Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthoradda78
    • CommentTimeFeb 20th 2013
     permalink
    dziewczyny,
    mam pytanie..być może głupie...
    lekarka rodzinna dziwi się,że moją ciąże prowadzi zwykły ginekolog,i zwykły diabetolog.. ona twiedzi,że powinien wojewódzki oddział patologii..
    wasze ciąże były normalnie prowadzone,czy jakoś inaczej ze względu na cukrzycę..
    bedę wdzięczna za odp..
    pozdrawiam.,..
    --
    •  
      CommentAuthorszerka
     permalink
    moja normalny gin. tylko raz byłam na patologii( on mnie skierowal) w spawie cukrzycy jak mi wykryli-dali diete glukometr, zalecenia i jakby bylo zle mialam sie ponownie zglosic, nie chodzę do diabetologa
    --
    • CommentAuthorlekusia07
     permalink
    Witam, czy możecie mi pomóc? mam kilka pytań odnośnie cukrzycy ciążowej. Otóż w 28tyg stwierdzono u mnie cukrzyce. Od 22.01. podaję sobie insuline w brzuch, problem jednak nie jest w tym tylko co ostatnio zaczęło sie dziac. Czy miała któraś z was spadek cukru nawet jak zmniejszałyście sobie insuline? ja od kilku dni zauwazylam ze mam niski poziom cukru wiec zaczelam zmniejszac dawki, np z V przeszlam juz na II i dalej mam cukier np 79. Dzisiaj zjadlam obiad (II dawkI) i mialam 79,pozniej pozwolilam sobie zjesc placki ziemniaczane po dwoch godzinach po obiedzie i mialam tylko 113 szok! malo tego za 2,5h zjadlam kolacje i też zmiejszyłam dawkę do II jednostek i mialam 76. cholera zaczynam się bać! czy też tak miałyście, zaczął mi się 8miesiąc i nie wiem czy to przez to czy coś jest nie tak:(
    •  
      CommentAuthoremmsik
    • CommentTimeFeb 20th 2013 zmieniony
     permalink
    lekusia07, jeśli dobrze zrozumiałam, insulinę przepisano Ci, bo nie udało się unormować glikemii jedynie dietą?
    Ale skoro teraz cukier masz taki niski po posiłkach, to znaczy, że insulina działa... (nie pamiętam jakie są dolne normy po posiłku). Ostatecznie może już nie jest potrzebna? Należałoby się raczej cieszyć ;-) Samą sprawę powinnaś jednak na bieżąco konsultować ze swoim lekarzem prowadzącym cukrzycę...

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 20.02.13 20:46</span>
    adda78: dziewczyny,
    mam pytanie..być może głupie...
    lekarka rodzinna dziwi się,że moją ciąże prowadzi zwykły ginekolog,i zwykły diabetolog.. ona twiedzi,że powinien wojewódzki oddział patologii..
    wasze ciąże były normalnie prowadzone,czy jakoś inaczej ze względu na cukrzycę..
    bedę wdzięczna za odp..
    pozdrawiam.,..

Moje ciąże prowadzi(ł) normalny gin, a diabetolog, ten którego sama sobie wybrałam...
    Generalnie jednak ciąża to wyjątkowy okres a sama cukrzyca ciężarnej wymaga wyjątkowego, trochę innego podejścia aniżeli ogólne/rutynowe, z reguły jednak o dobrych specjalistów ciężko... Gdzieś czytałam, że jeśli cukrzyca nie jest insulinozależna, to taki przypadek nie powinien być traktowany patologicznie.
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeFeb 21st 2013
     permalink
    adda78: lekarka rodzinna dziwi się,że moją ciąże prowadzi zwykły ginekolog,i zwykły diabetolog.. ona twiedzi,że powinien wojewódzki oddział patologii..

byłam prowadzona przez normalnego ginekologa, oprócz tego regularnie chodziłam do diabetologa, ale to poradni na kobiet z cukrzycą ciążową....ale mamy taką w KRK i generalnie tak lekarze tutaj postępują. Próbowali mnie przekonać, żebym rodziła w tym szpitalu ze względu na tą cukrzycę, ale ja nie chciałam dać się położyć tam na patologię przed porodem więc rodziłam w innych szpitalach. Lekarze w tych szpitalach nie widzieli problemów z tym, że mam cukrzycę insulinowaną i chcę u nich rodzić (bo Iwonkę i Mateuszka rodziłam w innych szpitalach).

lekusia07: a od kilku dni zauwazylam ze mam niski poziom cukru wiec zaczelam zmniejszac dawki, np z V przeszlam juz na II i dalej mam cukier np 79.

