Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorIwonkaLA
    • CommentTimeJan 3rd 2020
     permalink
    Tak. O tubę chodzi, najlepsza w sumie jest Aerochamber. Najlepiej też z ustnikiem, chyba że nie ogarniacie wdychania ustami to musi być z maseczką.
    Teoretycznie specjalista chorób płuc działa jak pulmonolog, ale zmyliło mnie, że podając Flixotide przy zaostrzeniach chce iść w Nebbud...
    U Nas po to jest Flixotide, aby już nie korzystać z Nebbudu...
  1.  permalink
    Ja sie na tym nie znam, wiec nie wiem czy tak powinno byc, czy inaczej.
    Za bardzo tez nie dalo soe pogadac, bo Wiktor duzo ryczal:confused:
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeJan 22nd 2020 zmieniony
     permalink
    Byłam kilka dni temu z Fryderykiem u okulisty - zatarł oko, było czerwone i podpuchnięte.
    Okulistka stwierdziła, że w oku nic nie ma i jak już jesteśmy, to od razu zbada mu wzrok (nigdy wcześniej nie badaliśmy). Zakropiono mu oczy. Jednak trudno go było zbadać - krzyczał/płakał, strasznie się bronił, mąż go trzymał na kolanach za ręce i nogi, a ja unieruchomiłam głowę. W takich warunkach lekarka stwierdziła, że ma wadę +3, ale to norma w tym wieku i nie ma czym się przejmować na razie.
    Nie wiem co o tym sądzić, bo kompletnie nie znam się na tym. W necie też jakoś nie znalazłam informacji, że to 'normalne'.

    Ktoś siedzi w temacie?
    --
    •  
      CommentAuthorannaa77
    • CommentTimeJan 22nd 2020
     permalink
    Marion, poszukaj w google nadwzroczność fizjologiczna u dzieci.
    •  
      CommentAuthorhopefully
    • CommentTimeJan 22nd 2020
     permalink
    Ponoć do 5 roku życia wada może się sama cofnąć i nie trzeba nic z tym robić. Jestem aktualnie a swiezo i na bieżąco w temacie ;) . Moim zdaniem poczekajcie do ok 5 roku życia i skontrolujcie sytuację znów u okulisty. Chyba, że wcześniej wystąpią objawy w postaci bóli głowy lub problemów z widzeniem przy malowaniu itp.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJan 23rd 2020
     permalink
    Tak, nadwzroczność jest fizjologiczna i z wiekiem schodzi.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeFeb 13th 2020
     permalink
    Czy ktoś podawał dzieciom produkty od Aliness?
    Kończą mi się zapasy suplementów dla Frycka i muszę dokupić. Dotychczas miał wit. D3 forte i wit. ADEK (oba Dr. Jacobs) oraz Laktoferynę (Pharmabest). Teraz znalazłam w ofercie Aliness laktoferynę i Colostrum wołowe i nie wiem co wybrać. Mają też wit. ADEK.
    Myślicie, że warto zmienić producenta?
    --
    • CommentAuthorkarolciat
    • CommentTimeFeb 13th 2020
     permalink
    co do colostrum to gdzieś ostatnio czytałam, że to jednak niekoniecznie działa. Ale nie zalinkuję, nie pamietam.
    Pod resztę się podepnę, bo muszę kupić d3 dzieciakom.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeFeb 13th 2020
     permalink
    karolciat: co do colostrum to gdzieś ostatnio czytałam, że to jednak niekoniecznie działa

    Ja podaję chłopcom laktoferynę (oraz wit.D3, wit. ADEK i probiotyki) od końca sierpnia. Heniu nie chorował wcale (no ale on już duży, swoje już odchorował). Frycek też jakoś specjalnie nie łapał jakichś ciężkich wirusów.

