Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

  1.  permalink
    HYde- ja robię tak- solę, nacieram czosnkiem(dużo) i przyprawami( duuużo majeranku i tymianku), zostawiam na 2 dni w lodówie. Potem obsmażam chwilę, wrzucam do naczynia zaroodpornego i piekę wg wagi ( 1,5 kg- 1,5 h, 2 kg- 2 h) POD PRZYKRYCIEM. W połowie czasu przekręcam na drugą stronę i podlewam odrobiną wrzątku. Jak czas upłynie , wyłączam piekarnik i zostawiam naczynie z mięsem na całą noc, by ostygło. Wg mnie to najlepszy przepis.
  2.  permalink
    Agnieszka, ale czy dobrze rozumiem,że do tego nadają się wyłącznie wędzone rzeczy?


    Niekoniecznie wędzone. Mogą to być również gotowane wędliny. Nie jest to przepis na mięsa. Dokjłądnie w zeszyciku mojej babci nazywało się to: uszlachetnianie wędlin:)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 7th 2012
     permalink
    Agnieszka25: Niekoniecznie wędzone. Mogą to być również gotowane wędliny. Nie jest to przepis na mięsa. Dokjłądnie w zeszyciku mojej babci nazywało się to: uszlachetnianie wędlin:)


    eee to dobrze ze doczytalam bo ja bym sztuke miecha wrzucila :) nie sadzilam ze to o wedlinie mowa :P
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 7th 2012
     permalink
    szczypta_chilli: Jak czas upłynie , wyłacam piekarnik i zostawiam naczynie z mięcem na całą noc, by ostygło.


    a widzisz, mi by nigdy do glowy nie przyszlo zeby zostawic miecho w piekarniku na noc, zawsze studzilam zeby do lodowki wpakowac ;)
  3.  permalink
    eee to dobrze ze doczytalam bo ja bym sztuke miecha wrzucila :) nie sadzilam ze to o wedlinie mowa


    :bigsmile::bigsmile::bigsmile:


    Podejrzewam, że mięcho tez mogłoby jakoś smakować tak przygotowane. Ale nie próbowałam nigdy tak robić:D
    •  
      CommentAuthoranulka838
    • CommentTimeMar 7th 2012
     permalink
    czy ja też mogę prosić o przepis na ten schab? robiłam wiele razy schab ale to nie mój smak może Twój przypadnie do gustu
  4.  permalink
    MrsHyde: a widzisz, mi by nigdy do glowy nie przyszlo zeby zostawic miecho w piekarniku na noc, zawsze studzilam zeby do lodowki wpakowac ;)

    W tym powolnym studzeniu wędliny tkwi sekret wg mnie.
    No i koniecznie tzreba obsmażyć, bez tego wg mnie jest gorsze
  5.  permalink
    anulka- jezeli mnie pytasz- to przepis masz na górze strony
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeMar 7th 2012 zmieniony
     permalink
    attenzione, attenzione, jest fajny wątek o przepisach :tongue:
    fajnie by było, gdyby te podane przez Was nie umknęły w gąszczu radości i smutków ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 7th 2012
     permalink
    schab czasami obsmazam ale karkowy nigdy, moze tez sprobuje i porownam
  6.  permalink
    Nie wiem czy wrzucać mój schabior, bo to taki banalny przepis,że wiesz....
    Ale ogólnie pamiętam o tym :)
  7.  permalink
    szczypto czasem najprostsze przepisy są najlepsze:bigsmile:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeMar 7th 2012 zmieniony
     permalink
    szczypta chili no właśnie przykro i za tym słowem nie stoję sama... są też inne osoby :) Dla mnie było, minęło, jestem tutaj jak sama wiesz dobrze sporadycznie i niech tak pozostanie. Teraz jestem za chwilę znowu mnie nie będzie na długo :) Życie... :):bigsmile:
  8.  permalink
    lady - jak widzisz, wcale nie namawiam :) Jedni przychodzą, inni odchodzą - życie :) Stań jednak przed lustrem i odpowiedz sobie uczciwie - czy byłaś w porządku względem swoich przyjaciółek? Czy byłaś dla nich wsparciem? I w końcu.... Dlaczego zostalas sama? :(
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeMar 7th 2012
     permalink
    ja tez uwazam ,ze proste przepisy sa najlepsze i nie grubnie sie od nich...
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeMar 7th 2012
     permalink
    A ja mam to szczęście, że mamy małą przydomową wędzarnię, nieteść uwielbia z niej korzystać i robi dosłownie cuda na kiju. Co prawda jestem bezmięsna, ale teraz w ciąży mi się mięsa chce i wędzonemu boczkowi made by teściu nie mogę się oprzeć. Pyyycha , a ja już jajecznica na nim to jakaś poezja :wink:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  9.  permalink
    penny już zrobiłas mi ochote na jajecznice na boczku mniam....
    -- ,
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeMar 7th 2012
     permalink
    za ciezka dla mnie , lepsza jest frittata ze szpinakiem ,albo cukiniami ,leciutka...
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeMar 7th 2012 zmieniony
     permalink
    Dżizas sobie też zrobiłam, a w lodówce ani boczku ani jajek :tongue:

    Ewa no lekkie to to nie jest, ja generalnie jem mało smażonych rzeczy mam fioła na punckie kiełków, generalnie wszelkiego rodzaju zieloności, kuchni indyjskiej wege, ale czasem po prostu mi się zachce :bigsmile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  10.  permalink
    ja jajka mam ale niestety brak boczku:(
    -- ,
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 7th 2012
     permalink
    Penny a ta wedzarka to murowana?
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeMar 7th 2012
     permalink
    Cała jest z drewna, posadowiona na nasypie do którego prowadzi 2 metrowa rura, tak wytłumaczył mi mój luby(wnioskuję, że w ziemi). Nie wiem do końca jak to działa, jak zejdzie w końcu ten cholerny śnieg to obadam. Z zewnątrz wygląda to jak stara drewniana budka postawiona na ziemi. Zresztą na początku myślałam, że to taka mała rudera do rozbiórki :wink:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 7th 2012
     permalink
    to jakby ci sie chcialo to obadaj albo i fote zrob
    a tak w ogole to skad jestes ze masz jeszcze snieg??
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeMar 7th 2012 zmieniony
     permalink
    Mieszkam w Bieszczadach, więc mam tu tego śniegu już po dziurki w nosie, bo jeszcze pewnie trochę poleży :) Fotki zrobię, ale nie wiem czy uchwycę te konstrukcyjne rzeczy. Z ciekawości wpisałam w wyszukiwarce "wędzarnia" i na pewno nasza tak nie wygląda, przy tych murowanych i ogromnych wygląda biednie :bigsmile: "Ale grunt to dobrym drewnem palić, innym do ryb innym do boczku" i tak dalej, tak twierdzi teść, który ją sam skonstruował :wink:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeMar 8th 2012 zmieniony
     permalink
    Montenia może zadaj pytanie na jakimś darmowym forum prawnym. tu np.

    http://www.forumprawne.info/
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  11.  permalink
    chwalę się :)
    ZADAŁAM EGZAMIN Z JĘZYKA MIGOWEGO :)
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeMar 8th 2012
     permalink
    To zamigaj coś do mnie :P
    ---
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 8th 2012
     permalink
    o tak, szczypta prosiiiiimy, nagraj film jak migasz nam tu pozdrowienia specjalne dla 28 :D
  12.  permalink
    zamigałam :)
    Widziałyście ? :)
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeMar 8th 2012
     permalink
    szczypta_chilli: zamigałam :)
    Widziałyście ? :)

    Jasne. Toć migowy jest dla głuchoniemych,a nie ślepych:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorAndżi
    • CommentTimeMar 8th 2012
     permalink
    szczypta_chilli: chwalę się :)
    ZADAŁAM EGZAMIN Z JĘZYKA MIGOWEGO :)

