Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthordododotka
    • CommentTimeJun 11th 2012
     permalink
    ale może na recepcie nie było napisane, że to refundowane ma być i ile?

ja nie mam takich pasków, ale moja diab nic mi nie mówiła - sprawdza tylko badania moczu zlecone przez gin
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    dododotka: ale może na recepcie nie było napisane, że to refundowane ma być i ile?

tyle, że ja mam zawsze na recepcie napisane "R" bo mam na niej wypisane paski do glukometru, które na dodatek mam jeszcze tańsze przez insulinę.....ale nie ważne. Tych pasków jest w jednym opakowaniu 50szt. więc wystarczają na długo
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    _kasiek_: tyle, że ja mam zawsze na recepcie napisane "R" bo mam na niej wypisane paski do glukometru, które na dodatek mam jeszcze tańsze przez insulinę...

ja się tam na tym nie znam, ale wiem, że kiedyś mimo że na recepcie, to nie miałam pasków refundowanych (bo akurat RMUA ze sobą nie wzięłam, a to była moje pierwsza wizyta u diab... :confused:), a na recepcie musi być napisany % refundacji
    no ale ja nie jestem w tym ekspertem, więc się upierać przy swoim nie będę :smile: zwłaszcza, że nie mam pojęcia, czy te paski są, czy nie są refundowane, tylko próbowałam znaleźć jakieś wytłumaczenie, czemu Anecia zapłaciła mniej :wink:
    --
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    Ja miałam na recepcie napisaną refundację 30%. Więc dlatego zapłaciłam mniej.
    -- ;;;;
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    A ja zawsze kupowałam bez recepty.

Wczoraj zjadłam mega kotleta schabowego (na cały talerz) z mega panierką (w knajpie) i ogórki małosolne - i cukier OK :-))) całe szczescie, bo kotlety lubię :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Zjadłabym schabowego :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Uważajcie z tymi schabowymi - potrawy ciężkie inaczej się trawią i skok cukru może wystąpić później niż po godzinie czy półtorej !!!! Ja bym radziła nie jadać ich zbyt często.
    A po drugie - niestety im ciąża bardziej zaawansowana tym gorzej i nawet potrawy, które teraz jadacie nie dają skoków cukru np. w okolicach 32-34tc mogą już powodować skoki cukru
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Ja tam tylko marzę o schabowym, ale boję się jeść :neutral: Wytrzymam dietę, byleby synek był zdrowy :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Hmm u mnie 2 dni wysokich cukrów (120-135) oprócz tych na czczo, potem 2 dni niskich do 110, a dziś znowu 120-130 po posiłkach :|
    Mocz badam raz w miesiącu.. Na razie musi wystarczyć chyba
    --
  1.  permalink
    Dziewczyny chcialam was zapytac jak to jest ze slodzikami...Czy to prawda czy mozna ich z cukrzyca uzywac i zastepowac cukier? I chcialam was zapytac odnosnie klusek z naturalnym jogurtem i truskawkami...Chcialabym jutro zrobic na obiad i corci dodac cukier do jogurtu i truskawek a sobie same truskawki z jogurtem i kluchami...
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Cobraczku a jakie kluchy?
    Z tego co słyszałam to owoce do 15.00 a nabiał racze po poludniu ale niektórym nie robi to różnicy. Tylko jak dodasz do tego jeszcze kluchy to nie wiem
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeJun 11th 2012 zmieniony
     permalink
    Cobraczek: Dziewczyny chcialam was zapytac jak to jest ze slodzikami...Czy to prawda czy mozna ich z cukrzyca uzywac i zastepowac cukier? I

nie - nie powinnaś używać słodzików bo to też jest "cukier" tylko jakby o innej budowie chemicznej....jest odradzany w cukrzycy ciężarnych
    Ja ostatnio truskawki jadłam albo same (nie słodzone) albo z dodatkiem właśnie jogurtu nat. - też bez dodatku cukru.

