Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorsliwson
    • CommentTimeAug 8th 2012
     permalink
    Mój Franky tez nie lubi samego momentu motania i sie drze ale ja zawsze wiążąc go chodzę po domu i śpiewam- trochę pomaga. W każdym razie jak tylko sie juz zamiotamy to po minucie jest cisza i jakby dziecka nie było;) my mamy didymos iris i nati fale dunaju. Obie chusty są świetne i bardzo polecam. Przy starszym synu miałam na początku bebelulu rapalu i na początek nie polecam. Dla mnie była za sztuwna...
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeAug 8th 2012
     permalink
    my piszemy z urlopu - dziś był spacer w chuście nad zalewem w Klimkówce :) Mateusz też szybciutko zasypia i troszkę się wierci jak więżę, ale nie płacze...

Ja się w swojej chuście zakochałam od razu - jest SUPER !!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
    • CommentTimeAug 9th 2012
     permalink
    Elfika ja o zmiekczaniu nie wiedziałam jak kupowałem pierwsza chuste... Kupiłam, wypralam i zabralam sie za motanie. Było mi po prostu cieżko nauczyć sie wiązać z nie złamaną chustą. Mój didymos był dużo bardziej miękki od początku. W ogóle jestem zdania, ze chuste na nauke wiazania dobrze jest sobie kupić używana, taka juz złamaną bo jest dużo, dużo łatwiej;)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
    • CommentTimeAug 9th 2012
     permalink
    w ulotce do rapalu z wiazaniami jest informacja o lamaniu chusty ;)

Teraz to wiem. Ja tę chustę kupiłam z przejściami... Zamówiłam wymarzony kolor i wzór w sklepie internetowym na 3 tyg przed wakacjami a oni mi po 2 tyg dzwonią, że brak wzoru,.. W końcu w dniu wyjazdu mąż od nich ze sklepu ją odebrał ale oczywiście kolor nie ten... No i na zapoznanie z ulotką zabrakło czasu...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeAug 10th 2012
     permalink
    ja kupiłam nową LL tkaną i nie narzekam.
    z kolei bardzo żałuję zakupu elastycznej (pentelki). właściwie jej nie używaliśmy, bo mała strasznie sprężynowała (nawet przy porządnym dociągnięciu)... w tkanem nieporównywalnie lepiej.
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeAug 10th 2012 zmieniony
     permalink
    Natalaa jestem.... i co dalej, ze tak powiem? :neutral:

Piszę jeszcze raz...

Czy wasze maluchy chętnie siedzą w tej chuście?
    Bo mój nie daje się zamotać, jest płacz straszny, więc muszę go wiązać na śpiocha.
    No i śpi ładnie jakiś czas, ale jak się obudzi, to z płaczem zawsze. Mam wrażenie, że jemu przeszkadza to, że po pobudce nie może się swobodnie wyciągnąć i powyginać…
    Muszę go wtedy szybko wyciągać, żeby jako taki spokój był…
    A nawet jak mi się uda go zamotać bez płaczu gdy nie śpi, to po 3 minutach się awanturuje i muszę go wyciągać

Wklejam zdjęcie, zobaczcie, chyba dobrze go zamotałam? Przecież by nie spał gdyby było mu niewygodnie... o co chodzi?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    winnica - odpowiadając na Twoje pytanie z wątku rozpakowanych:

to jest kieszonka

to jest 2x

a to jest kangurek

kangurek jest podobny do kieszonki ;)
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Hmm.... Adaś jest przyzwyczajony do noszenia na ramieniu, wszystko wtedy widzi i tak najbardziej lubił.
    Czy ta x2 nie będzie mu jeszcze bardziej ograniczać widoczności?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    2x jest lepsza jeśli dziecko chce spać. Kieszonka lub kangurek - kiedy chce oglądać świat. :-)
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    winnica nie stresuj się, spokojnie :wink: Od kiedy macie chustę? Niecały tydzień? U nas opisywane przez Ciebie reakcje towarzyszyły nam jakiś czas...miesiąc albo może i więcej. Maluch i mama/tata muszą się przyzwyczaić, zaprzyjaźnić z chustą, a przede wszystkim nauczyć dobrze wiązać. Przejrzyj filmiki, instrukcje, próbuj i dawaj znać jak postępy. Postaramy się pomóc, ale pamiętaj, że nie od razu Kraków zbudowano.
    Adaś będzie słodziutko spał i nie tylko w swojej niezapominajce :wink: Daj Wam czas.

