Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeNov 10th 2008
     permalink
    z galaretką nie robiłam jeszcze :) Ale ta Ani zebra to jest taka właśnie jak znam z dzieciństwa - pychotka !! no i ma 1 wadę - znika w oczach :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeNov 11th 2008
     permalink
    *Urodzinowy przepis na szarlotke - na kruchym cieście*

    1kg mąki, w tym 1 szklanka mąki orkiszowej razowej. reszta to biała mąka pszenna lub orkiszowa.
    Można dodać maku do ciasta - ma wtedy ciekawy smak:)
    2szklanki cukru
    3jaja całe
    3żółtka
    500g osełki górskiej lub masła
    1 proszek do pieczenia
    smietana - jesli bedzie potrzebna
    jabłka
    cynamon - najlepiej pałeczki i trzeć na swiezo wtedy aromat jest lepszy
    cukier waniliowy, wanilia do smaku

    Ciasto suche produkty maka, proszek, cukier zmieszac dokladnie.
    Dodac masło i siekac maslo z maka az beda to drobne kawaleczki.
    Zagnieść ciasto z posiekanym masłem, dodać jajka, zagnieśc.
    jesli calkowicie sie jeszcze nie skleja dodać trochę! śmietany.
    wstawić do zamrażalnika na min.30min - najlepiej na 1-2godziny.

    W czasie gdy ciasto sie mrozi - przygotować masę jabłkową

    Masa jabłkowa - jabłka lub inne owoce obrać pokroić i gotować mieszając co jakiś czas aż będzie jednolita masa
    - można gotować aż kawłki jabłek będą małe - wtedy w jednolitej masie będą kruche kawałki jabłek.

    Wstawić piekarnik z 5-10-15minut na 200 stopni - grzanie od dołu - żeby się nagrzał.
    Ciasto wyjąć z zamrazalki, oddzielić trochę ciasta na kruszonkę.
    Resztę ciasta rozlozyc na nasmarowanej maslem lub olejem blaszce.
    na ciescie rozlozyc gotowaną masę jablkową pokruszyć kruszonkę z dodanymi do niej wczesniej cukrem waniliowym.
    Posypać cynamonem wanilią, polać 3 białkami jaj.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok.40-45minut.

    Smacznego!
    •  
      CommentAuthorMagg
    • CommentTimeNov 11th 2008
     permalink
    Lady miała jakiegoś ananasowca wrzucić i gdzie on?
    --
    •  
      CommentAuthormyszorka
    • CommentTimeNov 19th 2008
     permalink
    Polecam tą tartę która była podana, tylko ze ja zamiast szpinaku dałam brokuły, pychhhhhhhhaaaaaaaaaaaa
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 19th 2008
     permalink
    Placek dwukolorowy albo łaciaty

    Składniki:
    - 6 jajek,
    - miękkie masło,
    - 1,5 szklanki cukru,
    - 2 szklanki mąki pszennej,
    - łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 3 łyżki kakao,
    - aromat pomarańczowy,
    - polewa czekoladowa.

    Wykonanie
    Utrzeć masło z jajkami, cukrem i dodawać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wszystko dokładnie zmiksować. Odlać 1/4 ciasta i połączyć z kakao. Foremkę wysmarować tłuszczem. Najpierw wlać jasne ciasto, a następnie ciemne.
    Piec w temp. 175 st. ok. godzinę.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 19th 2008
     permalink
    Zrobiłam bez polewy i z innym aromatem. Ciasto piekło się przez 1,5 godz. przez pomyłkę i było trochę wysuszone.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 19th 2008
     permalink
    ja robie podobne tyle ze nie wylewam calego ciemnego ciasta a lyzka robie :plamy" wtedy mamy tzw laciatke :P
    •  
      CommentAuthorIWA
    • CommentTimeNov 19th 2008
     permalink
    Wydaje sie proste, może sie pokuszę na wekend!? ;))))
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeNov 24th 2008
     permalink
    Rooda zebra z galaretka jest suuuuper tylko ma 1 wadę - znika jeszcze szybciej niż bez galaretki :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 24th 2008
     permalink
    SERNIK Z PIANKA

