Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    Aga zauwaz ze w tym dziale pojawilo sie juz sporo przepisow na sprawdzone ciasta a takze potrawy ktore idealnie nadaja sie na chrzciny :devil:
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeJul 12th 2011 zmieniony
     permalink
    MrsHyde -zauważyłam....ale jak ktoś chce pomóc to po prostu poda je jeszcze raz dudziance by nie musiała wertować tych wszystkich stron(wiesz wystarczy tyko kopiuj-wklej!!:wink:)zamiast pisać uszczypliwości tylko:bigsmile:
    Przejrzałam z ciekawości wstecz strony na dziesiątej dopiero...pierwszy przepis na jaki się natknęłam w tym gąszczu wypowiedzi jest Twojego autorstwa -sernik.Te wszystkie babki itp nie nadają się na chrzest...Ponadto widzę że temat przepisów z netu był już poruszany i nie tylko du twierdzi że niektóre są badziewiaste.
    Kto chce jej pomóc pomoże kto sie-skrytykuje ot cała filozofia:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorJade
    • CommentTimeJul 21st 2011 zmieniony
     permalink
    No to jak faza na ciasta to macie :tooth:
    nazywa sie szarlotka ale mozna dac dowolne owoce
    Szarlotka TUTTI-FRUTTI
    5 jaj
    3 szkl. maki1,5 szkl. cukru
    kostka margaryny
    1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
    2 lyzki maki ziemniaczanej
    owoce dowolne
    Z zoltek, pol szkl. cukru, maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i masla zagniesc ciasto. Podzielic na 3 czesci, 2 z nich zamrozic. Ubic piane z bialek, dodac szklanke cukru i make ziemniaczana. Niezamrozone ciasto wylozyc na blache, wylozyc owoce, na to zetrzec na tarce zamrozone ciasto, na to piane z bialek a na wierzch kolejna warstwe ciasta startego na tarce. Upiec w 170*C az sie ze zloci.
    :hungry::hungry::hungry::hungry::hungry::hungry::hungry: PYSZNE wyprobowane z jablkami jako szarlotka mniam, mniam, mniam, :thumbup:
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthorJade
    • CommentTimeJul 21st 2011 zmieniony
     permalink
    i jeszcze nie ciasto ale dobry deserek
    Ziemniaczki
    0,5 kostki masla
    2 lyzki kakao
    2 paczki herbatnikow
    2/3 (dwie trzecie) szkl. cukru pudru
    bakalie
    olejek migdalowy
    wiorki kokosowe
    Herbatniki skruszyc na make. Utrzec maslo z cukrem. Dodac herbatniki, kakao, bakalie, olejek. Dokladnie utrzec. Schlodzic. Uformowac kulki i obtoczyc w wiorkach. Wstawic do lodowki na jakies 2 godz.
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
    • CommentTimeJul 21st 2011
     permalink
    Ooo, jak fajnie trafić na ten wątek jak ma się natchnienie!

    Wczoraj zrobiłam sos z przepisu z książki "Kuchnia moja pasja" Magdy Gessler. Jego tytuł to Potrawka z kurczaka z musztardą dijon i serem gruyere, ale chodzi o sos i jest wybitny- do mięsa, gotowanych albo parowanych warzyw, do chleba i paluszków w formie fondue też :P Wrzucam oryginalny przepis i komentuję w nawiasach :)

    -kawałki ugotowanego kurczaka
    -filiżanka rosołu z owego kurczaka
    -filiżanka śmietany
    -łyżeczka mąki
    -łyżeczka masła
    -2 łyżki musztardy dijon
    -garść startego sera gruyere (my użyliśmy gorgonzolę i jeszcze troszkę zwykłego serka topionego)