    Przyznam, że wit. D3 i ADEK dr. Jacobs w kroplach są dla mnie wygodne - tprodukty w kapsułkach muszę otwierać i rozpuszczać, bo są duże i chłopcy nie połkną.
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeFeb 13th 2020
     permalink
    marion moja koleżanka podaje Alinessa, ale starszemu synowi, 12 lat.
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeFeb 13th 2020
     permalink
    Ja Dawidowi z Aliness tylko kompleks b podaje.
    --
    • CommentAuthorkarolciat
    • CommentTimeFeb 13th 2020
     permalink
    Sama stosowałam laktoferynę. Ale głownie w celu podnoszenia poziomu żelaza.
    Bardziej chodzi mi o to, że colostrum to nie sama laktoferyna, jest jeszcze droższe a niekoniecznie skuteczniejsze.
    Znalazłam takie coś, choć wiem, że pan też wywołuje skrajnie reakcje ludzi (sama nie czytam, nie śledzę, więc nie mam zdania).
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeFeb 13th 2020
     permalink
    Colostrum jest bombą przeciwciał,laktoferyna ma zupelnie inne działanie.
    Ja podaję przewlekle blf 100, teraz kupuję colostrigen (colostrum)
  2.  permalink
    Dziewczyny mam problem. Mój starszak od czterech dni goraczkuje. W nocy po 40st. Ma stwierdzonego adenowirusa, ale od kilku dni moczy się i chcę jutro podejść do szpitala z probka moczu na badanie. Zastanawiam się jednak czy nie warto było by podejść jeszcze dzisiaj. Tylko czy takie badanie nie na czczo będzie miarodajne?
    --
    • CommentAuthorkarolciat
    • CommentTimeFeb 15th 2020
     permalink
    Mocz nie musi być na czczo. Powinien być poranny bo bardziej zagęszczony. Ale nasze babki z labu twierdzą że jak coś ma wyjść to z każdego się uda...
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeFeb 15th 2020
     permalink
    Jak bakteryjne to wyjdzie niezależnie od pory.

    <span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 15.02.20 21:16</span>
    Jeszcze obejrzyj czy siusiak nie ma żadnych zgrubień. Przy waskiej stulejce zbierająca się mastka może też być przyczyną stanów zapalnych.
    --
  3.  permalink
    Mam wyniki. Mamy bakterie w moczu dość liczne. Jutro idę do mojego pediatry.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeFeb 16th 2020 zmieniony
     permalink
    To ja bym też na posiew dała. A jsk inne parametry : białko, leukocyty, barwa, etc. Bo jeśli to w normie to bym na zakażenie dróg moczowych jeszcze nie stawiała.

    Dzieci moczą się też po prostu od przeziębienia.
    --
    • CommentAuthoranaa12
    • CommentTimeFeb 17th 2020
     permalink
    Witam
    Mój synek ostatnio zrobił się apatyczny . Na dodatek ma jakieś dziwne zachowanie bawi się , śmieje a po chwili , nagle mówi , ze jest zmęczony i mysi się położyć . Pytam czy coś go boli, ale mówi ze nie .
    Podejrzewam anemię , jutro idziemy na badania . Lekarz dała skierowanie na morfologię , żelazo i ferrytynę.
    Zrobiły mu się tez zajady . Schudł 1 kg.
    Mam takie pytanie czy jest tu jakaś osoba , która robiła pierwiastkową analizę włosa u dziecka ?
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeFeb 17th 2020
     permalink
    anaa12: Mam takie pytanie czy jest tu jakaś osoba , która robiła pierwiastkową analizę włosa u dziecka ?

    Ja robiłam miesiąc temu.
    --
    • CommentAuthoranaa12
    • CommentTimeFeb 17th 2020
     permalink
    A czy mogę o więcej szczegółów ? Jakie laboratorium , te badania są pewne?
    Nie chcę dziecka kłuć i pomyślałam, ze to dobre rozwiązanie
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeFeb 17th 2020 zmieniony
     permalink
    anaa12: A czy mogę o więcej szczegółów ? Jakie laboratorium , te badania są pewne?


    Biomol w Łodzi - robiłam synowi badanie Analiza pierwiastkowa włosa - program zdrowotny

    Czy pewne, to nie wiem. Nie stać mnie na zakup podobnych badań w USA (koszt badania plus wysyłka).
    anaa12: Nie chcę dziecka kłuć i pomyślałam, ze to dobre rozwiązanie

