Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeNov 17th 2015
     permalink
    Nie wiem czy to już jest w polskiej telewizji, ale oglądam teraz niemiecką tv i podają, że prawdopodobnie w karetce znaleźli bombę, która miała być wysadzona na stadionie, dlatego mecz został odwołany. Jeszcze całkowicie oficjalnej informacji nie podali, tylko przypuszczenia.
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    To ja poinformuje na zywo, ze ponoc znaleziono karetke z ladunkiem wybuchowym w Hannowerze (tam gdzie mial odbyc sie mecz).

:sad::sad::sad:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Judka, ale przeciez to nie uchodzcy,a Niemcy wiadomo:wink: Ty ksenofobie:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ja też oglądam teraz N24 i czekam na oficjalne wystąpienie kogoś tam i potwierdzenie.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 17.11.15 21:15</span>
    Frances :cool:
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeNov 17th 2015 zmieniony
     permalink
    Oglądam teraz oficjalną konferencję, ale nic konkretnego nie mówią tj. do tej pory.
    Mówią omijakiem, żadnych konkretów, tylko że z powodów bezpieczeńśtwa taką decyzję podjęto.
    Powiedzieli, że na razie nie mogą tego potwierdzić.
    Edit.
    Mówią, że nie znaleziono do tej pory żadnych materiałów wybuchowych.
    Moim zdaniem to może był fałszywy alarm, albo jeśli prawda, to nie powiedzą wszystkiego, bo wybuchłaby panika. Zobaczymy jutro, co będą mówić.
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Teraz tak sobie mysle, ze to faktycznie mogli nie byc uchodzcy (jakby co to odszczekam:wink:) bo mutti Merkel miala byc na stadionie...no wiec mysle, ze Niemcy tez juz wkur**** wiec nie trudno tam pewnie znalezc kolejnego Breivika:wink: dawaj znac judka, bo my wiesz "sto lat za murzynami" tu:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Islamisci.

Szczegolow nie podaja, ale ze ludzie maja unikac metra i przystankow i isc do domu. Masakra.

