Dziewczyny, ktore robia barszcz na wigilie. Czy wy podajecie do picia sam wywar ? Ja w sumie to odcedzam, nastepnie scieram na tarce te buraki i wrzucam spowrotem do zupy. ale chyba na wigilie to sam wywar co ? A co robicie z tymi burakami ?
Treść doklejona: 22.12.14 18:22 Wlasnie zrobilam barszcz , i nie wiem czy dodac te starte buraki czy nie.
zrobilam dzisiaj jarmuz na obiad, na przegryzke chipsy a teraz takie magulu, inspirowalam sie tym pprzepisem - tyle e dorzucilam jeszcze kurczaka w kostke i rozbeltane z mlekiem jajko
Składniki: Pełnoziarnisty makaron, jarmuż, czosnek, 3 suszone pomidory, papryczka chilli, parmezan Przygotowanie: Jarmuż podsmaż na oliwie. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojone w paski suszone pomidory, papryczkę chilli. Wszystko podgrzewaj przez chwilę, wymieszaj z ugotowanym makaronem. Posyp płatkami parmezanu. Do takiego makaronu możesz dodać też zieloną lub czerwoną soczewicę.
dziewczyny co dobrego planujecie zrobic na sylwestra? szukam inspiracji na cos nowego bedzie ok 6 osob doroslych i 3 dzieci, przynajmniej 3 osoby mocno wybredne (z czego ja i mlody najbardziej heheh)
Hyde nie pomogę bo my sami w domu... wybieramy się pewnie na imprezę otwarta jak co roku. Niewątpliwie może zrobię bogaczy albo flaki albo szaszłyki te najprostsze pod słońcem a do nich sałatka. U mnie też lubią filety z piekarnika a na ich : posmarować majonezem, pieczarki, ser i to zapieczone w piekarniku :) -szybkie, proste i smaczne.
Co do szaszłykow to do miski daje średni słoik majonezu kielecki, duża łyżka musztardy.... może być ostra, posypujemy Vegeta, parę kropel magi. Kroje filety na kwadraciki, wrzucam do majonezu, mieszam a następnie nadziewam na szpilki do szaszłykow. Układam wiszaca na blasze z piekarnika tak by nie dotykały dna. Do blaszki wlewamy dno wody (kąpać tłuszczyku czy też majonez nie przypadają się do blachy)
Jak szaszłyki na gorze mają złoty kolor do lekko brązowego -zarumienionego wyciągam i podaje na talerze.
Tylko u mnie robi się go z około 2 kg mięsa i to jest na bazie zupy gulasz owej z tym, że my nie dajemy papryki tylko mamy go z kluczami tzw kladzione, które robimy w oddzielnym garze
no to ja bardzo podobnie robie zupe gulaszowa tyle ze nie daje klusek a ziemniaki zupa meksykanska i serowa odpada bo juz tych gosci uczestowalam, nad gulaszowa a'la strogonow sie zastanawiam wlasnei
planuje zrobic rolade szpinakowa z lososiem, tortillowe przekaski, sakiewki z ciasta francuskiego, obowiazkowo deska serow i jakis sledzik
Lady no widze ze niesmiertelna jest twoja slabosc do biedronek :D pomidory o tej porze to ja raczej tylko suszone stosuje, te swieze nie maja zupelnie smaku
zawijasy z tortilli wszelkiej masci robie juz od dawna, chociaz wczesniej bawilam sie w zawijanie w nalesniki az tu ktoras z dziewczyn podrzucila pomysl ze tortille mozna; ostatnio w gazete z biedronki bodajze byla tortilla szpinakowa w ofercie weic tez jakas odmiana btw - jesli ktos chce jednak robic nalesniki to polecam w wersji bazylia (zblendowac z ciastem) - obledny smak, zapach i wyglad
My idziemy na wspólnie organizowanego sylwestra przez 40 osob ;) Kazdy robi cos ;) ja robię calneloni mini nadziewane serem feta i szpinakiem i jajeczka nadziewane pieczarkowym nadzieniem;)
