Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorRosa
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    dziekuje za przepisy :bigsmile::bigsmile::bigsmile:w najblisa sobote wyprubuje :) :crazy: i nie omieszam was zdac recenzje

    wpadlam na pomysl co wy na to zeby damazy zrobil liste superowych przepisow :) a my bys my je oceniali * za to czy sa pyszne ??
    •  
      CommentAuthorPaula
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    Rosa też myślałam, żeby do WIKI dodać temat "mniam, mniam", gdzie byłyby tylko przepisy. Ale chwilowo nie mam na to czasu.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    Vicky, dobrze Ci idzie. Co chciałaś jeszcze dodać?
    --
    •  
      CommentAuthorbabyphat
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    Amazonko to tobie dobrze idzie, aż za dobrze. Ja się wcale nie czepiam, ani nie chcę być niemiła dla ciebie.
    Należę tylko do niewielu osób, podobnie jak vicky80, które mają odwagę ci to powiedzieć. Reszta woli udawać, że nic się nie dzieje. Swoją drogą -nierozumiem tego niemego przyzwolenia na tą chorą ironię.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    Babyphat, co można zrobić z 20 dekagramami boczku wędzonego parzonego z kością?
    --
    •  
      CommentAuthorbabyphat
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    Fasolową, grochówkę, żurek. Ja zrobiłabym grochówkę.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 23rd 2006 zmieniony
     permalink
    Szukam przepisu, tak jak każdy.
    --
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    Amazoneczko. nic. i tak cokolwiek powiem zostanie to uzyte przeciwko mnie. pobijesz mnie doswiadczeniem.

    babyphat, to fakt, kazdy klnie, malo kto mowi. chociaz wiesz rozumiem te osoby. nie widzą sensu w dyskusji. ja wytrzymalam odkad tu jestem 4miesiace..nic nie mowiac.bo sensu nie widzialam.az mi hamulce puscily. tyle mojego ze powiedzialam to co wiele osob ma ochote a nie mowi. w efekt mych slow watpie.nie ja jedna to mowilam. a czepianie Amazonki sie tylko poteguje.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 23rd 2006 zmieniony
     permalink
    Vicky, znasz jakiś przepis? Tak, Twoje czepianie się mnie tylko się potęguje.
    --
    •  
      CommentAuthorbabyphat
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    To wszystko czego tu nie ma, jest na privach. Przybrało to duże rozmiary. Balon rośnie, kiedyś pęknie:confused:
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 23rd 2006 zmieniony
     permalink
    Amazonka weź wyluzuj....kobieto.....:tongue:

    Czepiasz sie każdego...:angry: Małzonek sie nie spisuje czy co :neutral:
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    Rosa super pomysł...zwłaszcza z tym aby można było dodawac komentarze do danego przepisu....:clap:
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    oczekujaca..czytasz w moich myslach:)

    Amazonko jestem wegetarianką. i pasuje. mialam racje. pobilas mnie doswiadczeniem.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    Nie warto ukrywać, co Ci leży na sercu. Inet jest anonimowy i wszystko zniesie.
    Oczekująca, znasz jakiś dobry przepis?
    --
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeNov 23rd 2006 zmieniony
     permalink
    Dajcie spokój - jeszcze nie zauważyłam żeby Amazonka kogoś obraziła - wyraża się dosadnie - to fakt ale moim skromnym zdaniem nie dotyka nikogo personalnie - raczej krytykuje podejście do sprawy, zjawisko czy czyjąś postawę - faktem jest że stara się udzielać w różnych tematach na forum a co muszę z przykrością stwiedzić "parcie" niektórych dziewczyn na posiadanie dziecka objawia się też tym że inne topiki oprócz "Starające się" omijają z daleka, ze szkodą dla forum bo ich zdanie też jest cenne -a go nie ma - szkoda :sad:
    •  
      CommentAuthorbabyphat
    • CommentTimeNov 23rd 2006 zmieniony
     permalink
    Amazonko nie jesteś aż tak anonimowa jak ci się wydaje. Uważny czytelnik zna np. twoje wszystkie dane osobowe.
    Inet może zniesie --bo to martwy byt, ale nam daruj.
    Lily ja bardzo sobie cenię linki i informacje podawane przez Amazonkę. Nie mam nic do zarzucenia i doceniam, że dzięki niej ja sama nie muszę latać po necie i szukać. Amazonka ma też dużą wiedzę i jest osobą inteligentną.
    Razi tylko ta zbyt dosadna ironia.
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    amazonko wisi mi to juz. takze Twoja ciekawosc pozostanie niezaspokojona.a na sercu lezy mi ktos inny:wink:
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    fajny off top się zrobił :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    Lily, w końcu kogo obchodzą przepisy? Ileż można o tym gadać?
    Wiem o tym uważnym czytelniku. Nic mi się nie wydaje.
    --
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    Lily nie uwazam by Amazonka krytykowala tylko postawy. jej brak otwartosci razi i czesto rani. tyle mojego. koniec topiku.