To z karetka to info z lokalnej gazety.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Boże, jeszcze nawet tydzień nie minął:( i jak teraz "odesłać" tą całą armię? Masakra...u nas też będzie...wcześniej czy później:sad:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 17.11.15 22:06</span>
    A na TVN BiŚ mówią tylko, że znaleziono "podejrzany" ładunek, że to pewnie "psychoza strachu":shocked: W pasku podano, że "nie znaleziono materiałów wybuchowych" To jak to ku*** jest?!?
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Nie udzielam się na forum ale ta rozmowa mnie zaciekawiła.
    W temacie uchodźców, islamu, walki... Ja myślę, że nie chodzi tutaj o terrorystów, islam i jego walkę z niewiernymi. Tzn. to jest tylko przykrywka do czegoś większego. Jestem niemalże pewna, że za całą tą rozpierduchę odpowiadają Stany i to one zbroją ISIS. To co się teraz dzieje to tzw. wojna informacyjna, chodzi o to, żeby ludzi poróżnić (np. zwolennicy/przeciwnicy przyjmowania uchodźców), wzbudzić powszechny paniczny strach (zamachy terrorystyczne, które jakby się w to wgłębić, z dużym prawdopodobieństwem są sprawką Obamy właśnie), po czym wprowadzić nowe rozwiązania społeczne (spanikowani ludzie pozwolą zrobić ze sobą niemal wszystko za obietnicę "spokoju", powszechną kontrolę obywateli i ograniczenie swobód obywatelskich. Tak ja to widzę. Żeby to wszystko zobaczyć, trzeba poszukać informacji poza głównym obiegiem, w sieci jest tego dużo. Układa się to w logiczną całość, a wszystko to sięga jeszcze historii w WTC, poprzez zniszczenie przez USA Kaddafiego, który trzymał tę dzicz w uścisku, i jeszcze przed swoją śmiercią powiedział, że jeśli USA nadal będą wprowadzać u niego siłowo demokrację to Europę zaleje fala uchodźców nie do powstrzymania. I dokładnie to się dzieje.
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Zabkaa, stany zbroją isis?! Eee, isis się zbroi dzięki gigantycznym okupom, rekordowy okup (z Japonii) to było 200 milionow euro bodajże.
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Jedno nie wyklucza drugiego. A co najważniejsze, mimo oficjalnego stanowiska nie robi tak na prawdę nic, żeby Isis zwalczyć.
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Zabko - Bush jest republikaninem a Obama demokratą, ich rządy są bardzo różne, juz samo to nie pasuje do Twojej teorii spiskowej :)
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Czekałam, aż padnie stwierdzenie "teoria spiskowa" :) Łatwo przykleić łatkę do czegoś, co się wydaje nieprawdopodobne. Też kiedyś nie dopuszczałam do siebie pewnych rzeczy, ale wszystko układa się w logiczną całość o ile otworzy się oczy i spojrzy trochę dalej niż tam, gdzie sięga oficjalna propaganda ;) Niestety. Bo to wszystko jest przerażające. Zachęcam więc do poszukiwań i dochodzenia do nowych faktów, najgorsze, co możemy zrobić to poddać się panice.
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    A ja w napięciu czekam:wink: co napisza dziewczyny z Niemiec i Austrii...bo u mnie jak widać psychoza trwa:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Tutaj informacje na BBC.
    Ogolnie nie wyglada to na normalna ewakuacje. Moj Maz czytal na Twiterze, ze ponoc byla karetka zapakowana materialami wybuchowymi i cos jeszcze znalezli na stadionie. Ile w tym prawdy nie wiem. Ciekawe co bedzie pozniej w mediach o tej sprawie.
    Ponoc teraz Rosjanie uznali, ze jednak ich rozbity samolot to byl zamach: LINK. Ciekawe, ze zmienili zdanie.

Masakra co sie dzieje w Europie. U nas w Londynie nie widac grup uchodzcow. Ale jak czytam np. relacje Judki to jestem przerazona. Moim zdaniem Merkel powinna poniesc tego konsekwencje, to ona zapraszala.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    A u mnie wlasnie niestety w mojej sredniej wielkosci miescinie rzucaja sie w oczy. Nawet dzis spotkalam.grupe w centrum handlowym. Tyle tylko, ze u nas to pewnie po drodze do Berlina. Tzn mam przynajmniej taka nadzieje:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeNov 18th 2015
     permalink
    a tu z dzisiaj:
    zamach w Paryzu
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Montenia nie siej paniki, to żaden zamach.to zaplanowana operacja policji.
    Nie zginął nikt z przechodniów, bfm żadnej takiej informacji nie podało. . Ogladam na żywo.
    Wysadzila się terrorystka.
    --
    •  
      CommentAuthorblackberry
     permalink
    A ja taką małą dygresję chciałam, gdyż produkujecie takie ilości postów, że nie da się za wami nadążyć :smile:
    Więc w temacie dużej aktywności w internecie - najnowszy wpis na Mataji:
    Złe matki siedzą on line?

:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Moya, to tak nie do konca nie siej paniki. W artykule jest napisane, ze akcja ma zwiazek. Z piatkowymi zamachami...no i na szcescie tym razem policja byla pierwsza...nie wiem czy to zwieksza w jakikolwiek sposob poziom bezpieczenstwa, albo poczucie bezpiezenstwa w europejskich metropoliach:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeNov 18th 2015 zmieniony
     permalink
    Ja dałam ooo, bo też myślałam, że to akcja policyjna i nic specjalnego, a teraz czytam, że zabici/ zatrzymani terroryści chcieli dokonać zamachu na biznesową dzielnicę Paryża, więc tylko dzięki służbom udało się uniknąć kolejnej tragedii, co pokazuje, że wszędzie nadal jest bardzo niebezpiecznie.
    Black- moje dziecko w przedszkolu :tongue::devil:
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Frances oczywiście że ma związek. Preciez tak sovie z kaprysu akcji nie urzadzili.
    Chodzi o tytuł który podała Montenia...nie lepiej było nazwać rzeczy po imieniu i napisać oblawa na terrorystów pod Paryżem? Bo przekaz typu ":a tu z dzisiaj:
    zamach w Paryzu" raczej pozwala myśleć że znowu coś się wydarzyło.
    Jestem pewna ze rozumiesz o co chodzi.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    To chyba chodziło o wiadomości z dzisiaj dotyczące zamachu w Paryżu... przynajmniej ja tak rozwinęłam skrót myślowy.
    .
    W każdym razie - oby więcej sukcesów po stronie służb.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Judka skąd masz info o zamiarach zamachowcow?
    Oglądam Bfm tv i tam nic o tym nie mówili.
    Akcja zakończona.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    No fakt, mozna to bylo.odebrac, ze zamach z dzis (choc ja tez pomyslalam, ze raczej chodzo o te piatkowe zamachy), ale wystarczylo kliknac w artykul:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Moya,oj czepiasz sie :wink:
    zamach w Paryzu jest nawet cala ta strona nazwana,dlatego tak podpisalam link. wystarczy poczytac jak wejdzie sie w link.
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Moya info z : Reuters Top News z godz. 10.37 / na ile to wiarygodne źródło, to nie mam pojęcia

Edit. czytam w innym miejscu teraz, że policja nie potwierdza tych informacji, więc to może być kłamstwo.
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    OK dzięki.
    We francuskiej telewizji nic na ten temat nie mówią.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    A co mowia w Niemczech, Austrii odnosnie Hanoweru? Bo w Polsce pojawily sie gdzues glosy, zr znaleziono vana wypelnionego materailem wybuchowym i "ucharakteryzowanego" na karetke no i ze ponoc ktos tam z rzadu powiedzial, ze "niektore informacje moglyby zaniepokoic spoleczenstwo":confused:
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Tutaj sa swieze informacje na BBC LINK.

Dziewczyny, ja lece z Karolkiem w ta sobote do Wroclawia z London Stansted. Mieszkamy blisko centrum. Od zamachow nie chodze tam na spacery (okolice Tower Bridge itd omijam). A wszystko przez to co sie dzieje w Europie.
    Dobrze pamietam zamachy w lipcu 2005 roku. Wtedy przez ponad rok jezdzac metrem jak tylko widzialam kogos wedlug mnie podejrzanego to wysiadalam i wsiadalam w kolejne.
    Teraz podobnie sie czuje. Boje sie tej podrozy. Lotniska sa przeciez duzym skupiskiem ludzi.
    Co zrobic by przemoc ten lek? Musze sie jakos ogarnac :shamed::confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Madzaiuk, ja za 3tyg lecę do Paryża na kilka dni. Każdy się boi. ..
    Nie ma złotego środka na przezwyciężenie strachu.
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Przepraszam, ale muszę. Dla równowagi w dyskusji. Kto nie chce płakać niech nie ogląda.

Treść doklejona: 18.11.15 16:18
    Judka są o wiele drastyczniejsze filmy, z użycia broni chemicznej w 2013 roku. Nie chcę ich zamieszczać, bo sama tego nie jestem w stanie oglądać, sami sobie znajdziecie, tytuł na youtube syria is calling. To tak apropos czy rodziny z Syrii mają przed czym uciekać.
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Madziauk - też sie cały czas boje. Głównie o męża i tate, bo pracują w centrum i jeżdzą metrem. W ogóle paranoje mnie ogarniają, siedze w domu i się zastanawiam, co bym zrobiła, gdyby mi ktoś mnie zaatakował, jak bym sie broniła. Mam głupie myśli i nie moge tego z głowy wyrzucić.
    Mieliśmy jechać do kina na Igrzyska Śmierci, ale sie boje. To samo z Winter Wonderlandem - tam na pewno nie pojade.
    Za 3 lata chcemy wracać do PL, ale teraz ja chce wracać już, natychmiast.. Najgorsze jest to, że wiem, że Londyn zaatakuja. Nie wiem tylko kiedy i gdzie i modle sie, zeby nikogo z nas tam wtedy nie było. Tak strasznie sie boje...
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Malisiek: . To samo z Winter Wonderlandem - tam na pewno nie pojade.

