Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorhornet
    • CommentTimeNov 6th 2012 zmieniony
     permalink
    szczypta_chilli: hornet- ale to wypróbowany przepis? Czy tylko znaleziony w necie?

    Wypróbowany. Rezygnuję z cukru, za to zależnie kogo będę karmić dodaję mniej lub więcej chilli ew. solę. Pastę curry czerwoną kupuję gotowca. Śmietanka jak najgęstsza. Jak zrezygnujesz z cukru, sezamu i zielonego dodatku i użyjesz gotowej pasty curry to wyjdzie bardzo prosto i błyskawicznie. Ryżu nie smażę, bom leniwa :) Jadamy brazowy, bo podobno zdrowszy.
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeNov 6th 2012
     permalink
    MyAngel: Dziewczyny, a gdzie znajdę przepis na te słynne piersi z brzoskwinią? Ostatnio wspomniany na "co Wam w sercu gra". Byłabym wdzięczna, bo nieźle brzmi

    nooooo ja tez czekam i czekam :wink:
    --
  1.  permalink
    aaaa- no dobra- bo na priv wrzucilam Aniolowi
    ale wrzucam tutaj tez dla Ciebie Ulcia, chociaz na bank juz gdzies byly
    0,7 kg Piersi z kurczaka kroisz na cienkie kotleciki – przyprawiasz, obtaczasz w mące i lekko podsmażasz.
    Układasz w naczyniu zaroodpornym
    Polewasz 1/3 butelki sosu tao- tao słodko-pikantnego
    3 spore cebule kroisz w piórka, podsmażasz, na koniec smazenia dodajesz 1-2 ząbvki czosnku przeciśnięte przez praskę
    Na piersi wrzucasz przesmażona cebule i polewasz 1/3 butelki ww sosu
    Na cebuli układasz brzoskwinie z puszki ( ja te połówki kroją na 3 częsci – w takie półksięzyce), polewasz resztą sosu i zalewasz całość sokiem z brzoskwiń
    Pieczesz w temp 200stopni około godziny
    My najbardziej lubimy z kluskami slaskimi, ale mozna tez z ryzem

    a sos taki
    hjkg
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeNov 6th 2012
     permalink
    Wow! brzmi tak, że właśnie się zaplułam!
    Dzięki!, cycki kurczece w lodówce są, jutro kupuję sos i brzoskwinki i jazda :devil:
    :whorship:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 6th 2012
     permalink
    uwielbiam ten sos !!