Cobraczek: I chcialam was zapytac odnosnie klusek z naturalnym jogurtem i truskawkami

a to mają być takie kluski typu śląskie czy jakiś makaron ??? zresztą nieważne - możesz zjeść byle to nie było na mące pszennej bo tej trzeba unikać !!!

chce_byc_mama: Mocz badam raz w miesiącu.. Na razie musi wystarczyć chyb

lepiej kup paski, bo ciała ketonowe mogą wystąpić jednego ranka (np. jak zjesz za wcześnie kolację) a za kilka dni - jak badasz mocz w lab. - może ich nie być. A acetonu powinno się pozbywać na bieżąco, żeby nie dopuścić do tego aby maluszek "pływał" w acetonie i go połykał.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Wyczytałam na stronie mojacukrzyca.org wypowiedź jednej dziewczyny:
    "Dziewczyny jeśli jesteście lub podejrzewacie, że możecie być w ciązy to nie opierajcie się na nich. Wtedy one pokazują aceton w moczu. Jak macie założoną wkładke hormonalną to też cię tak dzieje. Ja zaczełam kombinować z nocną bazą a tu ciąża. Z wkładką było podobnie Ale tak ogulnie to są nieraz potrzebne."
    Nie wiem czy to ma znaczenie dla was.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    to jakaś bzdura - bo mi te paski zaledwie dwa razy pokazały że mam aceton w moczu a stosuje je drugą ciążę - dodam, że się tego spodziewałam, bo poszłam wtedy wcześniej spać i nie zjadłam kolacji.

A aceton w moczu owszem - ma prawo się pokazać ale we wczesnych tygodniach ciąży, potem ZDECYDOWANIE nie powinien być obecny w moczu
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Ja jadłam makaron razowy z truskawkami i jogurtem naturalnym - nawet sobie posypałam odrobiną cukru - po godzinie zmierzyłam i cukier był ładny :wink:
    Słodzika bym nie tykała, nie tyle z myślą o cukrzycy, co o tym, że to chemia jest, dla maluszka niezdrowa.

Treść doklejona: 11.06.12 15:03
    Acetonu pozbywamy się pijąc dużo wody, tak?
    --
  2.  permalink
    chce_byc_mama: Cobraczku a jakie kluchy?

_kasiek_: a to mają być takie kluski typu śląskie czy jakiś makaron ???

Kluski swiderki,albo do spagetti:wink:

_kasiek_: nie - nie powinnaś używać słodzików bo to też jest "cukier" tylko jakby o innej budowie chemicznej....jest odradzany w cukrzycy ciężarnychJa ostatnio truskawki jadłam albo same (nie słodzone) albo z dodatkiem właśnie jogurtu nat. - też bez dodatku cukru.

Wlasnie nie wiedzialam co do tych slodzikow jak to jest,dobrze,ze piszecie:wink:Najgorzej mi kawa idzie bez cukru bo ma taki gorzki posmak .Rzadko pije kawe,ale od czasu do czasu mam ochote i wtedy juz tak nie smakuje jak powinna hehe:tongue::wink:

_kasiek_: lepiej kup paski, bo ciała ketonowe mogą wystąpić jednego ranka (np. jak zjesz za wcześnie kolację) a za kilka dni - jak badasz mocz w lab. - może ich nie być. A acetonu powinno się pozbywać na bieżąco, żeby nie dopuścić do tego aby maluszek "pływał" w acetonie i go połykał.

Yyyy o jakich paskach tu piszecie???:shocked::shocked::shocked:Mi nic diabetolog na ten temat nie mowila?One sa jakies niezbedne bo przyznam szczerze,ze leki,badania,lekarze juz mnie bardzo obciazaja finansowo i jak jeszcze musialabym kupowac oprocz paskow go glukometrow dodatkowe do moczu to nie wiem jak na tym wyjde....:neutral:

Treść doklejona: 11.06.12 15:11
    Pajacynka: Słodzika bym nie tykała, nie tyle z myślą o cukrzycy, co o tym, że to chemia jest, dla maluszka niezdrowa.

Moj maz nawet gdzies wyczytal,ze slodziki sa rakotworcze,wiec bez dyskusji daje sobie spokoj z takimi pomyslami hehe:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    rakotwórcze tak samo jak kawa rozpuszczalna (tak twierdzi mój mąż) a piję ją codziennie.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Cobraczek: Kluski swiderki,albo do spagetti

to poszukaj dla siebie takiego na mące razowej - są i świderki i spagetti :bigsmile:

Cobraczek: Yyyy o jakich paskach tu piszecie???

o paskach do badania czy nie ma w moczu ciał ketonowych - ketony pojawiają się w moczu jak się np. odchudzasz....czyli w przypadku cukrzycy jeśli jesz za mało po południu albo nie jesz wieczornego posiłku. Tak jak pisałam nie może ich być bo wtedy aceton dostaje się do wód płodowych a co za tym idzie do organizmu maluszka.

