Dziewczyny, powidla sie robia. Zrobilam tak, ze do wydrylowanych sliwek ( ze skorkami) dodalam cukru, minimalnie wody i postawilam na malutki gaz. Zapach w domu niesamowity. Powolutku , powolutku sobie pyrkaja. Jeszcze tylko sie zastanawiam czy dodac tego kakao ? No korci mnie, ale boje sie , ze popsuje te powidla.
Z tej strony ktora podalas www.durszlak.pl i wybralam przepis z bloga " Moja kulinarna przygoda". Akurat ten jest bez kakao, bardzo prosty. Zostaly mi jeszcze ok 2 godziny gotowania. Przy koncowce zrobie tak jak pisalas, wezme porcje do miseczki i dodam kakao. Napisze jak smakuje bankowo
Tak , te skorki calkiem sie rozpuscily. Sliwki mialam dojrzale, nawet nie bylo jak ich obrac ze skorki, bo skora odchodzila z calym miazszem. Takze tylko wydrylowalam i wrzucilam do garnka.
Dziewczyny a macie jakiś fajny przepis na obiad z indykiem ale w wersji bezmlecznej i bez smażenia? Wczoraj zrobiłam sobie pierś z indyka w sosie słodko-kwaśnym - pierś ugotowałam. A co jeszcze ciekawego można zrobić? Wiem, ze są różne pomysły na pieczenie z warzywami czy inne, ale chodzi mi o pełny przepis, jak przyprawiać, jakie warzywa dodać itd... :)
Roladki piersi indyka robisz tak jakbyś robiła z piersi kurczaka farsz dowolny, a zamiast lekko obsmażać na patelni możesz dodać do gotującej się włoszczyzny i tak je ugotować, włoszczyzna sprawi, że nie będą suche
Ostatnio zrobiłam aglio e olio: makaron spagetti lub wstążki pół główki czosnku przeciśniętej przez praskę pół pęczka pietruszki starty parmezan - nie żałowałam min. 3 stołowe łyżki oliwy z oliwek
Gotujemy makaron z solą i niewielką ilością oliwy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy przeciśnięty czosnek podsmażamy chwilę, by czosnek nie zmienił koloru i nie zgorzkniał. Dodajemy ugotowany makaron, parmezan i posiekaną natkę - mieszamy dokładnie z czosnkiem i oliwą; wciąż na ogniu. Podajemy samo lib z pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!
mix salat rozrzucic na polmisku (badz w plytkiej misce, grunt zeby nie miala zwezanego dna) na to: losos wedzony pokrojony w slupki (ten w plastarch nie podchodzi mi smakowo do tej wersji, juz lepsze bedzie z takim na parze zrobiobym) avocado pokrojone w wslupki lub grubsza kostke kilka dojrzalych fig pokrojonych na cwiartki badz osemki w zaleznosci od wielkosci posypac kuleczkami z granatu (a jak ktos nie lubi do i pomidorki koktajlowe daja rade)
nie mieszac!! wszystko polac po wierzchu ulubionym dressingiem (u mnie miod+oliwa+sok z limonki+chilli lub ocet balsamiczny+oliwa+miod)
Dziewczyny, ja znowu z prosba o przepis, tym razem chodzi mi o dobry barszcz. Taki , ktory ma smak bez dodawania tego z torebki. Jesli taki posiadacie, to sie podzielcie prosze :) Ide oczywiscie poszukac na necie, ale wole sprawdzone juz przepisy
Elfika dzieki. A te przyprawy to tylko pieprz i sol, czy jesczze dodajesz np; ziele angielskie, lisc laurowy czy majeranek, czosnek itd.... Sa rozne przepisy i juz sama nie wiem co dodac,zeby to byl taki prawdziwy barszcz. Chce zrobic z ziemniakami tluczonymi.
