Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorbabyphat
    • CommentTimeNov 23rd 2006
     permalink
    :clap:ngl:clap:
    • CommentAuthorHajduczek
    • CommentTimeNov 24th 2006
     permalink
    ngL :thumbup::crazy::clap: uhahahahahahahahahahahah uśmiałam się, najlepszy przepis pod słońcem :)
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
    • CommentTimeNov 24th 2006 zmieniony
     permalink
    ngL: To ja już lecę po flachę ;-)
    Tfu, blachę!


    a to mnie totalnie rozwaliło :D:D:D:D ngl jestes the best :D
    --
    •  
      CommentAuthorRosa
    • CommentTimeNov 25th 2006
     permalink
    :crazy::crazy::crazy:ngl boombowy przepis na cisto ;)
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeNov 26th 2006
     permalink
    kobitki odnośnie naleśników, ja czaeem robie tak :
    smażę naleśniki, do każdego wkładam połowę parówki ( prezkrojona wzdłuż parówka), do tego posypuję startym żółtym serem, zawijam i układam w naczyniu żaroodpornym, potem zapiekam aż ser się rozpuści w środku i serwuję na gorąco z keczupem. :hungry:
    --
    •  
      CommentAuthorPaula
    • CommentTimeNov 26th 2006
     permalink
    Padło hasło, żeby przepisy wrzucić na WIKI. No i pozwoliłam sobie troszkę się porządzić. Oczywiście to jest tylko jakaś propozycja, może ktoś ma fajniejszy pomysł jak to sformatować.
    Zapraszam do uzupełniania przepisów, na razie zrobiłam temat dla sałatek, ale może ktoś dorzuci inne. Z barku czasu nawet wszystkich sałatek nie przepisałam z dyskusji.
    Co do komentarzy to są to komentarze autorek, myślałam, aby komentarze innych były jako link do przepisu, ale jeszcze nie wiem jak to rozwiązać – jakieś propozycje?
    A i mam problem z wypunktowaniem w tabeli (fajnie by było, gdyby potrzebne składniki były wypunktowane).

    No i w ogóle to co Wy na to?

    A właśnie przyszedł mi nowy pomysł. Można by kolejne przepisy tworzyć jak nowe pod strony. Ale czy to aby dobry pomysł?
    •  
      CommentAuthorPaula
    • CommentTimeNov 26th 2006
     permalink
    Na próbę wrzuciłam jeszcze podstronki z ciastami wg innego układu. Zdecydujcie jak lepiej:
    - wszystkie przepisy z danego tematu na jednej stronie w tabelce
    - każdy przepis na oddzielnej stronie, stronki jako spis zebrane na stronce danego tematu.

    To drugie rozwiązanie wydaje się o tyle leprze, że pod każdym przepisem będzie można wrzucać jakieś komentarze i własne udoskonalenia. Jeszcze tego do końca nie sformatowałam. Jak się wypowiecie to sformatuję.
    •  
      CommentAuthorPaula
    • CommentTimeNov 26th 2006
     permalink
    No to jest jeszcze trzeci podtemat i trzecia wersja.
    Dziewczyny, wg której wersji wszystko sformatować. Jak na to patrzę, to wychodzi mi, że ta tabelka z sałatkami jest najmniej przejrzysta.
    •  
      CommentAuthorPaula
    • CommentTimeNov 27th 2006
     permalink
    Dziewczyny czekam na opinie!
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeNov 27th 2006
     permalink
    dziewczyny intesywnie pieką chyba ciasto z whisky wg przepisu ngl;) i sie chyba nim "objadły" zanadto ;-)

    btw mi sie chyba podoba najbardziej opcja dla ciast i dla mieska:) jasno przejrzyscie i klarownie, no i komentarze sie dodatkowe zawsze przydadzą albo dodatkową wersje ktos moze przygotowac:)

    Paula Tobie to chyba sie czasem nudzi;) w sensie masz perwersje na punkcie porządku, ale ok, akurat tutaj jest to fajne:wink:
    •  
      CommentAuthorPaula
    • CommentTimeNov 27th 2006
     permalink
    vicky dzięki za odzew, już zaczęłam tracić nadzieję i nawet się zastanawiałam, czy nie wyskoczyłam przed orkiestrę.
    Co do nudzenia to sama wiesz jak jest ;)

