Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
[/quote][quote=tiramisu]Jak jest różnica miedzy NPR a MŚP
Brzmi sensownie :), aczkolwiek "zielone serduszka" widuję też u Katoliczek
Jest też metoda niemiacka która w swoim założeniu "dopuszcza" stosowanie prezerwatyw w czasie płodnym i wtedy to też jest powiedzmy NPR.
Mi bliższe są NMRP niz NPR przynajmniej w tej chwili. Doszłam do takich wniosków po elaboratach Toma
Z moich obserwacji wynika, ze laczenie jak to ujelas 'otwartosci na zycie' z NPR nie jest takie prostoliniowe.
NMRP -Metody Naturalnego Rozpoznawania Płodności
Jak dla mnie trochę to dziwny wtór [...] bo niby co ma oznaczać owa naturalność rozpoznawania płodności??
Rozumiem, że ponieważ jestem niewierząca, to jestem zamknięta na życie, i ma się to rozumieć samo przez się? Mimo, iż nie stosuję prezerwatyw, jestem zamknięta, bo wierzę w to, że odkładam i że PI metod naturalnych mi na to pozwala?
NPR to mtody stosowane z nacechowaniem religijnym, to, co promuje LMM czy książki Kipleyów.
MŚP/MRP - to stosowanie metod tych samych, ale bez nacechowania religijnego.
Z resztą to kolejne niezbyt mądre podziały.
NPR stosuje się bez nacechowania religijnego. Religia jest niepotrzebna do zachowania wstrzemięźliwości przez jakiś czas w cyklu.
Czy lektur strony LMM nie pozwala wiązać NPR z religią?
[quote=kodama] każde zbliżenie, podczas którego nasienie nie trafia.... (nazwę to, tam gdzie trafić powinno), jest GRZECHEM