Pajacynka: Acetonu pozbywamy się pijąc dużo wody, tak?

tak zgadza się - i pije się jej jak najwięcej aż do momentu ich wypłukania (w sensie ketonów)
    --
  3.  permalink
    _kasiek_: to poszukaj dla siebie takiego na mące razowej - są i świderki i spagetti

Juz znalazlam w markecie dzial dla diabetykow tak,ze cos tam pewnie znajde dla siebie:wink:

_kasiek_: o paskach do badania czy nie ma w moczu ciał ketonowych - ketony pojawiają się w moczu jak się np. odchudzasz....czyli w przypadku cukrzycy jeśli jesz za mało po południu albo nie jesz wieczornego posiłku. Tak jak pisałam nie może ich być bo wtedy aceton dostaje się do wód płodowych a co za tym idzie do organizmu maluszka.

Zapytam diabetolog o te paski...
    Ile one kosztuja?i czy maja jakas nazwe?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Cobraczek: Ile one kosztuja?i czy maja jakas nazwe?

ja mam takie http://images.mooremedical.com/450x450/00271.jpg

ile kosztują nie pamiętam bo je zawsze kupuję razem z paskami do glukometru, insuliną i innymi lekami, ale dziewczyny pisały coś o 17zł.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Co do słodzików zawierają aspartam, który ma działanie rakotwórcze... Znajduję się on również w wielu tzw. słodkich produktach "bez cukru"- gumy do żucia, słodkie napoje typu coca cola zero...
    --
  4.  permalink
    _kasiek_: ile kosztują nie pamiętam bo je zawsze kupuję razem z paskami do glukometru, insuliną i innymi lekami, ale dziewczyny pisały coś o 17zł.

Dziwne,ze moja diabetlog nic o nich nie wspomniala...Te paski chyba nie sa az tak niezbedne?Ja co miesiac robie badania nawet czesciej....Tak sie zastanawiam nad sensem ich kupna...

Vsti: Co do słodzików zawierają aspartam, który ma działanie rakotwórcze... Znajduję się on również w wielu tzw. słodkich produktach "bez cukru"- gumy do żucia, słodkie napoje typu coca cola zero...

Dzieki:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Cobraczku - już pisałam o tym kilka razy - ja uważam, że kontrola czy są ciała ketonowe ma duże znaczenie właśnie dlatego, że aceton dostaje się do wód płodowych i maluszek go połyka a to jest dla niego niedobre....jednego dnia może być w moczu a innego nie dlatego badanie ketonów raz na miesiąc to dla mnie za mało. U mnie w poradni kładą duży nacisk na obie samokontrole - czyli na poziom cukru we krwi i poziom acetonu i cukru w moczu. Obie rzeczy piszę i pokazuję na wizytach. A ty już sama zdecyduj....
    --
  5.  permalink
    Jezeli uda mi sie cukier opanowac dieta a wszystko na to wskazuje,ze tak jest to mysle,ze nie bedzie potrzeby zakupywania tych paskow.Za duzo pieniedzy miesiecznie wydaje na badania,lekarzy i leki zeby dodatkowo dorzucac sobie cos co moze byc zbedne....Zapytam jeszcze diabetyka i ginekologa,jesli stwierdza,ze jest to niepotrzebne to daruje sobie.

Pomiary z dzisiaj:
    na czczo 87
    sniadanie 2h – 102
    obiad 2h – 110
    kolacja 2h – 105
    --
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    Z tymi paskami jak mi Pani diabetolog tłumaczyła to sprawdzają czy nie ma ketonów w moczu. Ketony się wytwarzają wtedy kiedy nie dostarczasz odpowiednich składników płodowi w wyniku diety jaką masz z powodu cukrzycy, i płód by je uzyskać korzysta np. z białek a z rozkładu białek powstają ketony. Innymi słowy sprawdzenie czy nie ma ketonów w moczu jest na tyle ważne bo jeżeli są to znaczy że się tak ograniczasz z jedzeniem z powodu cukrzycy że nie jesz tyle ile potrzeba i w takiej sytuacji trzeba wprowadzić insulinę żeby móc jeść więcej - czyli tyle ile potrzebne jest dzieciątku. Tak mi to wytłumaczyła pani Diabetolog. Pomiary miałam robić z porannego moczu przez tydzień codziennie ale wyszły dobrze czyli nie mam ketonów w moczu, a teraz raz na dwa trzy dni kontrolny pomiar mam wykonywać.
    -- ;;;;
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Cobraczku, a dlaczego piszesz 2h po posiłku cukier? Tak mierzysz?

