Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 28th 2012 zmieniony
     permalink
    kupujesz cycki i najczęściej jeden hmmm może nie cały przypada na jedną osobę... kroisz w kostkę takiej wielkości aby pasowały na szaszłyki... do oddzielnej miski dajesz majonez (średni słoik winiary choć nie musi być cały ), musztardę do smaku i przyprawę najlepiej vegetę... wrzucasz do tego te pokrojone w kostkę kawałki kurczaka, mieszasz i jak sobie już tak poleżą to nabijasz je na patyczki szaszłykowe... "wieszasz" na blaszkę jedna wykałaczka obok drugiej zalaną około 2 szklankami wody i do piekarnika - 180 stopni około godzinki... podaje się na ciepło!

    Treść doklejona: 28.12.12 21:28
    a sałatka to paluszki z kraba pokrojone w kosteczkę do tego dwa słoiki selera naciowego do tego ananas w puszce i do tego kukurydza oraz może być świeży ogórek zielony w kosteczkę... solisz, pieprzysz i przyprawiasz majonezem.... i gotowe a naprawdę dość dobrze smakuje :) Przepis mam od Ciotki a już chodzi po znajomych :)
  1.  permalink
    na jaką blaszkę? kurde?
    i jaki to jest seler naciowy w puszce?
    Bo marynowany to znam, ale naciowego w puszkach nie?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 28th 2012 zmieniony
     permalink
    :devil::devil::devil:

    Treść doklejona: 28.12.12 21:33
    ale dupa ze mnie wrrr :( seler w słoiku marynowany...
    Naciowy to robiłam sobie na chleb z orzechem i jakoś mi tak został :(

    a blaszka taka do ciasta wielkość taka aby patyczki pasowały ze szaszłyków... Ja mam metalowe przycięte kiedyś przez męża z takich długich...

  2.  permalink
    aaa- taka brytfanka, zeby powiesic - juz jarze ;)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 28th 2012
     permalink
    na cieplo juz plan obmyslony, potrzebuje tak postawic na stol oprcz roladek z tortilli i zawijasow szynka-ser-czosnek

    doooobre z tym marynowanym selerem naciowym :tooth:
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 28th 2012
     permalink
    na blaszce wieszasz te szaszłyczki aby nie dotykały dna bo tam jest woda... i one tak pięknie z góry zarumienią się :) ich wykonanie brzmi banalnie ale są naprawdę dobre :)

    Szczypta u mnie w domu dominują jednak Twoje cycki z sosem tao-tao :) nie do pobicia... potem szaszłyki :)

    Treść doklejona: 28.12.12 21:41
    MrsHyde: doooobre z tym marynowanym selerem naciowym :tooth:


    :updown:
  3.  permalink
    ja bardzo bardzo lubie koreczki
    no bardzo
    ale robic mi sie nie chce :)
    W sumie to nawet nie wiem co będzie do jedzenia na tym naszym Sylwku, ale moze głodni do domu nie wróćimy :)

    Treść doklejona: 28.12.12 21:44
    Lady a robiłas juz moja karkówke z pieczarkami? :)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 28th 2012
     permalink
    Aga nie ale chętnie zrobię o ile przepis podrzucisz :)

    Treść doklejona: 28.12.12 21:46
    koreczki fajnie się pożera :) mniam i nie ma :)
  4.  permalink
    nie ma sprawy, rano Ci wrzucę
    bo teraz ide spac, jutro wstaję o 6 :devil:
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 28th 2012
     permalink
    szczypta no to spokojnej nocy... i przyjemnej pracy :) jak będę się rano przewracała na drugi bok to o Tobie pomyślę :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 28th 2012 zmieniony
     permalink
    a propos koreczkow to znalazlam troche inspiracji na str TESCO

    Lady cycki tao tao sa bardzo dobre ale karkowka z pieczarkami jest po prostu OBLEDNA, rozplywa sie w ustach doslownie i znika ekspresowo
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 28th 2012
     permalink
    Hajd weź wbij na luz o tej porze :) bo zaślinię ekran :)
  5.  permalink
    wrzucam zgodnie z obietnicą
    Karkówka w plastry ( 1 kg)- przyprawic przyprawą do karkówki, natrzec czosnkiem, zostawic na noc , rano obtoczyc w mące i usmazyc
    4 cebule pokroić w piórka ususic, posplic , popieprzyc
    1 kg pieczarek, w plasterki, podsmazyc, posolic popieprzyc
    Układac warstwami w naczyniu zaroodpornym- karkówa, cebula, pieczarki

