MrsHyde -zauważyłam....ale jak ktoś chce pomóc to po prostu poda je jeszcze raz dudziance by nie musiała wertować tych wszystkich stron(wiesz wystarczy tyko kopiuj-wklej!!)zamiast pisać uszczypliwości tylko Przejrzałam z ciekawości wstecz strony na dziesiątej dopiero...pierwszy przepis na jaki się natknęłam w tym gąszczu wypowiedzi jest Twojego autorstwa -sernik.Te wszystkie babki itp nie nadają się na chrzest...Ponadto widzę że temat przepisów z netu był już poruszany i nie tylko du twierdzi że niektóre są badziewiaste. Kto chce jej pomóc pomoże kto sie-skrytykuje ot cała filozofia
No to jak faza na ciasta to macie nazywa sie szarlotka ale mozna dac dowolne owoce Szarlotka TUTTI-FRUTTI 5 jaj 3 szkl. maki1,5 szkl. cukru kostka margaryny 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzki maki ziemniaczanej owoce dowolne Z zoltek, pol szkl. cukru, maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i masla zagniesc ciasto. Podzielic na 3 czesci, 2 z nich zamrozic. Ubic piane z bialek, dodac szklanke cukru i make ziemniaczana. Niezamrozone ciasto wylozyc na blache, wylozyc owoce, na to zetrzec na tarce zamrozone ciasto, na to piane z bialek a na wierzch kolejna warstwe ciasta startego na tarce. Upiec w 170*C az sie ze zloci. PYSZNE wyprobowane z jablkami jako szarlotka mniam, mniam, mniam,
-- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
Ooo, jak fajnie trafić na ten wątek jak ma się natchnienie!
Wczoraj zrobiłam sos z przepisu z książki "Kuchnia moja pasja" Magdy Gessler. Jego tytuł to Potrawka z kurczaka z musztardą dijon i serem gruyere, ale chodzi o sos i jest wybitny- do mięsa, gotowanych albo parowanych warzyw, do chleba i paluszków w formie fondue też :P Wrzucam oryginalny przepis i komentuję w nawiasach :)
-kawałki ugotowanego kurczaka -filiżanka rosołu z owego kurczaka -filiżanka śmietany -łyżeczka mąki -łyżeczka masła -2 łyżki musztardy dijon -garść startego sera gruyere (my użyliśmy gorgonzolę i jeszcze troszkę zwykłego serka topionego)
Na patelni rozpuszczamy masło i rozcieramy je razem z mąką, dolewamy rosół i śmietanę. Mieszamy aż powstanie gładki sos. Na koniec dodajemy musztardę i ser, który doda potrawce lepkości. Do sosu wkładamy kawałki kurczaka, i gotowe. Podajemy z białym ryżem (my mieliśmy brązowy gotowany w wodzie z gotowania warzyw które dodaliśmy do potrawki- razem: fasolka szparagowa, por, marchewka, korzeń pietruszki).
Ms Martina znam ten sos:)) Jest pyszny to fakt.Ja czesto warzywk al dente rzucam w naczynie żaroodporne na to ten sosik i to na 15 min do 190 stopni.Pyszny jest jak się ciut zapiecze:)) Jade chyba z porzeczkami zrobię tą szarlotkę
Sprawdzone - szybkie i smaczne ciasto na pizze Ja ciasto na pizzę robię 3 szklanki mąki 1/2 drozdży żywych (50g) szklanka wody 1 niepełna łyżeczka soli 1 niepełna łyżeczka cukru około 3 łyzek oleju Wsypuje makę dodaję cukier sól - mieszam. Kruszę drożdże, leję wodę, wyrabiam - w razie potrzeby jak sie klei dosypuję mąki (jak za twardę dodaję ciut wody) wyrabiam około 3 minut i od razu daje na blaszkę czy formę i robię pizzę - pomijam etap wyrastania i jest superanckie ciasto
350 g mąki 500 ml mleka 75 g cukru szczypta soli 100 g masla 2 jaja 15 g proszku do pieczenia
Najpierw jaja ubić z cukrem aż powstanie puszysta,biała masa,potem dolewamy mleko i roztopione masło.Jak wszystkie składniki się połączą dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą miksując cały czas. I żeby nie były miękkie zaraz po wyjęciu najlepiej je postawić opierając o coś
Dziewczyny a ja proponuję super przekąskę.Jeżeli lubicie batoniki musli to ta na dobre zagości w waszym domu. -szklanka płatków owsianych -pół szklanki płatków kukurydzianych -szklanka bakali i dodatków(co tylko chcecie -rodzynki ,sezam ,pestki słonecznika, wiórki kokosowe,kandyzowany ananas,suszone śiwki ,płatki migdałowe itp) -50 gram brązowego cukru -50 gram margaryny -30 gram miodu Płatki owsiane uprażyc na patelni na niewielkiej ilości margaryny przez kilka minut.Odłożyć.Na patelnie wrzucić reszte margaryny,miód i cukier mieszać do rozpuszczenia się składników.Zestawić z ognia dodac całą resztę składników wymieszać.Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia tak by był dość wysokie boki.Wyłożyć masę docisnąć dość mocno. Rozpuścić w kąpieli wodnej 30 gram dowolnej czekolady i 30 gram margaryny.Połączyć obie wylać na bakalie.Schłodzić w lodówce przez 1,5 godziny.Kroić na paski.Polecam,Pyszne.Robiłam to już tyle razy i nie mam dość:)
Jade, upiekłam dziś szarlotkę według twojego przepisu... tak mnie kusił a miałam już nic nie piec przed wakacjami!!!! REWELACJA!!!! Zrobiłam z truskawkami i jagodami w wersji bezglutenowej :-) Palce lizać!!!! dzięki wielkie za super przepis
Co prawda nie jestem Jade, ale nie wiem czy zajrzy :). Myślę, że się nadają. Za drugim razem zrobiłam z morelami i było równie udane jak wtedy, gdy użyłam jagód i jabłek.