Co do klusek z truskawkami i jogurtem, to ja bym nie ryzykowała ponieważ jak zjadłam same truskawki (8 sztuk) z jogurtem naturalnym (bez cukru) bez żadnego makaronu - to miałam cukier przekroczony :( ale u każdego moze wyjść inaczej.
    Co do tłustych potraw to u nas też mowili zeby uważać bo cukeir może się podnieść później, ale za kazdym razem jak mierzyłam później to było OK, więc ryzykuję, bo inaczej nic bym nie jadła :(
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Na allegro patrzyłam te paski - kosztują 40zł :( Za paski do glukometru płacę 32zł bo nie mam na receptę więc rzeczywiście trzeba mieć grubaśny portfel, chyba że diabetolog zapisze..
    Jutro M jedzie na badania więc od razu dorzucę Mu kubeczek z moczem, przy okazji ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    chce_byc_mama: Na allegro patrzyłam te paski - kosztują 40zł :(

co ???? :shocked: :shocked: :shocked:

to popatrz tutaj - pierwsza lepsza apteka internetowa - Paski Keto-diastix i tyle samo kosztują w normalnej aptece więc nie wiem po co w ogóle patrzysz na allegro i dlaczego ktoś sprzedaje je za tyle pieniędzy.....

Anecia84 dobrze pisze....te paski to według mnie nie jest kwestia opłaca się/nie opłaca ale kwestia zdrowia naszego dziecka....a finansowo - to jest tylko 0,34zł na dobę !!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    http://allegro.pl/keto-diastix-paski-do-analizy-moczu-i2414101514.html

Stąd to wzięłam. I rzeczywiście najwidoczniej ktoś grubo przesadził... Spokojnie :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    chce_byc_mama: Stąd to wzięłam. I rzeczywiście najwidoczniej ktoś grubo przesadził...

ale widzisz, że jest to osoba, które sprzedaje wszystko i nic jednocześnie - ja nigdy nie kupuję od takich osób. No i przede wszystkim nigdy nie szukam produktów medycznych na allegro...jakoś bym im nie ufała....
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    _kasiek_ a masz na wszystko recepty? :)
    --
  6.  permalink
    Ja dostałam recepte od diabetologa na refundację na te paski.

Aceton dobrze się wypłukuje wodą z cytryną. :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    chce_byc_mama: _kasiek_ a masz na wszystko recepty? :)

mam na paski do glukometru bo po to chodzę do poradni do diabetologa....ale ja dodatkowo jestem na insulinie która jest o wiele droższa niż te paski ketonowe :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    No widzisz, ja jestem na etapie monitorowania cukrów przy diecie (zalecenie gina, bez wizyty u diabetologa) a jak będzie nie tak to na kilka dni do szpitala na pomiary i wtedy zapewne poradnia + recepty.
    Kasik a powiedz ciężko było się logistycznie ogarnąć z tą insuliną (pilnowanie godzin i później posiłków np w pracy)?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    chce_byc_mama: Kasik a powiedz ciężko było się logistycznie ogarnąć z tą insuliną (pilnowanie godzin i później posiłków np w pracy)?