    ciasto do wylozenia blachy:
    zagniesc:
    1szkl maki
    1/3 margaryny
    2 zoltka
    1 lyzeczke proszku do pieczenia
    2 lyzki cukru

    sernik czesc wlasciwa
    zmixowac:
    1szkl cukru
    5zoltek
    2 lyzki smietany (gestej slodkiej 36%)
    3 lyzki oleju
    75dag sera
    1,5-2szkl mleka (daje zawsze 3.2%)
    1 budyn smietankowy (taki z serii na duza porcje)

    blache wylozyc ciastem, wylac ser i piec ok 40min
    w miedzy czasie ubic piane z 7bialek + 1/2 szkl cukru i po tych 40min wylac na ser, posypac wiorkami kokosowymi i piec jeszcze ok 20-25min
    •  
      CommentAuthorrooda
    • CommentTimeNov 25th 2008 zmieniony
     permalink
    hahaha And:) super, ciesze sie, ze wam smakowala:)
    z jaka probowalas?

    kurcze ale mi smaka narobilas! musze poszukac w polskim sklepie galaratki:)
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeDec 20th 2008
     permalink
    Raz robiłam z wiśniową (było super) a drugi raz z wieloowocową czy egzotyczną - mi już mniej smakowała
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMar 30th 2009
     permalink
    Nowa kuchnia polska nr 17

    Zapiekanka rybna

    20 dag ryżu
    40 dag brokułów
    50 dag filetów z karmazyna, mintaja lub morszczuka
    1 cytryna
    2 pomidory
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    200 ml bulionu warzywnego
    150 ml mleka
    2 łyżki musztardy
    1 łyżeczka cukru, sól, pieprz
    1 łyżka posiekanej natki
    1 łyżka posiekanego koperku
    tłuszcz do formy

    Ryż wsyp do garnka, zalej szklanką posolonej wody, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj ok. 25 min., nie odkrywając. Brokuły podziel na różyczki. Odetnij i obierz łodyżki, pokrój je w kostkę i ugotuj razem z różyczkami w małej ilości posolonej wody. Filety rybne opłucz zimną wodą, osusz, skrop sokiem z cytryny. Potem pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem. Pomidory pokrój w kostkę. Rozpuść masło w rondlu, oprósz mąką i zasmaż. Powoli, stale mieszając trzepaczką, wlewaj bulion i mleko. Gotuj, nie przerywając mieszania, aż powstanie gładki, gęsty sos. Przypraw musztardą, cukrem, pieprzem, ew. szczyptą soli, dodaj natkę i koperek. W natłuszczonej żaroodpornej formie kolejno układaj ryż, ryby, brokuły i pomidory. Polej sosem musztardowym, zapiekaj 15 min w temp. 200 st.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMar 30th 2009
     permalink
    Zrobiłam od razu 2 duże porcje w 2 formach na lasagne z pangą.
    Użyłam 100 g ryżu i to w zupełności wystarczyło. W większej formie może być 200 g.
    Zrobienie sosu zajmuje dość dużo czasu i nie wiedziałam, jak on ma ostatecznie wyglądać. Mimo że był trochę grudkowaty i mało gęsty (nie mam trzepaczki), smakował dobrze, a całość wyglądała jak na zdjęciu.
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
    • CommentTimeMar 30th 2009
     permalink
    Ama - brzmi pysznie, a zdjęcie gdzie???
    --
    •  
      CommentAuthorMilena
    • CommentTimeMar 30th 2009
     permalink
    To mój Mąż wymyślił pyszne risotto z kaszy perłowej...pokroić jedną sporą cebulę w kostkę (albo jedną średnią i jedna szalotkę), zeszklić na oliwie, dodać biały ocet (nie ten zwykły!) i wsypać kaszę...podlać bulionem i zostawić na gazie do napęcznienia, co jakiś czas mieszając...pod koniec dorzucić różyczki brokuła i przykryć pokrywką dopóki brokuł nie zmięknie...My podajemy risotto jako dodatek do ryby pieczonej lub cielęcinki...pycha!
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
    •  
      CommentAuthorilaczek
    • CommentTimeApr 6th 2009
     permalink
    witajcie:)
    jestem w tym wątku pierwszy raz, dziękuję Milenko, że mnie tu skierowałaś:)
    kobietki, czy któraś z was zna może jakiś przepis na sernik na zimno z twarogu?
    będę bardzo wdzięczna, pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeApr 7th 2009
     permalink
    Ilaczek, założyłaś już nowy wykres po porodzie?
    --
    •  
      CommentAuthorrooda
    • CommentTimeApr 7th 2009
     permalink
    Ama czy ty wiesz, ze jest cos takiego jak "szepnij"? czemu robisz balagan w watkach?
    --
    •  
      CommentAuthorilaczek
    • CommentTimeApr 7th 2009
     permalink
    ja tu pytam o przepis na sernik a Ama o nowy wykres:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMilena
    • CommentTimeApr 7th 2009
     permalink
    Cała Ama;)
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
    •  
      CommentAuthorrooda
    • CommentTimeApr 7th 2009 zmieniony
     permalink
    co do sernika na zimno z twarogu, to nigdy nie robilam... twarog jest dosc suchy, wiec trzeba czyms go skleic;) a dodanie jajek i nie upieczenie mnie nie przekonuje...
    na Wielkim Zarciu znalazlam jednak przepis z galaretkami i nie wydaje sie zly:)

