KObitki wrzucam przepisy na śledzie, wszystkie wypróbowalam i są dobre
śledzie miodowe
0,5 kg śledzi matiasów ( pomoczyc trochę w mleku, żeby nie byly bardzo słone, ja sprawdzam na smak0 2 mniejsze cebule 0,5 szklanki oleju 2 łyżki miodu 2 łyżku octu 2 łyżki keczupu Sledzie pokroić w poprzek na paski, zagotować olej z miodem, octem i keczupem, wrzucić do gorącej zalewy cebule pokrojone w cieńkie piórka, przykryc garnek i zostawic do ostygnięcia. Jak ostygnie wymieszac ze śledziami.
śledzie octowe
1 kg matiasów ( przygotować i pokroić jak wyżej) zalewa: 1 szkl wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 8-9 goździków wrzucić 2 duże cebule pokrojone w plastry, zagotować i na małym ogniu zostawić na 20 min. PO ostygnięciu zmieszaż ze śledziami.
Polecam goraco na jesienne słoty prawdziwą czekoladę na gorąco, wprawdzie bomba kaloryczna ale pycha miód , malina! 2 szklanki mleka 2 kubki śmietanki 30% po 200 ml 2 tabliczki gorzkiej czekolady Na malutkim ogniu w garnku roztopić czekoladę , dodać śmietankę, a na końcu wlewać mleko, jeśli bedzie za mocny smak zawsze można wlać nieco więcej mleka
Jak z sera białego zrobić żólty ?
1 kg białego zmielonego sera gotować w 1 l mleka przez 15 min, odcedzić, smażyć na patelni dodając 3/4 kostki margaryny, dodać wymieszane 3 jajka z sodą i octem( łyżka octu i łyżeczka sody). Smażyć na jednolitą masę , przełożyć do foremki i zostawić do całkowitego ostygnięcia, przechowywac w lodówce. Ja wkładałam w opakowanie po chlebie tostowym, wygladał jak foliowy rękaw.
SZYBKA SAŁATKA DLA NIESPODZIEWANYCH GOŚCI :) 5 jajek 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 słoiczek selera w paseczkach
Jajka ugotować na twardo, przepuścić przez kratkę, ananasa odsączyć i pokroić w słupki, kukurydzę też odsączyć, a seler wycisnąć, wszystko dokładnie wymieszać, dodać 3 łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem. Moim gościom bardzo smakuje :)
PS.Dużo piekę i mam pyszne przepisy,ale jakoś nie mam czasu żeby się z Wami nimi podzielić, jak nie jakieś wyjazdy to jestem padnięta, tak jak dzisiaj obiecuję się poprawić
SAŁATKA Z TUŃCZYKA 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (lub dwie) 1 paczka ryżu 1 puszka kukurydzy 1 cebula 3 ogórki kiszone lub konserwowe majonez, sól i pieprz
Ryż ugotować, jak ostygnie dodać rozdrobnionego widelcem tuńczyka (czasami można kupić już w kawałkach), dodać odsączoną kukurydzę, cebulę i ogórki drobno pokroić. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. Smacznego :)
no zuza - dla Ciebie to pewnie kuchnia nie ma tajemnic bo znasz sie że tak powiem na procesach ktróre muszą zajść żeby otrzymać coś jadalnego i smacznego
A oto przepisa na pyszne i szybciutkie śledziki z jabłkiem:
- pół kilo śledzi po wiejski (takie w zalewie) - 5 dużych cebul - 5 dużych jabłek (np. szare renety) - majonez - pieprz i sól do smaku
Śledzie kroimy w kawałki (kto jakie woli, ja lubię małe kawałeczki), jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach i szubciutko mieszamy z wcześniej pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Dzięki temu jabłka nie zrobią się ciemne. Mieszamy z majonezem i dodajemy wcześniej pokrojone śledzie. Do smaku sól i pieprz!