nie wiem jaką masz insulinę i jakie miałaś zalecenia, ale nie powinno się samej decydować o tym, żeby zmniejszać dawki insuliny. Ja owszem - robiłam to mniej więcej od 8 miesiąca ciąży, ale pod ścisłą kontrolą i za zgodą lekarza diabetologa.
    BTW - chyba pierwszy raz słyszę, że ciężarna robi sobie zastrzyki z insuliny w brzuch :shocked: czy któraś jeszcze tak miała...bo mi powtarzano w kółko, że ciężarne nie robią insuliny w brzuch....
    --
    •  
      CommentAuthoremmsik
    • CommentTimeFeb 21st 2013 zmieniony
     permalink
    Zmniejszania dawki insuliny raczej bym się nie obawiała, zwłaszcza przy takich cukrach, co innego gdyby sytuacja była odwrotna, ale i tak powinno się to odbywać pod kontrolą lekarza.
    No właśnie, z tym strzelaniem w brzuch też mnie to zdziwiło...
    • CommentAuthorlekusia07
     permalink
    tak insulinę podaję sobie w brzuch, tak mi zalecono. No nic dziwnego w tym, ciężarne u nas mają zastrzyki w brzuch- jednak to nie dostaje sie do dziecka bo igła musiała mieć 20cm:) Jeśli chodzi o zmniejszenie dawki to mówiła mi diabetolog że mogę zmniejszać, ale jutro dowiem się coś więcej bo idę do niej:wink: Jak coś dam znać:)
    •  
      CommentAuthorsorellla
     permalink
    Mi w poradni diabetologicznej kazali wstrzykiwać insulinę dzienną tylko i wyłącznie w ramiona, a nocną w uda. W brzuch mam zabronione.

A co do coraz niższych cukrów w 8 miesiącu, to podobno niektóre dziewczyny tak reagują przed porodem - organizm sam sobie coraz lepiej radzi z cukrem.
    -- http://zdrowepodejscie.blogspot.com/ - blog o cukrzycy ciążowej
    • CommentAuthoradda78
     permalink
    dzieki dziewczyny za odp..
    no moje cukry są takie sobie :( chyba za tydz.sie pokaze do diabet..chociaz od dzis jestem na diecie,która ustawiła mi dietetyczka,i moze sie wyrówna..idealnie nie jest,ale i tak lepiej niz w szpitalu..
    --
    • CommentAuthorlekusia07
    • CommentTimeFeb 22nd 2013
     permalink
    Hej dziewczyny, byłam dzisiaj u diabetolog i mój spadek cukrów jest powiązany z tym że mogę urodzić jak to powiedziała moja dibetolog 'daję Pani max 3tyg.' ciekawe bardzo, zaczął mi się 8 miesiąc byle mała wytrzymała do 9, zobaczymy co powie moja ginekolog idę do niej 28.02 dopiero buu.
    oGÓLNIE TERAZ KRZYWA CUKROWA WYSzła ok i mocz też . Zobaczymy jak to będzie
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Ee, ja bym nie trzymała się kurczowo takiej teorii... w poprzedniej ciąży też spadły mi cukry miesiąc przed terminem porodu,a urodziłam prawie w 42tc :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Lekusia, zgodnie z tą teorią nie powinnam była urodzić... Bo przed porodem cukry powinny się ustabilizować, a mnie się rozszalały. Byłam wyjątkiem od reguły- może Ty też nim jesteś? :wink:
    Zobaczysz, co powie ginka, ale nie martw się na zapas :wink:
    --
    • CommentAuthorlekusia07
    • CommentTimeFeb 24th 2013
     permalink
    sushi- mam taka nadzieję że wytrzymaamy do 9mc
    Olenkaka- wlasnie mi mowiła że jednej będą skakać a drugiej się tak obniżać

Ogólnie dziewczyny spuchłam, nogi, łydki..... a kostek swoich nie widzę, czuję się jak BANKA:shocked::devil:
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeFeb 24th 2013 zmieniony
     permalink
    witajcie dziewczyny, mam pytanie: czy jest wsrod was ktos, kto na poczatku ciazy mial zbyt wysoka glikemie?
    ja odebralam wyniki i mam 102mg/dl (wartosc max dla ciezarnych to 92mg/dl), jestem w 8tc.
    dostalam skierowanie do poradni dla cukrzykow gdzie z pewnoscia zrobia odpowiednie badania, aby potwierdzic lub wykluczyc cykrzyce.
    w miedzyczasie chcialabym sie dowiedziec, czy ktoras z was byla w podobnej sytuacji i jak sie wszystko potoczylo, gdyz - nie ukrywam - jestem troche zaskoczona (w pierwszej ciazy nie mialam z tym problemow) i troche sie niepokoje, przede wszystkim o malucha.
    --
    • CommentAuthorlekusia07
     permalink
    [quote=aguncia][/quote]
    u mnie było tak, na początku skierowanie póżniej mierzenie cukrów- 2dni kazano mi jeść normalnie były wysokie, później dieta- znowu były wysokie i podali mi insuline, skakały różnie aż się unormowało:) ja na początku też byłam przerażona, ale się przyzwyczaiłam. Może nie będziesz musiała podawać sobie insuliny tylko trzymać dietę.
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    lekusia07: u mnie było tak, na początku skierowanie póżniej mierzenie cukrów-

a w ktorym tc to bylo?
    bo mnie lekko przeraza fakt, ze wyszlo mi to juz w 7tc.
    --
  1.  permalink
    [quote=Cobraczek][/quote]

Cobraczku a możesz napisać, czy z dziećmi wszystko w porządku (nie wiem, czy obie ciąże miałaś cukrzycowe), jak przebiegał poród, czy były jakieś komplikacje?