    Sernik na zimno z galaretkami

    1 kg twarogu
    5 galaretek (2 pomaranczowe, 2 malinowe,1 dowolna)
    0.5 kg herbatników
    puszka ananasów

    Twaróg zmielić. Galaretki rozpuścic w połowie ilości wody (2 pomarańczowe rozpuścić w pół litra wody, 2 malnowe rozpuścić w pół litra wody). Twaróg podzielić na dwie połowy i każdą połowę połączyć dokładnie mikserem z jednym rodzajem galaretki. Blachę wyłożyć folią aluminiową i na dnie poukładać jeden obok drugiego harbatniki tak aby dokładnie przykrywały blaszkę. Wylać na to twaróg wymieszany z galaretką pomarańczową. Na tą masę twarogową wyłożyć herbatniki tak samo jak na dnie i wylać drugą masę serową. Odsączyć ananasy i poukładać na serniku. Pojedyńczą galaretką rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu i zalać sernik i owoce. Wstawić do lodówki na min 2 godziny.

    Porada:
    Smaki galaretek można zmieniać zależnie od upodobań. Ważne, żeby różniły się kolorami, bo sernik wtedy lepiej wygląda.
    --
    •  
      CommentAuthorilaczek
    • CommentTimeApr 7th 2009
     permalink
    super przepis:)
    właśnie o coś takiego mi chodziło, połączenie twarogu z galaretkami.
    dziękuję bardzo, pozdrawiam:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMilena
    • CommentTimeApr 8th 2009
     permalink
    Ilaczku, wydaje mi się, że galaretka nie ścina się na ananasie i kiwi...
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
    •  
      CommentAuthorrooda
    • CommentTimeApr 8th 2009
     permalink
    na kiwi sie nie scina, na ananasie jak najbardziej tak:) przynajmniej ja nigdy z ananasem problemow nie mialam...
    --
    •  
      CommentAuthorMilena
    • CommentTimeApr 8th 2009
     permalink
    A no to może coś mi się pomieszało...sorry
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
    •  
      CommentAuthorrooda
    • CommentTimeApr 8th 2009
     permalink
    :bigsmile: zreszta najlepiej polozyc takie owoce jakie sie lubi:)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeApr 8th 2009 zmieniony
     permalink
    Zetnie się na ananasie "puszkowym", na świeżym raczej nie.
    A tutaj wyjaśnienie "zjawiska" :smile: Owocowe enzymy
    •  
      CommentAuthorrooda
    • CommentTimeApr 8th 2009
     permalink
    no racja:) ale nie przypuszczam, zeby ktos swiezych uzywal do ciasta;)
    --
    •  
      CommentAuthorMilena
    • CommentTimeApr 8th 2009
     permalink
    Ooooo, czyli jednak coś mi się dobrze kojarzyło...
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
    •  
      CommentAuthorrooda
    • CommentTimeApr 9th 2009
     permalink
    hehehe zreszta w przepisie jest puszka ananasow;)
    --
    •  
      CommentAuthorilaczek
    • CommentTimeApr 9th 2009 zmieniony
     permalink
    dzięki, kupiłam właśnie puszkowego ananasa:)))
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeApr 17th 2009
     permalink
    Moje dzieło wielkanocne- faszerowane jajca :bigsmile:

    --
  1.  permalink
    Apetyczne:)
    -- http://cudmania.blox.pl/html
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeApr 17th 2009 zmieniony
     permalink
    Zuza czym faszerowalas??
    ja robilam z papryka (pieczona), pieczarkami, oliwkami, szynka i marchwia (oczywiscie kazde z czym innym) tyle ze to byla wersja light bo nie zobacyzly nawet grama majonezu :P

    nawet jakies "resztki" sa na focie
    fd
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeApr 17th 2009 zmieniony
     permalink
    Mniam... Takie dobre rzeczu tu pokazujecie... Ja tymczasem walczę po świętach z moim burczącym żołądkiem, a on za nic nie chce wrócić do poprzednich rozmiarów :wink:
    •  
      CommentAuthorrooda
    • CommentTimeApr 17th 2009
     permalink
    ja faszerowalam pasta z szynki, ogorka kiszonego i zotka, a wszystko sklejone odrobina musztardy i majonezu:) pycha!
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeApr 17th 2009
     permalink
    zółtka roztarte z małą ilością majonezu do tego przesmażone na maśle pokrojone pieczarki z cebulką
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeApr 17th 2009
     permalink
    no ale na wierzch to chyba jeszcze majonez dawalas bo tak dosc obficie wymajonezowane wygladaja...
    •  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeApr 17th 2009
     permalink
    Przez was znowu mnie ciągnie do kuchni :wink:
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeApr 17th 2009
     permalink
    nie na wierzchu już nie kładłam, może do żółtek dałam trochę więcej niż " małą ilość ", ale nie były mocno majonezowate, było dużo pieczarek, nakładałam ciepły farsz
    --
    •  
      CommentAuthorsunshine14
    • CommentTimeApr 20th 2009
     permalink
    witajcie;) czy macie jakiś sprawdzony przepis na roladę z kurczaka… taką wędlinkę na kanapkę??? jeśli tak to proszę o przepis.. ja nie lubię sklepowych wędlin a coś takiego bym zjadła;)
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeApr 20th 2009
     permalink
    Cześć Sunshine! Robiłam kiedyś coś takiego - pierś z kurczaka nacięłam prawie do końca (tak żeby powstał jeden płat mięsa), lekko potraktowałam tłuczkiem. Posoliłam, oprószyłam pieprzem, a jako nadzienie użyłam pesto, które zostało mi z poprzedniego dnia (ja akurat miałam z rukoli, przepis w telegraficznym skrócie: rukola+pestki dyni+czosnek+twardy ser+oliwa - zmiksować wszystko razem i gotowe), ale można użyć jakiegokolwiek (pewnie pomidorowe byłoby niezłe). Zwinęłam roladę, obwiązałam bawełnianą nicią i upiekłam w piekarniku (w małym żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą, bez przykrycia). Trwało to ok. 20-25 minut. Na zimno jest przepyszna, właśnie na kanapki, pokrojona w plastry. Mniam...
    •  
      CommentAuthorsunshine14
    • CommentTimeApr 26th 2009 zmieniony
     permalink
    dzięki hydrazine ;) rolada sie udała;) zamiast pesto wsadziłam fetę, szczypiorek i przyprawy ale pierś zrobiłam jak mi poradziłaś;) bardzo smaczne.. już pól nie ma i zaznaczam, że sama zjadłam hihii pozdrawiam
  2.  permalink
    AnnoM - na Twoja prośbę sos chrzanowy :)