no właśnie ja głównie dlatego dostałam insulinę bo nie radziłam sobie z posiłkami w pracy - tzn. albo jadłam tam za mało i wtedy chodziłam głodna, a jak zjadłam więcej żeby sobie pojeść to cukier był w kosmos !!!! A tak - obiadów nie mogłam jeść normalnie w pracy, bo musiałabym zamawiać i wtedy miałyby się nijak to diety, więc brałam sobie kanapki + jakąś sałatkę. Ale kanapki to wiadomo - chleb - jak zjadłam 2 to byłam głodna a jak 3 to cukier był już za wysoki.
    Za to jak dostałam insulinę to było prościej, bo zastrzyk dajesz sobie na około 10 minut przed posiłkiem więc nie jest to wielki problem. Czasem problemem było zmierzenie cukru tą godzinę po posiłku bo np. zaczęło się jakieś szkolenie czy zebranie czy przyszedł klient i miałam spotkanie. Choć ze szkoleń wychodziłam - czy to na jedzenie czy właśnie zmierzyć cukier. Pracodawca wiedział jaka jest moja sytuacja z cukrzycą i miał obowiązek to zaakceptować.
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Dziękuję, byłam ciekawa jak to wygląda "od kuchni" właśnie. Czekam na dalsze pomiary i decyzje gina i zobaczymy co będzie dalej. A miałaś robione Hba1c?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    chce_byc_mama: A miałaś robione Hba1c?

tak - ostatniego wyniku nie mam bo miałam robione tydzień temu, ale wcześniejszy (2 miesiące temu) był 4,9%
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Hba1c- właśnie, to badanie określa średni poziom cukru w ciągu dnia, w jakimś tam czasie (tzn. kilku miesięcy) tak?

Treść doklejona: 11.06.12 22:22
    A te paski do badania ketonów mają refundację 30%
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Vsti: Hba1c- właśnie, to badanie określa średni poziom cukru w ciągu dnia, w jakimś tam czasie (tzn. kilku miesięcy) tak?

określa średni poziom cukru we krwi mniej więcej w ciągu ostatnich 3 miesięcy
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    _kasiek_: określa średni poziom cukru we krwi mniej więcej w ciągu ostatnich 3 miesięcy
    dzięki za odpowiedz :) No to ten wynik mam bdb :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Vsti: No to ten wynik mam bdb :)

ja też co mnie cieszy - bo generalnie powinien być poniżej 7%

A Tobie ile wyszło ??
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Vsti, a Ty masz te paski sprawdzające obecność ketonów w moczu?

Treść doklejona: 11.06.12 22:38
    Babka w poradni powiedziała mi, że nie ma sensu ich badać więc recepty na paski nie dała.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Kasik mój wynik był identyczny - 4.9% przy normie 4.8 - 6.0
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    ja jeszcze miałam badany peptyd C (poziom określa jak wytwarzana jest insulina przez trzustkę) i jeszcze jakieś takie badanie, na wynik którego czeka się około 3 miesięcy, ale nie mam jeszcze tego wyniku - jak sobie nazwę przypomnę to napiszę. Generalnie określa ono czy będę miała problemy z cukrzycą w przyszłości
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    U mnie ostatnio bylo 4,8 % w 33 tyg. w 28 tyg. 5,2%...

niunia32 nie mam recepty, ale pytalam znajomej w aptece, czy jest refundacja i na ile % ;)
    --
    •  
      CommentAuthorallicio
     permalink
    Witam słodkie mamusie...
    Czytałam wasze posty. Sama mam cukrzycę od lat, więc kilka informacji. Pewnie są drobne różnice z ciążową, ale pewne rzeczy niezmienne.

Gdy cukier jest za wysoki wtedy najczęściej ogarnia senność i zmęczenie, chce się pić. Można zapaść w śpiączkę, pojawiają się ciałka ketonowe. Jeśli ma się niski cukier nie ma się ketonów. W ogóle mierzenie ciałek ketonowych przy cukrach poniżej 150 mija się z celem. Oczywiście jeśli macie paski, to dla pewności można sprwadzać, bo one muszą być zużyte w 30 dni.
    Aceton pojawia się też gdy się jest niedożywionym (tzw. aceton głodowy). Ja z acetonem walczyłam wielokrotnie-najlepsza na początek woda z cytryną! Cukry i tak miałam niskie jak na diabetyka i aceton, z czego rekord to 370 (a z nam z forum osoby z cukrami po 500-600!!!). Przy takim cukrze utrzymującym się dłużej aceton szybko się pojawia i jest b.niebezpieczny. Raz tylko tak wysoko miałam.

Gdy cukier za niski (normalnie poniżej 70), nadmierna potliwość, drażliwość, zmiana zachowania, drżenie rąk, później jest już tylko gorzej zawroty głowy, zaburzenia widzenia, utrata przytomności (ale to już przy mega hipo).

