka na głowę - jak najcieńsza, ale żeby od słońca chroniła jednak.
    -- ,
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    gina1511: aguncia mam pytanie odnosnie Twojej chusty,czy ona jest elastyczna?

tak, to elastyczna chusta TULI.
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    To i ja dołączę do chustowych mam :)
    Witam się :)
    Myślę nad zakupieniem chusty dla mojego malucha. Tymczasem chciałabym wypożyczyć chustę, żeby zobaczyć czy to sięnam spodoba. Poradźcie lepiej tkanączy elastyczną?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    wydaje mi się - z tego co już przeczytałam, bo ekspertem nie jestem - że na początek lepsza elastyczna, bo jak mi pisały dziewczyny, łatwiej ją dociągnąć i się nauczyć, a ty nie chcesz kupować tylko wypożyczyć. Ja kupiłam od razu tkaną bo mi było szkoda pieniązków troszkę na chustę, którą będę mogła wykorzystać tylko przez jakiś czas. Ale z drugiej strony widzę, że Twój synek już 2 miesiące skończył, a nie wiem do jakiego wieku elastyczną można wiązać, bo ona chyba mniej wytrzymała jest niż tkana....

A czy ktoś mi powie jak z tym moim wiązaniem ?? Będzie coś z tego czy wszystko źle ??
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    elastyczna jest do 9kilo około
    dla mnie to była strata pieniędzy ;) a tkana jest bombowa!

kasiu - a masz zdjecie z przodu?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeAug 3rd 2012 zmieniony
     permalink
    Natalaa: kasiu - a masz zdjecie z przodu?

takie mam
    https://lh5.googleusercontent.com/-K-Xw7PtZafk/UBvRdCsx9dI/AAAAAAAAaCg/wkTOHwEu1WQ/s679/DSC02749.JPG
    --
  4.  permalink
    Wydaje mi się, że dobrze jest Kasiu! Ale jak ładnie dociągnęłaś przy główce, ja miałam zawsze z tym problem, a to bardzo ważne! Widać też, że nóżki ładnie "na żabkę" się układają. Po mojemu jest dobrze, aczkolwiek myślę, że najwyższą wartość będą mieć opinie chustomam z porządnym, większym doświadczeniem.
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    aguncia tak myslalam bo mam podobna.
    Mi poradzila polozna w szkole rodzenia.Moja jest do 18kg.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ja bym nóżki wzięła trochę wyżej ;) ale poza tym jest genialnie! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    ale zazdroszczę Wam, z sentymentem wspominam czas chustowania:) Trochę wyżej nóżki - żabka ładna, ale pupka powinna być niżej w stosunku do nóżek. Ale jest całkiem nieźle:) Chustujcie ile wlezie, tego czasu nikt Wam nie odda później, gdy dziecię wyrośnie:)
    --
    •  
      CommentAuthornana81
    • CommentTimeAug 3rd 2012 zmieniony
     permalink
    kasiek wieczorem na spokojnie moze wiecej naskrobie, ale póki masz bobasa na chodzie, spróbuj po zamotaniu podciągnąć kolanka palcami wskazującymi do siebie i lekko w górę (tak po skosie), wtedy zobaczsyz pewnie luzy, które dociągniesz, a poza tym poprawisz w ten sposób ułożenie nóżek maluszka no i dupka wpadnie głębiej :wink: Pilnuj także, by nóżki były na tym samym poziomie (nie może być jedna wyżej od drugiej). Z każdym motaniem będziesz czuła różnicę. i popieram Karko, chustujcie, ile wlezie
    Całkiem nieźle Wam wyszło no i chusta rewelacyjnie dobrana :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeAug 6th 2012
     permalink
    Natalaa: elastyczna jest do 9kilo okołodla mnie to była strata pieniędzy ;) a tkana jest bombowa!

ok, czyli tkana :smile:
    Nie chcę kupować nowej, znalazłam na allegro takie:
    http://allegro.pl/bawelna-chusta-tkana-do-noszenia-dzieci-instrukcja-i2520172730.html
    http://allegro.pl/chusta-tkana-do-noszenia-dzieci-kolory-i2537966003.html
    http://allegro.pl/chusta-tkana-almelle-do-noszenia-dziecka-i2538024799.html

Proszę doradźce na którą polować, bo ja się nie znam zupełnie ani na firmach ani na niczym w tym temacie :shamed::neutral:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    Natalaa: elastyczna jest do 9kilo około

moja (tula) jest do 12kg.
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    ale tkana jest chyba przewiewniejsza... teraz lato :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeAug 6th 2012 zmieniony
     permalink
    winnica: ale tkana jest chyba przewiewniejsza... teraz lato :smile:

mysle, ze tak. ja moja odstawilam, bo u nas takie upaly, ze nie dalabym rady.
    zalozylam akurat dzisiaj "na probe" po ponad dwoch miesiacach, i nie moge sie doczekac, az bedzie chlodniej! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    u mnie w domu jest 27 stopni, ale i tak dość dużo noszę Adasia, bo niestety ale zasypia mi w dzień na rękach głównie, więc i tak cierpię katusze gorąca, a w chuście, przynajmniej ręce by nie bolały :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeAug 6th 2012 zmieniony
     permalink
    winnica: w chuście, przynajmniej ręce by nie bolały :bigsmile:

ja mam 31 stopni... w kazdym razie na pewno w chuscie wygodniej :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    elfika, strasznie drogie są :neutral:
    poza tym chcę kupić używaną, a wśród ofert które znalazłam nie ma takiej :sad:
    --
    •  
      CommentAuthormarylove
     permalink
    Dziewczyny noszące... czy Wasze maluchy od początku polubiły noszenie? próbowałam zamotać córkę do tej pory trzy razy na mężu i za każdym razem był wrzask:/ może ona wyczuwa nasz stres bo robimy to niepewnie, a może po prostu jej się nie podoba?... załamałabym się gdyby jej tak zostało:/
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    U moich czasami był płacz podczas wkładania ale po trzech minutach noszenia cisza i spokój i dzieć spał
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    marylove: czy Wasze maluchy od początku polubiły noszenie? próbowałam zamotać córkę do tej pory trzy razy na mężu i za każdym razem był wrzask:/

właśnie tego się i ja obawiam, dlatego najpierw wypożyczam chustę na tydzień, a jak się Adasiowi spodoba, to kupię :)
    --
    •  
      CommentAuthormariamateria
    • CommentTimeAug 7th 2012 zmieniony
     permalink
    U mnie mały czasem płacze przy wiązaniu, więc mu śpiewam i pokazuję w lustrze co robimy, wtedy uśmiecha się jak szalony i ślini tak, że aż kapie na podłogę :) Bo mu się chyba dłuży ten proceder...
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeAug 7th 2012
     permalink
    mariamateria: Bo mu się chyba dłuży ten proceder...

no własnie i ja się obawiam, że zanim mu się zdąży spodobać chusta, to będzie awanturka, bo przecież nic nie widzi!:tongue:
    Zazwyczaj jak go biorę, to na ramię, więc ma super widok na wszystko i ciekawa jestem czy zaakceptuje zmianę pola widzenia :cool:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.