kolory to byl pelen spontan, dzieci decydowaly na urodziny corki sprobuje zrobic zgodnie z tecza aha i nie polecam silikonowej formy do babek z biedronki, moja galaretkowa oklapla a kolezanka mi wlasnie przyslala mms swojej babki i jej to juz w ogole cienki placek bo niby wyrosla a przy wyjmowaniu z waskiej sie na szersza a niska rozlazla
Lady tylko wiesz, moj mlody by juz nie zjadl bo on serki homo to tak ale tylko w wersji z kubeczka; to byla wersja teczowa dla lasuchow, na urodziny bede robila inaczej i juz w innej formie
czy ktoras z was piekla RED VELVET CAKE ? nie uzywam oelju slonecznikowego i zastanawiam sie czy jakis inny by pasowal czy musze kupic, tak samo jak barwniki mam w zelu a nie w plynie wiec nie wiem jaka porcje dac
w trybie natychmiastowym przygarne przepis na jakis obledny tort CZEKOLADOWO _ WISNIOWY chce zrobic konkurencje lokalnej cukierni i zaskoczyc mojego brata ;)
znacie moze przepis na salate podawana z boczkiem? kurcze kiedys robilam a juz nie pamietam co tam idzie oprocz salaty maslowej i swiezo usmazonego boczku i grzanek w sobote robimy imprezke i szukam czegos oryginalnego czego nie serwowalam do tej pory
Rukolę i sałatę rozłóż na talerzu. Awokado, mango i mozzarellę pokrój w cienkie plasterki i ułóż na sałacie. Posyp pestkami granatu. Do filiżanki wlej miód i dodaj ocet, wymieszaj. Dolaj olej i wymieszaj ponownie do połączenia składników. Przygotowanym sosem polej sałatkę.
tak wygladala na stronie, moja zostala zamieszana 'niekconcy' przez meza
Dziewczyny, będę sama piekła tort na 1 urodziny mojego dziecka i poszukuję pomysłów na zdobienie. Może któraś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Chciałabym żeby to było coś wyjątkowego, nawet jeśli będzie pracochłonne, a jednocześnie, nie wyobrażam sobie zamówienia gotowego tortu w cukierni. Poradźcie coś
Treść doklejona: 17.05.13 11:06 Zastanawiam się na nad opłatkiem na tort. Korzystała któraś z Was z czegoś takiego?
Dziewczyny, pilnie poszukuje pomyslow na urodzinowa kolacje Wojtka. Bede miala sporo osob w domu i zalezy mi na szybkich potrawach- zebym sie nie umordowala staniem przy garach. Polecicie cos szybkiego, lekkiego, co mozna przygotowac wczesniej bez uszcerbku dla wygladu i smaku potrawy?
Winnica robiłam tort z mascarpone i bite śmietany, chauwowy;) Z opłatami miałam do czynienia i raz się opuścił totalnie z czego obrazek nie był widoczny, drugi raz tortu powrócić nie można było przez niego. - 0,5 litra kremówki - 0,5 kg mascarpone - 4 żółtka - 4 łyżki cukru Cukier i żółtka ucieram na pustą masę do tego dodajemy setek na koniec ubitą na sztywno śmietane. Spod nasączam syropem np. truskawkowym, układami truskawki i na to krem, boki smarujemy tylko lekko kremem i przykładami biszkopty;-)paluchy, obowiązuje wszystko tasiemką:-) smacznego;-) na zdjeciu posypały kakao, nasączam capucino i dodaną żurawią
Jaheira mozesz zrobic karkowke albo Agi albo ta zawijana co to ktoras z dziewczyn wrzucila kilka stron temu - mozna zrobic wczesniej a potm podgrzac; salatki teraz do wyboru do koloru bo sporo warzyw sie pojawilo, do przegryzienia zawijasy z tortilli a'la sushi, koreczki owocowe i warzywno-serowe... w sumie wszystko zalezy jacy to sa goscie, czy mocno wybredni i krytykanci czy raczej serdeczni i 'swojscy' poza tym zerknij, byly tu pomysly na chrzciny gdzies podawane to moze akurat cos sie nada
Wymyslilam, ze podam flaczki drobiowe, salatke jarzynowa, caprese, zawijasy z tortilli, talerz serow plesniowych. Chcialabym zrobic jeszcze jedna salatke z kurczakiem wedzonym. Znalazlam fajny przepis na salatke z grantem. I tu moje pytanie(troche banalne)- jak z Waszego doswiadczenia ludzie radza sobie z granatem w salatce?