My tez w tym roku nie pojdziemy. Mielismy isc do Hyde Parku i na Southbank. No coz.

Malisiek: Najgorsze jest to, że wiem, że Londyn zaatakuja. Nie wiem tylko kiedy i gdzie i modle sie, zeby nikogo z nas tam wtedy nie było. Tak strasznie sie boje...

A ja mam nadzieje, ze omina nasze miasto.
    Teraz jednak wolalabym mieszkac gdzies na obrzezach, a nie przy centrum Londynu. Gdzie sie nie rusze mam takie miejsca na wschod Canary Wharf a na zachod Tower Bridge. Moze przesadzam, ale po prostu sie boje. Pamietam co sie dzialo po zamachach w 2005 roku. Ja na szczescie polecialam wtedy na 2 tyg do Polski. Ale pamietam mimo wszystko ten strach o znajomych. Proby dodzwonienia sie do nich (nieudane). To co sie dzialo.
    Moze teraz nas ominie. Choc Londyn to stolica UK, a oni nie sa bierni tej calej sprawie.
    No masakra jakas. Tez sie boje o bezpieczenistwo Meza. Bo pracuje w centrum.
    O swoje i Karolka tez.
    Patrzac przez pryzmat tego co sie dzieje w Polsce, mysle, ze w niej jednak jest bezpieczniej. No i w UK w mniejszych miejscowosciach, bo watpie by tam probowali jakis zamach zorganizowac. :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Azja, nie ma nic gorszego o cierpienia i smierci dziecka, ale powtarzam pytanie. Kto ma tam, na miejscu walczyc z terrorem? Druga sprawa to dlaczego dodatkowo maja za to cierpiec Europejczycy? Chodzi mi np o bezbronnych Grekach na tych ich wysepkach, o niemieckie czy szwedzkie dziewczynki. No i w koncu, jesli ktos ucieka przed takimi scenami to czy zachowuje sie tu tak jak np judka opisuje? Cos jest nie tak:confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Frances: na szcescie tym razem policja byla pierwsza...nie wiem czy to zwieksza w jakikolwiek sposob poziom bezpieczenstwa, albo poczucie bezpiezenstwa w europejskich metropoliach

Tutaj nie chodzi tylko o europejskie metropolie. Nie tylko Europa jest celem Daesh..Widzialas mape swiata jaka oni sobie wyobrazili ?
    Bekna wszystkie panstwa zaangazowane w wojne w Syrii.
    Nie wazne czy mieszkasz w Europie, w Afryce czy gdzie indziej.
    Tu nie chodzi o to czy jestes europejczykiem czy afrykanczykiem, katolikiem/protestantem/ateista/muzulmanem....., tu chodzi o to ze trzeba cie zniszczyc bo
    NIE JESTES daesh...po prostu. Przeciez w zamachach w Paryzu , w Libanie tez zgineli muzulmanie.
    Dla zainteresowanych : info z poniedzialku ( tekst po francusku )
    Udaremniono zamachy w Maroku