    Ja też optuję za wersjami ciacha lub mięska, tylko właśnie, która lepsza:
    każdy przepis oddzielnie - jak w ciachach
    czy razem jako kolejne punkty tak jak w mięskach

    Pomyślcie, daje Wam czas do środy ;), bo dzisiaj i tak nic nie dam rady zdziałać, a jutro jestem cały dzień w terenie i wrócę strasznie ściorana.
    •  
      CommentAuthorRosa
    • CommentTimeNov 27th 2006
     permalink
    paula :) super :clap::clap::clap: szkoda ze nie umiem wpisac komcia :(
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 27th 2006
     permalink
    Paula dobra robotaa :clap:
    mi osobiscie podoba sie najbardziej wersja jak dla ciast - jasno przejrzyscie i nie trzeba przewijac calej listy w poszukiwaniu przepisu. Ta salatkowa jest dla mnie malo klarowna ale ja to wzrokowiec straszny jestem no i dodtego upierdliwiec ciazowy wiec jakby co to wez to pod uwage :tooth:
    •  
      CommentAuthorPaula
    • CommentTimeNov 27th 2006
     permalink
    Aniu "sałatki" są nie przejrzystą, zgadzam się i postaram się je w miarę szybko poprawić no i zacząć uzupełniać przepisami z dyskusji.
    Co do przewijania całej listy w poszukiwaniu przepisu to także w przypadku "mięs" nie ma takiej potrzeby - w prawym, górnym rogu ekranu jest spis treści (można go zwinąć).
    Powiem szczerze, że ja optuje za taką wersją jak mięsa, a wg mnie przemawia za tym dosyć istotny argument – przy takim układzie łatwiej będzie wpisywać przepisy osobom mniej zorientowanym w obsłudze takich rzeczy.

    Czekam na dalsze opinie, a w między czasie zacznę zmieniać "sałatki":).
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeNov 28th 2006
     permalink
    ściorana...ciekawe jak to wygląda :cool:
    • CommentAuthorHajduczek
    • CommentTimeNov 28th 2006
     permalink
    Paula bardziej podoba mi się forma ciast, łatwiej jest znaleść dany przepis, ale nie widze tam jak wpisywać komentarze.
    Forma mięs też nie jest zła ale nie wiem jak będzie wyglądać rozwijana lista jak namnoży się trochę tych przepisów.
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeNov 28th 2006
     permalink
    Paula zgadzam się z hajduczkiem:)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 28th 2006
     permalink
    Brakuje fasolki po bretońsku - dnia mięsnego.
    --
    •  
      CommentAuthorPaula
    • CommentTimeNov 28th 2006 zmieniony
     permalink
    Amazonko bardzo proszę nie wytykaj mi braków :), boć na to (w tym kontekście;))nie zasłużyłam :D.
    Hajduczku faktycznie jeszcze nie zrobiłam miejsca na komentarze na ciachach.

    Ponieważ, tak jak przypuszczałam wczoraj;), wróciłam z delegacji „ściorana, więc dzisiaj nie będzie zmian w WIKI :)
    Lily dla Ciebie „opis Pauli „ścioranej„ – o godzinie 22:30 jestem już wykąpana i gotowa do spania, totalny ewenement w moim przypadku.
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeNov 28th 2006
     permalink
    Amazonko jak Ci brakuje to dodaj:)coz stoi na przeszkodzie? przecieraj szlaki jak te dumne jednopiersiowe archaiczne Amazonki:) albo wygooglaj sobie fasolke po bretonsku:)
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeNov 29th 2006
     permalink
    Paula :thx :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 29th 2006
     permalink
    Racja, nie dodawaj zbędnych dań. Komu potrzebny przepis, ten sobie zapisał. Inni nie potrzebują.
    --
    •  
      CommentAuthorPaula
    • CommentTimeNov 29th 2006 zmieniony
     permalink
    Amazonko kobieto czy Ty na prawdę jesteś taka złośliwa i zgryźliwa czy tylko udajesz.