    do garnka wrzucamy 2 łyżki masła, czekamy az się roztopi , do tego wsypujemy 2 łyżki maki i mieszamy energicznie,żeby się zrobiła zasmazka. Do zasmazki dolewamy 1 szklanke wody z łyżką wegety. Mieszamy- będzie gęstniało. Jak zgestnieje dodajemy 2 łyżki śmietaty i mały słoik chrzanu( moze byc mniej- ja lubię ostrrrrrrro).
    No i tyle :)
    Do tego jajca na twardo przekrojone na pół i ziemniaki. Ja bardzo lubię :)
    Sos nadaje się też do różnego rodzaju mięs.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 17th 2009
     permalink
    no to ten sos mocno mi z dieta nie po drodze ale chyba rodzinie zrobie a sama troche skosztuje, dzieki!
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeJul 18th 2009
     permalink
    A ja sobie zrobię ten sos chrzanowy. Nigdy jeszcze nie robiłam sama:)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 31st 2009
     permalink
    Babka Advocat

    250g margaryny
    2 szkl cukru
    2 cukry waniliowe
    6 jajek
    2 i 1/4 szkl mąki
    15 łyżek oleju
    10 łyżek adwocata
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki drobno posiekanych orzechów (do dekoracji!!!)

    Zagotowac razem przez 10minut - margaryna+olej+alkohol+cukier+cukier waniliowy+2 łyżeczki wody
    Ostudzić, połączyć z żółtkami, pół szklanki odlać. Resztę połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać ubite białka.
    Piec w temp 200stopni w dlugiej ale ciut szerszej blaszce (takiej 13x40cm bo mi z "10" wykipialo)
    Po upieczeniu polać ciasto odlaną masą i posypać zmielonymi orzechami.

    SMACZNEGO!!
    •  
      CommentAuthorScorpi
    • CommentTimeAug 1st 2009
     permalink
    podziwiam was dziewczyny za to pieczenie, ja mam dwie lewe ręce:cool:
  3.  permalink
    CIACHO Z MALINAMI ( truskawkami lub jagodami)

    Ciasto:
    4 jajka
    2 cukry waniliowe
    3/4 szklanki cukru
    20 dag masła
    1 3/4 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek mleka

    Masa serowa
    2 op malin
    2 galaretki cytrynowe( rozpuszczone w 1 szklance wody + 1 łyzeczka żelatyny)
    2 serki waniliowe
    2 śmietany kremówki 30%
    pół szklanki cukru pudru

    Przygotowanie ciasta
    Jajka ubic z cukrem i cukrem waniliowym dosac masło, pózniej mąkę, mleko i na koniec proszek do pieczenia. Wyłozyc na blachę i piec 30 min.
    Po upieczeniu wystudzic i przekroic na pół
    Na 1 ciasto poukładac maliny. Galaretke przygotowaną odstawić ,zeby lekko tęzała. Nastepnie zmiksowac ją z cukrem pudrem i sokiem z 1 cytryny.
    Kremówke ubic na sztywno. Do galaretki dodać bitą smietane i serki.Wszystko razem wymieszac i rozsmarowac krem na malinach. Przykryc druga połówka ciasta i posypac cukrem pudrem. Wstawic do lodówy min na 4/5 h
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.