    Kłóć? Przecież sama nazwa badania mówi, że to "analiza włosa" - wycinasz włosy i wysyłasz. Trzeba dokładnie doczytać instrukcję ile tych włosów ma być i jakiej długości.
    --
    •  
      CommentAuthorask28
    • CommentTimeFeb 17th 2020 zmieniony
     permalink
    Marion anaa12 zastanawia się nad badaniem włosa by właśnie uniknąć pobierania z żyły.
    No przynajmniej ja tak zrozumiałam.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeFeb 17th 2020
     permalink
    A czemu nie chcesz kłóć? Jeśli są niepokojące objawy u dziecka, to nie można "nie chcieć". Z analizy włosa nie wyniknie czy dziecko ma anemie czy nie. Po drugie czas oczekiwania ma znaczenie... Przy takich objawach rozważyłabym też wizytę u neurologa, jeżeli okaże się że nie jest to wynik anemii.
    --
    • CommentAuthorkarolciat
    • CommentTimeFeb 17th 2020
     permalink
    Bez morfologii to się nie obędzie. Włos nie zastąpi klasycznego badania.
    A objawy są dość niepokojące, anemia to akurat najmniej groźna opcja. Trzeba czym prędzej ustalić przyczynę. Pobieranie krwi to nie koniec świata.
    Ja bym przy tym jeszcze poprosiła pediatrę o skierowanie na ekg i echo serca, skoro nagle się męczy. I z krwi gazometrie zrobić.
    --
    • CommentAuthoranaa12
    • CommentTimeFeb 17th 2020
     permalink
    Oczywiście morfologia, ferrytyna coraz żelazo będą zrobione już jutro tak hak napisałam wyżej.
    Chłodziło mi o zbadanie różnych pierwiastków żeby nie badać tego już z krwi skoro jest inna możliwość czyli przez badanie włosa. Ja nie napisałam , ze nie będę tego dziecku badać czyli morfologii. To jest konieczne.
    Jutro badamy jeszcze jeszcZe poziom witaminy d i b12.
    Ostatnią morfologię miał robioną w listopadzie płytki krwi były lekko podwyższone , mcv i mch ciut poniżej normy.
    EKG rok temu wszystko ok.

    Else Dlaczego neurolog?
    •  
      CommentAuthorIwonkaLA
    • CommentTimeFeb 17th 2020
     permalink
    Takie objawy mogą też świadczyć o zaburzeniach cukru...
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeFeb 17th 2020
     permalink
    Bo takie zmęczenie po takich dziwnych akcjach może być też podłożem neurologicznym. Więc nie od razu ale gdyby nie przeszło to pomysł o neurologu. Ale najpierw powyższe badania plus może faktycznie ten cukier. Hemoglobina glikowana bym może zrobiła...
    --
    • CommentAuthoranaa12
    • CommentTimeFeb 17th 2020
     permalink
    Ja mam stan przedcukrzycowy , i mierzyłam mu sama aparatem wyszło dobrze.
    Jutro będzie miał badaną glukozę z krwi lokciowej.

    Pani w przedszkolu dzisiaj tez mnie zapytała co dzieje się synkiem bo dziwnie się zachowywał, bawił się i za chwile odchodził siadał sam przy stoliku. Panie pytały czy coś go boli, ale mówił ze jest wszystko w porządku.

    Przyszliśmy do domu, to powiedział ze swędzi go boli go pupa, faktycznie ma zaczerwienione odbyt. Hmm robale???

    Dwa miesiące temu miał robiony 4 razy badanie kalu na pasożyty nic nie wyszło
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeFeb 17th 2020
     permalink
    Nam przy owsikach i tasiemca też nic nie wychodziło. Sana znalazłam przypadkiem w koopie, a nie zawsze widać. Zajrzyj mu w nocy w pupę.

    Swędzieć może też od hemoroida lub od śluzu.
    --
    • CommentAuthoranaa12
    • CommentTimeFeb 17th 2020
     permalink
    Zaglądałam już kilka razy i nigdy nic nie widziałam dzisiaj tez zajrzę.
    Może lamblie , tez bardzo podobne objawy ma. W czasach studenckich miałam lamblie, j nawet robione w jednym dniu w dwóch laboratoriach w jednym wyszło (nie pamietam nazwy) a w diagnostyce testem elisa już nie.
    Teraz widzę , ze z krwi się robi. Może warto to sprawdzić ...
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeFeb 17th 2020
     permalink
    U mojego też nic z pupy nie wychodziło. Cud że w tej kupie udało się dopatrzeć. Także myślę że to z kilka razy by trzeba.
    --
    • CommentAuthoranaa12
    • CommentTimeFeb 18th 2020
     permalink
    Już jesteśmy po badaniach , morfologia , glukoza, ferrytyna , żelazo , b12 zrobiona. Na witaminę d już nue starczyło , a już nie chcieli ponownie kłuć bo był okropny płacz .
    Jeszcze w skierowaniu miałam transferynę, ale ponoć tego nie robią.
    Teraz czekanie

    Treść doklejona: 18.02.20 08:27
    Ja do kupy czasem zaglądam , ale nigdy nic nie zauważyłam . Ostatnio miał okropne zaparcie, przepraszam za opis , ale jeszcze tak suchej kupy nie widziałam nigdy. Może ona podrażniła mu odbyt. Teraz jest ok, ale często ma zaparcia na przemian z normalnym stolcem
  4.  permalink
    Ana a jak z piciem. Mój potrafi mieć mega zaparcia ale podejrzewam że to przez zbyt małą ilość wypitych płynów. Mamy z tym problem. Nie wiem jak młodego zmobilizować do picia.
    --
    • CommentAuthoranaa12
    • CommentTimeFeb 18th 2020
     permalink
    Klementynaaa z piciem jest różnie , i tez myślę , ze nawodnienie jest problemem. Przez to ma problemy z zaparciami. W tym tygodniu lepiej, więcej pije, kazałam Panią w przedszkolu aby mu prsypominaly.