    Zrobic sos
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżki maggi
    3 łyżku cukru
    3 łyżki wody
    3 łyżki koncentratu pomidorowego. Zamieszac wszystko- zalac , przykryc, piec 2h w temp 180 st.
    Jezeli jest więej mięsa trzeba zrobic podwójna ilośc sosu
    Aha- ja zalewam kazdą warstwe ,zeby sos dotarł wszedzie :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 29th 2012
     permalink
    ja tak lubie ten sos ze nawet na 1kg miecha robie go wiecej :)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 29th 2012
     permalink
    szczypta dzięki w najbliższym czasie przetestuję :)

    Treść doklejona: 29.12.12 10:54
    u mnie sos będzie niewątpliwie podwójny bo my mokro lubimy

    Treść doklejona: 29.12.12 10:55
    kurcze z tych ilości płynów mało tego sosiku zostanie co nie? może potrójna dawka na kilo wystarczy idealnie
  6.  permalink
    Lady- podwójna to wystarczająco- karkówka i pieczary tez sok puszczą , bo pieczesz to pod przykryciem
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 29th 2012
     permalink
    Aga już mi ślinka cieknie bo skład jest boski :) i te pieczary mmmm
    •  
      CommentAuthorAddictive
    • CommentTimeDec 29th 2012
     permalink
    Przepis na karkówkę brzmi świetnie - prosty i pyszny, właśnie szukałam inspiracji na danie sylwestrowe - i to jest to:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 29th 2012
     permalink
    szczypta a reklamacje przyjmujesz w razie gdyby nie smakowało czy nie wyszło? :)

    Treść doklejona: 29.12.12 17:52
    szczypta na sylwka będę robiła Twoją karkóweczkę :) skład nagłośniłam w domu, rodzinka przyjęła :)
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 29th 2012 zmieniony
     permalink
    Super ten przepis na karkówkę, kiedyś spróbuję, bo składniki uwielbiam :bigsmile:
    Jeśli już temat o karkówce, to zarzucę przepis na karkówkę do obiadu na ciepło.

    "Karkówka zawijana z pieczarkami"
    Cała karkówka pokrojona w plastry, rozbić jak schabowe, posolić, popieprzyć, odłożyć.
    Dużo pieczarek, ok. 1kg, pokroić drobno, podsmażyć, 4 cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, doprawić pieprzem i solą/wegetą/jarzynką - co kto lubi, ostudzić.
    Na każdy plaster karkówki cienko rozłożyć farsz pieczarkowy (po całości plastra), mięsko zwinąć (nie jak zrazy, tylko jak gołąbki, znaczy, że boki do środka). Obtoczyć najpierw w mące, potem roztrzepanym jajku, na końcu w bułce tartej. Podsmażyć z każdej strony na patelni na złoty kolor. Ułożyć ciasno w prodiżu (mi wychodzą 2 warstwy), wlać trochę oleju by nie przywarło do dna, można wrzucić na wierzch kilka pokrojonych w plasterki pieczarek. Przykrywamy prodiż, pieczemy do miękkości. W trakcie pieczenia można podlać odrobiną wody. Panierka robi się mięciutka i odstaje od mięska. Ta karkówka jest pyszna z ziemniaczkami i jakąś surówką. Często gości u nas na odświętnych obiadach. Jak zostanie, to można pokroić zimne roladki po skosie na grubsze plasterki, jako przekąska do "czegoś" :devil:
    Smacznego!
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 29th 2012
     permalink
    My Angel skład jak u Szczypty tylko obróbka ciutkę inna jak i brak sosu :)
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 29th 2012
     permalink
    Dokładnie, ale na pewno smakuje ciut inaczej, bardziej jak zrazy tylko w panierce. Ta panierka robi się jak cieniutkie ciasto, mięsko jest mięciutkie i soczyste, rozpływa się w ustach - polecam. A sos, to prawda niewiele jest własnego sosiku, bardziej tłuszcz na dnie zostaje do polania ziemniaczków, ale jak doda się więcej wody, to będzie taki lekki sosik do smaku.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeDec 30th 2012
     permalink
    Ale mi smaka narobiłyście :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 30th 2012
     permalink
    My Angel na jutro pozostanę z karkówką Agi... już wyjęta z zamrażalnika :) bo jak się okazało coś tam jeszcze leżaczkowało do zużycia i to właśnie karkóweczka była :) tak jakby wiedziała, że będę ją robiłą :)
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 30th 2012
     permalink
    Lady ależ ja nie namawiam :bigsmile: Będzie ochota, to kiedyś zrobisz :wink:
    --
  7.  permalink
    Lady - jako że slyne ze skromności powiem Ci tak - wiem że reklamacji nie będzie . Hyhyhy ;-)
    Jakość gwarantowana przez firmę z ponad trzydziestoletnia tradycją ;-)
    Angel ja zrobię Twoją wersję za tydzień Będzie w następną niedzielę :-)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 30th 2012
     permalink
    szczypta a już miałam nadzieję, że z reklamowanym towarem przyjadę :P:P:P:P

