Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
ale może na recepcie nie było napisane, że to refundowane ma być i ile?
tyle, że ja mam zawsze na recepcie napisane "R" bo mam na niej wypisane paski do glukometru, które na dodatek mam jeszcze tańsze przez insulinę...
Dziewczyny chcialam was zapytac jak to jest ze slodzikami...Czy to prawda czy mozna ich z cukrzyca uzywac i zastepowac cukier? I
I chcialam was zapytac odnosnie klusek z naturalnym jogurtem i truskawkami
Mocz badam raz w miesiącu.. Na razie musi wystarczyć chyb
Cobraczku a jakie kluchy?
a to mają być takie kluski typu śląskie czy jakiś makaron ???
nie - nie powinnaś używać słodzików bo to też jest "cukier" tylko jakby o innej budowie chemicznej....jest odradzany w cukrzycy ciężarnychJa ostatnio truskawki jadłam albo same (nie słodzone) albo z dodatkiem właśnie jogurtu nat. - też bez dodatku cukru.
lepiej kup paski, bo ciała ketonowe mogą wystąpić jednego ranka (np. jak zjesz za wcześnie kolację) a za kilka dni - jak badasz mocz w lab. - może ich nie być. A acetonu powinno się pozbywać na bieżąco, żeby nie dopuścić do tego aby maluszek "pływał" w acetonie i go połykał.
Słodzika bym nie tykała, nie tyle z myślą o cukrzycy, co o tym, że to chemia jest, dla maluszka niezdrowa.
Kluski swiderki,albo do spagetti
Yyyy o jakich paskach tu piszecie???
Acetonu pozbywamy się pijąc dużo wody, tak?
to poszukaj dla siebie takiego na mące razowej - są i świderki i spagetti
o paskach do badania czy nie ma w moczu ciał ketonowych - ketony pojawiają się w moczu jak się np. odchudzasz....czyli w przypadku cukrzycy jeśli jesz za mało po południu albo nie jesz wieczornego posiłku. Tak jak pisałam nie może ich być bo wtedy aceton dostaje się do wód płodowych a co za tym idzie do organizmu maluszka.
ile kosztują nie pamiętam bo je zawsze kupuję razem z paskami do glukometru, insuliną i innymi lekami, ale dziewczyny pisały coś o 17zł.
Co do słodzików zawierają aspartam, który ma działanie rakotwórcze... Znajduję się on również w wielu tzw. słodkich produktach "bez cukru"- gumy do żucia, słodkie napoje typu coca cola zero...
Na allegro patrzyłam te paski - kosztują 40zł :(
Kasik a powiedz ciężko było się logistycznie ogarnąć z tą insuliną (pilnowanie godzin i później posiłków np w pracy)?
no wlasnie w cukrzycy ciezarnych te cukry nie są az tak wysokie żeby pojawil się z tego powodu aceton w moczu...u nas raczej to wynik tego że jemy mniej żeby utrzymac cukier w normie czego efektem są ketony w moczu. a do tego nie mozna dopuscic co już bylo pisane.