Ja buraków daje tyle ze az wychodza z gara gotuje 2 godzine albo dluzej. Odstawiam na noc do lodowki (jak mało która zupe na drugi dzień) tym sposobem jest tak mocna i esencjonalna ze wszyscy wymiekaja A tak to skladniki jak wyżej. Aaa jeszcze suszonego grzybka
Tak mi narobilyscie ochotę ze łooo Tez niedługo wstawie barszcz. Tylko na rosole bo nie ma postu a młody chciał pomidorowa. Na noc w chlodne a jutro mniam. I uszka zrobię ale na świeżo
Wczoraj szukalam przepisu na szybkie ciasto z jablkami, no bo naszło... Ale okazało się że margaryny brak... I znalazłam takie ło bez:
• 4-5 dużych jabłek • 3 jajka • 1 szklanka cukru • 1 szklanka mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyzka cynamonu Etapy przygotowania • niewielką formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą • jabłka obrać i pokroić w drobne plasterki; wysypać na wcześniej przygotowaną foremkę • Jajka utrzepać mikserem, dodawać powoli cukier a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Można również dodać cukier waniliowy. Do gotowego ciasta(konsystencji ciasta naleśnikowego) dodać cynamon • Płynnym ciastem zalać jabłka ułożone w foremce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40minut w temperaturze 190-200stopni celcjusza). Po częściowym ostygnięciu przewrócić foremkę i wyjąć ciasto( po wystygnięciu są problemy z odklejeniem ciasta). Posypać cukrem pudrem.
Z własnego doświadczenia dodam, że jabłek stanowczo powinno być więcej:) Cynamon wysypałam na jabłka, cukier waniliowy dodałam i myślę, że przy torebce waniliowego szkalnka zwyklego ciut za dużo, ale i tak pycha:) No i myślę, że dla smakoszy śliwek też da rade:)
Aaa i nie sypałam blaszki tylko polożyłam papier i odeszło extra! A ciasta nie wyjełam z piekarnika od razu tylko po ok 40minutach i nie opadło:)
elfika: Moya, ciesze sie, ze Ci przepis podpasowal
No przepis super. Wlasnie takiego przepisu szukalam ,latwy, prosty, bez zbednych skladnikow, a smak swietny. To wlasnie ten barszcz "prawdziwy" Zdecydowanie dodaje do moich ulubionych przepisow.
bonim: I uszka zrobię ale na świeżo
oooooooooooo no uszka to tez bym zjadla ze smakiem,ale grzybow nie mam. Czy z pieczarkami albo tymi czarnymi grzybkami chinskimi suszonymi wyjda ? Bo tutaj suszonych "normalnych" grzybow nie uswiadcze.....
Ja robilam barszcz z jajkiem i tluczonymi ziemniakami :)
Moya myślę, że spokojnie pieczarki dadzą rade. Moja babcie czasami jak miała za mało na święta a bywało że nas 20 do stołu miało zasiąść to wspomagała się pieczarkami i tak zawsze doprawiła, że rożnicy prawie czuć nie było:)
fanki zupy dyniowej moze skorzystaja ostatnio probowalam innej wersji zupy dyniowej - na bazie mleka kokosowego sama zawsze robilam normalnie na wywarze warzywnym ale ta mi wyjatkowo posmakowala wiec sie podziele na patelni zeszklic czosnek i cebule, przerzucic do gara na ta sama patelnie na duzy ogien (wazne!!) wrzucic ok 1kg pokrojonej w kostke dyni i doprowadzic do stanu az dynia zacznie ciemniec przerzucic do gara i zalac puszka mleka kokosowego, gotowac az sie wszystko samo "rozmemla" doprawic pieprzem, sola, pol lyzeczki curry
A propo przepisów dyniowych. Ja zafascynowana jestem dżemem z dynii: Może ktoś chętny będzie sobie zrobić. Nie wierzyłam,że dżem może być taki pyszny,nie czuć,że jest z dynii ___________
1,2 kg obranego i oczyszczonego miąższu z dyni 170 g cukru 0,4 l wody sok z 2 dużych cytryn 1 cytrynowa i 0,5 pomarańczowej
Obrana i oczyszczoną dynię kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy ją do sporego garnka o grubym dnie, dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem, na średnim ogniu, aż zmięknie (ok.0,5h).
Gdy dynia będzie już miękka dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, a następnie za pomocą blendera miksujemy na papkę (można też użyć tłuczka do ziemniaków lub sitka). Na koniec wsypujemy suche galaretki i ponownie mieszamy.
Dżem przekładamy do czystych i suchych słoików. Zakręcamy. Tak przygotowany dżem można zapasteryzować (20 min.)lub poprostu zamknąć na "ciepło" i odwrócić + przykryć ściereczką
Dżem nie jest za bardzo gęsty,ale po zastygnięciu nie "ucieka" z chlebka a po przechowywaniu w lodówce jest bardzo ścisły.