    W planach miałam wrzucić do mniam, mniam na WIKI wszystkie przepisy, które pojawiły się na forum, ale wybacz poza tym, że bywam na forum to także:
    1.jestem mamą dwuletniej dziewczynki, która jest bardzo złakniona maminej opieki i ciągle pyta "mama dlaczego idziesz do pracy?"
    2. żoną wspaniałego mężczyzny, który jest wyrozumiały i dzielnie dzieli się ze mną domowymi obowiązkami
    3. gospodynią domu, w którym nie używa się gotowych dań oraz przypraw typu knorr, ponieważ dwoje z domowników jest alergikami
    4. pracownikiem zajmującym się dosyć obszernymi projektami, które właśnie wchodzą w ostrą fazę, więc roboty mam mnóstwo (na marginesie zaraz będę nanosić poprawki do projektu, a jest godzina 20:35).
    Nie będę wspominać o tym, że uwielbiam czytać książki i kocham kino, bo to takie mało istotne sprawy, z których zawsze można zrezygnować na rzecz wprowadzania przepisów do WIKI.

    Także jeżeli tak bardzo przypadł Ci do gustu mój przepis na fasolkę zapisz sobie, a nawet wprowadź go do WIKI i bardzo Cię proszę odpierwiastkuj się ode mnie.
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeNov 29th 2006
     permalink
    Amazonko a Ty nie masz dwoch raczek tak samo jak Paula i nie mozesz sama wpisac przepisow? pomoc?
    jak nie pomagasz to chociaz daruj sobie te komentarze.
    •  
      CommentAuthorngL
    • CommentTimeNov 30th 2006
     permalink
    Dziewczyny - potwierdzam, że fasolka po bretońsku zrobiona wg forumowego przepisu wyszła pyszna, widać po objętości mojego brzucha i minie Połówka, któremu aż się uszy trzęsą (oczywiście kiełbachę i boczek wysmażyłam na chrupko :P).
    •  
      CommentAuthorMary
    • CommentTimeDec 2nd 2006
     permalink
    Nie wiem czy to gdzies było, ale podaję, bo chce się z Wami podzielić, a do tego wątku rzadko zaglądam ;)

    BABECZKI CZEKOLADOWO – BANANOWE

    300 g mąki pszennej
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    sól
    115 g cukru
    60 g oliwy z oliwek
    2 łyżki miodu
    125 ml mleka
    2 jajka
    3 średnie banany
    tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej Wedel lub Nestle)

    Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do małego garnka wlać oliwę z oliwek i miód – wymieszać i podgrzać, a następnie odstawić do wystygnięcia.. W miseczce wymieszać jaja z mlekiem. Do mąki wlać oliwę z miodom oraz mleko z jajkami, dodać rozdrobnione (ale nie za bardzo) banany i kawałki czekolady – wszystko delikatnie wymieszać. Masę wlać do małych foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 20-25 minut
    •  
      CommentAuthorMary
    • CommentTimeDec 2nd 2006
     permalink
    A to bardzo posmakowało mi u koleżanki. Jadłam z 1 przepisu, ale podobno w 2 wykonaniu jest jeszcze lepsze (brzmi obrzydliwie, ale skwarek podobno nie czuć.
    Jak mój K przyjedzie dziś z pracy, to razem zrobimy nr 1 ;)

    CIASTKA PRZEZ MASZYNKĘ

    30 dkg mąki
    12,5 dkg - margaryny "Kasi"
    15 dkg cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 żółtko

    wyrobić ciasto włożyć na 1/2 godz, do zamrażarki przepuścić ciasto przez maszynkę do mięsa piec ok 10 -15 minut

    CIASTKA PRZEZ MASZYNKĘ ZE SKWARKAMI

    30 dkg skwarek (2x przekręcić przez maszynkę )
    60 dkg mąki
    0,5 l śmietany
    3 żółtka
    1/2 proszku do pieczenia
    zapach - nie koniecznie

    Do maszynki do mięsa jest taka specjalna nakładka.
    Jak nie wiecie o jaką chodzi, to mogę zaraz foto wkleić.
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeDec 3rd 2006
     permalink
    Przepis Casanovy na ciasto czekoladowe
    Przepis ten pochodzi z książki M. R. Lovric "Carnevale".

    Przede wszystkim trzeba ust, żeby móc je zjeść.
    Usta jak szkarłatne pąki róży, usta jak dereń, usta jak skórka pomarańczy unurzana w miodzie.

    Niezbędna jest również okazja.
    Kiedy kochasz się z nią po raz pierwszy, kiedy kochasz się z nią po raz ostatni, kiedy kochasz się z nią po raz nie wiadomo który (oby było ich wiele albo przynajmniej oby długo trwały).

