Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

  1.  permalink
    Przepis mojej przyjaciółki na zapiekankę makaronową:smile: Robiłam już kilka razy i jest pyszna:wink:
    Przepis na 4 osoby:
    -0.5 kg makaronu świderki lub penne
    -50dag mięsa mielonego
    -3 ząbki czosnku
    -4 pomidory
    -2 cebule
    -śmietana 12% duża
    -3jajka
    -50dag sera żółtego
    -przyprawy: bazylia, chilli, sól, pieprz, vegeta.

    Ugotować makaron bez dodatku soli. Mięso przysmażyć dodając zmiażdżony czosnek. Pomidory sparzyć. Razem z cebulą pokroić w pół księżyce.Ser potrzeć na dużych oczkach. Do miski wlać śmietane, wbić jajka, doprawić przyprawami, wymieszać na gładko. W naczyniu żaroodpornym lub w brytfanki zrobić dwie warstwy kolejno:makaron, mięso, pomidor, cebula, ser. Po ułożeniu dwóch warstw rozlać wcześniej przygotowany sos po całej zapiekance. Wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec tak długo aż ser się roztopi całkowicie.
    Smacznego :bigsmile:
    -- ............
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 27th 2012
     permalink
    SUSHI cieszę się, że smakowała :smile:

    a jogurtownicę to ja pierwszy raz na oczy widzę :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
    • CommentTimeJan 29th 2012
     permalink
    ŁOSOŚ Z AJVAREM
    Filety z łososia dzielę na porcje (jakie kto chce). Można też użyć podwędzanego łososia (u nas są takie specjalne do podawania na ciepło)
    Na folii srebrnej kładę kawałek łososia, smaruję go pastą ajvar, kładę na to pomidora suszonego i zawijam folię.
    Piekę w rozgrzanym do około 200st. piekarniku przez około 30minut.
    Danie jest pyszne i jest to najszybszy obiad, ale niestety nie wychodzi tanio, bo cena łososia powala, ale warto spróbować.
    Do tego polecam frytki lub ziemniaczki pieczone, jakąś surówkę.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeJan 30th 2012
     permalink
    Uwielbiam łososia, uwielbiam ajvar - na pewno spróbuję :-)
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeJan 31st 2012
     permalink
    Sushi, wrzuce tutaj pytanie - jak gotujesz ryz na sushi?
    Ja wczoraj robilam poraz pierwszy i w sumie mialam wszystkie skladniki, tylko ryzu konkretnie do sushi nie znalazlam. Uzylam wiec zamiennie okraglego ryzu, takiego jak do gotowania na mleku, ugotowalam w proporcji 1 szklanka ryzu - dwie szklanki wody, ze 20 minut sie gotowal na malym ogniu. Doprawilam octem do sushi, cukrem i sola. W sumie nawet sie dosc dobrze kleil, ale po zanurzeniu w sosie sojowym sie troche za duzo ziarnka oddzielaly. Wiec wydaje mi sie, ze mozna to zrobic lepiej - masz jakis pomysl, co zrobilam nie tak? A moze jednak na nastepny raz powinnam poszukac tego specjalnego ryzu?
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeJan 31st 2012
     permalink
    Ja od jakiegoś czasu daje normalny ryż- przegięciem dla mnie jest pół kilo ryżu za 10zł :D
    Ale daje ten najzwyklejszy, nie paraboiled.
    Gotuję chyba tak samo, jak Ty, ale nie zanurzam w sosie sojowym. Ciepły kładę na algi, daję cała resztę i zawijam przy pomocy maty do sushi.
    Sos sojowy daje dopiero do gotowego sushi.
    --
  2.  permalink
    Polly- nie do mnie to pytanie, ale pozwolę się wtrącić :)
    Ryz musi byc specjalny. Ja gotuję w proporcjach- 1 szklanka ryżu na 1,2 szklanki wody
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeJan 31st 2012
     permalink
    Szczypta, ja dawałam ten specjalny, dopóki nie spróbowałam normalnego zrobić.
    Aha, ściągam szybciej z "ognia" i pozwalam mu "dojść" pod przykryciem.
    --
  3.  permalink
    dla mnie ten normalny ma smak inny...
    •  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeJan 31st 2012 zmieniony
     permalink
    Ja mowie o zanurzeniu w sosie sojowym, jak juz jest gotowa rolka. Z maki to jeszcze wychodzilo, ale zrobilam tez te odwrocone (w sezamie z wierzchu) i mi sie jednak rozpadaly za mocno, jak je przyprawialam sosem sojowym.
    Moze sprobuje z tym dochodzeniem pod przykryciem, bo w sumie tak mi sie spieszylo, ze zaraz po ugotowaniu wylozylam do ostygniecia.
    Szczypta, 1 szklanka ryżu na 1,2 szklanki wody - to znaczy dokladnie "jeden przecinek dwa" mam czytac, czy "jedna-dwie szklanki" (sorry za tak szczegolowe pytania, chcialabym robic sama a w necie rozne recepty i na razie szukam sposobu dla siebie).
    A pluczecie ryz wczesniej, czy nie?
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeJan 31st 2012
     permalink
    Ja płuczę- bo różne śmieci można znaleźć w torebkach ;-)
    --
  4.  permalink
    Polly- jeden przecinek dwa :)
  5.  permalink
    ja nteż płucze - bardzo długo- aż woda będzie porzezroczysta
    •  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeJan 31st 2012
     permalink
    Dzieki za odpowiedzi :))
    W takim razie sprobuje za pare dni z plukaniem i dochodzeniem pod przykryciem i zobaczymy, co z tego wyjdzie. :)
    --
  6.  permalink
    pamiętaj, by na wolnym ogniu gotowac :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 31st 2012
     permalink
    ja tez plucze do czystej wody, raz robilam z ryzem jasminowym takim ze zwyklego sklepu ale mimo takiej samej zalewy smak byl inny