    pierwszy raz go jadłam w knajpie na frytkach z żółtym serem - mmmm poezja :devil:
    --
  2.  permalink
    no zdrowe to nie jest, ale.... ojtam ojtam ;)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 6th 2012 zmieniony
     permalink
    ale że Twoje danie ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
    • CommentTimeNov 7th 2012 zmieniony
     permalink
    O, ciekawy przepis. A zawsze mi się wydawało, ze makaron najbardziej tuczący jest w spaghetti, nie? Jak mam chude mielone mięso?...
    Edit: po południu naszło mnie na zrobienie wreszcie szarlotki sypanej, przepis podrzuciła mi jedna z portalowych przyjaciółek.
    W całym domu pachnie mi teraz jabłkami i cynamonem, a oto i efekt. Walorów smakowych jeszcze nie poznałam :devil:
    szarlotka sypana
    --
  3.  permalink
    że sos :)
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeNov 7th 2012
     permalink
    Poszukuje sprawdzonego przepisu na salatke szwedzka. Czy ktos takowy posiada ? :bigsmile:
    --
  4.  permalink
    BROMBAP- jutro mam zamiar zrobic Twoją karkówkę, powiedz tylko- nie tzreba jej niczym podlewac? Wystarczy ten sok , który pory puszczą?
    •  
      CommentAuthorbrombap
    • CommentTimeNov 10th 2012
     permalink
    Szczypto, wystarczy - po prostu przez większość pieczenia miej zamknięte naczynie żaroodporne, by wilgoć szybko nie odparowała, a dopiero pod koniec otwórz. Sok puszczą nie tylko pory - karkówkaa jest sama w sobie tłustawa, więc z niej sporo "wychodzi":))
    Mam nadzieję, że wyjdzie:))
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 10th 2012
     permalink
    Brombap a próbowałaś to robić z innym mięsem? np piersiami kurczaka ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbrombap
    • CommentTimeNov 11th 2012
     permalink
    Teo, ja generalnie sporo eksperymentuję - z piersiami robiłam, ale one są suchawe, więc robiłam tak, że najpierw kawałki surowego kurczaka, por, przyprawy (pieprz, sól, czasem vegeta natur) a na to majonez i - pod koniec zapiekania - tarta mozarella. Też fajne, ale zupełnie inne od karkówki. No i oczywiście szybciej się robi - zwłaszcza, jeżeli wcześniej kurczaka przesmaży się (nawet bez tłuszczu) na patelni.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeNov 12th 2012
     permalink
    Obrazek na szarlotce skojarzyl mi sie z pisanka :devil:
    Przepis interesujacy, na pewno wyprobuje :)
    --
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeNov 12th 2012
     permalink
    Dobra ta szarlotka? no przepis swietny ,bo prosty ,tez bede robic...
  5.  permalink
    i mi się spodobał ten przepis i dzisiaj chyba wypróbuję :)
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeNov 12th 2012
     permalink
    aravls - i jak walory smakowe szarlotki sypanej?
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeNov 12th 2012
     permalink
    Też jestem ciekawa ???
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeNov 12th 2012
     permalink
    Dziewczynki, sio na Mniam,mniam-przepisy:cool:
    Chyba że szarlotkę na obiad jadacie :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeNov 12th 2012
     permalink
    Ja cycki kurczęce robię podobnie -
    w naczyniu żaroodpornym kładę pokrojone w kawałki albo całe piersi, popieprzone, posolone,poczosnkowane, pokrojona cebula, pokrojone pieczarki na to majonez i do pieca (ok 20 - 30 min), Pod koniec kładę ser żółty na wierzch, jeszcze chwilę się podpieka i wyjmuję.
    Jak dla mnie to jedyny sposób na piersi z kurczaka gdzie wychodzą soczyste a nie suche :tongue: chyba ten majonez jest tu tą tajemnicą :wink:
    często robię bez pieczarek - jak nie mam, tylko z samą cebulką.
    A teraz spróbuję z porem :cool:
    --
  6.  permalink
    hehe czasami i szarlotkę się opitoli :) A tak serio to już spadam na odpowiednie fora napiszę tylko że upiekłam szarlotkę na sypko i jest ok :) Dzięki za przepisik :)
    •  
      CommentAuthoraravls
    • CommentTimeNov 13th 2012
     permalink
    Spieszę odpowiedzieć na pytanie o walory smakowe, już we właściwym wątku (dzięki, _sushi_!).
    Mnie od słodkiego odrzuca ostatnio, ale teściowie i mąż zajadali, aż im się uszy trzęsły. Więc albo obiad był cienki i musieli dojeść słodkim :devil:, albo się udała.
    Wzorek kakaowy z szablonu :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeNov 13th 2012 zmieniony
     permalink
    Zainspirowana wczorajszym gotowaniem jednej z moich przyjaciolek, tez postanowilam cos upichcic. Mag :whorship:
    A ze obiad juz mialam gotowy, to postanowilam zrobic cos na deser.
    I tak oto powstaly slimaki cynamonowe. Przepis ogolny pochodzi z internetu, jednak troszke go zmodyfikowalam :)

    DROZDZOWE SLIMAKI CYNAMONOWE

    Skladniki :
    -2 szkl. Maki pszennej
    -2 lyzki maki ziemniaczanej
    -Szczypta soli
    -2 lyzki cukru ( wedlug upodoban, jesli ktos lubi bardziej slodkie, to tego cukru wiecej )
    - 1 jajko
    -¼ kostki masla lub margaryny
    -Swieze drozdze
    -Cynamon
    -Budyn waniliowy lub smietankowy
    - ciepla woda

    Przygotowanie :

    1) Zrobic rozczyn z drozdzy ( drozdze wsypac do wysokiego naczynia, dodac lyzke maki, lyzke cukru i ciepla wode , dokladnie wymieszac i odstawic do wyrosniecia ).

    2)W wysokim naczyniu polaczyc make pszenna, ziemniaczana, sol , cukier, jajko i maslo. Dodac wyrosniete drozdze i mala lyzeczke cynamonu. Dokladnie wymieszac i wyrobic ciasto. Jesli potrzeba to dodac cieplej wody, tak aby powstalo ciasto sprezyste i pulchne ( ja uzywam zwyklego miksera z lapatkami do wyrobu ciasta ); Odstawic do wyrosniecia.

    3)Przygotowac budyn wedlug przepisu na opakowaniu ( zrobic troszke rzadszy, aby mozna go bylo rozsmarowac ).

    4)W miseczce rozpuscic cukier z woda , dodac cynamon. Powinno powstac cos na rodzaj sosu do polewania.

    5)Rozwalkowac ciasto na ksztalt kwadratu. Wysmarowac je warstwa budyniu I polac polewa cynamonowa. Zawinac w rolade. Kroic jak na kopytka ( tylko wieksze ). Blaszke posypac maka . Pokrojone roladki odwracamy na bok I lekko splaszczamy. Posypujemy cynamonem lub polewamy sosem cynamonowym.