    Byłam w przychodni powiedziano mi , ze morfologia jest dobra, ale jak zapytałam o płytki krwi to już okazało się, ze są podwyższone . I jaka tu dobra, żelazo niby 88. Nie chcieli mi wydrukować, dopiero w piątek będą w formie papierowej i mam przyjść . Na ferrytynę i witaminę b12 pewnie przyjdzie mi czekać bo niby dwa razy w miesiącu tylko badają .
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeFeb 18th 2020
     permalink
    Ana u nas takie suche kupy były właśnie przy tych robalach. Może to zbieg okoliczności ale bądź czujna.

    Na spokojnie czekaj na te wyniki. Wit d po prostu suplementu bo teraz wg lekarzy cały rok należy po prostu te witaminę brać.
    --
    • CommentAuthoranaa12
    • CommentTimeFeb 18th 2020
     permalink
    Oczywiście zwracam na to uwagę. Muszę porozmawiać o tym z lekarką, żeby dała mi na razie skierowania na lamblie. Kupy, a jak nic nie wyjdzie to zrobimy z krwi . A na razie czujne oko .

    Witaminę d akurat suplementujemy cały rok, przez 7 lat mieszkaliśmy w Szwecji a tam zalecają suplementowac cały rok, akurat to już nawyk , ze dzieci jak i my bierzemy cały rok. W okresie letnim mniejsze dawki .
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeFeb 18th 2020
     permalink
    No to może nie nacie dramatu z poziomem Wit d. Warto jednak skontrolować aby zobaczyć czy dany preparat i dawka działa na Was.
    --
    • CommentAuthoranaa12
    • CommentTime6 dni temu
     permalink
    A wiec mam wyniki oprócz ferrytyny i witaminy b12.
    Żelazo: 88ug/dl. Norma :53-167
    Glukoza 4,2 mmol/l. Norma 3,3-5,6

    Z morfologii obniżone :
    MCV- 76,6 fl. 80-94
    MCH- 26,1 pg. 27-34


    Podwyższone:
    Płytki krwi: 425. Norma : 200-360
    PCT: 0,44. Norma 0,16-0,35
    %limfocytow : 53,7%. Norma : 21,8-53,1


    Te płytki krwi ma od dłużnego czasu podwyższone .
    W środę mamy wizytę u pediatry , zobaczymy co powie:
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTime6 dni temu
     permalink
    Tak wygląda jakby były problemy z żelazem ale zobaczymy ferrytyne, bo wynik zekaza niewiele mówi o magazynowaniu. No chyba że mcv i mch może też być od niedoboru b12 lub kwasu foliowego ale z tego co pamiętam to chyba żelazo.
    --
    • CommentAuthoranaa12
    • CommentTime6 dni temu
     permalink
    Sprawdziłam morfologię z listopada , wtedy płytki krwi były tez podwyższone na poziomie 395.
    Nie wiem kiedy będę miała wynik. Okazało się , ze laboratorium w szpitalu robi je tylko 2 razy w miesiącu .
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTime5 dni temu
     permalink
    A jak z CRP i OB?
    --
    •  
      CommentAuthorIwonkaLA
    • CommentTime5 dni temu
     permalink
    Ale płytki krwi tak minimalnie podwyższone mogą świadczyć o małym nawodnieniu, raczej to nie niepokojący objaw...
    • CommentAuthoranaa12
    • CommentTime5 dni temu
     permalink
    Nie dostaliśmy skierowania na crp i ob.
    Właśnie Puekegnuarka mi tłumaczyła , ze albo coś z żelazem , albo słabe nawodnienie .
    Jednak wydaje mi się, ze mój synek pije dość sporo
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTime5 dni temu
     permalink
    Pije sporo a poci się?
    --
    •  
      CommentAuthorIwonkaLA
    • CommentTime5 dni temu zmieniony
     permalink
    Ale wyżej napisałaś, że prawdopodobnie nawodnienie jest problemem zaparć...
    Poza tym, teoretycznie powinno się napić przed pobraniem krwi...
    Zagęszczenie krwi po całej nocy bez picia, a wiadomo, w ciagu dnia przyjmuje się więcej płynów wiec i nawodnienie jest inne.
    • CommentAuthoranaa12
    • CommentTime4 dni temu
     permalink
    Być może , dzisiaj sobie policZylam ile pije wyszło 2,5 szklanki wody, plus szklanka mleka. Ok 800 ml płynów . Wydaje mi się , ze tragedii nie ma. On ma dni , ze czasem pije więcej a czasami słabiej. Zresztą ja mam identycznie.