    Sushi na allegro mozesz kupic kilogram za 11zl jak bierzesz wieksza ilosc jednorazowych zakupow to nie wyhcodzi to wszystko drogo chociaz... ja sie chyba wyleczylam z sushi na jakis czas bo mi z japonskimi robaczkami przyszla a te sie rozmnozyly :devil:
    •  
      CommentAuthorhanka242
    • CommentTimeJan 31st 2012
     permalink
    A czy ja moge prosić o proporcje w tej zupce z porów? Tak choćby mniej więcej...Chciałabym ją zrobić..
    •  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeJan 31st 2012
     permalink
    szczypta_chilli: pamiętaj, by na wolnym ogniu gotowac :)
    Dzieki :)

    MrsHyde: a sie chyba wyleczylam z sushi na jakis czas bo mi z japonskimi robaczkami przyszla a te sie rozmnozyly
    O kurka:shocked::shocked:

    Ja w sumie nie wyczulam w smaku roznicy, wiec bede dalej kombinowac z tym okraglym ryzem. Wszystkie pozostale skladniki dostalam bez problemu w Kauflandzie.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeMar 6th 2012
     permalink
    hej :)

    A ja dzis pizza, wlasnie wyprobowalam nowy przepis na ciasto, latwy i szybki , i naprawde goraco polecam. ciasto wyszlo wysmienite !

    http://www.napizze.ciasta.info/najlepsze-ciasto-na-pizze-sos/
    --
    •  
      CommentAuthorAgnieszka25
    • CommentTimeMar 7th 2012 zmieniony
     permalink
    Wklejam przepis na uszlachetnienie wędlin. Tak przygotowane mogą leżeć w lodówce przez 2 tygodnie. Są bardzo smaczne i mówią, że zdrowe:bigsmile:
    Nadają się do tego: szynka, ogonówka surowa-wędzona, boczek lub bekon, również surowe wędzone. Ale mogą to być również tańsze wędliny. Wszystkie kiełbaski się do tego również nadają, z tym, że je się gotuje krócej.