roladki bylyby lepsze zeby jeszcze do srodka dodac avocado no i ten majonez uwazam za totalnie zbyteczny, zamiast tych wszystkich almette tez mam inny sposob - kupuje jakis lepszy ser poltlusty i blenduje a to z chrzanem a to z suszonymi pomidorami a to oliwkami czy nawet z lososiem. jakos bardziej do mnie przemawiaja wersje nieprzetworzone szkoda ze moi goscie nie sa zwolennikami sushi bo bym machnela nie wiem czy robilas rolade szpinakowa z lososiem, dosc czesto u nas sie na imprezach firmowych i weselach pojawia, robi sie ja w trymiga a jest pycha
Ladybird76: u mnie jak naleśniki to tylko na słodko
tyle ze te nalesniki uzywa sie zamiast tortilli, przynajmniej masz pewnosc co dalas do srodka a nie chemia sama
raz kupilam kielecki ale ten to juz zupelnie nam nie smakuje zreszta tak jak np hellmans; zreszta u nas w domu majonez pojawia sie glownie w okolicy swiat, ma fatalny wplyw na cholesterol i po prostu go unikamy
Lady ale nie rozumiem po co mi linkujesz sklady. przeciez napisalam ze nie uzywamy majonezu a jak juz musze koniecznie skorzystac to ten ktory w smaku nam lezy (ewentulanie dekoracyjny winiary bo jest w malym sloiczku)
Hyde majonez nie koniecznie ma az tak bardo zły wpływ na cholesterol.... słodycze są jeszcze gorsze... Uwielbiam majonez do sałatek jak i sosu czosnkowygo. ...
Jakiś czas temu też byłam do majonezu wrogo nastawiona i go unikalam chociaż uwielbiam a do tego ten skład mnie przerazal aż mi znajoma postawiła kielecki.
My kupujemy majonez kętrzyński ale on tylko dostepny jest na Warmii i Mazurach ... kupuje na zaps i przywoze do Warszawy. .. Ja w zasadzie tylko do sałatek używam ale ;) pasztet mojej babci bez majonezu to ni pasztet ;)
Czerwinko powaznie nie ma w Wawie Ketrzynskiego? u mnie (woj podlaskie) jest go po kokardke. Wlasciwie latwiej go dostac niz napoleonski dla mnie majonez nie moze byc kwasny, tak samo jak ketchup - kwasny odpada, toleruje tylko pudliszki
Nie ma .... ani w dużych ani w małych sklepach... kiedyś tak było z keczupem Włocławek w warszawie ich nie było od jakiś 5-6 lat dopiero jest (ten w słoiczkach)
mamy dzisiaj gosci wiec postanowilam zrobic na szybko zawijaski z ciasta francuskiego. cenowo tez nienajgorzej (zwlaszcza ze ciasto franc.na promocji dzisiaj bylo); z porcji wyszlo ponad 40szt. idealn jak maja wpasc niespodziewani goscie bo roboty nawet nie 5min, jedynie piekly sie ok 12min
Polecam śledzia. U mnie znika :) Śledź marynowany krojony w kostkę i posypany ziołami do sałatek chyba z Kamisa, na to cebulka też w kostke, posmarować majonezem i na to starte na grubych oczkach jaja na twardo. Popieprzyc i gotowe :) Do alkoholu pasuje jak ulał :)
U mnie zeszły sledziki w ziołach prowansalskich. Pyszne są...
Składniki 2 duże płaty śledzia solonego 1 łyżka soku z cytryny 1/4 papryki czerwonej 1 średnia cebula 1 liść laurowy 1 kulka ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich oliwa
Śledziowa przekąska
Etapy przygotowania
Śledzia wymoczyć w wodzie z dodatkiem octu przez ok. 3 godziny.Cebulę obrać , pokroić w pół krążki, paprykę wyszorować i pociąć na paski,a śledzia pokroić w 1,5 cm paski i trochę skropić sokiem z cytryny .Do czystego słoika na dno włożyć liść,ziele, pieprz,potem przekładać warstwami cebuli,papryki ,śledzia i szczypty ziół prowansalskich i tak do wyczerpania składników.Na samym wierzchu powinna być cebulka z papryką.Zalać oliwą,słoik zakręcić i wstawić do lodówki na 2 doby.
