Zuza to jest najprostsza i najszybsza sałatka pod słońcem :) 1 puszka białej fasoli 1 puszka czerwonej fasoli czerwona cebula dwie puszki tuńczyka w oleju Cebulę oczywiście posiekać, fasolę odsączyć, tuńczyka częściowo także. Wymieszać i doprawić pieprzem (tuńczyk jest słony więc nie solimy).
A dzisiaj w pracy koleżanka podała mi inny przepis na sałatkę z tuńczyka, wygląda nieźle Tuńczyk w oleju Żółty ser kapusta pekińska kukurydza. Żółty ser oczywiście kroimy w kostkę, kapustę też tak jakoś. Całość mieszamy i doprawiamy.
Do kupienia : - surowa rybka łosoś, tuńczyk ew. maślana - glony w listkach - ryż do sushi - cukier do ryżu - ocet do sushi - sos sojowy japoński ale zwyczajny też może być - wasabi (koniecznie!) - do wyboru: surowy ogórek sałatkowy, avokado, rzepa marynowana - jak ktoś chce poszaleć to można zakupić krewetki, rekina (to nie żart) kawior
Wykonanie: - ryż gotujemy według instrukcji z opakowania po uprzednim przepłukaniu i namoczeniu dodając octu - rybkę kroimy w pasy mniej więcej 1 cm szerokie i wysokie - dodatki też kroimy w ciensze paseczki - po ugotowaniu i schlodzeniu ryżu nakładamy warstwę ok 1 cm grubości na płacie glona ugniatając go lekko - kładziemy na srodku odpowiedniej długości pasek rybki a obok niej dodatki - zwijamy w rulonik i kroimy na ok 1 cm grubości kawałki - rozpuszczamy wasabi w sosie sojowym (uwaga! wasabi jest ostrzejsze niż chrzan - także z umiarem) - moczymy kawałek sushi w sosiku i do buzi - na początku małe piekiełko a potem niebo w gębie - polecam do tego jakąś zieloną herbatkę...jaśminową albo z kwiatu wiśni japońskiej
smacznego życzy Lily która zwariowała na punkcie sushi
sushi jeszcze nigdy nie jadłam - ciekawe Ja podam przepis na sałatke warstwową :układamy warstwami najpierw: - kukurydza z puszki - smarujemy warstwą majonezu - pokrojona w kosteczke szynka - warstwa majonezu - pokrojone w kostke "buraczki konserwowe w całości" ( moze być bez buraczków) - majonez - pokrojone w kostke ugotowane jajka ( 5-6 sztuk) - sól i pieprz - pokrojona w paski cieniutko por - starty na tarce z grubymi oczkami żółty ser Mówie Wam pycha , ja się tą sałatką zajadam . Smacznego.
Paulo - do tego przepisu co podała Ci koleżanka ja dodaję sos knorra włoski ,w takich małych opakowaniach do kupienia praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Można tez dodac ser feta zamiast sera żółtego .
Amazonko ja mam bardzo mało czasu na zabawy w gotowanie, pracuję codziennie minimum 8 godzin. Ale o tym już dyskutowałyśmy na "Jak się odżywiacie?" :). kwiatuszku uwielbiam "twoją sałatkę” w wersji z kurczakiem wędzonym. Pychota :)
A ja podaję przepis na chińszczyznę na słodko w moim wydaniu.... mmmm ;-) Trochę czasu się przyrządza ale jest palce lizać
- Mięcho pokrojone w kostkę lub w paski 1 x 1 x 3 cm - Mix warzyw do chińszczyzny (mrożonka) - Pokrojona drobno cebula - Korzeń selera - Korzeń pietruszki - Marchew - Puszka ananasów krojonych - Grzyby leśne, mogą być suszone - Fix do dań chińskich Knorra - Miód - Sos sojowy słodki - makaron ryżowy
Mięsko smażymy do mocnego zarumienienia, na drugiej patelni (w garnuszku) zesmażamy na oliwie startą: cebulę, trochę korzenia selera, korzeń pietruszki i marchew, dodajemy warzywa do zesmażonego mięsa, dodajemy mix warzyw do chińszczyzny i podduaszmy. W misce przygotowujemy fix - zamiast 300 ml wody - zalewamy sokiem z ananasów (całym sokiem), dodajemy pokrojone w paski grzyby, dodajemy sosu sojowego słodkiego. Na podduszone mięcho z warzywami wlewamy przerobiony fix, dodajemy ananasów (jak kto lubi), miód do smaku. Podduszamy całość ok 15 minut oi dajemy odparować wodzie, jeśli jest za rzadki (więc można i gotować dłużej) Do wrzątku wrzucamy makaron ryżowy i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy, nakładamy na talerze i zajadamy się ;-)
ooo wreszcie ktos wpadl na temat o jedzewniu super :) salatka z kurczaka mniam mniam :) ngl sprawdze twoj przepis na chinszczyzne ;) bo ja robie nie na slotko :)
Uwielbiamy chińszczyznę Jak będzie zamieszczać takie fajne przepisy, to nie dosyć, że z kuchni z małżem nie wyjdziemy, to jeszcze się roztyjemy Oj, Wy niedobre Na kluseczki przepisu nie mam niestety.