    Do około 3 L wrzatku dodajemy 1/2 łyżeczki tymianku,rozmarynu, kurkumy, majeranku, 1 łyżeczkę kminku, 1 łyżeczkę imbiru, 1 łyżeczkę chili.... no i do tej ilości wkładamy około kg wędliny:) i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około półtorej godziny. Kiełbaskom wystarcza pół godziny.
  7.  permalink
    hej dziewczęta, szczególnie te w ciąży. Czy jecie potrawy suszone na białym winie...??
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeMar 13th 2012 zmieniony
     permalink
    Miałam dziś wielką ochotę na ciasto czekoladowę i zrobiłam babkę z tego przepisu
    Polecam bardzo, pyszna jest. Zrobiłam trochę inaczej, bo nie dodałam wcale kakao - i tak jest mocno czekoladowa i dałam mniej proszku, bo tylko jedną łyżeczkę. Ładnei wyrosła i tak.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMar 14th 2012
     permalink
    Wygląda łatwo i efektownie.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
    • CommentTimeApr 3rd 2012
     permalink
    hej , macie jakiś łatwy przepis na babkę ? może piaskową
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeApr 3rd 2012
     permalink
    Nie piaskowa ale dobra:wink:
    150g mąki
    150g cukru
    1/2 szkl oleju
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao holenderskiego
    4 jaja

    Ubić pianę z białek, dodać cukier po trochu i po jednym żółtku. Ubić na sztywno. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. I teraz na zmianę dajemy mąkę i delikatnie mieszamy, potem trochę oleju, mieszkamy itd.
    Większość masy wlać do blaszki (komin, lub inna babkowa najlepiej z dziurą w środku) posmarowanej masłem i posypanej mąką. Do tej reszty masy co została dać kakao i dać na wierzch białej masy. Piec aż będzie ładnie rumiane i patyk będzie suchy. Trudno mi powiedzieć jak długo, bo zależy od foremki na ciasto:wink:
    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Delikatne i dobre! Smacznego!
    --
  8.  permalink
    a macie jakies popisowe dania świąteczne? Moze jakies pyszne sałatki? Podzielcie się!
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeApr 3rd 2012
     permalink
    szczypta_chilli: a macie jakies popisowe dania świąteczne?


    parówki !! :tooth:
    --
  9.  permalink
    psychol :tooth:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeApr 3rd 2012
     permalink
    nie lubisz parówek ? :sad::sad::cry:
    --
  10.  permalink
    wręcz przeciwnie.Uwielbiam . I uważam je za wyjątkowo wyrafinowaną, swiąteczną potrawę ;)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeApr 3rd 2012
     permalink
    no teraz gadasz jak człowiek :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeApr 3rd 2012
     permalink
    asia_: hej , macie jakiś łatwy przepis na babkę ? może piaskową


    ja polecam babke piaskowa z przepisu z bloga moje wypieki
    im wiecej dasz maki ziemniaczanej tym bardziej sypka bedzie (ja daje troche wiecej ziemniaczanej niz w tym przepisie), pieka ja na wielkanoc i nie tylko juz od kilku lat i tylko polewy i dekoracje zmieniam, aha i ja robie w typowej babkowej formie a nie w blaszce
  11.  permalink
    Ja na Święta robię zawsze piróg, mój mąż uwielbia, na święta musi być :smile:
    --
  12.  permalink
    ceri- fajny ten piróg- zrobie - ale raczej nie na swięta...
    No baby, dajcie coś jeszcze :)
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeApr 4th 2012
     permalink
    Nie będę zbyt oryginalna, ale ten sernik wiedeński jest po prostu boski i moja najwspanialsza teściowa na pewno znowu go upiecze w tym roku :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorasia_
    • CommentTimeApr 4th 2012
     permalink
    Teo - parówy super , rodzinka będzie zachwycona z parówek z jajkiem :bigsmile:
    Mam przepis na szybki i dobry sernik , ale w domu ... : ) później go wpiszę
    Ja jestem lewa do pieczenia a zawsze mi wychodzi :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeApr 4th 2012 zmieniony
     permalink
    Jajecznie-"sałatki"
    1) Na półmisku ułożyć:
    - jajka ugotowane na twardo i pokrojone na czwórki
    - fetę pokrojona w kostkę
    - ugotowane brokuły podzielone na kwiatuszki
    Polać sosem czosnkowym i posypać podpieczonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