Ja znowu mam dramat, już było całkiem nieźle, ale teraz znowu do dupy, w środe dwa razy blisko/pow. normy 119 śn., 123 ob., czwartek 125 śn,127 ob., pt śn.121, ob.116, sobota apogeum, po śniadaniu 125 (a w międzyczasie poszlam na zakupy, pół godziny wleczenia się, na śniadanie parówka lekko smażona- 93% szynki z jajkiem sadzony + 40g chleba dla diabetyków), kolacja 141 (usiłowałam zjeść chleb graham:/). Na dodatek pojawiły mi się ketony, śladowe ilości, ale jednak:/

Najgorsze, że ja nie daje rady jeść tyle węglowodanów, co piszą, nie ma opcji, żebym wcisnęła w siebie rano 3 kromki chleba (jem dwie, ważą 40g), żołądek mam taki ściśnięty, że w ogóle cięzko mi cokolwiek w niego wrzucić, po półgodzinie od jedzenia czuje głód (mimo, ze nie moglam wczesniej wcisnąc wiecej:/), po godzinie wyniki takie jak powyżej.... i znowu budze się o 5:30 i już nie śpię:/ dzisiaj od rana głodna, pierwszą kromkę zjadłam o 6 rano, potem o 7:20 zjadłam 100ml mleka z musli (wiem, nie je się, ale ja już nie mogę patrzeć na pieczywo) - po tym wyszło 120... dzisiaj nie mierzę więcej, bo nie daję rady psychicznie, muszę odpocząć

Dziewczyny, napiszcie co można jeść zamiast chleba, ja już nie mogę patrzeć na chleb, co jecie na podwieczorek, przed pójsciem spać? ja jem zamiennie tylko jogurt grecki light z otrębami granulowanymi pszennymi z czarna porzeczką (http://www.kupiec.pl - ja wiem, że tam słód jęczmienny jest, ale na samym końcu, a gdzieś tam w skladzie jest jeszcze dżem porzeczkowy)
    •  
      CommentAuthorszerka
     permalink
    ja ciagle jadłam Wase żytnia tylko ona mi nie podwyższała, chleba nie jadłam wcale. Moje sniadanie wygladało tak: 2 wasy z serkiem np. almette + ogórek + wedlina i np. 2 jajka na miekko potem kolo poludnia jabłko albo pomarancza, na obiad piers z kurczaka pieczona z sałatką + troche kaszy lub ciemnego ryżu potem pozwalalam sobie np. na wase z dzemem słodzonym fruktoza na kolacje np. mój pewniak ;) sałatka z tunczyka+ groszek+kukurydza lub fasola i odrobina majonezu light + wasa. Nie wiem na ile to jest prawidłowe ale nie byłam głodna i wytrwałam od poczatku grudnia i cukry miałam dobre wiec chyba ok ;) kazdy organizm jest inny i musisz wybrac co dla ciebie bedzie ok. powodzenia, mam nadzieje ze cos pomogłam.
    PS. na pocieszenie teraz przed rozwiazaniem mam wrazenie ze juz nie mam problemow z cukrami, wczoraj jadłam szrlotke ;)
    --
    •  
      CommentAuthoremmsik
     permalink
    poison, lekkie zapiekanki, kasze, sałatki z makaronem pełnoziarnistym, ryżem, z warzywami, z dodatkiem mięsa (np. indykiem)...
    Ja też, szczególnie w pierwszej ciąży, miałam problem z porcjami, dlatego nie stosowałam WW tylko dietę komponowałam wg IG. Jadłam produkty o niskim indeksie, pełnoziarniste, nieprzetworzone, dające uczucie sytości na dłużej, w małych, ale częstych porcjach (co 2h).
    ketony są głodowe, u siebie zaobserwowałam zależność, że nawet jeśli w ciągu dnia jadłam więcej, ale były to jałowe produkty, niepełnowartościowe, szybko spalane, to bywało, że już w nocy ssało mnie w żołądku, w nocnym moczu pojawiały się ketony, a nad ranem cukier skakał jak głupi. Kółko zamknięte.
    btw, nie jadłabym smażonych produktów, a nabiał raczej rano, nie na noc.

----
    Dziewczyny, a jak u was jest z rozumieniem terminu porodu i jak podchodzą do tego zagadnienia wasi lekarze? W przypadku normalnej ciąży 3 tygodnie przed i 2 po wyznaczonej wg OM daty to wciąż termin. Tymczasem straszą mnie wywoływaniem, jeśli data wg OM minie, a tu nic nie będzie się działo...
    • CommentAuthorkatka811
     permalink
    Poison_Girl: Ja znowu mam dramat, już było całkiem nieźle, ale teraz znowu do dupy