Konfitura z cebuli (idealna do mięs, pasztetów ryb, zimnej płyty) 1 kg cebuli 5 łyżek ramy Culinesse (może być też oliwa, olej) 1/2 wody 5 łyżek przecieru pomidorowego 20 g ziół prowansalskich 170 g cukru 150 g rodzynek 150 ml octu sól i pieprz
Cebule obieramy i siekamy, delikatnie podsmażamy na tłuszczu. W międzyczasie w innym garnku umieszczamy wodę, koncentrat, zioła prowansalskie, cukier i rodzynki (solimy i pieprzymy). Gdy cebula będzie szklista podlewamy ją octem, trzeba ją zagotować i dodać do garnka z koncentratem i resztą. Na małym ogniu gotujemy 3 godziny całość, często mieszając. Wlewamy do słiczków i możmy przechowywać ok. miesiąca.
Przygotowanie: Wiórki zalać wódką i moczyć przez 12 godz, po tym czasie odcedzić i wycisnąć wiórki. Do wódki dolać obie puszki mleka i wymieszać. Wyborna "babska" wódka. Dodam, że nie doczekałam 12 godzin, zrobiłam po 8 i tez super mniam mniam.
"Pijane" wiórki są wspaniałym dodatkiem do Raffaello, nic się nie marnuje :)
Drugi przepis jest taki sam, tylko zamiast 0,5l wódki trzeba dać 0,25l spirytusu. Malibu z tego przepisu piłam u koleżanki, tylko wiórki moczyć trzeba 3 dni ---> ciekawe dlaczego tak długo???
spaghetti kwiatuszka sos: 3pomidory 1papryka 1cebula pomidory obieramy, kroimy paprykę dosyć drobno, cebulę w krążki i wszystko gotujemy, aż zrobi się lekko gęsty sos. Doprawiamy go solą, papryką słodką mieloną(dużo!), odrobiną papryki ostrej, bazylią(nie przesadźcie, bo będzie gorzkie), czosnkiem, cukrem. Jeśli ktoś nie ma czasu na robienie sosu, to proponuję sos knorra pomidorowy (z wyżej wymienionych warzyw) oczywiście ważne, aby go doprawić wszystkimi wyżej wymienionymi przyprawami (najważniejsza jest papryka, bazylia i czosnek) Tyle ile osób, tyle kiełbasek zwyczajnych (kroimy w dość drobną kostkę), smażymy, dodajemy gęsty sos i mieszamy(wszystko musi być pikantne). Można jeszcze chwilkę pogotować. Na koniec dodajemy ugotowany (może być lekko twardy)makaron i mieszamy wszystko na patelni. Na talerzu, pod spaghetti kładziemy ser, najlepiej starty - wtedy się on podgrzewa i można go łatwo wymieszać. Ser nadaje łagodny posmak. Uwaga! spaghetti jest pyszne dla tych, co lubią pikantne potrawy
Ngl mam nadzieję , że się nie gniewasz, że wstawiłam twoje spaghetti na "mniam mniam".