    2) Ułożyć na półmisku:
    - sałatę lodową ("poszarpaną" jak do sałatki)
    - jajka jw.
    - podsmażoną na maśle szynkę parmeńską (podzielić na małe kawałki)
    - sos czosnkowy
    --
  13.  permalink
    fajne, dzieki Suszka :)
    •  
      CommentAuthorasia_
    • CommentTimeApr 4th 2012 zmieniony
     permalink
    No i szybki , mniamuśny sernik
    1 kg sera w wiaderku
    6 zółtek
    kostka masła
    30 dkg cukru
    1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy

    zółtka utrzeć z cukrem wlać masło ( wcześniej roztopione i wystudzone) , dodać ser , cukier waniliowy , mąkę . Pianę z białek dodać na końcu i delikatnie wymieszać . Całość wykładam na biszkoptach które skrapiam kawą rozpuszczalną . Piekanik 180 stopni , piecze się około 1 h . Teraz zrobię dodatkowo na wierzchu kołuderkę kokosową z białek .
    Polecam :bigsmile:


    ahh , cukru daję zawsze mniej - tak na oko . Jak ma być 30 dkg to daję 20 -25 , cukier waniliowy też nie cały tylko pół
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeApr 4th 2012
     permalink
    Mazurek:
    Upiec tradycyjne kruche ciasto
    2 szkl mąki
    3/4 szkl cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 żółtka
    kostka masła
    otarta skórka z cytryny.
    Wszystko zagnieść, wstawić do lodówki na godz. Potem rozwałkować dość cienko i upiec (na rumiano).

    Kruche może postać nawet kilka dni pod ścierką:) Potem smarujemy powidłem śliwkowym (albo innym kwaśnym), i polewamy kajmakiem (nie gorącym)
    Kajmak:
    1/2 kostki margaryny rozpuścić w rondelku, dodać mleko skondensowane słodzone (najlepiej wcześniej gotowane w puszce przez godz, ale niekoniecznie), jak będzie gorące dodać gorzką czekoladę (wg uznania). Po ostudzeniu dodać kieliszek alkoholu (wódka, spirytus).

    Ciasto zasypujemy dużą ilością bakalii: orzechy, morele, bakalie, rodzynki, skórka pomarańczowa itd.
    Najlepiej zrobić dzień a nawet 2 dni wcześniej przed podaniem.
    --
    •  
      CommentAuthormomigj
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    Hej dziewczyny,czy macie przepisy na jakieś nietradycyjne sałatki na świąteczny stół?
    --
  14.  permalink
    ja z mało popularnych robię taką
    mieszanka sałat
    łosoś wedzony ( duze opakowanie)
    pomidorki koktajlowe

    Sałątę wysypac na półmisek , pokroic łososia, pomirodrki przekroć na pół
    przygotowac sos
    sok z 2 cytryn
    1/4 szklanki oliwy
    1,5 łyżki miodu
    1 łyżka musztardy dijon
    sól
    skłądniki sosu laczyć powoli, bo sos się nie zważył

    dfg
    --

    Treść doklejona: 05.04.12 22:46
    i jeszcze taką:
    szpinak świezy 1 op
    puszka mandarynek
    boczek wędzony(z 15 dag- pokroic w kostke, wysmażyc na patelni)
    1 mała czerwona cebula – w piórka
    orzechy nerkowca ( uprazyc na patelni)
    trochę tartego sera – w oryginale parmezan, ja daję dziugasa i jest ok :)
    sos
    4 łyżki oliwy
    1 łyżka musztardy
    1 łyżka octu balsamicznego
    2 łyżki miodu
    sok z połowy pomarańczy
    ds