Jaheira sa tacy ktorzy ganiaja granat po talerzu ale sa tez tacy ktorzy sobie radza bardzo dobrze; jedynie co zauwazylam to wielu facetow za granatem nie przepada chociaz powiem Ci ze te ziarenka dodaja specyficznego smaku
a sery plesniowe kupujesz na wage czy jakies takie juz gotowe sprawdzone masz ?
ja nie mam wloskiego, tylko swoje modyfikowane na spod sos beszamelowy platy takie ktorych nie trzeba obgotowywac sos pomidorowy podsmazone mielone mieso- wolowina mieszana z odrobina wieprzowiny z duza iloscia bazylii, oregano i pieprzu; + cebulka, do tego daje surowe jajko i pomidory z puszki (krojone) ser ricotta znowu z bazylia (w wersji oszczednej zwykly bialy twarogowy) mozarella lub inny ser ktory sie dobrze rozpuszcza znowu plat i powtorka
beszamelowy daje tylko na dno (jak kiedys nie chcialo mi sie robic to podlalam sporo samej rzadkiej smietany 30%), na makaron daje tylko sos pomidorowy i mieso (ono tez jest dosc wilgotne wiec nie ma obaw ze makaron bedzie hakowaty)
Ja do lasagne gotuję zawsze dwa sosy beszamelowy i bolognese na dno daję bolognese na to płaty, bolognese, beszamelowy ser żółty płaty i tak dalej Jak mam ugotowane płaty to sosy robię gęściejsze,jak mam surowe (takie robiłam w Boże Ciało) to sosy muszą być rzadsze, bo muszą dokładnie przykryć płaty, bo będą surowe, ja np nie daję jajka, ani białego sera. Fajne jest to że taki sos bolognese można ugotować szybciej, ja robiłam rano a potem resztę robiłam po 12 i trzymam w piekarniku koło 50 minut jak robię z surowymi płatami
No musze przyznac że lasagne wyszła mega! Tak ją zrobiłam: - na dół beszamel (z jajkiem) - płaty makaronu - surowe - dalej bolgnese - czonek, cebulka, zawsze do puszkowych dodaję świeże pomidory (1 na 1 puszkę pelati), bazylia, oregano, sól, pieprz. Mięso zmieliłam - wołowe, wieprzowe i z indyka, mniej więcej w równych proporcjach, przyprawiłam delikatnie chili, czosnkiem, solą pieprzem. - na to starta na dużych oczkach mozarella wraz z ricottą - na to znowu beszamel - płaty makaronu itd.. Na końcu zółty ser gouda.
potrzebuje dobrego przepisu na LEMONIADE z dokladnymi proporcjami bedziemy mieli kiermasz w szkole i m.in przewidziana jest sprzedaz lemoniady (i ciast, i grillowanego jedzenia, i chleba ze smalcem itp) wiec porzebuje jakby to powiedziec ilosci hurtowych
Dziewczyny a macie jakiś sprawdzony przepis na szparagi? Kiedyś na szkoleniu jadłam takie pychoty (białe) a wczoraj kupiłam w Lidlu zielone i robiłam TE z jajkiem sadzonym ale wyszły łukowate (mimo, że poodcinałam końce i nawet je lekko poobierałam - co niby zielonych nie trzeba). Nie wiem, może były jakieś nie fresh?