ja nie moczyłam w occie, zalałam cebulę sokiem z cytryny i potem układałam warstwami plus zalewałam oliwą.
chili con carne zbyt podobne jest do mojej zupy meksykanskiej, kupilam juz miesko na strogonowa takze to na bank robie w planach jeszcze ptysie z kurczakiem
czerwinko ale wam sie huczna impreza zanosi!!! nie dosc ze mnostwo ludzi ale i jedzenia; znasz te przepisy czy sa tajemnica poszczegoolnych gospodyn?
jak robisz salatke z tortellini? tez mam w planach na jutro i myslalam zeby zrobic z TEGO przepisu ale moze masz cos sprawdzonego to chetnie skorzystam a czy muszle ze szpinakiem to po prostu taki duzy makaron nadziewany szpinakiem i feta podane na zimna czy to bedzie na cieplo?
Sałatkę akurat robi moja przyjaciółka więc przepis znam ;) reszta to tajemnice gospodyń ...
- opakowanie tortellini z grzybkami (bo nam najbardziej smakuje) - pomidor - ogórek - czosnek w kosteczkę lub w płatki - cebulka marynowana - sos to majonez plus musztarda plus jogurt naturalny i pieprz dużo pieprzu :)
Makaron robię ja ;) to są tubetti ;)http://www.makarony.co/wg-rodzaj-makaronu/tubetti/opis/355/tubetti-tubettini to jest tak jakby caneloni ale pocięte na trzy części :)
U łoże go w formie do tary pionowo i napełnię każdy farszem. Jak jest podany na zimno to trzeba dodać więcej czosnku. Do wódeczki na raz do buzi jest super :)
Impreza duża i mam nadzieję że będzie bardzo udana :) To są wszystkie dziewczyny z mojej szkoły tańca :) razem trenujemy :) Więc zabawa mam nadzieję będzie przednia :)
u nas ta salatka by nie przeeszla bo nie lubimy marynowanej cebulki, kupilam serowe tortellini wiec zobaczymy co wyjdzie.
myslalam ze o takich muszlach piszesz - kiedys robilam z takim nadzieniem jak ccanelloni i bylam ciekawa czy na zimno ze szpinakiem sa dobre, pewnie podobnie by wyszlo jak to co ty robisz
Też są dobre bo i takie muszle robiłam tylko inaczej szpinak ze śmietaną i czosnkiem zapieczone a na koniec na zimno posypane fetą do środka lub lazurem ;)
Ja mam przepis na sałatkę z tortelini. Co prawda z mięsem zawsze robię, ale z serem tez myślę że bedzie ok. Pierożki kukurydza por szynka pokrojona w paseczki okolo 10 grubszych plastrów Ananas z puszki majonez Chyba sama jutro zrobię :)
u nas jutro też impreza domowa,będzie siedmioro dzieci więc dla nich między innymi robię-"galaretki w skórce z pomarańczy"....wczesniej robiłam córce na impr szkolną,dzieciaki były zachwycone może któreś z was pomysł sie przyda http://bajkorada.blogspot.nl/2013/10/galaretki-w-skorkach-z-pomaranczy.html polecam
<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 30.12.14 19:30</span> Hyde- a ty jak robisz sałatke z tortellini inaczej niż dziewczyny wyżej ??? powiem szczerze że pierwsze słyszę o takiej sałatce a pysznie brzmi....tak myśle może i ja bym takę na jutro zrobiła
Gaja jeszcze nigdy nie robilam, pierwszy raz zeobie i wyprakrykuke przwpus ktory podlinkpwalam kilka postow wyzej. Znajac zycie troche zmodyfikuje jak mi cos nie podejdzie.
Hyde a podawałaś tutaj już przepis na zupę meksykańską?