Ja nie blenduję-rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków by zachować kawałeczki dynii
Bonim to trochę jak z ciastem marchewkowym uwielbiam czy to ciasto teżma lekki posmak piernika, bo marchewkowe tak mi troszkę podlatuje, można zrobić polewę z serka mascarpone i cytryny. Powiem szczerze, że moje próby z zupą dyniową były nieudane, może dlatego, że nie lubimy mleka kokosowego, ja jakoś zjadłam, córka dwie łyżki, a mąż zajrzał do garnka, powąchał i podziękował za współpracę, dynię dodaję tylko do warzyw jak duszę, mam taką mrożoną w kostkach chyba z hortexu, ale takie ciasto chętnie spróbuję Bonim a wrzuć przepis na tę potrawkę z kurczaka z dynią
Treść doklejona: 25.09.14 19:41 Bonim a te dwie szklanki tartej dyni to jaki duży kawałek muszę kupić to np kg dyni czy więcej, mniej ??
moja mama kiedys robila ciasto z cukini wlasnie tak jak marchewkowe czy te dyniowe, tez fajne bylo
Kacha ale zupe dyniowa mozna zrobic bez mleka kokosowego na normalnym wywarze i podac z kleksem jogurtu greckiego czy serem plesniowym (uwielbiam). Ja do tej wywarowej wersji daje duuuuzo galki muszkatolowej i odrobine swiezego chilli
Kachaw posmak podobny bo jest cynamon. Który uwielbiam. 2 szklanki to kawaleczek. Nie wiem ile bo ja kupuje 6 kg cale dynie. Lub biore z ogrodu jak mam. Pyszne do kakao lub kawy. W jesienne wieczory króluje często.
Potrawka bez większych ceregieli. Wymyslilam jak musiałam jesc lekko na początku laktacji. Piers z kurczaka w kostke. Dynie tez. Lyzka masla. Szczypta soli morskiej Podlac woda i dusic az mięso będzie dobre a dynia miekka. Osobno makaron lub jaglana
Zupe dyniowa robie bez kokosa. Czasem dodaje olej kokosowy. Najczęściej jednak na łyżce masla z warzywami. Wszystko robie na oko. Przyprawiam lub nie bo mala tez to polubila a jej staram sie nie przyprawiac Do zupy dodaje kasze jaglana. Wszystko miksuje na krem. Kasza daje fajny posmak. Zamiast imbiru carry. Obecnie nic bo jem z małą
Bonim jakiej wielkosci masz tortownice na te 2 szklanki dyni? chce zrobic w wiekszej blaszce i do pracy w poniedzialek zaniesc ale nie wiem czy podwoic proporcje czy po 1,5ej porcji zrobic
MrsHyde 21cm ale poprzednia mialam wieksza i ciasto bylo ciut niższe. Dynie od jakiegoś czasu daje na oko. Ostatnio albo słabo albo za mocno nagrzalam piekarnik i w środku bylo jeszcze -brudzace patyczek. Więc trzymalam dluzej az do suchego patyczka
A czy z półtorej porcji zrobić to nie wiem. Ja czasem mąkę odmierzam mniejsza szkl. Czasem większą. Czasem 1 jajo wiecej dam jak mam małe. Cynamonu 1 lyzka wystarcza chyba że bardzo plaska lyzeczka to tak jak w przepisie. Wszystko zależy od tego co kto lubi. Kiedyś dodalam 1 szkl mąki pszennej a reszte gryczanej amaran i jaglanej. To ciasto mnie zawsze wychodzi. Jak raz zrobisz to możesz kombinować.
Bonim a ile mogę zastąpić mąki pszennej np gryczaną by ciasto wyszło, bo kiedyś zrobiłam ciasto z samej gryczanej i musiałam jeść je łyżeczką bo takie sypkie było, ma w domu mąki gryczaną i kukurydzianą
No właśnie z gryczanej sypkie jest. Ja chyba naj mniej dalam 1szkl pszennej a reszta mix. A i tak się chyba kruszylo. Ale mnie nie przeszkadza. Moja mama robi bezglutenowe bo ma alergie i jej się nie sypie. Ale ma inny przepis. Pszenna pelnoziarnista kiedys dalam ale zwykla tez bo balam się ze nie wyjdzie.
Frag moj mlody nie widzial jak babeczki robilam ale powachal i od razu stwierfzil zze czuje w nich zapach burakow. mistrzu jest jesli idzie o smaki i zapachy