    babyphat masz priva:)
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    no wlasnie mnie tez razi ironia az do przesady u osoby wydawaloby sie tak inteligentnej. masz tez uczucia? to moze pomysl 2razy czy nie zranisz wypowiedziami innych uczuc.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    Wiszenie nigdy się nie zmieniło. To żadna nowość. Nigdy nie było inaczej.
    Jeśli ktoś pyta, to odpowiadam otwarcie, w miarę wiedzy. W końcu jestem początkująca.
    --
    •  
      CommentAuthorngL
    • CommentTimeNov 23rd 2006 zmieniony
     permalink
    No, dziewczynki, to ja dla rozluźnienia sytuacji podam przepis na moją ULUBIONĄ surówkę! Mogę się nią zajadać samą w sobie ;-)

    Surówka wiosenna
    - Biała część pora (x 2)
    - 1/2 jabłka
    - sok z cytryny
    - 1 śmietana 200 ml gęsta, kwaśna (16% lub 18%)
    - sól i pieprz

    podłużną nózkę pora kroimy na pół wzdłóż i siekamy w drobniutkie półksiężyce, dodajemy pół startego jabłka, zalewamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy i mniej więcej sprawdzamy. Dodajemy śmietanę (tylko na wierzch, całość całatki przykrywamy, jeszcze nie mieszamy). Wsadzamy do lodówki na ok. 20 minut, wyjmujemy i mieszamy ze śmietaną z wierzchu. Surówka gotowa.
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    ngl Ty sie uczyc mialas:P
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    ngL dziś ją zrobię...wygląda pysznie :hungry:
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthorngL
    • CommentTimeNov 23rd 2006 zmieniony
     permalink
    vicky80 - hahahaha będę się uczyć po południu :D

    A swoją drogą to fajny ten topic, codziennie kombinuję co by tu Połówkowi na obiad a już widzę masę fajnych pomysłów, na pierwszy rzut pójdzie chyba zapiekanka z brokułów z pomysłu AniM ;-)
    Ja w zasadzie mało jem mięsa, zdecydowanie warzywna ze mnie bestia ale mój Połówek to istny mięsożerca i często gęsto robię mięcho, żeby się najadł ale dziś będzie mój warzywny dzień ;P
    A... i do sałatek podchodzę sceprtycznie, prędzej surówki ;-)
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    apiekanka z brokułów z pomysłu AniM tez mi chodzi po glowie:) ale najpierw musze kuchnie sobie zrobic, a na to sie szybko raczej nie zanosi, chyba ze od stycznia wezme nastepne zlecenia, grrr
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    Amazonko, pozdrow mame Helene:)
    •  
      CommentAuthorPaula
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    ja tylko dodam, że zgadzam się z vicky oraz babyphat
    •  
      CommentAuthorngL
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    Przepis na pieczeń z niespodzianką

    Duuuuży płat mięcha (ja polecam schab bez kości)
    Masło
    Czosnek
    Jabłka pokrojone w kostkę
    Śliwki suszone kalifornijskie (b. słodkie)
    Cebula pokrojona w piórka
    Sól, pieprz, vegeta czy co kto lubi

    Bierzemy 1/4 masła, siekamy czosnek i wrzucamy do masełka, solimy. Jabłka pokrojone w kostkę smażymy na patelni z cebulą aż do zaroumienienia. Mięcho smarujemy po wewnętrznej stronie masłem czosnkowym, nakładamy śliwki suszone i zesmażone jabłko z cebulą. Zawijamy w roladę. Wkładamy do naczynia obłożonego suto zesmażoną, tłustą cebulką. Dusimy w piekarniku około 40 do 60 minut.
    Wierzcie mi, rolada pycha. I nikt nie zgadnie co jest w środku (no, może prócz śliwek, na jabłka wszyscy wytrzeszczali oczy).
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    co to jest śmietana kesem?
    •  
      CommentAuthorngL
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    Przepis na brokuły w cieście piwnym