Gdybyście miały jakieś konkretne pytania postaram się pomóc, piszcie.
    Co do Hba1C to na insulinie zwykle jest niższe (o to chodzi!), ja mam zwykle 6 (norma do 6,2, a może już nawet 6,5).

Paski wszelakie tylko na receptę, do accu-checka kosztują w tanich aptekach 1 grosz, max 1zł, w drozszych 5zł, bez recepty 50zł!!! Keto diastix na receptę jakoś 3zł, bez ponad 30.
    Co do insulin, to lepiej sprawdzić ceny w kilku aptekach ceny potrafią się różnić nawet o 50zł!!!!!

Pozdrowienia
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeJun 12th 2012
     permalink
    no wlasnie w cukrzycy ciezarnych te cukry nie są az tak wysokie żeby pojawil się z tego powodu aceton w moczu...u nas raczej to wynik tego że jemy mniej żeby utrzymac cukier w normie czego efektem są ketony w moczu. a do tego nie mozna dopuscic co już bylo pisane.
    bo jesli u ciezarnej są tak wysokie cukry o jakich piszesz to wtedy jest już mowa o pompie insulinowej. spotkalam się z trzema takimi przypadkami już bedac w poradni
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    _kasiek_: no wlasnie w cukrzycy ciezarnych te cukry nie są az tak wysokie żeby pojawil się z tego powodu aceton w moczu...u nas raczej to wynik tego że jemy mniej żeby utrzymac cukier w normie czego efektem są ketony w moczu. a do tego nie mozna dopuscic co już bylo pisane.

No właśnie :( Ja dzisiaj cukier na czczo 75, a ketonów tyle, ze pasek bordowy.... :( ja już mam dosyć tych ketonów, naprawdę nie umiem tego opanować.
    Czy przez same ketony moge poprosić o insulinę? (bo poziom cukrów, bez moich eksperymentów potrafie utrzymac bardzo ładnie)
    --
  7.  permalink
    Ja myślę, że tak, bo to znaczy, że spożywasz za mało węglowodanów.

Dostałaś rozpiskę? Ile masz WW na każdy posiłek? Trzymasz się tych ilości ? Może wystarczy zwiększyć ilość WW? Jak dostaniesz insulinę, to też nie problem. Mi z insuliną było prościej, bo się przynajmniej nie stresowałam. A tak, to cokolwiek bym nie zjadła na śniadanie, to cukier powyżej 130 bez insuliny. Praktycznie śniadanie z insulina miałam do samego porodu, chociaż pozostałe cukry spadały.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Rozpiskę dostałam, ale ja nigdy nie jadałam z rozpiskami :wink:
    Tzn - od 10 lat nie jadam chleba, makaronów, ziemniaków, ryżu, owoców - wiec teraz nie jestem w stanie się przestawić na to aby jeść takie posiłki, wiec jem tak jak jadłam wcześniej czyli jogurty, mięso, wędliny, sery, warzywa. Właczyłam jabłka, chciałam właczyć inne owoce (truskawki, czereśnie) aby troche tych węglowodanów jednak troche dostarczać - ale po kazdym eksperymencie cukier za wysoki, wiec się boję. W rezultacie jem za mało węglowodanów i stąd te ketony....
    Z chlebem nie chcę eksperymentować - bo wiem jak trudno znaleźć dobry dla diabetyków, a takie ciemne mi po prostu nie wchodzą. jedyne co to te jabłka, które lubie i po nich mi cukier nie skacze...... no i oczywiście pomimo, że ja "słodyczowa" nie jestem absolutnie - to teraz jak nie mogę to mam ochote na lody... no ale raz spróbowałam, i miałam cukeir kosmos, wiec juz nie próbuję.
    Znajac siebie, wiem, że dietą zdecydowanie mi łatwiej utrzymać ZA nisko węglowowany (bo robie to od lat) niż utrzymywać je na takim poziomie aby acetonu nie było - stąd właśnie zastanawiam się czy moge sobie pomóc inaczej żeby Maluszkowi nie zaszkadzać przez własne złe nawyki. Aha - no i oczywisćie jem za mało, bo wszystko mi w gardle stoi.....
    Kurcze, nie wiedziałam, ze jedzenie w ciazy bedzie dla mnie takim problemem .....
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.