Przepis na śledzie w śmietanie: matiasy drobno pokrojone 2 jabłka niewielka, średniej wielkości cebulka śmietana zakwaszana musztarda, sól, Jabłka ścieramy na tarce, cebulkę drobno kroimy, zalewamy śmietaną, dodajemy troszkę musztardy, soli, doprawiamy do smaku. Zalewamy przyrządzonym sosem matiasy. Sałatka jest pyszniutka, polecam kilka sekund wcześniej uprzedziła mnie IWA Przepisy podobne, co oznacza, że godne polecenia
srebrne kule: Ziemniaki pietruszka masło sól ziemniaki myjemy, gotujemy w skórkach, w osolonej wodzie. Ugotowane obieramy, wycinamy małą dziurkę w każdym ziemniaczku, solimy, wkładamy trochę masła, posypujemy pietruszką i zawijamy w folię aluminiową(tak, żeby dziurka była na górze i aby topniejące masło oblewało całego ziemniaczka). Z każdym ziemniaczkiem robimy podobnie. Wkładamy srebrne kule do piekarnika i pieczemy, aż będą przypieczone (szczerze to zawsze robimy na oko ale trzeba je porządnie przypiec - żeby lekko przywarły do folii i zrobiły się z zewnątrz chrupiące). Pycha i na stół wigilijny jak marzenie
kwiatuszku alez sie ciesze na ten przepis na sledzie w smietanie :) ostatnio tak sledziki za mna laza ze maz ma mi dzisiaj nabyc droga kupna gotowca ale jak juz jest przepisik to sama sie moze pokusze zeby je zrobic :)
ZAPIEKANKA Z BROKUŁÓW Rozpuścić na patelni 3 łyżki tłuszczu, dodać pokrojona cebulę (lub jak ktoś nie lubi albo jest uczulony czosnek) i zarumienić. Dodać trochę mąki, zrobić zasmażkę. Następnie dodać szklankę bulionu (kostka rosołowa na szklankę gorącej wody). Gdy się zagotuje dodać 250 ml śmietany, sól, pieprz i 15 dag żółtego sera. W tym czasie ugotować makaron i podgotować brokuły. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, brokuły, makaron, polać sosem z patelni, można też posypać migdałami Zapiekać w piekarniku w 150-180 stopniach.
zamiast brokułów może być kalafior
ZAPIEKANKA WARZYWNA CIASTO: 4 ziemniaki średniej wielkości ugotować w mundurkach i przecisnąć przez praskę, wrzucić w to ugotowany kalafior /lub brokół/ - świeży 1 średniej wielkości lub paczkę mrożonego, 2 jaja, 2-3 łyżki mąki kukurydzianej i zmiksować. Tortownicę (średnica 26 cm)wysmarować i wyłożyć część ciasta ułożyć dowolne warzywa (papryka, kalarepa, marchewka, kukurydza, rzodkiewki, brukselka, seler naciowy itp.) przykryć warstwą ciasta i znowu warzywa itd. Na wierzchu warstwa ciasta. Piec w temp. 180 st.C ok. 1,5 godz. Podawać na gorąco z sosem - dowolnym ulubionym.
AniuM bardzo się cieszę Naprawdę polecam, bo wiem z doświadczenia, że wszystkim one smakują- to przepis mojej mamusi srebrne kule do tego są idealne- to nasze standardowe dania wigilijne, bez nich ani rusz
i jeszcze na warzywa w ciescie piwnym mam niezly przepisik tyle ze sporo jest diablenia - ja zazwyczaj robie brokulki - no i niestety mocno kaloryczne
WARZYWA W PIWNYM CIEŚCIE Składniki: 0,5 kg dowolnych warzyw (marchew, kalafior, brokuł, rzodkiewki, seler naciowy itp), 1 szkl. mąki 1 szkl. piwa, 2 jaja, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia
Warzywa oczyścić i gotować ok. 8 minut (muszą być twarde). Pozostawić na sicie do osączenia. Z mąki, jaj i piwa zarobić ciasto. Kawałki warzyw moczyć w cieście i smażyć w gorącym oleju na rumiano.