    Na patelni rozpuszczamy masło i rozcieramy je razem z mąką, dolewamy rosół i śmietanę. Mieszamy aż powstanie gładki sos. Na koniec dodajemy musztardę i ser, który doda potrawce lepkości. Do sosu wkładamy kawałki kurczaka, i gotowe. Podajemy z białym ryżem (my mieliśmy brązowy gotowany w wodzie z gotowania warzyw które dodaliśmy do potrawki- razem: fasolka szparagowa, por, marchewka, korzeń pietruszki).
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeJul 22nd 2011 zmieniony
     permalink
    Ms Martina znam ten sos:)) Jest pyszny to fakt.Ja czesto warzywk al dente rzucam w naczynie żaroodporne na to ten sosik i to na 15 min do 190 stopni.Pyszny jest jak się ciut zapiecze:))
    Jade chyba z porzeczkami zrobię tą szarlotkę:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJade
    • CommentTimeJul 22nd 2011 zmieniony
     permalink
    A ja we wtorek zrobie z jagodami :tongue: bo we srode tesciowie z Polski wracaja
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthordudzianka
    • CommentTimeJul 23rd 2011
     permalink
    JADE ja tez wyprobuje jako szarlotke,smacznie brzmi;
    •  
      CommentAuthorJosaris
    • CommentTimeJul 31st 2011
     permalink
    Wypróbowałam przepis Jade. Pychotka! Trochę go zmodyfikowałam, bo dałam 1,5 szklanki krupczatki i 1,5 szklanki zwykłej mąki tortowej.
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeAug 1st 2011
     permalink
    Sprawdzone - szybkie i smaczne ciasto na pizze
    Ja ciasto na pizzę robię
    3 szklanki mąki
    1/2 drozdży żywych (50g)
    szklanka wody
    1 niepełna łyżeczka soli
    1 niepełna łyżeczka cukru
    około 3 łyzek oleju
    Wsypuje makę dodaję cukier sól - mieszam. Kruszę drożdże, leję wodę, wyrabiam - w razie potrzeby jak sie klei dosypuję mąki (jak za twardę dodaję ciut wody) wyrabiam około 3 minut i od razu daje na blaszkę czy formę i robię pizzę - pomijam etap wyrastania i jest superanckie ciasto
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
    • CommentTimeAug 2nd 2011
     permalink
    Przepis na chrupiące gofry

    350 g mąki
    500 ml mleka
    75 g cukru
    szczypta soli
    100 g masla
    2 jaja
    15 g proszku do pieczenia