    Brokułom odcinamy główki
    Mąka
    Jajko
    Piwo
    Olej
    sól i pieprz

    Brokuły podgotowujemy do średniej twardości i wyciągamy, odcedzamy.
    Mąkę mieszamy z jajkiem i piwem, robimy gęste ciasto (trchę bardziej gęste niż na naleśniki). Doprawiamy do smaku. Maczamy w nim brokuły i natychmiast wrzucamy na gorący olej (najlepiej to robić we frytkownicy). Smażymy do zarumienienia.
    •  
      CommentAuthorbabyphat
    • CommentTimeNov 23rd 2006 zmieniony
     permalink
    zuza bardzo namawia do swojej zapiekanki :bigsmile: podobno jest pyszna mmmm chyba sobie ją zrobię:hungry:
    •  
      CommentAuthorngL
    • CommentTimeNov 23rd 2006 zmieniony
     permalink
    Lily - to w zasadzie nazwa śmietany - ale chodziło mi o to, że musi być to śmietana gęsta, kwaśna, 16% bądż 18%
    Dodalam w poscie z surowka.

    mona - przepis sałatki warstwowej został wykorzystany na imieninach mojego taty w uprzedni weekend. Pycha. Rozeszło się szybko ;-)
    •  
      CommentAuthorngL
    • CommentTimeNov 23rd 2006 zmieniony
     permalink
    Zapiekanka makaronowa z szynką, serem i pieczarkami

    - Makaron (ja robię nitki, siedmiojajeczny Malma)
    - Szynka pokrojona w drobną kostkę albo cieniutkie paseczki
    - Żółty ser
    - Pieczarki pokrojone w kostkę lub cienkie paski
    - Bułka tarta
    - Masło

    Nczynie żaroodporne smarujemy wenątrz masłem aż po brzegi i obsypujemy dokładnie bułką tartą. Kładziemy warstwę ugotowanego makaronu, na to szynkę, pieczarki i posypujemy serem. Na to kolejną warstwę ugotowanego makaronu, szynkę, pieczarki i ser. Potem trzecią warstwę, ostatnią. Warstwy powinny być odpowiednio cienkie, żeby się ładnie poprzekładało. Oczywiście może być ich więcej, jeśli ktoś ma wysokie naczynie. Na ostatnią warstwę posypaną obficie serem - sypiemy bułkę tartą.
    Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 30-40 minut

    Sos czosnkowy do zapiekanki:

    - Majonez
    - Śmietana w stylu Kesem (gęsta, kwaśna, 16% bądź 18%)
    - Czosnek
    - sól, pieprz

    Majonez ze śmietaną w stosunku 1:1 mieszamy razem z kilkuma posiekanymi ząbkami czosnku, doprawiamy obficie pieprzem i solą do smaku. Odstawiamy na ok. 30 minut, niech się przegryzie. Sos możemy zacząć robić po włożeniu zapiekanki do piekarnika.
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    Danie po chińsku
    Potrzeba: 0,5 kg piersi z kurczka
    - 1-2 pory
    -cebula
    - czerwona papryka
    - jajko
    - przyprawy, łyżeczka mąki ziemniaczanej, wódka


    Mięsko kroimy w kostke i zalewamy takim oto sosikiem - 1 jajko + łyżeczka mąki ziemniaczanej + chili (więcej mniej jak kto lubi) +pół łyżeczki soli
    Papryke w drobne kosteczki, cebulke siekamy, por w zapałke (tą białą część i trochę dalej też ważne żeby były takie zapałki) - zamiast pory można dać pędy bambusa z puszki
    - Mięsko trochę się już wymoczyło więc na wooku je podsmażamy na oleju po czym jak się zarumieni wrzucamy do jakiejś miski
    - czas na warzywka je też smażymy aż się zrobią trochę bardziej miękkie na oleju w wooku a w tym czasie robimy taki oto sosik : z połowy kostki bulionu + pół szklanki gorącej wody + 3 łyżki stołowe wódki + 3 -4 łyżki stołowe sosu sojowego

    - warzywka przysmażone to wrzucamy do nich spowrotem mięsko cały czas mieszamy, dodajemy drugi sosik trochę dusimy i gotowe !