    IwonkaLA przed pobraniem krwi zawsze daje mu pic , obowiązkowo . Tak jak napisałaś z powodu zagęszczenia krwi po nocy
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTime4 dni temu
     permalink
    To jest mało niestety. O ile ktoś tyle pije (a znam nawet dorosłe osoby które max 800 ml. Piją) i nie odczuwają skutków ubocznych o jeszcze luzik, ale przy zaparciach trzeba zwiększyć ilość płynów. Może przy okazji płytki się unormują.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTime2 dni temu
     permalink
    Dziewczyny czy któraś z Was spotkała się z aparatem ortodontycznym u małego dziecka, które ma mleczaki ?
    Mamy problem z Hugiem. W sensie już dawno nam zwracano uwagę na szczękę, że wąska, ciasna, dziwna.
    Jak miał 3,5 roku byliśmy u ortodonty (najlepszego w mieście) który się za głowę złapał jak to zobaczył ale odesłał nas w sumie z niczym [dał tylko patyczki do ćwiczeń] bo że dziecko za małe
    Ćwiczyliśmy więc, po 3 miesiącach poszłam raz jeszcze, zmiana była żadna więc kazał odstawić ćwiczenia i czekać.
    No i teraz, w związku z diagnozowaniem Huga, znowu powrócił temat szczęki.
    Nie ma lekarza, który by od razu nie zauważył.
    Psycholog, logopeda, laryngolog.
    Wszyscy szok i pytają czy mogli by zdjęcia zrobić i komuś pokazać :shocked:
    [Śmieję się, że może zacznę na nim zarabiać :devil: ]
    Ten ostatni w ogóle mnie przeraził, bo wspomniał o operacji, gdyż jego zdaniem to z żuchwą problem, nie ze szczęką.
    Poszłam więc do kolejnego ortodonty.
    Też bardzo dobra, młoda babka.
    Oczywiście szok.
    Nigdy nie widziała, mocny przodozgryz, jest zaskoczona, nie wie co zrobić, czy może zdjęcia.
    Porobiła chyba ze 20 z każdego mozliwego ujęcia i dzisiaj dzwoni czy mogę z nim przyjechać.
    Przyjechałam, zrobiła mu odlew górnej i dolnej szczęki [kilka razy poprawiała bo nie miała tak małych łyżek żeby tak małemu dziecku odlew] i mam przyjechać w następny czwartek bo ona pokaże te odlewy innemu ortodoncie i dwóm technikom i będą dumać co zrobić i jak zrobić.
    W sensie na pewno coś mówiła o aparacie, tylko z tego wszystkiego nie wiem czy stały czy jaki
    Bo mówi, że przodozgryz jest mega rzadko spotykany [95 % to tyłozgryz] a już na pewno nie u tak małego dziecka i nie w takim mocnym stopniu zaawansowania [wspomniała też o jakimś zespole wad genetycznych, w których taki przodozgryz występuje.... :confused: ] i że nie można tego tak zostawić absolutnie....

    Ale jak aparat jak to dziecko ledwo mleczaki ma wyrośnięte i to chyba nie wszystkie bo szóstek przecież chyba nie ma ....
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTime2 dni temu zmieniony
     permalink
    Asia, skonsultuj jeszcze u innych ortodontow. Nawet gdzieś dalej, typu Warszawa, Poznań, Wrocław - w sensie, że u jakiegoś turbo specjalisty, nawet w warunkach szpitalnych/klinicznych. Ja wiem, że znów wyjazdy, ale lepiej o jedna konsultacja za dużo, niz za mało.

    A czy mówiła jaki aparat - nazwa? Bo mojemu Heniowi jeden z ortodontow chcial zakładać aparat Hyrax na podniebienie (ma ok. 9-10 mies.), żeby wąską zuchwe rozszerzyć. A też ma jeszcze 2/3 mleczakow. Dopiero potem aparat na zęby .

    Generalnie nic z tego nie wyszło, bo poszlam do drugiego ortodonty, i powiedział, że inny aparat, poszlam do trzeciego i powiedzial, żeby czekać i nie zakładać żadnych aparatów... W marcu idziemy do czwartego specjalisty.
    Gorzej będzie z Fryckiem, bo on ma jeszcze dzisiejsza wadę zgryzu...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.