    Nie obejdzie się, rzecz jasna, bez słodkiego wina.
    Kiedy wchłoniesz ducha zamkniętego w butelce, twój język od razu zaczyna lepiej widzieć. Może to być falerno, wino ze Scopolo, tokaj, burgund, różowy szampan albo ta płynna kreda, którą wyrabiają w Orvieto. Bez znaczenia. Może być nawet maraschino z Dalmacji, z cukrem i cynamonem. Albo z mlekiem. Kiedyś w Mediolanie, na kolanach, wysysałem wino z różanopłatkowego kielicha pewnej młodej matki. Wtedy miałem jeszcze zęby.
    O czym to ja mówiłem? Ach tak, o cieście czekoladowym.

    Następnie przyda się łóżko.
    Łóżko, żeby w nim leżeć, żeby w nim jeść, żeby w nim spać, żeby gubić okruszki, a potem zbierać je językiem nazajutrz rano.

    Niespodzianki również są mile widziane.
    Tabakiera z ukrytą sprężyną, zaskakujący brak lub nadmiar włosów, owoc zachowany specjalnie na tę okazję, dziewica kochająca jak gołębica.

    Oraz, ma się rozumieć, ciasto czekoladowe.
    Trzeba po nie natychmiast posłać!
    •  
      CommentAuthorMary
    • CommentTimeDec 3rd 2006
     permalink
    :clap:
    •  
      CommentAuthorPaula
    • CommentTimeDec 15th 2006
     permalink
    Dziewczyny święta tuż tuż więc pora na świąteczne przepisy.
    Ja do Wiki (uzupełnionej o wszystkie przepisy z tej dyskusji :D) wrzuciłam przepis na pierniczki: Świąteczne Pierniczki
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 18th 2006
     permalink
    troche salatek jeszcze podrzuce


    1. Z KUS KUS
    1 kalafior średniej wielkości (lub paczka mrożonego) ugotowany na półtwardo podzielony na różyczki,
    opakowanie sera feta w kostkę,
    3-4 ogórki konserwowe w kostkę,
    10 łyżek kaszy kuskus,
    puszka kukurydzy
    wymieszać z majonezem.

    2. Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ
    Małą kapusta pekińska - posiekać,
    4 pomidory w kostkę,
    2 średnie cebulki w kostkę,
    10 łyżek kuskus
    sos (sok z 1/2 cytryny + 2 łyżki oliwy + sól + pieprz + rozgnieciony ząbek czosnku).

    3. Z MANDARYNKAMI I RODZYNKAMI
    Puszka kukurydzy,
    2 jaja ugotowane na twardo w kostkę,
    garść sparzonych rodzynek,
    4 mandarynki
    majonez.

    4. Z BOBEM
    2 puszki bobu - wyłuskać,
    2 pomidory w kostkę,
    1 duża cebula w kostkę,
    2 jaja w kostkę
    majonez wymieszany z jogurtem pół na pół.

    5. Z KURCZAKIEM
    Kurczak pieczony /lub wędzony/ w kostkę,
    puszka ananasa w kostkę,
    puszka kukurydzy,
    15 dag sera żółtego w kostkę
    majonez.

    6. Z RYŻEM I POREM
    Woreczek ugotowanego zimnego ryżu,
    duży por pokrojony w plasterki i zblanszowny (przelany wrzącą wodą),
    puszka ananasa w kostkę
    majonez.

    7.
    Kukurydza ser żółty w kosteczkę,
    ananasy w kosteczkę,
    czosnek zgnieciony
    wymieszać z majonezem
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 18th 2006
     permalink
    i swiateczne ciastowe :)

    KRUCHE CIASTO Z BAKALIAMI
    Składniki
    50dkg mąki,
    30dkg margaryny,
    15dkg cukru pudru,
    4-5 żółtek.
    Zagnieść wszystko na kruche ciasto i schłodzić.
    Ciasto rozłożyć na blasze piec 20 minut w 200 stopni.
    Potem posmarować powidłami śliwkowymi i posypać gęsto bakaliami: rodzynki, posiekane orzechy, migdały, pokrojone owoce suszone, sezam. Jak kto lubi! Ubić pianę z białek (4-5) dodać pół szklanki cukru. Wymieszać z 200 g wiórków kokosowych. Rozsmarować to na bakaliach. I piec jeszcze kilkanaście minut.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 18th 2006
     permalink
    sprawdzone i moze stac spokojnie przestac nawet i 5 dni chociaz musi byc dobrze ukryte bo jest pyszne i szybko znika