Z takimi cukrami nie powinnaś stresować się w ogóle - jeżeli jest tylko nieznacznie przekroczona norma, to przecież nie jest jakaś sztywna granica, poniżej której jest na 100% dobrze, a powyżej - 100% źle. Ja zrezygnowałam z chleba na diecie w ogóle, nawet razowy bez dodatków, bo na początku po 2 małych kromkach do śniadania skakał mi cukier nawet do 150. Do kanapek używam Wasy, jeżeli chodzi o inne formy węglowodanów to robię sobie omlety z otrębami, kasza gryczana z różnymi sosami, w niewielkich ilościach makaron razowy i brązowy ryż, jem owoce (jabłka, pomarańcze), na podwieczorek np. 25g czekolady.
    •  
      CommentAuthorszerka
     permalink
    emmsik: Dziewczyny, a jak u was jest z rozumieniem terminu porodu i jak podchodzą do tego zagadnienia wasi lekarze? W przypadku normalnej ciąży 3 tygodnie przed i 2 po wyznaczonej wg OM daty to wciąż termin. Tymczasem straszą mnie wywoływaniem, jeśli data wg OM minie, a tu nic nie będzie się działo...

ja miałam skierowanie do szpitala 2 tyg. przed terminem porodu, sama zadecydowałam ze poczekam do terminu w domu no i wlasnie zostało mi kilka dni ;). Podobno takie są ustawowo wytyczne dla lekarzy żeby zakończyć ciąże z cukrzyca ciężarnych przed terminem. Jednak jeśli nie zacznie sie do terminu wg. OM kładę się do szpitala ;/ ale wiem ze sa tu dziewczyny które swoje ciąże pomimo cukrzycy przenosiły 2 tyg. po terminie z OM
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    emmsik: Dziewczyny, a jak u was jest z rozumieniem terminu porodu i jak podchodzą do tego zagadnienia wasi lekarze? W przypadku normalnej ciąży 3 tygodnie przed i 2 po wyznaczonej wg OM daty to wciąż termin. Tymczasem straszą mnie wywoływaniem, jeśli data wg OM minie, a tu nic nie będzie się działo...

szerka: Podobno takie są ustawowo wytyczne dla lekarzy żeby zakończyć ciąże z cukrzyca ciężarnych przed terminem.

Pierwszej ciąży nie rozwiązywali mi przed terminem ani nawet w terminie. urodziłam w 41t2d.
    Teraz, jak widać, również nie rozwiązali jej.
    Jeśli ciąża przebiega prawidłowo, a dziecko dobrze się rozwija, nie ma powodu do ingerencji.
    --
    • CommentAuthorlekusia07
    • CommentTimeFeb 25th 2013
     permalink
    ja też nie jadłam chleba, tylko wasa żytnie- po wszystkich ciemnych,razowych WSZYSTKICH DLA DIABETYKÓW skakał mi cukier nawet do 189! porażka! jadłam zazwyczaj 2kromeczki a czasem jedną i był jeszcze większy!póżniej Na śniadanie wcinałam parówki drobiowe, ale też mi zbrzydły, jedynie co mogłam i mogę dalej jeść bo mi nie zbrzydł to serek ziarnisty.

Aguncia- mi stwierdzono troszeczkę później, ale koleżanka miała tak jak Ty i ciągle musiała być na diecie, aż do końca. No ale nie brała insuliny tak jak ja. Nie przejmuj się będzie dobrze, hormony szaleją. Z resztą pójdziesz do diabetolog i zobaczysz co i jak. NIe ma co się nakręcać każda ma inaczej, Będzie dobrze:*
    •  
      CommentAuthorszerka
     permalink
    _sushi_: Jeśli ciąża przebiega prawidłowo, a dziecko dobrze się rozwija, nie ma powodu do ingerencji.

ja nie jestem lekarzem i nie wiem czy jest czy nie ma powodu do ingerencji, pisze tylko to jakie praktyki są w Warszawskim szpitalu na inflanckiej
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    szerka: pisze tylko to jakie praktyki są w Warszawskim szpitalu na inflanckiej

Nie wiem, jakie są praktyki w Warszawie:smile:
    Odniosłam się do swoich doświadczeń i Twojej ostatniej wypowiedzi, że:
    szerka: Podobno takie są ustawowo wytyczne dla lekarzy żeby zakończyć ciąże z cukrzyca ciężarnych przed terminem.

:)
    --
  2.  permalink
    szerka: ja ciagle jadłam Wase żytnia tylko ona mi nie podwyższała, chleba nie jadłam wcale. Moje sniadanie wygladało tak: 2 wasy z serkiem np. almette + ogórek + wedlina i np. 2 jajka na miekko potem kolo poludnia jabłko albo pomarancza, na obiad piers z kurczaka pieczona z sałatką + troche kaszy lub ciemnego ryżu potem pozwalalam sobie np. na wase z dzemem słodzonym fruktoza na kolacje np. mój pewniak ;) sałatka z tunczyka+ groszek+kukurydza lub fasola i odrobina majonezu light + wasa. Nie wiem na ile to jest prawidłowe ale nie byłam głodna i wytrwałam od poczatku grudnia i cukry miałam dobre wiec chyba ok ;) kazdy organizm jest inny i musisz wybrac co dla ciebie bedzie ok. powodzenia, mam nadzieje ze cos pomogłam.