    Fajnie :clap:
    A to tak z potrzeby pracowej czy inny powód?
    Moja koleżanka poszła na kurs migowego po jakimś wypadku kiedy nie mogła pomóc osobie głuchoniemej bo nie mogły się dogadać.
    --
  13.  permalink
    Andżi- dlatego,że lubię miec niestandardowe umiejętnosci :)
    •  
      CommentAuthorAndżi
    • CommentTimeMar 8th 2012
     permalink
    Andżi- dlatego,że lubię miec niestandardowe umiejętnosci :)


    :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeMar 8th 2012
     permalink
    Lada moment będę uczyła się oraz Gośkę migać by w przyszłości mogłybyśmy się porozumiewać.
    --
  14.  permalink
    bladykocie - sama będziesz się uczyła czy idziesz na kurs?
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeMar 8th 2012
     permalink
    z płyty Klubu KOKO
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 8th 2012
     permalink
    ale bedziesz sie migowego uczyc czy tylko bobomigi?
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeMar 8th 2012
     permalink
    tylko bobmigi
    --
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeMar 8th 2012
     permalink
    Szypta ,gratulacje!!!!!!!! co pijemy?
  15.  permalink
    Bladykocie- fajne :) Warto :) Słyszałam,że dzieci , które uczą się migac świetnie sie rozwijają ;)
  16.  permalink
    Ewa- dzięki :)
    Proponuję moje ostatnie odkrycie :)
    efw
    Nie przepadałam nigdy za polskimi alkoholami, ale cytrynówka jest mega :)
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeMar 8th 2012
     permalink
    to ja dodaję Finlandię oczywiście grejpfrutową n
    --
  17.  permalink
    do tej finlandii to ja dodaję grenadinę, sok bananowy, plasterek pomaranczy i lód. Mmmm :boogie::boogie::boogie:
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeMar 8th 2012
     permalink
    szczypta_chilli: grenadinę,

    co to jest?
    --
  18.  permalink
    to syrop barmanski. ja uwielbiam drinki z nim
    fd
    •  
      CommentAuthorCuurly
    • CommentTimeMar 8th 2012 zmieniony
     permalink
    bladykot: Lada moment będę uczyła się oraz Gośkę migać by w przyszłości mogłybyśmy się porozumiewać.

    To bardzo ciekawe, aż trudno mi uwierzyć, że jest możliwe nauczyć takiego malucha migowego :shocked:
    ______
    http://www.youtube.com/watch?v=wEwbsDAZRhc
    Jestem zafascynowana :surprised:
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeMar 8th 2012
     permalink
    A ja tak z innej beczki.
    Ponieważ dziś zostałam słomianą wdową to sama sobie zorganizowałam Dzień Kobiet.
    Najpierw spacer z w towarzystwie najfajniejszego faceta pod słońcem, mojego syna. Na tymże spacerze kopiłam sobie doniczkę żonkili( mój mąż w kwestii kwiatów ma dwie lewe ręce)
    W domu zrobiłam małe przemeblowanie. A na ukoronowanie dnia pomalowałam sobie paznokcie, pierwszy raz od kilkunastu miesięcy:bigsmile: I to od razu kolorem "czerwone wino" i nawet całkiem nieźle mi to wyszło.
    Jaki z tego wniosek? Masz taki Dzień Kobiet jaki sobie stworzysz:bigsmile: Mój był boski.:bigsmile:
    Tylko lampki wina brak. No ale sama z Wojtkiem jestem więc posucha.
    --
  19.  permalink
    A Ewunia z kwiatkiem, który dostała od mojego męża, chciała pójść spać :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 8th 2012
     permalink
    tez lubie te syropy barmanskie, a irish cream do kawy uzywam

    Curly, jedna z moich 28dniowych przyjaciolek miga z corka od dawna :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 8th 2012
     permalink
    Jaheira: Masz taki Dzień Kobiet jaki sobie stworzysz


    no to ja od rana dalam czadu, zerwalam sobie szew z reki zmieniajac opatrunek a potem jedzac bule z kabanosem uszczerbalam sobie gorna trojke :/
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.