    CIASTO BEZ TŁUSZCZU

    6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
    1 szklanka bakalii (rodzynki, orzechy, śliwki, morele itd co kto ma)
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody

    jabłka wymieszać z bakaliami i cukrem , wstawić do lodówki na minimum godzinę (ja zostawiam na jakies 3-4)
    później dodać jajka, mąkę i proszek z sodą wszystko ładnie wymieszać łyżką i piec ok. 1 godziny
    w piekarniku na 180 stopni.
    •  
      CommentAuthorPaula
    • CommentTimeDec 19th 2006
     permalink
    Jak będę miała chwilkę to wrzucę przepisy do WIKI.
    Chyba, że chcesz Aniu zrobić to sama :).
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 19th 2006
     permalink
    Paula jesli mozesz je powrzucac bede wdziecznam staram sie ograniczac kompa do minimum dla dobra maluszka a i tak wychodzi mi sporo siedzenia a glwoy nie mam juz kompletnie do bawienia sie z wiki. dzieki Ci dobra kobieto :whorship:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 19th 2006
     permalink
    Jak długo gotuje się kiełbasę z boczkiem do fasolki? Aż puści tłuszcz? Czy dłużej?
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeDec 19th 2006
     permalink
    Amazonka nie gotuje się tylko smaży aż się lekko przypiecze żeby chrupka była
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 19th 2006
     permalink
    Długo musi to być? Chrupka robić się chciała albo jeszcze nie
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeDec 19th 2006
     permalink
    najlepiej spróbuj jak będzie miękka to jeszcze podsmaż żeby była lekko twarda to znaczy że chrupka
    --
    •  
      CommentAuthorMary
    • CommentTimeDec 19th 2006 zmieniony
     permalink
    swiąteczny karp z pieczarkami ;)
    nie chciało mi się przepisywać ;)
    http://img292.imageshack.us/my.php?image=img2291dr4.jpg
    naprawdę pyszne ;)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 19th 2006
     permalink
    Mary, dzięki.
    To chyba na tej samej zasadzie co smażenie pieczarek: puszczają sok, a potem on wyparowuje i pieczarki są gotowe. Z boczkiem chyba podobnie trzeba postępować. Drugi raz zrobiłam z miękką kiełbasą i boczkiem.
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeMar 16th 2007
     permalink
    Odświezam temacik , może podacie jakieś ciekawe przepisy na święta ? :hungry:
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeApr 3rd 2007
     permalink
    No to ja wrzucam przepis na moją ulubioną rybkę, w sam raz na kolację , na śniadanie, na przekąskę, właśnie zrobiłam garnek na postny piątek

    Ryba po japońsku ( można zrobić z połowy porcji)

    1 duzy słoik ogórków konserwowych
    1 duży słoik papryki konserwowej
    4 duże cebule
    1 kg ryby mintaj lub morszczuk
    ciasto: 2 szklanki mąki
    1 szklanka wody
    2 jajka
    1 łyżka vegety
    zalewa: 2 szklanki wody + 1 szklanka zalewy z ogórków
    3/4 szklanki oleju
    1 słoiczek koncentratu
    4-5 łyzek cukru
    4 łyżki octu
    1 łyzeczka soli
    Filety pokroić na małe kawałki, obtoczyć w cieście i usmazyć. Ogórki , paprykę , cebulę pokroić w kostkę i wymieszac w miseczce, ułozyć warstwami warzywka, ryba, warzywka itd, zalać gorącą zalewą. Musi postac z 1 cały dzień , żeby się przegryzło, wstawić do lodówki. :hungry:
    --
    •  
      CommentAuthorPaula
    • CommentTimeApr 4th 2007
     permalink
    Zuza brzmi nieźle, chyba zrobię:).
    A czy ryba może być mrożona?
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeApr 4th 2007
     permalink
    no jasne , tylko musisz ją rozmrozić przed smażeniem, na pewno będzie ci smakowało.
    --
    • CommentAuthorewaroby
    • CommentTimeApr 4th 2007
     permalink
    dziewczyny jak ktòras zna przepis na polski tradycyjny normalny sernikz rodzynkami,prosze o dokladny szczegòlowy przepis,jak znajdziecie troche czasu ,bo ja nigdy nie robilam a bardzo lubie...
    •  
      CommentAuthorbabyphat
    • CommentTimeApr 6th 2007
     permalink
    Dziewczyny napewno robicie na święta mnóstwo pyszności. Napiszcie jakieś swoje sprawdzone przepisy. Mam ochotę na coś nowego :hungry: pysznego.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 7th 2007
     permalink
    odgrzebuje staaaaary temacik bo mam 2 bardzo smaczne przepisy :wink:

    przepis na letnie ciasto, sasiadka przyniosla poczestowala i .... nieeeeebo w gebie :)

    1 litr mleka, 1 duże opakowanie śmietany 18%, 4 jajka, szklanka cukru, kostka masła
    do gotującego mleka wlać zmiksowaną śmietanę z jajkami
    jak się zwarzy i zrobi się serek przecedzić na sicie
    musisz gotowac na wolnym ogniu i uważać żeby nie za twrde grudki się zrobiły
    masę serową możesz przetrzeć przez sito i potem zmiksować z cukrem i masłem, albo (ja tak robię) wrzucić wszystko do malaksera
    potem dno tortownicy wyłozyć biszkoptami i zalać masą serową jak zastygnie ułozyc cale truskawki i polać galaretką (najlepiej 2opakowania zeby zakreyc truskawki)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJun 7th 2007
     permalink
    i jeszcze ciacho na poprawe trawienia :)

    15 dag mąki
    20 dag płatków owsianych
    kostka margaryny
    szklanka cukru (polecam połowe)
    szczypta soli
    powidła śliwkowe wedle uznania (ja daje sporo bo lubie)
    orzychy włoskie (dosc sporo, aby chrupało pod zębami)

    ciasto dziele na pół, pierwsza połowe wykładam na blache, na to daje powidła śliwkowe, posypuje orzechami włoskimi, i resztą ciasta przykrywam. czasem posmaruje rozbełtanym jajkaiem aby sie błyszczało, ale generalnie zapominam ciasto niewdziecznie sie ugniata przez płatki, a druga warstwe trzeba nakładac płatkami małymi i potem łączyc i przykrywac dziury bo sie klei, ale jest naprawde pyszne ja używam małej tortownicy i pieke nawet półtorej godziny.
    •  
      CommentAuthorMilena
    • CommentTimeJun 26th 2007 zmieniony
     permalink
    Ja nie gotuję...szczęśliwie mój chłop gotuje cudnie i w dodatku bardzo to lubi...szczęściara ze mnie...Ale lubię piec, dlatego też podam Wam, kobitki, 2 przepisy na letnie ciasta - oba błyskawiczne dla totalnych leniuchów...

    KRUCHE Z TRUSKAWKAMI
    Ciasto: 20 dkg mąki, 2 żółtka, 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia, ½ szkl. cukru pudru, 1/2 masła, 1 łyżka śmietany... Mąkę posiekać z proszkiem i masłem. Dodać żółtka, cukier i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i po uformowaniu kuli włożyć na 20 minut do lodówki...Wyłożyć brytwankę ciastem i włożyć do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Piec 20 minut (w trakcie pieczenia zmniejszyć temp. do 175 st.). Po upieczeniu ciasto odstawić do ostygnięcia.

    Masa: 2 szklanki truskawek, 2 białka jajek, 1/2 cukru waniliowego i 1/4 szklanki cukru pudru... Truskawki pokroić na ćwiartki...Ubić białka z cukrem pudrem na gęstą pianę. Delikatnie połączyć owoce z pianą i cukrem waniliowym.

    Masę wyłożyć na wystudzone ciasto i zapiec jeszcze przez 10 minut. Podawać jeszcze ciepłe. Pycha!

    Zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców. Ja próbowałam z malinami i rabarbarem (trzeba go wcześniej sparzyć).


    EKSPRESOWE
    Składniki: paczka okrągłych biszkoptów, opakowanie budyniu waniliowego, truskawki, galaretka truskawkowa.

    Wykładamy tortownicę biszkoptami, zalewamy przestudzonym budyniem przygotowanym wcześniej wg przepisu na opakowaniu, układamy truskawki i zalewamy lekko stężoną galaretką. Wkładamy do lodówki i serwujemy, jak zastygnie.
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.