i po takim jedzeniu nie miałaś ketonów w moczu?? Przecież to wychodzi na oko 1ww rano, 1ww drugie śniadanie, 1-2 ww max na obiad, 1-2ww na podwieczorek i ta sałatka to znowu ze 2ww... skoro dziennie powinno być 19ww to przecież Ty powinnas chodzić głodna i zagłodzona :P

ja zjadłam dzisiaj na obiad pomidorówke z makaronem pełnoziarnistym, za jakieś pół godziny drugie danie, ziemniaki ze schabem gotowanym z sosem i mizeria z ogórków. Po godzinie byłam głodna, jakieś 10 min później sie złamałam i zmierzyłam cukier (obiecałam sobie, że dzisiaj tez nie mierze), wyszło 98, więc zjadłam jabłko, no bo czułam głód... bez sensu to wszystko
    • CommentAuthorkatka811
     permalink
    Heh, u mnie od kilku dni codziennie cukier na czczo poniżej 80, a do tej pory taki wynik widziałam tylko raz, zazwyczaj miałam średnio 85.
    Wczoraj pozwoliłam sobie nawet na MacDonalda, (fakt - trochę przeholowałam), bo wyskoczyło mi 133 - ale jak na tortillę, lody i troszkę podciągniętej od narzeczonego coli to całkiem niezły wynik. Wygląda na to, że to paskudztwo mi odpuszcza na koniec :) Daję sobie trochę luzu, aczkolwiek jeszcze te dwa tygodnie dam radę się przebujać na diecie :)
    •  
      CommentAuthorszerka
     permalink
    Poison_Girl: i po takim jedzeniu nie miałaś ketonów w moczu??

nie miałam, ale ja generalnie nie jem tak dużo wiec chyba ok ;)
    --
    •  
      CommentAuthoremmsik
    • CommentTimeFeb 25th 2013 zmieniony
     permalink
    szerka, ja na takiej diecie jechałam w pierwszej ciąży i miałam straszne ketony! nie mówiąc już o chronicznym głodzie...
    Zresztą - wasa - co to za śniadanie!? szczególnie w ciąży? :-) Jak nie masz ketonów i nie chodzisz głodna, to tylko pozazdrościć.
    Generalnie lepiej jednak 'normalnie' jeść i brać insulinę jeśli cukier skacze, niż głodzić siebie i dziecko.
    Btw, z tymi WW, one powinny być ustalane indywidualnie do każdej pacjentki, szczególnie ciężarnej, przecież każda z nas ma inne zapotrzebowanie kaloryczne. Dlatego moim zdaniem te z góry narzucone wartości WW są trochę o tyłek rozbić ;-)

szerka: _sushi_: Jeśli ciąża przebiega prawidłowo, a dziecko dobrze się rozwija, nie ma powodu do ingerencji.

Osobiście też mi się tak wydaje - to tak po ludzku, tylko że moje dziecię pozostawione jest bez kontroli już od blisko 2 mcy... Nie mam robionego ktg, ostatnie usg było w 32 tc.. Macie przeprowadzane jakieś dodatkowe badania?
    eee... mam nadzieję, że baby wyskoczy jednak przed tą magiczną datą ;-D
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeFeb 26th 2013
     permalink
    emmsik: Macie przeprowadzane jakieś dodatkowe badania?

W poprzedniej ciąży, kiedy to musiałam być pod okiem poradni diabetologicznej, od 32tc miałam ktg co tydzień, a od 35 dwa razy w tygodniu.
    Teraz nie muszę jeździć do poradni (cukier mam ustabilizowany i poniżej normy), lekarz na każdej wizycie robi USG i słucha tętna. Dodatkowo przychodzi do domu połozna środowiskowa (tak dwa razy w tygodniu) z detektorem. I tyle.
    --
    • CommentAuthoradda78
     permalink
    a ja znów po śniadaniu 190 cukru ;-/ po 2 kromkach żytniego chleba,z szynką drobiowa,pomidorem,i sałatą, no i po 15 insuliny rano.. wczoraj po kolacji było bdb,po obiedzie też..
    jak mnie to wnerwia.. chyba w czwartek znów do tego diab.. się wybiorę..muszę kupić tą wasę,co pisałyście,może nie podwyższy..
    --
    •  
      CommentAuthoremmsik
     permalink
    _sushi_: W poprzedniej ciąży, kiedy to musiałam być pod okiem poradni diabetologicznej, od 32tc miałam ktg co tydzień, a od 35 dwa razy w tygodniu.
    Teraz nie muszę jeździć do poradni (cukier mam ustabilizowany i poniżej normy), lekarz na każdej wizycie robi USG i słucha tętna. Dodatkowo przychodzi do domu połozna środowiskowa (tak dwa razy w tygodniu) z detektorem. I tyle.

sushi, to jest AŻ tyle...
    to jakaś prywatna klinika czy państwowo masz taką super opiekę?
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeFeb 26th 2013 zmieniony
     permalink
    USG na wizycie i wizyta położnej to AŻ? :)
    KTG miałam robione w poprzedniej ciąży, w tej miałam tylko w 26tc, gdy leżałam dwa dni w szpitalu.
    Chodzę prywatnie do ginekologa, a położna jest z przychodni. Możesz poprosić, też się zjawi na wizycie przedporodowej.
    --
    •  
      CommentAuthorsorellla
     permalink
    Ja na ostatnim usg byłam 2 tygodnie temu i do porodu nie mam już żadnej wizyty. Od zeszłego poniedziałku 2 razy w tygodniu chodze tylko na ktg - zapis jest prawidłowy, więc do 4 marca mogę jeszcze siedzieć w domu. 4 marca lekarz zadecyduje co dalej - czy szpital, czy mogę wrócić do domu (termin porodu 12 marca).
    • CommentAuthorkatka811
     permalink
    adda78: a ja znów po śniadaniu 190 cukru ;-/ po 2 kromkach żytniego chleba