kazdy owoc jest dobry ja dalam jagody (no troche z nimi przegielam ) i puscily mi sok, ale naszczecie nie wsiaknal w ciasto i bylo kruchutkie i pyszne Ciesze sie ze przepis Wam sie przydal ja go uwielbiam bo jest latwy, ciasto wychodzi super, a dzieki roznym owocom zawsze smakuje inaczej
-- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
Żeby owoc nie puszczał soku na ciasto trzeba posypac na spodnią warstwę kaszę mannę.Jak puści sok to manna wchonie ciasto nie namięknie i wogóle nie będzie to wuczuwalne.U mnie to stara sprawdzona metoda:))
ooooo no szkoda ze nie wiedzialam ale nie bylo tak zle, przedobrzylam z owocami jadody sa lepsze od borowek do wypiekow tylko tu nie mozna nigdzie znalezc jagod tylko borowki, a ze borowki sa mniej "smakowite" to dalam tych borowek wiecej i mialam ciasto i sok z borowek
-- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
No dobra to pokusze sie wrzucic wlasny przepis latwy, szybki i smaczny ale nie dietetyczny Zapiekanka ryzowa 2 torebki ryzu - bialy czy brazowy jaki lubicie 1 wiekrza piers z kury pudelko pieczarek ok. 300g 1 srednia cebula 200 ml smietany (srednio plynna 12%-18%) dwie lyzki majonezu ser zolty czosnek w kostce Knorr sol pieprz
Ryz gotujemy w osolonej wodzie (jak to zwykle ryz sie gotuje) po ugotowaniu odsaczamy chwile i wrzucamy do zaroodpornego pojemnika, posypujemy rozkruszona kostka czosnkowa (ile kto lubi), piersi podsmarzamy na oliwie i przyprawiamy (sol, pieprz) ja daje duzo pieprzu bo lubie pikantne wylozyc rowno na ryz, pieczarki podsmarzyc z cebulka, jak cebulka bedzie miekka wylozyc na kurczaka. 200 ml smietany wymieszac z majonezem i polac po calosci na wierzch zetrzec zolty ser. Zapiec w pekarniku az ser sie ze zloci... Ta zapiekanka zawsze robi furore na imprezach.
-- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
jeśli przygotowuję do ścierania na patelnię, to wkładam do zimnej wody, gotuję i obieram jak wystygną. Potem ścieram, solę, no i słodzę i na patelni przysmażam, na koniec łyżkę śmietany daję. Całe te zabiegi niwelują trochę gorzki posmak. Ale jak gotuję barszcz i wrzucam surowe plastry buraka do garnek to potem są gorzkawe.....
Katy222 - ja do smażenia nie przygotowywałam nigdy, ale na barszcz robię tak jak Ty i nie są gorzkie... A próbowałaś kiedyś spróbować przed gotowaniem jak smakują? Ja też wody nigdy nie wylewałam po zagotowaniu.
Jade - zrobiłam Twoją zapiekankę ryżową - coś pysznego! Tylko zamiast majonezu użyłam musztardy, bo u nas majonez to wielkie nie Wspaniałe danko a ja byłam w szoku, bo mąż niejadek po raz pierwszy poprosił o... DOKŁADKĘ
Amazonka, może więcej mleka spróbuj dodać? Jak robię naleśniki zwykłe i są zbyt cienkie i łamliwe, to dodaję więcej mleka i się robią grubsze... Ale nie wiem, czy to przy gryczanych też działa...
Moje doświadczenia są odwrotne. Tj. w naleśnikach zwykłych proporcja mleka do wody jest 1:1, albo nawet nieco więcej wody i wtedy wychodzą jędrne, giętkie, nadające się do faszerowania. Z gryczanym jest problem. Wolę unikać mleka.