    6)Piec w 180/200° przez ok 20 minut.



    --
    •  
      CommentAuthormaggieee
    • CommentTimeNov 14th 2012
     permalink
    Ha! Znalazłam i może zaraz się skuszę :D Muszę tylko Męża zapytać czy pomoże mi jeść :D Bo sama nie pochłonę wszystkiego zapewne ;)
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeNov 14th 2012
     permalink
    Mag, wstaw tu przepis na gulaszowa :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormaggieee
    • CommentTimeNov 14th 2012 zmieniony
     permalink
    Gulaszowa :)

    Ależ proszę jak ktoś chętny :)

    Pół kilo wieprza pokroić w kostkę i podsmażyć.. dodać 2 cebule i 4 ząbki czosnku i smażyć dalej :D
    Posolić i popieprzyć
    2 kolorowe papryki pokroić w kostkę i podsmażyć z 4 pomidorami bez skórek
    Mięcho i cebulę przełożyć do gara i zalać półtorej szklanki bulionu ( ja miałam wołowy ) i dusić tak z godzinę.. później dodać paprykę z pomidorami i podusić 15 min.. dodać łyżeczkę ostrej papryki, 2 słodkiej, garstkę ziółek i 2 szklanki bulionu oraz pół kilo ziemniaków pokrojonych w sporą kostkę.. zwiększyć ogień i gotować przez jakieś pół godziny jeszcze. Na koniec dosolić i dopieprzyć :) Moje było słone dość i mocno pieprzne :D
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeNov 14th 2012
     permalink
    jeszcze tylko dopytam, ta "garstka ziol" to jakich ?
    --
    •  
      CommentAuthormaggieee
    • CommentTimeNov 14th 2012
     permalink
    Niby powinien być majeranek :) ale nie miałam więc użyłam mieszanki włoskiej z majerankiem ;)
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    Dziewczyny.
    W tym roku postanowiłam stanąć na wysokości zadania i zorganizować u siebie Wigilię.

    No i chciałabym Was poprosić o pomoc. Czy mogłybyście "sprzedać" sprawdzony przepis na pierniczki? Tylko miejcie na uwadze,że jestem totalnym laikiem, że nigdy wcześniej ich nie robiłam.
    No i czy macie jakieś sprawdzone przepisy na sałatki śledziowe?
    --
  7.  permalink
    Ja pierniczków nie piekę, ale bardzo lubię śledzie pod pierzynką:

    Ułożyć warstwami: cebulę pokrojoną w drobną kostkę,filety śledziowe, ugotowane ziemniaki starte na tarce o grubych oczkach, pokrojony ogórek kiszony, filety śledziowe, ugotowaną startą marchewkę, starte jajko, ugotywany starty burak (trzeba tylko pamiętam o przyprawieniu poszczególnych warstw) Wierzch smarujemy majonezem, posypujemy startym zółtkiem i szczypiorkiem. Muszą postać przez noc w lodówce
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    Jaheira ja tez pieklam pierniczki z mojewypieki, wiesz tam nie ma chyba opcji ze jakies ciacho sie nie uda :) poza tym oprocz pierniczkow robie ciasteczka kruche i tez dzieci dekoruja kolorowymi lukrem.

    a w ogole to nie mam nic przeciwko temu zebys podzielila sie calym Twoim menu, tez planuje zrobic w tym roku wigilie

    na mniamniamie podawalam sprawdzone przepisy na sledziowe wariacje SZUBA (okrojona wersja pierzynki szczypty) i na rybe po japonsku, b.smaczne i szybko ze stolu znikajace
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    Szczypta a te filety śledziowe to jakie mają być, w oleju czy jakieś marynowane ? Bo chyba takie coś zrobię też na święta :)
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    • CommentAuthorWikusia007
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    DROZDZOWE SLIMAKI CYNAMONOWE - mmmmmmmmm wypróbowałam przepis, są przepyszne! Dzięki!!!
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    Wikusiu, dziś się zalogowałaś po raz pierwszy i już zdążyłaś przelecieć tyle wątków i upiec drożdżowe ślimaki cynamonowe? No, szacun...
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    Zatem, jeśli chodzi o wymyślone przeze mnie menu wigilijne.
    Widzę to tak:
    Śledzie w majeranku i czosnku
    Śledzie z octu
    Salatka jarzynowa
    Ryba po grecku
    Pierogi(zdeleguję ich wykonanie)
    Karp smazony
    Zupa grzybowa
    Ryba w galarecie(zdelegowane)
    Salatka sledziowa
    Kompot z suszu(nigdy nie robiłam)
    Makowiec(zdelegowane)
    Pierniczki(nigdy nie robiłam)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    Jaheira: Śledzie w majeranku i czosnku

    poprosze o przepis


    u mnie nie jada sie salatek w wigilie a to z prostego powodu - nie uzywamy majonezu (tzn w moim domu rodzinnym tak bylo, u tesciow normalnie salatka jest)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    Wigilia bez barszczu ? :shocked::sad::sad::sad::neutral::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    TEORKA: Wigilia bez barszczu ?