Zrezygnuj może z tego chleba na śniadanie, zamień na 1 kromeczkę Wasy i spróbuj na śniadanie zjadać więcej białka - np. jajka w różnej formie, ser żółty itp..
    sorellla: termin porodu 12 marca

Ja mam na 11 marca, 4-tego mam wizytę u lekarza. Pracuje w szpitalu ginekologiczno-położniczym, w którym chcę rodzić i nic nie wspominał o żadnym wcześniej wywoływaniu porodu ani kładzeniu się wcześniej do szpitala itp, dał mi wskazówki jakie są oznaki zbliżającego się porodu i kiedy mam jechać do szpitala - po 2 godzinach od pojawienia się regularnych skurczy, czyli standardowo. Zapisy KTG też mam prawidłowe, łożysko OK, dzieciątko nieco poniżej 50 percentyla :)
    • CommentAuthorlekusia07
     permalink
    adda78- mialam tak jak Ty, identycznie.. w koncu psychicznie nie moglam wytrzymac i wase zaczelam jesc, w koncu sie ustabilizowalo. Bierzesz insuline? ile dawek.. na sniadanie, obiad i kolacje?

Mnie cukry moje tez zaczely denerwowac nagle spadek, niby juz do porodu a Tu prosze na kolacje mialam 145:devil: szoook! sniadanie, obiad w porzadku. Nie ogarniam juz tego. Ogolnie dziewczyny mam strasznie twardy brzuch i boli mnie w okolicach jajników:sad: Czy to normalne w 8miesiacu?
    •  
      CommentAuthoremmsik
    • CommentTimeFeb 26th 2013 zmieniony
     permalink
    _sushi_: USG na wizycie i wizyta położnej to AŻ? :)

w odniesieniu do mojej "państwowej" sytuacji to AŻ :-) ostatnie (trzecie) usg miałam robione w 32 tc, czyli prawie 1,5 m-ca temu, ktg w ogóle, a gin pożegnał się ze mną tydzień temu i zaprosił na wizytę popołogową ;-) z wizytą położnej, wątpię by któraś się fatygowała tylko po to, żebym sobie przez kilka sekund tętna posłuchała...
    trzymam się wersji więc, że wszystko w porządku i że Młody nie odziedziczył po mnie genu spóźnialstwa ;-)
    • CommentAuthorkatka811
    • CommentTimeFeb 27th 2013
     permalink
    lekusia07: Mnie cukry moje tez zaczely denerwowac nagle spadek, niby juz do porodu a Tu prosze na kolacje mialam 145:devil: szoook! sniadanie, obiad w porzadku. Nie ogarniam juz tego. Ogolnie dziewczyny mam strasznie twardy brzuch i boli mnie w okolicach jajników:sad: Czy to normalne w 8miesiacu?

Może cukry odpuściły i sugerując się tym, trochę przeholowałaś :)
    Co do brzucha, to najlepiej skonsultuj się z lekarzem. Ja też już 3 tygodnie temu miałam skurcze na KTG, twardy brzuch, lekarz kazał mi się oszczędzać i odpoczywać.
    Teraz na KTG nie było żadnych, czasami się pojawiają jak za dużo się poruszam - jakieś zmywanie, pranie, zamiatanie itp.
    • CommentAuthoradda78
    • CommentTimeFeb 27th 2013 zmieniony
     permalink
    dzięki kochane za wsparcie..
    biorę rano 15( diab. mówil, że mogę nawet do 20 ), w południe 5-6, wieczorem 6..
    insulina nowo rapid..
    po obiedzie i kolacji cukry idealne..100-110..
    chociaż dziś rano po tej 15 insuliny zaliczyłam niespodziewany spadek przed południem..46.. zjadłam kanapkę, i było ok..
    zauważyłam,że jak rano zjadam serek wiejski lekki to mam do 120.. a i omleta kiedyś sobie zrobiłam ze szpinakiem i mąką żytnią,i też było bdb..
    sushi-naprawdę dobrą masz opiekę.. :)
    --
    • CommentAuthorSamboa
    • CommentTimeFeb 28th 2013
     permalink
    Witajcie dziewczyny! Jestem w 16 tygodniu ciąży ze stwierdzonym stanem przecukrzycowym (nietelorancją węglowodanów). Najpierw wychodziły ciągle ketony w moczu, potem nieprawidłowy wynik obciążenia glukozą. Byłam parę dni na obserwacji w szpitalu, gdzie na szpitalnej diecie cukry wyszły nienajgorsze - tylko 2 razy powyżej normy. Dostałam jednak skierowanie do diabetologa. Dietkę trzymam od 2 tygodni, ale jeszcze nie mam glukometru. Póki co, moim problemem są ketony. W szpitalu przy nieznacznym przekroczeniu normy (np. 103) od razu pojawiały się ketony w moczu. Piję średnio 2,5 l dziennie i jem ostatnią kolację koło godziny 22.00 i rano znów są...
    W ogóle to te ketony pojawiają się u mnie od pierwszego badania moczu.
    Czy wiecie może jaki ketony mogą mieć wpływ na dziecko? I jak się ich pozbyć? Wczoraj zjadłam o 22 grejpfruta - dziś o godzinie 6 rano wyszły na +. Wcześniej zauważyłam, że po zjedzeniu czegoś nawet trochę tłustego (np. ser żołty) się pojawiały, jednak od 2 tygodni jestem na diecie beztłuszczowej. Mój ginekolog mówi, ze taki mam organizm, że szybko wchodzi w stan głodu. Pytanie tylko co z tym robić?
    Dzis mam pierwszą wizytę u diabetologa, może czegoś się dowiem:) Aha czy któraś z was korzysta z glukometru, który od razu pokazuje również ciała ketonowe?