    ZDJĘCIA NIE SĄ MOJEGO AUTORSTWA, ALE WRZUCAM POGLĄDOWO
    •  
      CommentAuthormomigj
    • CommentTimeApr 6th 2012
     permalink
    O bardzo ciekawe zestawienia,szególnie w drugiej sałatce,muszę wypróbować i zaskoczyć rodzinkę, wprowadzając innowację.Dzięki szczypta,pozdrawiam :smile:
    --
  15.  permalink
    Ja jeszcze zrobię tę brokułową, która wrzuciła sushi, grecką no i mama zrobi tradycyjną warzywną. :)
    •  
      CommentAuthormomigj
    • CommentTimeApr 6th 2012
     permalink
    Tradycyjną jarzynową ja też mam zamiar zrobić,a na brokułową mam przepis podobny jak suhi,ale z dodatkiem czerwonej fasoli.

    Treść doklejona: 06.04.12 22:02
    A z tym wypiekiem chleba szczypto,to super pomysł, normalnie szalejesz :wink: ja muszę niestety zadowolić się tym z osiedlowej piekarni,bo nie wiem kiedy bym znałazła na to wszystko czas i tak, bez tego ledwo ogarniam,ech niestety,dlatego szacunek :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAnetusia
    • CommentTimeApr 7th 2012
     permalink
    może ktoś jest też takim Gapciem jak ja więc podaje pomysl :shamed:
    Jak co roku zrobiłam za dużo masy na pasztet :) więc resztę powkładałam do papilotek i upiekłam w formie do muffinek :) wyszły super
  16.  permalink
    momigj, coś Ty :)
    ja robię chleb z gotowej mieszanki- tej z Lidla :) Jest pyszny a ciepły chleb z domowym smalcem i ogórkiem małosolnym robi wrazenie ;)
    A ja lubię miec mocne wejścia :tooth:
    •  
      CommentAuthormomigj
    • CommentTimeApr 7th 2012
     permalink
    Muszę wypróbować tą mieszankę do wypieku chleba.Kiedyś moja córka miała do szkoły przynieść domowy chleb i jak ja wykonałam popisowy wypiek chleba-mój debiutancki,to szkoda gadać,nie powiem pachniało cudnie w całym domu,ale niestety zjadliwa okazała się tylko skórka,bo środek to chleba nie przypominał.
    Szczypto,a więc życzę Ci mocnych "wejść"na świątecznym stole i wielu wrażeń przy ich konsumpcji.
    Wesołych Świąt :wink:

    Treść doklejona: 07.04.12 23:57
    Muszę wypróbować tą mieszankę do wypieku chleba.Kiedyś moja córka miała do szkoły przynieść domowy chleb i jak ja wykonałam popisowy wypiek chleba-mój debiutancki,to szkoda gadać,nie powiem pachniało cudnie w całym domu,ale niestety zjadliwa okazała się tylko skórka,bo środek to chleba nie przypominał.
    Szczypto,a więc życzę Ci mocnych "wejść"na świątecznym stole i wielu wrażeń przy ich konsumpcji.
    Wesołych Świąt :wink:

    Treść doklejona: 08.04.12 00:05
    Ups...coś powtarzam się już dzisiaj,czas chyba na odpoczynek :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeApr 7th 2012
     permalink
    Mieszanka jest super jak sie ma lenia :P
    Ale nie ma to jak chlebuś na zakwasie mmmmmmm palce lizać :) Ale ja piekłam dziś - jutro już mi sie nie chce nic robić
    --
  17.  permalink
    No i jak dziewczyny? Błysnęłyście? ;)
    POkażę wam mój stół wielkanocny :)
    sdg
    gt
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.