Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
ale może na recepcie nie było napisane, że to refundowane ma być i ile?
tyle, że ja mam zawsze na recepcie napisane "R" bo mam na niej wypisane paski do glukometru, które na dodatek mam jeszcze tańsze przez insulinę...
), a na recepcie musi być napisany % refundacji
zwłaszcza, że nie mam pojęcia, czy te paski są, czy nie są refundowane, tylko próbowałam znaleźć jakieś wytłumaczenie, czemu Anecia zapłaciła mniej
;
;
;
;Dziewczyny chcialam was zapytac jak to jest ze slodzikami...Czy to prawda czy mozna ich z cukrzyca uzywac i zastepowac cukier? I
I chcialam was zapytac odnosnie klusek z naturalnym jogurtem i truskawkami
Mocz badam raz w miesiącu.. Na razie musi wystarczyć chyb

Cobraczku a jakie kluchy?
a to mają być takie kluski typu śląskie czy jakiś makaron ???

nie - nie powinnaś używać słodzików bo to też jest "cukier" tylko jakby o innej budowie chemicznej....jest odradzany w cukrzycy ciężarnychJa ostatnio truskawki jadłam albo same (nie słodzone) albo z dodatkiem właśnie jogurtu nat. - też bez dodatku cukru.
Najgorzej mi kawa idzie bez cukru bo ma taki gorzki posmak .Rzadko pije kawe,ale od czasu do czasu mam ochote i wtedy juz tak nie smakuje jak powinna hehe

lepiej kup paski, bo ciała ketonowe mogą wystąpić jednego ranka (np. jak zjesz za wcześnie kolację) a za kilka dni - jak badasz mocz w lab. - może ich nie być. A acetonu powinno się pozbywać na bieżąco, żeby nie dopuścić do tego aby maluszek "pływał" w acetonie i go połykał.

Mi nic diabetolog na ten temat nie mowila?One sa jakies niezbedne bo przyznam szczerze,ze leki,badania,lekarze juz mnie bardzo obciazaja finansowo i jak jeszcze musialabym kupowac oprocz paskow go glukometrow dodatkowe do moczu to nie wiem jak na tym wyjde....
Słodzika bym nie tykała, nie tyle z myślą o cukrzycy, co o tym, że to chemia jest, dla maluszka niezdrowa.
Kluski swiderki,albo do spagetti

Yyyy o jakich paskach tu piszecie???
Acetonu pozbywamy się pijąc dużo wody, tak?
to poszukaj dla siebie takiego na mące razowej - są i świderki i spagetti

o paskach do badania czy nie ma w moczu ciał ketonowych - ketony pojawiają się w moczu jak się np. odchudzasz....czyli w przypadku cukrzycy jeśli jesz za mało po południu albo nie jesz wieczornego posiłku. Tak jak pisałam nie może ich być bo wtedy aceton dostaje się do wód płodowych a co za tym idzie do organizmu maluszka.
ile kosztują nie pamiętam bo je zawsze kupuję razem z paskami do glukometru, insuliną i innymi lekami, ale dziewczyny pisały coś o 17zł.
Co do słodzików zawierają aspartam, który ma działanie rakotwórcze... Znajduję się on również w wielu tzw. słodkich produktach "bez cukru"- gumy do żucia, słodkie napoje typu coca cola zero...
;
;
;
;Na allegro patrzyłam te paski - kosztują 40zł :(

Kasik a powiedz ciężko było się logistycznie ogarnąć z tą insuliną (pilnowanie godzin i później posiłków np w pracy)?
no wlasnie w cukrzycy ciezarnych te cukry nie są az tak wysokie żeby pojawil się z tego powodu aceton w moczu...u nas raczej to wynik tego że jemy mniej żeby utrzymac cukier w normie czego efektem są ketony w moczu. a do tego nie mozna dopuscic co już bylo pisane.