Spahgetti a`la ngL
- Mielone mięsko - Zmielony korzeń selera, pietruszki, matchewka, cebula - Natka pietruszki - Sos pomidorowy Pudliszki, bądź Knorr do spaghetti :P - Puszka pomidorów obranych ze skóry, krojonych - Oliwa - Czosnek posiekany - Przyprawy w kostce knorra (czosnek, papryka, pietruszka) - Parmezan (polecam President)
Zesmażamy mięso na oliwie aż będzie mocno zesmażone ale nie spalone (prawie twarde, w sosie rozmięknie), w osobnym garnuszku smażymy na oliwie starte warzywa. Do spieczonego mięcha dodajemy warzywa i posiekane kilka ząbków czosnku. Jak się warzywka z mięchem wymieszają aczosnek upraży - zalewamy pomidorami i dusimy 5-10 minut. Dodajemy sos ze słoika. Dodajemy kostki smaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku (sól, pieprz, tabasco - co kto lubi). Ważne jest, żeby sos odpowiednio odparować z wody. Gęsty jest na prawdę pyszny. Po nałożeniu na talerz makaronu i sosu - posypujemy Parmezanem.
Ciasteczka krewetkowe:) 1 zabek czosnku 3-5 dymek (zmiksować) 25 dag świeżych surowych krewetek 5 dag mąki łyżka sherry to wszystko zmiksować i postawić na jakiś czas do lodówki a potem na gorącą patelnie kuleczki palce lizać...
Brokułowa łagodna:(czyli nie ma ostrego smaku, kwaśnego poprostu łagodna, delikatna, taka lightowa) 1 brokuł 1/2 kalafiora 2 marchewki makaron kokardki to wszystko ugotować kukurydza puszka papryka świeża czerwona fasolka czerwona puszka Wszystko wymieszać dodać pieprz kolorowy i sól lekko pokropić sosem winegre lub oliwa z octem owocowym...
Surówka do obiadu taka szybciutka: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchew 1 jabłko 1 cebulka majonez,sól, pieprz i sok z cytryny kapustę i cebule posiekać, marchewkę i jabłko zetrzec na tarce. Wymieszać doprawić solem i pierprzem i sokiem z cytryny. i troszeczkę majonezu wymieszać.....i po łapskać domowników łyżeczką bo do obiadu nie doczeka...
sałatka chińska: 2 opakowania zupki chińskiej z kurczaka (jedna łagodna druga ostra) pierś kurczaka puszka kukurydzy mała puszka fasolki czerwonej czerwona papryka kapusta pekińska (prawie cała) majonez sól, pieprz cytrynowy no moze być zwykły albo kolorowy:)
Pierś kurczaka ugotuj i pokrój w kosteczke można przesmazyć (ja gotuję na parzę).paprykę i kapustę pokroić. Makaron na 2 minuty nie dłużej !!! zalać wrzątkiem i odcedzić, wszystko wymieszać, przyprawić. Majonez wymieszać z przyprawami z zupek i wymieszać wstawć do lodówki. A potem jeść!!!!!!
Wszystko pokroić wymieszać z sosem a na koniec kawałeczki kwadratowe sera feta takie małe na wierzch delikatnie powrzucać NIE MIESZAĆ POTEM BO FETA SIE ROZMAŻĘ WIEC MIESZAC PRZED SEREM
sałatka z KUS KUS: 1 porcja kus kus 1 papryka 2 pomidory 3 ogórki 1/2 pęczka natki pietruszki pęczek rzodkiewki (zetrzeć na tarce) 1 cebula wszystko posiekać, wymieszać doporawić sosem SOS: sok z 1 cytryny, 1 łyżka oliwy, sol i pieprz
ser zetrzec na tarce z drobnymi oczami, dodac przecisniety przez praske czosnek i majonezu tyle zeby sie wszystko zlaczylo, ukladac waleczki serowe na szynce i zawijac w roladki. gwarantuje ze szybko znikna z polmiska, dlatego ja zawsze robie podwojna porcje szczegolnie jak panowie maja ochote popic wodeczke
ja na razie to nie mam nastroju na zadne jedzenie o salatkach nie wspomne, pewnie niedlugo bede musiala sie i tak przekonac i zaczac jesc brokulki buraczki i inne bogate w zelazo warzywka a tymczasem uciekam sie zrelaxowac i moze krotce drzemke nawet wziac bo jakas zmeczona jestem
proszę proszę tyle wspaniałych przepisów, a Amzonka na mnie krzyczała, że "martwy byt" utworzyłam otwierając tą dyskusję ;). Oczekująca sałatki superaśnie wyglądają jutro coś z nich na pewno zrobię :) Mary czemu tego przepisu nie podałaś wcześniej, przydałby mi się taki „napój” ;) na weekend, no ale nic straconego zrobię na przyszły :)