    Angel... szczypta była pierwsza więc przez grzeczność nie będę zmieniała kolejności :)

    IDĘ NACIERAĆ KARKÓWKĘ :)

    Treść doklejona: 30.12.12 21:49
    karkówka natarta i zabrakło mi 2 łyżek octu winnego bo chciałam sobie już na jutro wszystko przygotować wrrrr ale smakowo nawet w takim stanie jest pyszne :)

    Treść doklejona: 31.12.12 09:31
    pozwolę sobie tutaj wstawić przepis na biszkopt, który idealnie nadaje się do krojenia i przekładania i jest wg mnie suuuper :)

    BISZKOPT wilgotny, puszysty, smaczny

    - 7 jajek
    - szklanka cukru
    - 2 szklanki mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/3 szklanki oleju
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 5 łyżek gorącej wody

    Porcja ta wystarcza na biszkopt z blaszki 22 cm

    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
    Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - delikatnie łączymy składniki
    Dodajemy olej, wodę i sok z cytryny - mieszamy
    Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładany pergamine - WAŻNE jeśli smarujemy to tylko spód blaszki i posypujemy mąką. Pieczemy około 1 godziny. Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem, czy na pewno już.

    Aby biszkopt nie opadł - po otwarciu piekarnika od razu wyjmujemy blaszke z ciastem, stajemy prosto i upuszczamy ciasto na ziemie. Działa. Tak Rzucony biszkopt zostawiamy do wystygnięcia.
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 31st 2012
     permalink
    Aby biszkopt nie opadł - po otwarciu piekarnika od razu wyjmujemy blaszke z ciastem, stajemy prosto i upuszczamy ciasto na ziemie. Działa. Tak Rzucony biszkopt zostawiamy do wystygnięcia.

    Potwierdzam - działa ;) Robię tak od 2 lat, żaden mi nie opadł, tylko inny przepis, mniej składników i bez proszku do pieczenia.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 31st 2012
     permalink
    kurcze a dla mnie biszkopt z piekarnika to juz nie biszkopt, ma zupelnie inny smak niz ten pieczony w prodizu, porownywalyscie kiedys?
  8.  permalink
    ja nigdy bo nie mam prodiża :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 31st 2012
     permalink
    ignorantka :middlefinger:
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeDec 31st 2012
     permalink
    Ladybird76: Aby biszkopt nie opadł - po otwarciu piekarnika od razu wyjmujemy blaszke z ciastem, stajemy prosto i upuszczamy ciasto na ziemie. Działa. Tak Rzucony biszkopt zostawiamy do wystygnięcia

    ale tak z blaszką rzucamy, czy z blaszki wyrzucamy? :wink::cool:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 31st 2012
     permalink
    z blaszka z blaszka (prodizem) kladziesz jakis koc na podlodze i pierdut z wysokosci ok metra ;)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 31st 2012
     permalink
    Ja tam bez koca pierdut robię a potem krzyczę: PRZEPRASZAM sąsiadce :P

    Przepis na ten biszkopt to wstawiłam jest idealny jeśli chodzi o krojenie go... inne też robię i też bez proszku w innym zestawieniu składników :)
    Dzisiaj upiekłam czekoladowy biszkopt bez właśnie proszku :)