Treść doklejona: 10.08.12 14:48
    Na początek propnowałabym kieszonkę. Adaś jeszcze maleńki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    nana81: Na początek propnowałabym kieszonkę. Adaś jeszcze maleńki

No właśnie od kieszonki zaczęłam :smile:
    A chustę mam od dziś dopiero, myślisz nana, że Adaś moze się jeszcze przekona do chusty??
    --
    •  
      CommentAuthornana81
    • CommentTimeAug 11th 2012
     permalink
    Próbujcie. Myślę, że polubi chustę, jak zobaczy do czego siedzenie w niej prowadzi. Mama blisko, świat w zasięgu wzroku - marzenie :tongue:

Treść doklejona: 11.08.12 10:00
    Przede wszystkim uporządkuj wiązanie. Dzieci buntują się, gdy jest coś nie tak na tym polu, bo zwyczajnie jest im niewygodnie (rodzicowi zresztą też). Proponuję dobrze zamotać i wyjść z domu na krótki spacer, tak by przyjemnie ubujać buntownika :wink: U nas działało. Kiedy na pierwszych chustospacerach się zatrzymywałam, Emilia się rozbudzała i darła, więc początkowo chodziłyśmy bez postojów :P Jak widzisz Adaś jest całkiem normalnym noszeniakiem :)
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeAug 11th 2012
     permalink
    nana81: Przede wszystkim uporządkuj wiązanie. Dzieci buntują się, gdy jest coś nie tak na tym polu, bo zwyczajnie jest im niewygodnie

Ja to mam wrażenie, że Adaś buntuje się przede wszystkim na to, że jest unieruchomiony. On jak sobie leży na kocyku, to wierzga na wszystkie strony, bez najmniejszej przerwy i potrafi tak nawet godzinę. Spoci sie w tych upałach, oddech przyśpiesza, a wierzgać nie przestanie :wink:
    I chyba mu w chuście źle pod tym względem. Poza tym ja go do tej pory nosiłam czasami tak na ramieniu. Opierał się ramionkami o moje ramię, buzię opierał na swoich ramionkach i tak podziwiał świat. I dlatego chyba w chuście przeszkadza mu jeszcze to, że główka się majta na wszystkie strony. On co prawda bardzo ładnie już sam główkę trzyma, ale mega stabilnie to jednak nie jest. Czasami zamachnie się tak jakoś i uderzy ( lekko, ale widzę, że go to denerwuje ) w moją klatkę. On by chyba chciał tak jak na ramieniu, żeby się na czymś podeprzeć, no ale jak to zrobić? Nie da się :neutral:
    Jak zapakuję go śpiącego, to jest super, śpi, a ja mogę chodzić, stać, siedzieć, nie przeszkadza mu, ale tylko się przebudzi, jest próba przeciągnięcia się, no i jak się nie udaje to wrzask!:neutral:
    Może masz pomysł, co można z tą główką zrobić? Bo on się o moją klatkę nie oprze, nawet do zasypiania, nie lubi tak. Raz mi sie udało go oszukac i uśpić w chuście, ale główkę wtedy miał odchyloną lekko do tyłu ( leżała na moich rękach ), a on patrzył na mnie, ja śpiewałam, aż zasnął.
    Zawsze w dzień jak zasypia to nie lubi być przytulony, tylko lubi patrzeć mi w oczy :bigsmile::shocked:

Treść doklejona: 11.08.12 12:25
    Dodam jeszcze, że jutro wyjeżdżamy na kilka dni na mazury, i generalnie chusta byłaby super rozwiązaniem, gdyby dzieć chciał w niej siedzieć!
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeAug 15th 2012
     permalink
    A ja się niestety zniechęciłam :( Zuzia się denerwuje przy wiązaniu...a ja nie umiem poradzić sobie z jej główką :( chyba, że mam złą chustę, bo na początek kupiłam najzwyklejszą, może to być przyczyna tego, że ta główka jest mało stabilna?
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    magku płócienna chusta może być powodem tego, że nie jest Wam obojgu wygodnie i masz trudności z zawiązaniem.
    Może rozejrzyj się za warsztatami. Tam na pewno będziesz mogła spróbować zamotać pod czujnym okiem kogoś doświadczonego, a poza tym będziesz miała okazję popracować z tkaną skośnokrzyżowo chustą. Po takich doświadczeniach na pewno będziesz wiedziała, co było powodem obecnych trudności. Nie poddawaj się.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    a u nas chustowanie na całego (a co - pochwalę się)

