Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeNov 1st 2016
     permalink
    Znazlam (kiedys kolezance pislalam, wiec

    250 g maki bezglutenowej (mieszanki Dove Farm, white plain flour- użyłam), 250g maki ryżowej bezglutenowej, jajko, 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (plaskie), sol himalajska ( 10 razy zmieliłam, nie wiem ile to gram, ale mam duzy mlynek :)), do tego 300ml mleka jaglanego ( 4 łyżki ugotowanej na wodzie kaszy jaglanej + woda = zblendowane), nasiona siemienia lnianego 2 łyżki, 2 łyżki pestek z dyni, 1 łyżka pestek słonecznika). Suche składniki wymieszać, dodać mokre, zmiksować (3min) i voila! Piec 50min w 190st ( ja piekłam w termoobiegu). Wyszedł pyszny, ale twarda skorka.

    Niestety na drugi dzien jest bardzo kruchy. Probowalam mrozic. Ale nie jest dobry. Dlatego zrezygnowalam. Zamiast chleba jem wiecej warzyw i owocow ostatnio (tzn. od dluzszego czasu).

    Treść doklejona: 01.11.16 21:39
    Figa - no zwariowal.
    --
    •  
      CommentAuthorhanka242
    • CommentTimeNov 2nd 2016 zmieniony
     permalink
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeNov 2nd 2016
     permalink
    Hanka - sprawdzilam. Chetnie bym cos nowego upiekla. Ale nie lubie chleba na drozdzach. W ogole ich w kuchni nie uzywam. No i maki kukurydzianej tez (modyfikowana kukurydza).
    --
    •  
      CommentAuthorhanka242
    • CommentTimeNov 2nd 2016
     permalink
    Jeżeli chodzi o drożdże to wiadomo, kwestia smaku..Jeśli chodzi zaś o mąkę kukurydzianą to nie jest niezbędna tzn. można podmienić na inną , ja np.zamieniłam na ziemniaczaną.
    Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia jeśli chodzi o wypieki bezglutenowe ,ale w mojej ocenie jest smaczny i co ważne, nie kruszy się.
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeNov 2nd 2016
     permalink
    Hanka - fajnie, ze sie nie kruszy. Bo mi kazdy bezglutenowy pieczony sie kruszyl niemilosiernie. Ale ja do szczescia chleba nie potrzebuje, tylko czasem np. jak lecimy gdzies samolotem. Ale wtedy najczesciej muffiny bezglutenowe robie.
    --
    •  
      CommentAuthorhanka242
    • CommentTimeNov 2nd 2016
     permalink
    No ja też dużo chleba nie jadam ale czasem lubię po prostu :smile:
    Podaj przepis na muffiny plis :wink:
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeNov 2nd 2016
     permalink
    Hanka - my robimy glownie te (tylko dodajemy np. do tego jeszcze po kilka borowek, badz innyc owocow - nie za duzo, by sokow nie puscily):
    bananowo-inaczej
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
    • CommentTimeNov 5th 2016
     permalink
    A ktoś robi jogurty domowe? Jakie używanie bakterie, może ktoś polecić? Bo do tej pory brałam jogurt naturalny ze sklepu do zaszczepienia.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeNov 5th 2016
     permalink
    Ja nie robie. Kupuje kozi naturalny i jest ok. :)
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
    • CommentTimeNov 9th 2016
     permalink
    Ja znam kozi tylko z lidla, jakiś taki ciągnący się, nie mam przekonania no i smak. Zdzierze kozi tylko ser.
    Kupilam produkty do robienia serów , ale pewnie też nikt nie robi?
    Tu jakbym gdzieś trafiła na kozie mleko pasteryzowane to moglabym zrobić :) bo kupne sery są 50 zł /kg.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeNov 9th 2016
     permalink
    U nas w Londynie mozna kupic w marketach organiczne kozie jogrty naturalne. Normalnie wygladaja jak zwykle, jeden jest co ma lekki posmak mleka koziego , drugi nie.
    --
    •  
      CommentAuthor_figa
    • CommentTimeJan 26th 2017 zmieniony
     permalink
    Bardzo ciekawy artykuł o konsekwencjach obróbki cieplnej pokarmów

    Treść doklejona: 26.04.17 22:51
    Uczcie się o GMO, mamy jeszcze szansę, żeby uniknąć tego gówna.
    STOP GMO

    Treść doklejona: 27.04.17 06:43
    A tu jeszcze na deser mam.Nie pij coli, bo Cię roz....li
    -- "Jeśli nóż otwiera ci się sam w kieszeni, to może lepiej go nie noś."
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeSep 13th 2017
     permalink
    Czy ktoś kto się trochę zna podpowie czy ten erytrytol rzeczywiscie taki cudowny jako zamiennik cukru?
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeSep 13th 2017
     permalink
    Elyanna: Czy ktoś kto się trochę zna podpowie czy ten erytrytol rzeczywiscie taki cudowny jako zamiennik cukru?