    Szczypta Twoje karkówka robi się ale z potrójnej porcji sosu :) chcę mieć mokro :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 1st 2013
     permalink
    MyAngel: "Karkówka zawijana z pieczarkami"


    mialam zrobic co innego ale ostatecznie skusilam sie na Twoj przepis, jedynie zrobilam wiecej pieczarek z cebulka i dalam je jeszcze na dno foremki w ktorej karkowke zapiekalam, pychota!!!
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 1st 2013 zmieniony
     permalink
    SZCZYPTA mój mąż powiedział, że trafiłam w jego gust i takie rzeczy mogę mu częściej serwować :) Osobiście muszę czosnek wyeliminować bo jakoś go dziwnie czułam ale było suuuper :)

    Teraz kolej na karkóweczkę MyAngel ale hmmm kusi mnie z tym Twoim sosem szczypta :)
  9.  permalink
    fajnie,ze smakowało :)
    Lady- moze po prostu za dużo tego czosnku dałas?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 1st 2013
     permalink
    4 ząbki :) ale zrobię na najbliższą urodzinową imprezkę męża :) więc dam ząbek :)

    Treść doklejona: 01.01.13 20:59
    Święta i po świętach, jedzenia mało nie było a rozmiar hmmm nr większy więc proszę o przepisy na dietetyczne jedzonko po którym waga leci w dół a nie w górę
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 1st 2013
     permalink
    na jaka ilosc miesa te 4 zabki? nie wyglada zeby bylo za duzo; moze byly zbyt grubo przecisniete; moja stara 'praska' tak kijowo przeciskala ze jeszcze w mozdziezu potem rozmazywalam na pacie
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 1st 2013
     permalink
    Ania mam nową praskę... i dobrze przeciska a mięsa miałam coś ponad 1,5kg ...

    Treść doklejona: 01.01.13 21:58
    czasami czosnek ma taki specyficzny smak po usmażeniu i zastanawiam się z czego to wynika... ogólnie lubię jego smak ale ten jest taki nietypowy
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeJan 1st 2013 zmieniony
     permalink
    mialam zrobic co innego ale ostatecznie skusilam sie na Twoj przepis, jedynie zrobilam wiecej pieczarek z cebulka i dalam je jeszcze na dno foremki w ktorej karkowke zapiekalam, pychota!!!

    Mówiłam :devil: Cieszę się, że smakowało.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 1st 2013
     permalink
    Lady przeciez jak miecho obtoczylas potem w mace to nie powinien sie juz czosnek przysmazac tylko jego posmak zostac, zreszta zwroc uwage jaki czosnek mialas - kiedys wzielam pierwszy lepszy i o zgorozo paskudny, teraz pilnuje zeby kupowac na rynku lub w zaprzyjaznionym warzywniaku bo tam dostane nasz rodzimy, Polski

    My Angel, no smaczne smaczne tylko wiesz, mega bomba kaloryczna ;)
  10.  permalink
    ja kiedys kupiłam w markecie ten chinski. Co za syf- zmienił mi cały posmak dania :devil:
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 1st 2013 zmieniony
     permalink
    Ania czosnku mam dwa "wisoirki" tego polskiego zakupionego na jesień i nie było tego problemu z nim... nie wiem z czego to wynikło ten jego specyficzny posmak :( gdzieś jakiś błąd pewnie popełniłam i sama nie wiem gdzie!
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeJan 2nd 2013
     permalink
    My Angel, no smaczne smaczne tylko wiesz, mega bomba kaloryczna ;)

    Tak, ale wiesz, co dobrego jest mało kaloryczne :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJan 2nd 2013
     permalink
    Myślicie, że inne mięsko też będzie dobre do tego Szczyptowego dania ?
    czy inne będzie za chude i tylko karkóweczka jest tu polecana?
    --
  11.  permalink
    Ulcia, ja nie robiłąm z innym- ale mysle,że karkówka najlepsza :)
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJan 2nd 2013
     permalink
    No własnie też tak myślę, nie da sie tu oszukać ;-)))
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 3rd 2013
     permalink
    POMOCY! dobry i sprawdzony przepis na sałatkę potrzebuję nooo nie bądźcie takie i podeślijcie coś :)
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeJan 3rd 2013
     permalink
    Zależy na jaką okazję ta sałatka.
    Czy ma być "normalna", czy taka bardziej fit.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.