Pozdrawiam!
    • CommentAuthorlekusia07
     permalink
    katka811- dzisiaj wypytam moją ginekolog, co i jak. Masz rację może zaczełam sobie za duzo pozwalac, ale nie mogę się już opanować. wczoraj i dziś rano cukry ok niskie:shamed: ogolnie duzo sie ruszam, byc moze tez to ma wplyw za kilka godzin sie dowiem wszystkiego:D

adda78- ja brałam 5j na sniadanie, 2-obiad, 5-kolacja. A teraz na śniadanie,obiad i kolacje po IIj. Nagly spadek az do 46.. to jest niedocukrzecenie. Mi jak zaczely spadac nagle cukry przestraszylam sie i polecialam do diabetoolog, mowila mi wlasnie ze niedocukrzecenie jest od 59. Zapytaj swoja diabetolog czy mozesz sobie zmiejszyc dawke wiedzac ze nie jesz czegos po czym bedziesz miala duzy cukier- moja mi tak zalecila.

Treść doklejona: 28.02.13 11:28
    Samboa- ketony zazwyczaj pokazuja sie jak ktos nie je chleba- tak miala kolezanka---> kazała mi uważać, bo jej powiedziałam że rezygnuje z chleba. ja nie miałam ketonów, ale dziwne jest to że ostatni posiłek zjadasz o 22... troszkę za późno. Mnie zalecano do godz. 20.30 ostatni, nie wiem może każda ma inaczej. Zapytaj o to swoją diabetolog, poza tym owoce też mi kazano jeść tylko do godz 16.00. Tak było u mnie, ale najlepiej będzie jak ustalisz z diabetolog co i jak:shocked:
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    lekusia07: dziwne jest to że ostatni posiłek zjadasz o 22... troszkę za późno. Mnie zalecano do godz. 20.30 ostatni, nie wiem może każda ma inaczej

To prawda. Mi np. cukier na czczo wychodził bardzo niski (w takiej sytuacji organizm zaczyna spalać tłuszcz, pojawiają się ketony i cukier ponownie skacze wysoko), gdy jadłam ostatni posiłek koło 20-tej. Diabetoog wręcz zaleciła jedzenie kanapki przed spaniem koło 22, a gdy kładłam się później, to nawet i później. Wszystko zależy od danego organizmu i od trybu życia, jaki dana osoba prowadzi. Za wysokie cukry i za niskie nie są wskazane w ciąży.
    --
    • CommentAuthorkatka811
     permalink
    lekusia07: dziwne jest to że ostatni posiłek zjadasz o 22... troszkę za późno. Mnie zalecano do godz. 20.30 ostatni

Ja z kolei miałam zalecone nawet przed snem jeszcze coś zjeść lekkiego, czyli oprócz kolacji jeszcze II kolację i III kolację, jeżeli późno chodzę spać. Podobno właśnie nie można dopuszczać do za dużych przerw pomiędzy posiłkami, żeby organizm nie głodował i nie zaczynał spalać własnej tkanki tłuszczowej (produktem ubocznym są właśnie ketony).

Dziś cukier na czczo 75, na śniadanie 3 kromki Wasy z białym serkiem i pomidorem, 2 parówki, 2 cukierki i 1 ptasie mleczko i słodzona herbata... Cukier 121... Chyba rzeczywiście to paskudztwo ustępuje, ale na razie staram się jeszcze sobie na za dużo nie pozwalać...
    •  
      CommentAuthoremmsik
    • CommentTimeFeb 28th 2013 zmieniony
     permalink
    katka811: Ja z kolei miałam zalecone nawet przed snem jeszcze coś zjeść lekkiego, czyli oprócz kolacji jeszcze II kolację i III kolację, jeżeli późno chodzę spać. Podobno właśnie nie można dopuszczać do za dużych przerw pomiędzy posiłkami, żeby organizm nie głodował i nie zaczynał spalać własnej tkanki tłuszczowej (produktem ubocznym są właśnie ketony)

Dokładnie. U mnie zdarza się, że i w nocy wstaję i podjadam - a posiłek o 22 to nie było diabetologiczne zalecenie, ale wręcz rozkaz ;-)
    To dosyć często pojawiająca się zależność (choć nie reguła): ostatni posiłek do 20, nocne ketony, wysoki cukier po śniadaniu...