    Podajemy z ryżem :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorngL
    • CommentTimeNov 23rd 2006 zmieniony
     permalink
    Coś dla ciężarówek ;-)

    Szpinak a`la pyszności ;-)

    - 2 x mrożony bądź świeży, posiekany szpinak
    - ok. 200 g gęstej kwaśnej śmietany (16 lub 18%)
    - olej lub oliwa z winogron (oliwa z oliwek w tym wydaniu średnio pasuje)
    - czosnek
    - vegeta, pieprz, sól

    Szpinaczek wrzucamy do garnka, w którym na dnie rozgrzała się oliwa z winogron, bądź olej. W misce mieszamy śmietanę ze sporą ilością posiekanego czosnku, vegetą, solą i pieprzem. Po ok 10 minutach jak szpinak rozmięknie i woda z niego odparuje - dodajemy śmietany z czosnkiem i podgotowujemy ok 5- 10 minut.
    Gotowe - do polania ziemniaczków albo do samego podjedzenia. Mniam.

    Pamiętajcie, że jeśli spzinak ma mieć dużo żelaza, to nie wolno go za długo gotować. Polecam 5 minut na uleju i ok 5 minut ze śmietaną.
    •  
      CommentAuthorIWA
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    dziewczynki, a może któraś z was zna jakiś fajny, pyszny i szybki przepis na naleśniki, ale nie na słodko???
    --
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    IWA ja znam, nalesniki to moj konik:)
    zalezy czy lubisz np.soczewice.
    ja nalesniki lubie na slono takze z pastą soczewicową, pieczarkową, surowkami. co chcesz?:)
    •  
      CommentAuthorngL
    • CommentTimeNov 23rd 2006 zmieniony
     permalink
    IWA - ja swego czasu robiłam tak - do ciasta naleśnikowego spałam pokrojone w kostkę i podsmażone pomidory, pieczarki i brokuły, pycha ;) Tego typu mixów można robić całą masę
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    no wlasnie copodleci z lodowki czy szafki. ja w ogole przepisy traktuje jak inspiracje nie wyrocznie:) ilosci nawet nie podam skladnikow..bo nie znam:)
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeNov 23rd 2006 zmieniony
     permalink
    tia najlepsze są dania na winie :bigsmile:
    co się nawinie to do garnka :cool:
    •  
      CommentAuthorngL
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    Lily - hahahahhaa
    Słuchajcie, kiedyś miałam przepis jak się robi ciasto z whisky, jak znajdę to wrzucę, po prostu rewelacja :D
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    no Lily bo ja zawsze kochalam wino:)
    •  
      CommentAuthorngL
    • CommentTimeNov 23rd 2006 zmieniony
     permalink
    HIT SEZONU - Najlepsze Na Świecie Świąteczne Ciasto Owocowe. Proszę dokładnie przeczytać opis jak się robi ciasto :-) Nawet ci, co nie chcą robić :)

    * 1 kostka masła,
    * 2 szklanka cukru,
    * 1 łyżeczka soli
    * 4 jajka
    * 1 szklanka suszonych owoców,
    * 1 szklanka orzechów
    * sok cytrynowy
    * proszek do pieczenia
    * 3-4 szklanki dobrej whisky

    Sposób przygotowania:

    Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości. Dobra ... prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba ... by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Powtórz operację. Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszke sukru i ubjaj dalej. W miedzyszasie zprawdź czy wisky jest na pewno taka jak czeba.Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jeźli czeba. Wszuś do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawś jakoź wiski żepy pootem gośie nie mufili sze jest trojnoca. Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so fszuśisz ! Fypij skok sytrynnmowy.Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij źwiszki. Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta i iś spaś.
    •  
      CommentAuthorIWA
    • CommentTimeNov 23rd 2006 zmieniony
     permalink
    ngL - niezłe to ciasto! :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    Niestety ja narazie nie mogę go zrobić, może za parę miesięcy!:bigsmile::bigsmile::wink::wink:
    Co do naleśników, to ja lubię bardzo mięsko więc może macie przepis na takie z moim ulubionym mięskiem, warzywka też mogą być, ale tylko jako dodatek do reszty! :bigsmile::bigsmile::bigsmile::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    toja pasuje. wegetarianka jestem
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    ngL super to ciasto tak sie uśmiałam :tooth:
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthorbabyphat
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    hihihiii ngl dobre. Umawiamy się w piąteczek na pieczenie ciasta?:wink:
    •  
      CommentAuthorngL
    • CommentTimeNov 23rd 2006 zmieniony
     permalink
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.