Treść doklejona: 18.11.15 17:28
    Dodam ze Maroko rowniez zbombardowalo daesh w Syrii.
    --
    • CommentAuthorpaulinka84
     permalink
    Dziewczyny przepraszam, ze sie wtracam, ale nie moge zachowac milczenia-) szczegolnie jesli chodzi o mieszkanki Londynu, bo rowniez tutaj jestem. Moim zdaniem i tak tez podchodze do zycia, jesli komus ma sie cos stac to sie stanie, nie trzeba byc w Londynie i zginac w zamachu, bo jesli Waszym przeznaczeniem jest umrzec w wieku 35 lat to tak bedzie (Moje zdanie) i to moze sie stac w dniu powrotu do Polski np. Bo jak by inaczej wyjasnic fakt, ze niektorzy zyja 98 lat i przezyli 2 wojne itd, a inni umieraja w np. katastrofach, Film oszukac przeznaczenie np. to pokazuje. Nie napisalm tego, aby wywolac dyskusje czy sie wymadrzac. Bo oczywscie mamy duzy wplyw na swoje zycie, ale niestety niektore rzeczy dzieja sie bezwzgledu na to co sobie myslimy i planujemy. I to jest niewazne czy ktos wierzy w Boga czy jest ateista, ktos lub cos swiatem kieruje i tyle-) I tak naprawde zawsze moze sie nam cos stac, dlatego tez zamiast panikowac i sie bac powinnismy ZYC i cieszyc sie z kazdego dnia jaki mamy i przyjac do wiadomosci, ze nie jestesmy wieczni ani my, ani nasze dzieci, ani nikt na tym swiecie.
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    •  
      CommentAuthorStokotka
     permalink
    Paulina ależ oczywiście, że może nam stać coś w każdej chwili, w Polsce rocznie podobno 600 osób umiera ze śmiechu (serce, udławienia, płuca itp)... Tylko jest jeszcze coś takiego jak prawdopodobieństwo, jak skoczysz z samolotu ze spadochronem to przeżyjesz najprawdopodobniej, jak skoczysz bez spadochronu, to najprawdopodobniej nie przeżyjesz... Podobnie jest z tą sytuacją wybierając otwarte ramiona i politykę pomocy bo mamy OBOWIĄZEK... zwiększamy prawdopodobieństwo, najdelikatniej mówiąc swojego niebezpieczeństwa.. Dlaczego tego nie chcę to juz padło pod wieloma postami rozsądnych dziewczyn czego po raz kolejny przytaczać nie będę. Nie będę tolerować muzułmanów i nie chcę by stwarzali w MOIM kraju zagrożenie dla MNIE i mojej RODZINY.
    --
    •  
      CommentAuthorbrombap
     permalink
    Stokotko, dla wielu muzułmanów Twój kraj jest jednocześnie ich krajem.
    Polska nie jest krajem tylko dla białych katolików.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Stokrotce chyba bardziej chodzilo o to, ze ma prawi wyrazac swoja niechec w SWOIM kraju. Tak samo jak swoje zdabie ma prawo wyrazac Arab, Hindus, Rosjanin czy tam Japonczyk w SWOIM kraju. Niezaleznie gdzie ten jego kraj fizycznie sie znajduje:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Tak sobie czytam tę dyskusję, z doskoku, wieczorami. Nie będę się wypowiadać, chciałam tylko podziękować Azji za wypowiedzi ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Frances, Arabowie to nie jest naród zeby miec swoj kraj, taki jak przytoczeni przez Ciebie Rosjanie cey Japonczycy,
    Arabowie to wspólnota kulturowa. Arab to np tunezyjczyk, marokanxzyk , Egipcjanie.
    Wsród Arabów są też chrześcijanie.
    Tak tylko przypominam, bo widzę że Ci się pomieszało. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorStokotka
     permalink
    Frances mnie już wytłumaczył a. To jest Mój kraj moich przodków za który MÓJ pradziadek się bił i krwawił, jeżeli ICH przodkowie walczyli w Polsce i za Polskę i kochają ten kraj i go Szanują, to będą dla mnie prawowitymi obywatelami, bez względu na kolor skóry.
    --
    •  
      CommentAuthorbrombap
     permalink