Samboa: Mój ginekolog mówi, ze taki mam organizm, że szybko wchodzi w stan głodu. Pytanie tylko co z tym robić?

Jeść wieczorem produkty dłużej uwalniające cukier, pełnoziarniste, nieprzetworzone, pozostawiające organizm w sytości na dłuższy okres. Owoc się do nich nie zalicza.
    • CommentAuthorlekusia07
     permalink
    katka811- u mnie ustąpiło i diabetolog się nie pomyliła

niunia chce wyjść wcześniej. Mam już rozwarcie na 1,5cm! szok! zalecenia leżeć i magnez 3tabletki(rano,południe, wieczór). Jestem zszokowana tak szczerze i przerażona, miesiąc wcześniej do porodu a tu taka sytuacja:sad:
    • CommentAuthorkatka811
     permalink
    lekusia07 - leż i oszczędzaj się, bierz co ci lekarz zaleca, ale nie stresuj się :)
    35 tydzień to już mała szansa na komplikacje związane z wcześniejszym porodem, prawdopodobnie maleństwo da sobie już radę bez inkubatora :)
    36 tydzień podobno już nawet nie kwalifikuje się jako wcześniak, tylko poród w terminie.
    Głowa do góry, będzie dobrze :)

Treść doklejona: 01.03.13 08:52
    Zjadłam dziś na próbę na śniadanie kanapki ze zwykłym białym chlebem i cukier 109...
    Niestety dopadła mnie od razu zgaga, więc jednak nie będę jeść nic mącznego i zostaję nadal przy Wasie.
    Stopy spuchły mi jakbym je zwichnęła - organizm zaczyna mi szaleć, 10 dni do terminu...
    • CommentAuthorkatka811
    • CommentTimeMar 2nd 2013
     permalink
    Dziewczynka :)

Już bym wolała chyba jednak mieć tą cukrzycę ciążową jednak przez te ostatnie dni...
    O ile do tej pory czułam się przez całą ciążę świetnie, bez praktycznie żadnych ciążowych dolegliwości, to teraz jakaś masakra :confused:
    Cukry nisko, ale jakoś odrzuca mnie na myśl o słodkim. Coś bym zjadła, ale nie wiem co i w zasadzie to nie wiem, czy bardziej jestem głodna czy jest mi niedobrze. Nogi spuchnięte jak banie. Zimno mi, nic mi się nie chce, kiepski nastrój, nie mam na nic siły, wszystko mnie wkurza. Wywaliło mi pryszcze na twarzy. Bolą mnie wszystkie stawy, ruszam się jak 80-letnia staruszka. Nałożenie skarpetek to był wyczyn. Jakieś okropne skoki hormonów najwidoczniej mnie dopadły. Zeżarłam wafle przekładane dżemem, zemdliły mnie. Cukier po godzinie 109. Już bym chciała urodzić i mieć to za sobą :confused:
    •  
      CommentAuthorsorellla
    • CommentTimeMar 4th 2013
     permalink
    Ja dziś byłam u diabetologa. Powiedziała, że jeśli nie urodzę do przyszłego poniedziałku, to 11 marca mam się zgłosić do szpitala (czyli dzień przed terminem porodu). Stwierdziła jednak, że moje idealne cukry w ostatnim czasie to zapowiedź porodu w najbliższych dniach. Zobaczymy, kiedy mały zadecyduje, ze chce się pojawić na świecie :)

Treść doklejona: 04.03.13 22:25
    Pytałam też, czy jeśli przyjdę 11 marca do szpitala, to będą wywoływać poród. Podobno nie ma takiej potrzeby. Diabetolog sugerowała, żeby czekać, aż się akcja sama rozwinie, tylko powinnam być już wtedy pod stałą kontrolą lekarzy.
    • CommentAuthorkatka811
    • CommentTimeMar 10th 2013
     permalink
    Ja dostałam zalecenie zgłoszenia się do szpitala 18 marca (czyli 7 dni po terminie), jeżeli do tego czasu nic się nie wydarzy.
  3.  permalink
    Witam Panie bardzo serdecznie, chciałabym zaprosić Panie do wypełnienia ankiety dotyczącej oceny sposobu żywienia kobiet ciężarnych z cukrzycą ciążową, która stanowi najważniejszy element pisanej przeze mnie pracy magisterskiej. Wypełnienie ankiety zajmie najwyżej 10 minut .
    Zwracam się również z prośbą do Pań z cukrzycą zainteresowanych oceną ich jadłospisów pod względem wartości odżywczej o kontakt na adres e-mail cukrzyca.ciazowa@gmail.com W tytule wiadomości proszę wpisać „Cukrzyca”.
    Jestem licencjonowanym dietetykiem i zapewniam, że wszelkie uzyskane ode mnie informacje dotyczące sposobu żywienia będą poparte wiedzą naukową i doświadczeniem.

Pozdrawiam Aleksandra Kulicka

link do ankiety - http://www.ankietka.pl/ankieta/97569/ocena-sposobu-zywienia-kobiet-z-cukrzyca-ciezarnych.html

Bardzo dziękuję za pomoc
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.