dzieki dziewczyny :) kurczę wogóle ten cykl to tak taki pierwszy :) to kurcze może nie jest super ale dopiero się uczę. Napewno zawsze mierze o 6 rano bo tak mam pobudkę :) ( no w niedzielę było inaczej ) ale tak to się staram robic wszystko jak należy. :)
Konwalijka :) wiesz chciałabym znaleść tu miejsce dla siebie ale jakoś nie moge :( sama już nie wiem gdzie moje miejsce czy dla starających się czy odkładających no ale wsumie sie nie staram także chyba dla odkładających :) a przynjamniej na razię :)
Zawsze mozesz wybrac "jeszcze nie zdecydowalam", a na forum kazde masz prawo wejsc i sie pomadrzyc! Ja tez na wyrost wysmetniam sie w "przyszlych mamusiach", a co?!
Kupiłam taki z miękką końcówką dla Mai (Geratherm), bardzo wygodny przy pomiarze rektalnym (nie boję się, że skrzywdzę dziecko), mierzy w kilka sekund, ale nie wzięłabym go chyba do NPRu, bo jest baaardzo cichy. Różnica wskazania w stosunku do ML1622 ok. 0,1 stopnia przy pomiarze oralnym.
Dziewczyny ja tez musze sie postarac o nowy termometr, ale jaki jest najlepszy? Wy prawie wszystkie macie Microlife. Czy on jest najlepszy? Czym sie tak rozni?
używałam zwykłego termometru elektrycznego do jednego miejsca po przecinku mierzyłam oralnie i zazwyczaj tempka dobrze wychodziła był skok, poziom wyższych i poziom niskich. Zrobiłam test: używałam tego leelktrycznego oralnie i kupiłam MT 1622 ale mierzyłam waginalnie i co??? wszystko było dobrze ( różnica ok 0,2) ale zwykły oralnie pokazał mi już wzrost a na MT1622 waginalnie wzrostu jeszcze nie było dopiero pokazał go dzień później. Zostałam przy MT1622 waginalnie wydaje mi się pewniejszy a nawet mi wygodniej bo usta mnie bolały :) mierze o 6 rano a potem dalej sobie śpię :)
Kakrotek, trafiłaś na porządny termometr elektroniczny i zmiany hormonalne w Twoim organizmie są na tyle znaczące, że powodują "porządny" wzrost temperatury. Niestety, nie u każdej tak jest, niekiedy wzrost się "skrada" i termometr niedokładny go nie wykryje. Co do różnicy w dniach to nie możesz porównywać pomiaru oralnego z waginalnym, waginalny, jak sama zauważyłaś, jest pewniejszy.
a ja może trochę nie w temat...ale nie wiem jak ocenić położenie szyjki macicy, czy jest nisko czy wyżej, czy otwarta czy zamknięta...nie rozumiem tego...pomoże mi ktoś...? proszę...
dziękuję, zwykle jak się czegoś szuka, to to usilnie się przed nami chowa, chociaż najcześciej jest na wyciągnięciu ręki.. hehe zobaczymy, czy sobie poradzę, bo o
Korespondowalam kiedyś z przedstawicieloem Microlife i napisał, że modele MT 16C2 i MT 1622 nie różnią się technicznie, ale to tego pierwszego dodaje się nieco szerszy opis pomiaru podstawowej Temperatury Ciała no i opakowanie nawiązuje do planowania bobo... MT 1622 GT jest najnowszym modelem i dla odmiany posiada złotą końcówkę pomiarową, dzięki czemu mogą z niego kożystać osoby uczulone na nikiel, a jednocześnie ten metal nie koroduje, więc z biegiem czasu nie będzie zakłucać pomiarów
-- "kicham na to, czy mój sąsiad czyta o moich cyklach" ngl
Hej - za waszą poradą kupiłam sobie Microlife MT 1622 i jestem zadowolona. Termometrów z giętką końcówka jakoś nie polecam; kupiłam dla naszej starszej córeczki do mierzenia w pupie i b. szybko zaczęła ta końcówka chrobotać przy wyginaniu, a potem całkiem się popsuła, jakby jakieś styki wysiadły.Może to oczywiscie zależy od jakości konkretnej firmy. pozdrawiam.