    Moj Maz lubi. Ja dziecku nie daje, sama tez nie jem - probowalam i w smaku jest ok, ale wole cukier kokosowy albo ksylitol - jak juz musze cos poslodzic /upiec :)
    --
    •  
      CommentAuthorbea86
    • CommentTimeSep 13th 2017
     permalink
    Preferuję ksylitol (jako posiadaczka insulinooporności), ponieważ prawie nie podnosi poziomu glukozy. Tylko trzeba pilnować kraju pochodzenia: musi być Finlandia. Inne kraje pochodzenia (szczególnie Chiny) lub jego brak wskazuje na to, że ksylitol został pozyskany z kukurydzy, nie zaś z brzozy.
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeSep 13th 2017
     permalink
    Z ksylitolu i erytrytolu lepszy jest ten drugi, bo nie jest metabolizowany, tylko wydalany z organizmu w niezmienionej postaci. U mnie ksylitol powodował wzdęcia i biegunki.
    Dawno go nie używałam. Teraz jako słodzidła używam cukru kokosowego lub miodu.
    --
    •  
      CommentAuthorbea86
    • CommentTimeSep 13th 2017
     permalink
    Bo do ksylitolu trzeba się przyzwyczaić. Na początku zbyt duże ilości mogą powodować taki efekt. Jestcteż możliwość, że organizm po prostu tej substancji nie akceptuje.
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeSep 13th 2017
     permalink
    Malisek - dawalas erytrytol swoim dziewczynkom? Pytam, bo nigdzie nie moge znalezc informacji czy mozna go podac dziecku.

    U nas z ksylitolem nie bylo problemu, ale my w bardzo malych ilosciach stosujemy. Wiec mozliwe, ze dlatego.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeSep 13th 2017
     permalink
    My stosujemy ksylitol i żadnych wzdęć i biegunek... Jest okay, choc przy problemach mojego syna po cichu liczyłam, że ksylitol cos ruszy...
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeSep 14th 2017
     permalink
    Na mnie źle działały nawet małe ilości ;)

    Madzia, na pewno coś jadły jak robiłam.
    --
    •  
      CommentAuthornowa2012
    • CommentTimeSep 14th 2017 zmieniony
     permalink
    podobno ksylitol może powodować "rewolucje brzuszkowe" gdy sa za duże jego ilości. My używamy ksylitolu do wszystkiego nawet do syropów np. z buraka zamiast cukru, do wypiekow i do słodzenia (jeśli trzeba) np. kompotow.
    --
    •  
      CommentAuthor_figa
    • CommentTimeOct 7th 2017
     permalink
    Przejedzeni i niedożywieni
    O niedoborach we współczesnej diecie.
    -- "Jeśli nóż otwiera ci się sam w kieszeni, to może lepiej go nie noś."
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 7th 2017
     permalink
    Bzdurny ten artykuł.i jako źródło ukryte terapię.zieba to szarlatan
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_figa
    • CommentTimeOct 8th 2017
     permalink
    A tak konkretnie to co jest bzdurą? Znasz pana Ziębę? Czytałaś choć jedną z jego książek? Powiedziałabyś mu prosto w twarz to co tak łatwo tutaj rzuciłaś?
    -- "Jeśli nóż otwiera ci się sam w kieszeni, to może lepiej go nie noś."
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 8th 2017
     permalink
    Tak.poeiedzialabym mu prosto w twarz.
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_figa
    • CommentTimeOct 8th 2017
     permalink
    No to co jest bzdurą w tym artykule? Bo rzucać oszczerstwa bez pokrycia każdy głupi potrafi.

    Treść doklejona: 08.10.17 09:42
    Przeanalizuj go i wykaż nieprawdę.
    -- "Jeśli nóż otwiera ci się sam w kieszeni, to może lepiej go nie noś."
    •  
      CommentAuthornowa2012
    • CommentTimeOct 10th 2017
     permalink
    J. Zieba może i nie ma wyksztalcenia medycznego jednak pomogl wielu ludziom. Warto przeczytać jego kasiazki znajdzie się bardzo dużo informacji które warto wprowadzić w zycie.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeOct 10th 2017
     permalink
    Ewka, żadne bzdury. jestem tego zajebistym dowodem. przejedzona a niedobory w wuj...
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_figa
    • CommentTimeOct 10th 2017
     permalink
    Z Zięby wariata robią media głównego ścieku, tak samo jak dyskredytują przeciwników szczepień. Stanowi zagrożenie dla sprawnie działającego systemu pompowania kasy dla przemysłu medycznego, dlatego na niego plują.
    Ale ten artykuł akurat nawet nie jest napisany przez Ziębę, tylko do niego odsyła.
    Widać za to wyraźnie tutaj jaki mają wpływ media na postrzeganie ludzi i kształtowanie poglądów - Ewa zobaczyła nazwisko Zięby i od razu skreśliła i artykuł i jego samego.
    -- "Jeśli nóż otwiera ci się sam w kieszeni, to może lepiej go nie noś."
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 10th 2017
     permalink
    Nie no ziębA to filantrop
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_figa
    • CommentTimeOct 10th 2017
     permalink
    Daj spokój, przecież Twoja znajomość pana Zięby nie wykracza poza to co Ci media do głowy wbiły. Wątpię, żebyś naprawdę się wysiliła by poznać jego, jego twórczość i działalność. Nie potrafisz w żaden sposób uzasadnić swojego zdania albo Ci się nie chce. Po co w ogóle zaczynasz rozmowę? Żeby kogoś wyśmiać?
    -- "Jeśli nóż otwiera ci się sam w kieszeni, to może lepiej go nie noś."
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.