    i jeszcze mi brakuje kapuchy z grzybami i kutii (lub zupy makowej)
  8.  permalink
    PENNY: Szczypta a te filety śledziowe to jakie mają być, w oleju czy jakieś marynowane

    Penny- albo takie z beczki wymoczone, albo np lisner na tacce w oleju ( matjasy)
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    TEORKA: Wigilia bez barszczu ? :shocked::sad::sad::sad::neutral::devil:

    W moich rodzinnych stronach to norma.
    A poza tym obawiam się trochę barszczu, w sensie kiszenia buraczków itp.
    MrsHyde: i jeszcze mi brakuje kapuchy z grzybami i kutii (lub zupy makowej)

    Będzie makowiec, a kapucha w pierogach :devil:
    A tak na poważnie. Wigilia będzie na 6-7 osób to raz. Dwa,że ja mam 22-23 grudnia zjazd. A trzy... Nie chcę wrzucać na stół nie wiadomo czego w nie waiadomo jakiej ilości.
    Po prostu nie lubię potem jedzenia "na siłę" a jeszcze bardziej wyrzucania jedzenia...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 15th 2012 zmieniony
     permalink
    MrsHyde: i jeszcze mi brakuje kapuchy z grzybami i kutii (lub zupy makowej)


    mi grochu z kapustą, grochu jaśka z masełkiem, gołąbków z grzybami i wielu innych bo u nas zawsze co rok 12 potraw :wink::wink:
    ale tych takich tradycyjnych tzn kluski z makiem, groszek z kapustą, gołąbki, karp, barszczyk, pierogi ruskie, z kapustą, kutia, strudel, kompot z suszu itp
    z kolei u nas nigdy nie ma ryb w galarecie, sałatek itp
    jednak niby tradycja a u każdego inaczej co nie ? :wink:


    Jaheira: W moich rodzinnych stronach to norma.


    poważnie ? :wink:
    ja myślałam, że barszczyk z uszkami to wszędzie :neutral:
    --
  9.  permalink
    a ja rok temu na wigilię robiłam sushi :cool:

    Treść doklejona: 15.11.12 21:36
    TEORKA: grochu z kapustą, grochu jaśka z masełkiem, gołąbków z grzybami

    u nas nie ma zadnej z tych potraw, Nawet nigdy ich nie jadłam
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    szczypta_chilli: u nas nie ma zadnej z tych potraw, Nawet nigdy ich nie jadłam


    no dlatego chyba faktycznie dużo zależy od regionu i rodzinnych tradycji :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    grochu z kapusta to nigdy nie jadlam, jako ze ani za grochem ani za kapucha nie przepadam to jakos niekoniecznie chce nawet sprobowac; kapusta z grzybami to mi tylko raz w roku smakuje

    Jaheira u nas bedzie 2x tyle ludzia ale planuje zrobic porcje w przyzwoitych ilosciach

    Teo a strudel to jest to samo co makowiec?

    Szczypta tez mam zamiar zrobic kilka rolek, a co... niech maja o czym gadac :P
  10.  permalink
    u nas zawsze jest barszcz, karp i jakas inna ryba smażona, pierogi z grzybami, ryba po grecku,ze 3 rodzaje śledzi, jakas sałatka, makowiec, ryba po grecku, kluski z makiem
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    MrsHyde: Teo a strudel to jest to samo co makowiec?


    może podobnie wygląda ale to jest z jabłkami i cynamonem i jest przepyszne
    tylko moja Babcia go umie robić
    tzn w naszej rodzinie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    Teo a bys wyzebrala przepis krok po kroku? makowca nie zaryzykuje zrobic (no i maku nie lubie) ale jablkowo cynamonowe to cos co lubie a nie bedzie szarlotka :)
    poza tym, kurde u nas w wigilie ciast sie tez nie jadalo, ze lakocie to nie postne no i z jajcami
  11.  permalink
    ania- a to jajek w post nie wolno? Pierwsze słyszę :shocked:
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    Jaheira - kompot z suszu to na szczęście banalna sprawa - kupujesz susz i jusz :wink: Ale poważnie - wrzuca się toto do gorącej wody, gotuje dość krótko, żeby owoce się napiły i zmiękły, a potem ewentualnie ciut cynamonu, przyprawy korzennej + cukier do smaku, jak za mało słodkie.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.