też sie z tego "złotka" śmiałam, bo wydawało mi sie ze to jakaś fanaberia, ale jak sprawdziłam co i jak to się okazalo nawet, że to złoto jest uzasadnione... czego to się człowiek na staraść dowiaduje
-- "kicham na to, czy mój sąsiad czyta o moich cyklach" ngl
Mnie MT1622 oczarował tym złotkiem na koncówce Bo ja mam bardzo silne uczulenie na nikielk właśnie. Ach - cudnie. Wreszcie ktoś pomyślał o biednych alergikach
JUż dostałam ten termometr z giętką końcówką-Domotherm. Jak zakończę krwawienie , to rozpocznę nim wspólnie z Microlife pomiary. Jest lekki i piszę, by zbytnio nie wyginać tej końcówki!
ja mam tylko taki termometr do pomiaru temperatury w uchu czy moge w ten sposob mierzyc temperature czy musze sie zaopatrzyc w rteciowy lub elektroniczny?dajcie znac bo jestem dopiero poczatkujaca i sie nie znam
Pimko, ucho sie raczej nie nadaje bo PTC to temperatura sluzowki. Masz wybor miedzy ustami, pochwa a odbytem. Termometr moze byc i rteciowy i elektroniczny (duzo krotszy czas pomiaru). Wazne zeby byl dokladny. Ja mam elektroniczny i jesli zdecydujesz sie na taki to powinien miec 2 miejsca po przecinku. Wiem tez, ze rteciowy moze byc 'zwykly' i owulacyjny, ale poniewaz sama takiego nie uzywam to w tym wzgledzie niewiele Ci pomoge.
musisz dłużej przyttrzymać przycisk włączania bez puszczania go, ąz pojawi się ostatnia tempka jak za krótko przytrzymasz to poprzednio zapamiętany pomiasr się kasuje a literka L wskazuje, iż można mierzyć (termometr jest gotowy )
Dodam jeszcze, ze L (low) znaczy, ze pomiar zaczynasz ponizej skali termometru (ktora zaczyna sie bodaj od 32 stopni), w pokoju jest gdzies 20 wiec termometr pokazuje L (bo nizej niz to 32 nie moze). Takze zamiast sprawdzac poprzedni pomiar zapuszczasz nowy. Tak jak mowi Tuli_pani, trzymaj guzik dluzej, az sie pokaze poprzedni pomiar i literka M (memory).
Kupiłam sobie wreszcie Microl;ife, ale mam z nim proble,. za cholerę nie słyszę, jak pipa na koniec pomiaru. Jak już w końcu sprawdzam to C nie mryga, więc chyba dobrze odczytuję?
Jak C nie mryga to znaczy, ze sie pomiar skonczyl i masz odczyt na ekraniku. A jesli bedziesz sprawadzac jeszcze pozniej kiedy termometr sie automatycznie wylaczy to ostatni pomiar jest zachowany w pamieci, do ktorej dostep masz poprzez dluzsze przytrzymanie guzika (trzymaj dotad az sie pokaze wynik i literka M-memory, jak za wczesnie puscisz to stracisz pomiar).
przebrnęłam przez cały wątek i kupię MT 1622 lub MT 16C2 -w zależności który uda mi się dostać. dziękuję wszystkim za opinie, które pomogły mi w wyborze :)
Właśnie wczoraj jak juz kładłam wieczorem termometr przy łóżku ...wymksnął mi sie z rąk i zbił ... :(( A najgorsze jest to ze już od jakiegoś czasu chodziła za mną myśl żeby kupić zakiś na zapas ... ale oczywsiście nie zrobiłam tego ...i mam teraz za swoje :(( Przeczytałam wątek i teraz kupie elektroniczny .... Najgorsze jest to że na dniach miała być skok :((