2-3 cebule 30 dag pieczarek 2 zielone papryki 1 cukinia 1 pętko kiełbasy (moga byc parówki) 3 plastry boczku wędzonego sól, pieprz,papryka i majeranek do smaku
Cebule posiekać i dusić pod przykryciem. Pieczarki obrać i posiekać i dodać do cebuli i smażyć bez przykrycia. Papryki pokroić w paski i dodac do cebuli i pieczarek i dusić pod przykryciem. Dodać pokrojoną kiełbasę, boczek i dusimy. Kroimy cukinię w kostkę dodajemy do reszty składników i dusimy pare minut. Solimy, pieprzymy, dodajemy papryke i majeranek. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy koncentrat pomidorowy rozcieńczony z małą ilością bulionu i dolewamy mieszając (i widać czy chcemy gęstszy czy rzadszy.
ja takie leczo robie bez papryki i pieczarek za to z duza iloscia pomidorow
tzn 1 duza cukinia (pokroic w slupki a nastepnie w plasterki) 5pomidorow sparzyc skorke i pokroic w kosteczke 2 duze cebule (kroje na cwiartki a pozniej w piorka) ok 0,5kg kielbasy lub wiecej jesli lubi sie miesiwo (w kostke) jesli pomidory sa malo czerwone to dodaje 2 lyzki ketchupu lub lyzke koncentratu pomidorowego LOWICZ sol pieprz slodka papryka do smaku
Amazonko to jest takie ala leczo a wersja taka a nie inna z tego wzgledu ze moje dziecko nie lubi papryki a ty strasznie czepliwa jestes... czy cos w ogole ci odpowiada??? dobrze ze widzialam kilka roznych twoich odpowiedzi bo bym pomyslala ze tylko do mnie masz jakies ALE
kilka ziemniaków średniej wielkości pół mrożonki marchewki z groszkiem( ale też może byc np.brukselka, kalafior ) 2 laski kiełbasy sos beszamelowy Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wrzucić pokrojone w plastry ziemiaki, ddodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, oraz mrożone warzywa, wszystko wymieszać, doprawić, przykryć i zapiekać ok 40 minut. Potem polać sosem beszamelowym i zostawić w wyłączonym piekarniku na ok 5 minut Sos beszamelowy
zrobic zasmażkę: roztopić 3 łyżki masła, dodać 3 łyżki mąki, krótko przesmażyć, dodać 1 szkl wody i 1 szkl mleka, wymieszać dokładnie najlepiej taką " trzepaczką" krótko zagotować , doprawić solą i pieprzem, można dać odrobinę świeżej pietruszki dla zapachu.
na kotlety z kapusty jestem chetna :) u mnie kapusciana rodzinka za to kotlety z selera wybitnie mi nie smakowaly przepadam jednak za kotletami z boczniakow tylko to strasznie ciezkostrawne jest i niesteyt nie ma zadnych wartosci odzywczych
mała głowka kapusty jajko, cebula tłuszcz, sól, pieprz Pokrojoną kapustę ugotować, przekręcić przez maszynkę, odcisnąć. Dodać sól, pieprz, jajko, troche mąki i cebulkę podsmażoną na odrobinie tłuszczu. Z gotowej masy uformować kotlety, obtaczać w bułce lub mące i smażyc na złoty kolor.
czy ktoras z was moze ma przepis na bezmiesne golabki?? raz jadlam takie z farszem ryzowo warzywnym i byly po prostu REWELACJA, moze macie jakis sprawdzony przepisik?
Leczo bez papryki? A może frytki bez ziemniaków? schabowe z soi Amazonko jestes strasznie ale to strasznie czepliwa. do wszystkich. jak masz za malo wyobrazni by potrafic sobie wyobrazic cos innego niz wg schematow utartych od lat to zachowaj swoje ograniczenia dla siebie.jesli na forum bylaby mozliwosc wylaczenia widocznosci Twoich wypowiedzi to bym je wylaczyla. potrafisz miec bystre inteligentne komentarze.tzn ze jestes bystra i inteligentna to dlaczego do jasnej ciasnej nie mozesz wbic sobie do glowy odrobiny otwartosci na cos innego niz znasz?? i ugryzc sie czasem w jezyk.to sie przydaje.bo Twoje slowa az kapią od ostrej ironii. ktora lubie jesli jest z umiarem.ale Twoja przeradza sie w czystą perwersyjną zlosliwosc. powiedzialabym cos jeszcze ale sobie daruje. i tak nie dotrze.