    Najpierw jaja ubić z cukrem aż powstanie puszysta,biała masa,potem dolewamy mleko i roztopione masło.Jak wszystkie składniki się połączą dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą miksując cały czas. I żeby nie były miękkie zaraz po wyjęciu najlepiej je postawić opierając o coś
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeAug 2nd 2011 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny a ja proponuję super przekąskę.Jeżeli lubicie batoniki musli to ta na dobre zagości w waszym domu.
    -szklanka płatków owsianych
    -pół szklanki płatków kukurydzianych
    -szklanka bakali i dodatków(co tylko chcecie -rodzynki ,sezam ,pestki słonecznika, wiórki kokosowe,kandyzowany ananas,suszone śiwki ,płatki migdałowe itp)
    -50 gram brązowego cukru
    -50 gram margaryny
    -30 gram miodu
    Płatki owsiane uprażyc na patelni na niewielkiej ilości margaryny przez kilka minut.Odłożyć.Na patelnie wrzucić reszte margaryny,miód i cukier mieszać do rozpuszczenia się składników.Zestawić z ognia dodac całą resztę składników wymieszać.Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia tak by był dość wysokie boki.Wyłożyć masę docisnąć dość mocno.
    Rozpuścić w kąpieli wodnej 30 gram dowolnej czekolady i 30 gram margaryny.Połączyć obie wylać na bakalie.Schłodzić w lodówce przez 1,5 godziny.Kroić na paski.Polecam,Pyszne.Robiłam to już tyle razy i nie mam dość:)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeAug 2nd 2011
     permalink
    a bez tej czekolady i margaryny na wierzchu probowalas?
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeAug 2nd 2011 zmieniony
     permalink
    tak kiedyś robiłam bez czekolady na wierzchu.Wtedy trzeba tą powierzchnię bardziej wygładzić i tyle.Wychodzi równie smaczne:)
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
    • CommentTimeAug 2nd 2011
     permalink
    Jade, upiekłam dziś szarlotkę według twojego przepisu... tak mnie kusił :devil: a miałam już nic nie piec przed wakacjami!!!! REWELACJA!!!!
    Zrobiłam z truskawkami i jagodami w wersji bezglutenowej :-) Palce lizać!!!!
    dzięki wielkie za super przepis :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeAug 5th 2011
     permalink
    Jade myślisz że maliny nadają się do tego ciacha które proponujesz???
    --
    •  
      CommentAuthorJosaris
    • CommentTimeAug 6th 2011
     permalink
    Co prawda nie jestem Jade, ale nie wiem czy zajrzy :). Myślę, że się nadają. Za drugim razem zrobiłam z morelami i było równie udane jak wtedy, gdy użyłam jagód i jabłek.
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeAug 7th 2011
     permalink
    Dzięki Joaris.Zrobiłam z malinami w sobotę ...i został juz tylko kawałeczek:)))super przepis i faktycznie każdy owoc się sprawdzi :)))Pycha:))
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
    • CommentTimeAug 7th 2011
     permalink
    ja mam od kilku dni ten rpzepis wydrukowany. i czekam aż mnie wena najdzie :) ale kusicie:)
    --
    •  
      CommentAuthorJade
    • CommentTimeAug 10th 2011 zmieniony
     permalink
    kazdy owoc jest dobry :bigsmile: ja dalam jagody (no troche z nimi przegielam ):wink: i puscily mi sok, ale naszczecie nie wsiaknal w ciasto i bylo kruchutkie i pyszne :tooth:
    Ciesze sie ze przepis Wam sie przydal :thumbup: ja go uwielbiam bo jest latwy, ciasto wychodzi super, a dzieki roznym owocom zawsze smakuje inaczej :tooth:
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthorlapa
    • CommentTimeAug 10th 2011
     permalink
    Jade, jedliśmy z mężem to ciasto przez kilka dni... pychotka...ale teraz w bikini strach się pokazać :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
    • CommentTimeAug 10th 2011
     permalink
    ja robię jutro albo pojutrze - z jabłkami - już czekają:)
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeAug 10th 2011
     permalink
    Żeby owoc nie puszczał soku na ciasto trzeba posypac na spodnią warstwę kaszę mannę.Jak puści sok to manna wchonie ciasto nie namięknie i wogóle nie będzie to wuczuwalne.U mnie to stara sprawdzona metoda:))
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
    • CommentTimeAug 10th 2011 zmieniony
     permalink
    ooo, ciekawe. tzn. pod owoce nasypać tej manny, tak?
    --
    •  
      CommentAuthorJade
    • CommentTimeAug 11th 2011
     permalink
    ooooo no szkoda ze nie wiedzialam :tongue: ale nie bylo tak zle, przedobrzylam z owocami :rolling: jadody sa lepsze od borowek do wypiekow tylko tu nie mozna nigdzie znalezc jagod tylko borowki, a ze borowki sa mniej "smakowite" to dalam tych borowek wiecej :tooth: i mialam ciasto i sok z borowek :wink:
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeAug 12th 2011
     permalink
    tak pod owoce Karko:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorJade
    • CommentTimeAug 15th 2011 zmieniony
     permalink
    No dobra to pokusze sie wrzucic wlasny przepis latwy, szybki i smaczny ale nie dietetyczny :wink:
    Zapiekanka ryzowa
    2 torebki ryzu - bialy czy brazowy jaki lubicie
    1 wiekrza piers z kury
    pudelko pieczarek ok. 300g
    1 srednia cebula
    200 ml smietany (srednio plynna 12%-18%)
    dwie lyzki majonezu
    ser zolty
    czosnek w kostce Knorr
    sol pieprz

    Ryz gotujemy w osolonej wodzie (jak to zwykle ryz sie gotuje) :wink: po ugotowaniu odsaczamy chwile i wrzucamy do zaroodpornego pojemnika, posypujemy rozkruszona kostka czosnkowa (ile kto lubi), piersi podsmarzamy na oliwie i przyprawiamy (sol, pieprz) ja daje duzo pieprzu bo lubie pikantne :tongue: wylozyc rowno na ryz, pieczarki podsmarzyc z cebulka, jak cebulka bedzie miekka wylozyc na kurczaka. 200 ml smietany wymieszac z majonezem i polac po calosci na wierzch zetrzec zolty ser. Zapiec w pekarniku az ser sie ze zloci... :hungry:
    Ta zapiekanka zawsze robi furore na imprezach.
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthorgilese
    • CommentTimeAug 16th 2011
     permalink
    Jade można użyć zwykłego czosnku? I ile to jest pudełko pieczarek?
    --
    •  
      CommentAuthorJade
    • CommentTimeAug 16th 2011
     permalink
    jak ktos lubi czosnek to pewnie :bigsmile: ja lubie tylko posmak, a pudelko pieczarek to tak ok. 300g
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeSep 1st 2011
     permalink
    ciateczka z białek.
    3 białka
    7 dkg wiórków kokosowych
    7 dkg płatków owsianych
    15 dkg cukru (może być trzcinowy)
    opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli,
    Białka ubic na sztywno dodac cukry ubić.Dodać resztę składników.WQymieszać.Kłaść na papier do pieczenia po łyżeczce ciasta.Piec 20-30 min w 150-160 stopniach.Pyszne słodkie i pożywne
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
    • CommentTimeSep 8th 2011
     permalink
    Dziewczyny! Mam jajka, ser,kukurydzę co dodać żeby zrobić smaczną i szybką sałatkę?
    -- [url
  1.  permalink
    Ja bym tylko majonezu dorzuciła, ew. ogórka kiszonego :smile:
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeSep 8th 2011
     permalink
    co robicie żeby buraki nie miały gorzkiego posmaku?
    Zawsze jak gotuje, czy to barszcz, czy coś innego buraki są gorzkawe.
    -- mama dwóch łobuziaków :)
  2.  permalink
    Hmmm, a jak je przygotowujesz? Myjesz, na zimną, gotujesz i obierasz, czy coś jeszcze robisz?
    •  
      CommentAuthorkolonialka
    • CommentTimeSep 8th 2011
     permalink
    HarleyQuinn: Ja bym tylko majonezu dorzuciła, ew. ogórka kiszonego :smile:


    Chyba tak właśnie zrobię, dzięki:wink:
    -- [url
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeSep 8th 2011
     permalink
    jeśli przygotowuję do ścierania na patelnię, to wkładam do zimnej wody, gotuję i obieram jak wystygną. Potem ścieram, solę, no i słodzę i na patelni przysmażam, na koniec łyżkę śmietany daję. Całe te zabiegi niwelują trochę gorzki posmak. Ale jak gotuję barszcz i wrzucam surowe plastry buraka do garnek to potem są gorzkawe.....
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 8th 2011
     permalink
    a przypadkiem nie wylewa się tej pierwszej wody po zagotowaniu buraków ?
    i dopiero potem gotuje żeby właśnie gorzkie nie były....
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeSep 8th 2011 zmieniony
     permalink
    karinazosia
    dorzuć ananasa z puszki pokrojonego ,majonez,seler marynowany(ja nie zawsze dodaję) sól pieprz i masz pyszną sałatkę słodko kwaśną:)
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeSep 9th 2011
     permalink
    TEORKA: a przypadkiem nie wylewa się tej pierwszej wody po zagotowaniu buraków ?

    nie wiem, nie słyszałam o tym nigdy
    -- mama dwóch łobuziaków :)
  3.  permalink
    Katy222 - ja do smażenia nie przygotowywałam nigdy, ale na barszcz robię tak jak Ty i nie są gorzkie... A próbowałaś kiedyś spróbować przed gotowaniem jak smakują? Ja też wody nigdy nie wylewałam po zagotowaniu.
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeSep 9th 2011
     permalink
    surowych raczej nie :)
    A buraki mam z własnej działki, tj teściowej nie jakieś tam kupowane. No nie wiem
    -- mama dwóch łobuziaków :)
  4.  permalink
    Hmm, to ja też nie kumam :smile: Ja zawsze kupuję, ale w różnych sklepach / bazarkach i na gorzkie jeszcze się nie natknęłam...
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 9th 2011
     permalink
    a może Kasia Ty masz w tej ciąży jakoś smak zaburzony hehe ?
    i tak reagujesz na buraki? :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeSep 9th 2011
     permalink
    aaaa może być i tak :)
    -- mama dwóch łobuziaków :)
  5.  permalink
    Jade - zrobiłam Twoją zapiekankę ryżową - coś pysznego! Tylko zamiast majonezu użyłam musztardy, bo u nas majonez to wielkie nie :wink: Wspaniałe danko a ja byłam w szoku, bo mąż niejadek po raz pierwszy poprosił o... DOKŁADKĘ :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeSep 22nd 2011
     permalink
    Usiłuję zrobić naleśniki gryczane, ale się od razu łamią i przywierają do patelni. Co z tym zrobić?
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeSep 22nd 2011
     permalink
    A wg jakiego przepisu robisz?
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeSep 22nd 2011
     permalink
    Naleśniki gryczane
    Woda gazowana + mleko wg podanych proporcji.
    --
  6.  permalink
    Amazonka, może więcej mleka spróbuj dodać? Jak robię naleśniki zwykłe i są zbyt cienkie i łamliwe, to dodaję więcej mleka i się robią grubsze... Ale nie wiem, czy to przy gryczanych też działa...
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeSep 23rd 2011
     permalink
    Moje doświadczenia są odwrotne. Tj. w naleśnikach zwykłych proporcja mleka do wody jest 1:1, albo nawet nieco więcej wody i wtedy wychodzą jędrne, giętkie, nadające się do faszerowania. Z gryczanym jest problem. Wolę unikać mleka.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.