My spędzamy sylwestrową noc w bardzo skromnym gronie więc nie robimy dużych ilości ale żeby coś było: 1. zupa porowo-serowa z mięsem 2. trójkąty francuskie z twarożkiem 3. deska wędlin i serów 4. pulpeciki z pieczarkami 5. koreczki 6. ziemniaki zapiekane 7. szparagi zawijane w szynce 8. jajka z majonezem 9. kanapeczki 10 myślę że jeszcze jakaś sałatka ale nic narazie nie wymyśliłam
czerwinka a wiesz jaki przepis na tą sałatkę z makaronem ryżowym?
Może komuś podejdzie, ostatnio jadłam na posiadówce i już w domu robiłam. Nam bardzo smakuje. Grubsze plastry pomidora (teraz w Lidlu mają dobre pomidory rzymskie) kroję w poprzek. W miseczce majonez mieszam z przeciśniętym czosnkiem i pieprzem grubomielonym. Nakładamy go na pomidory, posypujemy startym serem na tych drobniutkich oczkach. Ja starłam tak, by niteczki były długie, wtedy takie pozwijane układam na majonezie i wygląda to jak gniazdko .
Hyde skusiłam się na ptsie z kurczakiem dzisiaj na obiad bo akurat miałam wszystkie składniki. Niestety wg ilości wody z przepisu tj 1i1/4 szklanki wody wyszły za rzadkie i zrobiły się placki (zjedzone do ostatniego). Machnąłam na szybko raz jeszcze ale dałam wody tylko 1 szklankę i juz bezsens bo nie miałam i były idealne. Jeśli chodzi o smak to jak dla mnie rewelacja. Uwielbiam takie smaki a do tego seler naci owy, który też Kocham. ....
Jako, że my jesteśmy jutro sami :) zrobię powtórkę z ptysiow plus ptsie na słodko. ...
P.s. filety podsmażyłam na patelni z dodatkiem masła klarownego bez przyprawl a połączyłam z reszta składników przy pomocy 3 łyżek majonezu i łyżeczki musztardy. Dodałam tez ostra paprykę. Do samych ptysiow ser potarłam na malutkich oczkach a do farszu na dużych.
<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 30.12.14 23:16</span> Hyde te makarony duuuze muszle są suuuper ale... ale chciałam wczoraj kupić ale jak na złość były tylko w wersji XXL i do tego mega grube wrrr a na taką ilość makaronu jakoś nie miałam ochoty.
No to ciesze sie xe znalazlyscie inspiracje w moich kulinarnych wymyslach ;)
Tosik moja zupa meksykanska jest bardzo prosta tyle ze ostatnio robilam ja na duza ilosc osob i ttlko te proporcje mi 'wisza' w glowie, najlepszy z samego wolowego ale cena powala wiec robie pol na pol. No i propoecj ektore podaje sa mocno orientacyjne bo w zaleznosci od upodoban zmieniasz ilosc. Ja np nie lubie bialej fasoli konser.to daje czerwona podwojnie i takie tam. Orientacyjny przepis ponozek
Na dno duzego gara nalac oleju, zeszklic na nim 4wieksze czerwonw cwbule i kilka zabkow czosnku. Dodac mielone mieso (u mnie ostatnio to 0.5kg miesa wolowego i 0,5kg szynki/lopatki wieprzowej), nie mieszac przez chwile - tluczkiemtakim do ziemniakow potraktowac mieso wtedy ladnie sie podzieli na kawalaeczki a nie bedzie zbrylonych kawalkow. Jak sie mieso ciut przesmazy dodaje odsaczona z zzalewy kukurydze (najwieksza puszke bondielle ale ja tylko ta uznaje), 2 puszki czerwonej fasoli (mozna kupic pikantna do chilli con carne, kukurydze odsaczam ale niw plucxe) dodaje tez przynajmnien 0,5l passaty pomidorowej. Jak mam to wlrajam swieza papryczke chili jesli nie to kozystam z suszonej lub w proszku. Wsypuje duzo papryki w proszku pieprzu i soli. Jak juz sie wszystko przegotuje i przegryzie a mam czas to robie zacierki (maka+zoltko) i drobne rwe w zupe