Na urlopie zaliczyliśmy spacer na jeziorem w chuście, mój maż nawet w jeden dzień nosił małego, a dziś byłam z nim w chuście na mszy a po południu na spacerku na krakowskim Rynku i na Małym Rynku na festiwali pierogów :swingin: Mateuszek jest grzeczny jak go wiążę (czasem tylko troszkę pomrukuje jak mi dłużej schodzi), po zawiązaniu ogląda jakiś czas świat po czym zasypia :rolling:

Powiedzcie mi jakie mogę spróbować inne wiązanie poza kieszonką ?
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
    • CommentTimeAug 16th 2012
     permalink
    Kasiek ja Franka wiąże w kieszonke albo w podwójnego x. Możesz chyba tez spróbować z kangorkiem.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeAug 16th 2012 zmieniony
     permalink
    dziewczyny a czy zamiast chusty mogę wypróbować mei tai? Polecacie dla takiego maluszka jak Zuzia?
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Mai tai to chyba dla starszych dzieciaczków niż Zuzia. Ja z powodzeniem noszę Młodego w Bondolino już dłuższy czas. Zachowuje się jak chusta, a nie trzeba motać i wg mnie głowę lepiej trzyma. A! No i niektórzy faceci na chustę mają alergię, natomiast nosidło to nosidło;)
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Ja też noszę Hanie w Bondolino i jest super- Hania lubi w nim siedzieć i szybko się je zakłada.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Najbardziej chodzi mi o główkę...mam wrażenie (jak oglądam na youtube), że ta główka nie jest stabilna, tak jak w chuście... Bo dla mnie jest to nielogiczne, skoro chusta (jak np.na zdjęciu _kasiek_ - przepraszam, że poruszam temat Twojego zdjęcia, ale chciałabym wiedzieć jak to dobrze zrobić) przebiega na karczku u dziecka to jak można się w tym poruszać swobodnie, żeby maluszkowi ta główka nie 'latała' w prawo i w lewo ;/?

Dziewczyny ja chyba jednak jestem ograniczona :D Zuźka zaczyna trzymać główkę, ale nie robi jeszcze tego stabilnie, to w tym nosidle bondolino, w mei tai, czy też w chuście muszę asekurować jej tą główkę? Czy swobodnie można się poruszać?
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    no ale te bondolina to dość drogie są... a używanych na allegro nie widziałam...
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Fakt...drogie...ale jeśli miałoby mi to pomóc, a chustowanie za nic w świecie mi nie idzie (ogromny problem mam z główką), to chociaż coś bym chciała, żeby jej CIĄGLE nie nosić na rękach...:confused:
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    magku: Najbardziej chodzi mi o główkę...mam wrażenie (jak oglądam na youtube), że ta główka nie jest stabilna, tak jak w chuście... Bo dla mnie jest to nielogiczne, skoro chusta (jak np.na zdjęciu _kasiek_ - przepraszam, że poruszam temat Twojego zdjęcia, ale chciałabym wiedzieć jak to dobrze zrobić) przebiega na karczku u dziecka to jak można się w tym poruszać swobodnie, żeby maluszkowi ta główka nie 'latała' w prawo i w lewo ;/?

ja się przyznam, że czasem jak się schylam po coś (oczywiście nie tak całkiem do przodu) to odruchowo podtrzymuję jedną ręką główkę Mateuszka....mimo, że jak dobrze zawiążę chustę to tak główka na prawdę stabilnie jest tam trzymana i Mateusz jak się obudzi to czasem się wkurza że nie może nią ruszać na prawo i lewo i się odchylać do tyłu (bo zaczyna mi się ostatnio tak wyginać w tył....)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Magku a próbowałaś wsadzić np. tetrę między głowę Zuzi a chustę, ja wkładam i jest ok ;) chociaż tak jak Kasiek, jak się schylam to podtrzymuję odruchowo .
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Mei-tai jest dla dzieci starszych siedzących. Z wiązań dla maluszka zrezygnowałabym z 2x. W tym wiązaniu jednak lepiej jeśli dziecko jest starsze i stabilnie trzyma główkę.
    Film z tetrówką jest wyżej. Spróbuj magku.