Bilia, ja robię szparagi w sosie z sera koziego jako dodatek do makaronu. Zielone szparagi kroję i gotuję (końce obcinam), wrzucam na patelnię, dodaję serek kozi - taki biały śmietankowy i trochę twardego (też koziego). Przyprawiam czosnkiem i pieprzem, soli raczej nie trzeba (to zależy od sera).
Bilia najlepiej na targu kupować szparagi. A były w wodzie trzymane? bo np u mnie w carfurze są suche, zdrewniałe, więc się nie nadają do niczego, a z targu pierwszej świeżości .
No nie były Dzięki Ally. Nawet nie wiedziałam że powinny być "z wody"
Treść doklejona: 06.06.13 09:34 Jakby ktoś chciał - to w dzisiejszym Dzień Dobry TVN są przepisy szparagowe :))) Pewnie będą później na stronie internetowej.
placek ziemniaczany z kapusta - duzy placek (jak na cyganski) a w srodek mloda duszona kapusta, po wierzchu polane kwasna smietana. pyyyszne
w prawdzie nie robilam go sama tylko w przydroznym zajezdzie jadlam ale mega latwy do przygotowania, polaczenie dosc nietypowe ale akurat pyszna sezonowka
A ja dzisiaj zrobiłam bardzo dobry [oczywiście wg mnie ] obiad z tego, co miałam w lodówce a że szybki i prosty to podam przepis, może akurat ktoś się skusi
Na odrobinie oleju/oliwy podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Jak już nabiorą złotego koloru wrzucamy ugotowany makaron - ja go oczywiście nie gotowałam specjalnie tylko zostało mi dużo z soboty. U nas akurat był penne ale myślę, że inny też się nada No i podsmażamy to wszystko dłuższą chwilę co jakiś czas mieszając. Ja dosypałam do tego bazylię, oregano i jakieś tam jeszcze inne zioła. Dodałam także nasz ulubiony, lidlowski, wędzony twaróg, którym zajadamy się na non stopie Twaróg ten fajnie się rozpuścił spajając ten makaron ze sobą i nadał fajnego smaku. No i na samym końcu zalałam to wszystko kilkoma rozbełtanymi jajkami [proporcje na oko, więc nie będę podawać ile czego] i chwilę na małym ogniu jeszcze trzymałam co jakiś czas mieszając delikatnie, żeby się spód nie przypalił a jajka ścięły.
Osobiście zjadłam to z sosem musztardowym, ale oczywiście dodatki to już wg uznania i fantazji
nie wiem Teo jak bedzie smakowalo Twoje 'magulu' ale ten twarog wedzony jest ostatnio i u nas hitem chociaz za twarogiem nie przepadam to ten wedzony mi podszedl
Ej dziewczyny szoken !! Gdyż albowiem zrobiłam pierwszą w swoim życiu pizzę ever i nie dość, że zrobiłam to wyszła obłędna A najlepsze jest w tym wszystkim to, że robi się ją jakieś 20 minut
Teorko nie mam takiej patelni bez rączki, ale mam formę do pizzy, myślisz że się nada?? a to ciasto choć trochę jest wyrośnięte, czy raczej mega cieniutkie??
Ja bez rączki też nie mam, więc użyłam takiej z rączką metalową Niestety jedyna patelnia z taką rączką jaką posiadamy to gruba patelnia grillowa ale mimo to wyszło super
Ciasto wychodzi dość cienkie, więc jak ktoś lubi pizzę na grubym i puszystym no to może nie podejść, wiadomo
Ale tą blachę da się postawić na ogniu/płycie i podgrzewać tak jak normalną patelnię ? Jeśli się da to jak najbardziej się nada a jeśli nie to nie wiem bo tu właśnie chodzi o to, żeby ciasto od spodu się chwilę na patelni przyrumieniło a dopiero potem do piekarnika....