    Po pierwsze, napisałaś, że nie będziesz tolerować muzułmanów.
    Po drugie, raczej nie jesteś instancją, przed którą ktoś ma wykazywać prawowitość swego obywatelstwa.
    Przypominam, że w myśl naszej Konstytucji, wszyscy jesteśmy wobec prawa równi.
    I jeszcze fragment z preambuły do Konstytucji:
    "Wszystkich, którzy dla dobra Trzeciej Rzeczypospolitej tę Konstytucję będą stosowali, wzywamy, aby czynili to, dbając o zachowanie przyrodzonej godności człowieka, jego prawa do wolności i obowiązku solidarności z innymi, a poszanowanie tych zasad mieli za niewzruszoną podstawę Rzeczypospolitej Polskiej."
    Oraz art. 35 Konstytucji
    " 1.Rzeczpospolita Polska zapewnia obywatelom polskim należącym do mniejszości narodowych i etnicznych wolność zachowania i rozwoju własnego języka, zachowania obyczajów i tradycji oraz rozwoju własnej kultury.
    2.Mniejszości narodowe i etniczne mają prawo do tworzenia własnych instytucji edukacyjnych, kulturalnych i instytucji służących ochronie tożsamości religijnej oraz do uczestnictwa w rozstrzyganiu spraw dotyczących ich tożsamości kulturowej."
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    cały czas się gryzę w język, bo nie chcę zabrzmieć jakoś patetycznie, nie lubię w taki sposób się wypowiadać i w ogóle wcale nie jestem pewna słusznosci swoich przekonań. Ale napiszę to, a co mi tam. Islam to druga religia na świecie, co czwarty czlowiek na swiecie to muzulmanin, czyli ponad poltora miliarda (czy prawie dwa - nie wiem). Terrorystow jest chyba ze sto tysięcy, przy czym wielu to opłacani najemnicy z roznych krajow takze europejskich. Wiem, ze to trudne, ale nie mozna tak żyć bojąc się kazdego muzulmanina, nie można żyć bojąc się co czwartego człowieka na świecie. Wiem, że to straszne co islamisci robią, ze czlowiek normalny nie może pojąć tej skali zła. Kobiety, dzieci są palone żywcem, grzebane żywcem, bomby, zamachy... Ale też holokaust to nie był wymysł muzułmanów. Ciągle do mnie wracają słowa Ireny Sendlerowej: " Ludzi należy dzielić na dobrych i złych. Rasa, pochodzenie, religia, wykształcenie, majątek – nie mają żadnego znaczenia. Tylko to, jakim kto jest człowiekiem". Takie to się wydaje naiwne na te czasu, mam wiele uprzedzeń do roznych narodowości, ale gdybym zupelnie w to przestala wierzyć cos bym straciła.
    Nie piszę tego po to, by zachęcać do przyjmowania uchodzcow.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Fragment : ".....Religia postrzegana jest w niektórych kręgach jako źródło przemocy. Ale przecież oczywiste jest – i wiemy to na podstawie zdrowego rozsądku - że wszelkie nadużycia w obrębie religii są wynikiem działania człowieka, a nie wymagań Boga. Więc źródłem przemocy nie jest Bóg – a właśnie człowiek. Bo każda religia, tak jak idee świeckie – może stać narzędziem manipulacji i ucisku...."
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Nie raz pisalam, ze dla mnie.osobiscie religia i polityka to tylko dorabianie jakiejs filozofii do kradziezy i morderstw;) dla mnie osobiscie bulwersujace jest zachowanie imigrantow w.Europie. Probuje znalezc jakies wytlumaczenie w religii i gdy czytam, ze w islamie gwalt to oddanie szacunku kobiecie to wiem, ze w zderzeniu z.naszymi, europejskim wartosciami wczesniej czy pozniej bedzie "bum".

Moya, dzieki za.uswiadomienie:wink: zdaje sobie sprawe, ze Arab.tnie nie.mieszkaniec "Arabistanu":wink:, mialam.tam zamiast Japonczyka wpisac "murzyn", ale.obawialam.sie oskarzenia.o rasizm:wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.