Treść doklejona: 16.08.12 23:05
    Tetrówka raz jeszcze
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Ja jeszcze mogę polecić nosidło ergonomiczne tula. Nosiłam w nim starszego syna i bardzo, bardzo nam się sprawdziło!
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeAug 17th 2012
     permalink
    W Bondolino nie trzeba potrzymywać główki-jest specjalny zagłòwek na rzepy,który można regulować wg. potrzeb.
    Oczywiście przy schylaniu również kontroluje główkę.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    A to bondolino dobrze podtrzymuje nóżki? Tzn. jest zachowana pozycja żabki?
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    W Bondolino jest zachowana pozycia żabki.
    Małe dziecko nosi się bez wyjmowania nóżek z nosidła.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    A które nosidełko Waszym zdaniem jest najlepsze: Bondolino, Tula czy Mancuda? Czytam w necie o nich, ale albo ja nie kapuję, albo wydają mi się takie same i niczym się nie różnią. Chciałabym się na coś zdecydować a jakoś sama nie potrafię podjąć decyzji. Chusty raczej nie kupię.
    •  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeAug 21st 2012
     permalink
    Dziewczęta poiwaznie rozważam zakup chusty, kompletnie sie nie tym nie znam, jaka możecie polecić? bardzo prosze o pomoc, przepraszam ale nie dam rady przewertować całego wątku:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ja polecam Nati, właśnie małą w nią zamotałam i hasamy w niej po domu :wink: Początki nie były łatwe, ale teraz mam za to wolne ręce :devil:
    •  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeAug 21st 2012 zmieniony
     permalink
    penny: Ja polecam Nati, właśnie małą w nią zamotałam i hasamy w niej po domu Początki nie były łatwe, ale teraz mam za to wolne ręce --

własnie oglądam te nati:bigsmile: chyba zamówię, bo wczoraj jak przytulilam Jasia tak jakbym miała chuste to bardzo grzecznie lezał:surprised:

edit: zamówiłam nati, kolor tokyo, teraz czekam z niecierpliwościa i musze sie nauczyc obsługi:surprised:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    A ja się poddałam na razie z chustą :sad:
    Adaś strasznie żywe dziecko, nie lubi być skrępowany nawet jak śpi, bo musi sie kilka razy podcza snu powyciągać, a w chuście nie może, więc się budzi i się wścieka :sad:
    No, a jak nie śpi, o też mu sie nie podoba :sad:
    Moze jak będzie trochę starszy i będę mogła inne wiązania wypróbować, to spróbujemy jeszcze raz.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    winnica: Moze jak będzie trochę starszy i będę mogła inne wiązania wypróbować, to spróbujemy jeszcze raz.

a to już ze swojego doświadczenia - raczej jak się dziecko nie przyzwyczai do motania jak jest malutkie to tym bardziej nie polubi tego jak będzie większe, bo wtedy jest jeszcze bardziej ruchliwe i mobilne !!!!

Kakai: Dziewczęta poiwaznie rozważam zakup chusty, kompletnie sie nie tym nie znam, jaka możecie polecić? bardzo prosze o pomoc, przepraszam ale nie dam rady przewertować całego wątku

szybko podjęłaś decyzje :bigsmile: też mam Nati i ją uwielbiam :rainbow: kolor SAVANNA

A ty sobie zamówiłaś tkaną czy elastyczną ??
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeAug 21st 2012 zmieniony
     permalink
    a ja przed chwila zakupilam ta tkana chuste lenny lamb; elastyczna na te upaly jest zbyt gruba a anastasia w chuscie siedziec uwielbia... dzisiaj mala jest szczegolnie marudna, wlozylam ja na chwile do chusty i bylo spokoj, ale zaczelysmy sie pocic juz po 10 minutach i decyzja zapadla: kupuje lzejsza... mam nadzieje, ze sie sprawdzi.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    _kasiek_: szybko podjęłaś decyzje też mam Nati i ją uwielbiam kolor SAVANNAA ty sobie zamówiłaś tkaną czy elastyczną ??--

a bo obejrzałam sobie fotki, Twoja rózniez, pozazdrościłam:wink: i chce już, zamówiłam tkaną, myslałam tez o sawannia:smile: cięzki wybór z tym kolorkiem miałam:wink: ostatecznie będzie ta

Treść doklejona: 21.08.12 14:16
    aguncia sliczna ta co kupiłas:smile:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    mi się jeszcze Peru podobała....i Brezo jeszcze....ja nie mogłam się na kolor zdecydować - chyba ze trzy dni nad nim dumałam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    KAKAI kolorki Twojej chusty rewelacyjne jak dla mnie , cudo !!!! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    _kasiek_: Peru podobała

oo mi też

Treść doklejona: 21.08.12 15:53
    TEORKA: KAKAI kolorki Twojej chusty rewelacyjne jak dla mnie , cudo !!!!

:bigsmile::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Mojej Nadii na początku chusta bardzo się podobała, a teraz dosłownie "szał macicy" w niej ma :wink: Jej najlepiej z dala od matki,a jeszcze lepiej bez ubrania i pieluchy :P No cóż będziemy jeszcze próbować :P
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
    • CommentTimeAug 22nd 2012 zmieniony
     permalink
    O jak ni sie podoba ta chusta która zamówiła Aguncia! Kakao Twoja tez piękna! Ostatnio w ogóle mnie ciągnie w ciepłe czerwienie, pomarańczy itp. Tylko jakieś mam opory w noszeniu chłopca w rózowej chuscie:p
    Tak sobie ostatnio pomyślałam, ze jakby któraś firma wypuściła chuste w marynarskie pasy, to byłabym pierwsza, która by ja kupiła bo do tych klimatów tez mnie strasznie ciągnie;)
    --
  1.  permalink
    Chusty uratowały mi życie w tym tygodniu :) Młody ma fazę pt. za chinyludowe-nie-bedę-leżał-sam ani się bawił sam ani nini nic ani nawet w wózku... Okazało się dziś, że to ząb wyszedł, więc po domu nosiliśmy się na biodrze w kółkowej a na spacer, normalnie w wiązanej i cud! Młody po sesyjce noszenia usypiał wpatrzony w obierane pyry , wczoraj dostałam spierdziel od jakiejś baby na ulicy, "że mi dzieciok ścirpnie i w dodatku łysa główka bez czapki" miała szczęście, że mi młodego nie obudziła, bo jakbym się wydarła, to ona by miała łysą główkę, od mojego warknięcia - no, ale co prownicja to urok ;) a to była jedyna możliwość, co by mi ząbkujący młody pospał. Dzisiaj też spał a ja buszowałam po ciuchach :)
    W kółkowej o tyle fajnie, że moge go odłożyć i śpi dalej, niestety nie umiem go odmotać tak, żeby się nie obudził, więc moje osiem kilo musze nosić, póki się nie obudzi.
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeAug 25th 2012
     permalink
    Przedstawiam wam nowego członka chustowania- uczymy się chustować.
    A tak na poważnie - nie wiedziałam co mam zrobić z moim "pimpkiem",chciał się nosić na rękach a ja musiałam powiesić pranie i oto wyszło takie coś :
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    mariamateria: W kółkowej o tyle fajnie, że moge go odłożyć i śpi dalej, niestety nie umiem go odmotać tak, żeby się nie obudził, więc moje osiem kilo musze nosić, póki się nie obudzi.

ja mam już ponad 6kg do noszenia (8 dni temu było 6100)....jak wygląda ta kółkowa ?
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Jeżynka i "Pimpek" tak na luzie w tej chuście ??? Szok normalnie :shocked: Ładnie się chłopak urządził :devil:

Treść doklejona: 25.08.12 22:47
    kółkowa ;)
    http://pl.lennylamb.com/images/products/_MG_6911_w260h260.jpg
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeAug 25th 2012 zmieniony
     permalink
    penny: Ładnie się chłopak urządził :devil:

i jeszcze czekał na powtórkę.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    jeżynka: i jeszcze czekał na powtórkę.

Jakie te chłopy wygodne :cool: Dobrze, że Pimpek jest tylko Pimpkiem a nie np. Brutusem :devil:
    •  
      CommentAuthoralikal
     permalink
    Mamy pytanie... Moja córka w lipcu skończyła roku... Czy nie jest za późno, aby zacząć ja nosić w chuście?
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.