Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

  1.  permalink
    no bo to nie jest duzy wytwórca
    na fb mają profil manufakturawędlin
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeMar 6th 2015
     permalink
    Musze zapytać przyjaciółkę jak daleko od nich tam jeździ do rodzinki... uwielbiam swojskie wyroby mmm

    Jutro będę ociekała slinotokiem bo zrobiłam właśnie flaki, które uwielbiam ehhh a do trio ciasto musze upiec :) Nie będzie lekko :)
    • CommentAuthormoly123
    • CommentTimeMar 9th 2015
     permalink
    Livia, a mozesz podac jakie ile czego sypac?
    ? Ja to musze miec czarno na bialym :-)
    --
    •  
      CommentAuthorBasita
    • CommentTimeMar 11th 2015
     permalink
    Dziewczyny,a można do tego sosu ze szpinakiem(na który przepis podawała Ulcia) dodać serek topiony,jak się nie ma mozzarelli?
    -- Dziecko to niepowtarzalny dar.. dar życia.. wyjątkowy...
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeMar 11th 2015
     permalink
    Tę mozzarellę, to się chyba daje do farszu szpinakowego, którym pakujemy pulpety, a z reszty szpinaku robimy sos. Nie wiem jak dokładnie w przepisie, ale jak ostatnio robiłam sos (nie faszerowałam pulpetów) i dałam mozzarellę, to się ciągnęły takie grube wstążki tej mozzarelli, wkurzyłam się i wyjęłam ją :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeMar 11th 2015 zmieniony
     permalink
    Basita: serek topiony

    serek topiony to sam syf, Basita.
    --
    •  
      CommentAuthorBasita
    • CommentTimeMar 11th 2015 zmieniony
     permalink
    katka,może masz rację, jakoś nie interesowałam się tym,co w takim serku tkwi.
    MyAngel sos zrobiłam tylko ze śmietaną. Mam nadzieję,że będzie nam smakował, bo pierwszy raz go robiłam ;)



    katka,sprawdziłam, poczytałam i masz rację. Ja po porstu nie wiedziałam.
    -- Dziecko to niepowtarzalny dar.. dar życia.. wyjątkowy...
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeMar 11th 2015
     permalink
    Basita: katka,sprawdziłam, poczytałam i masz rację. Ja po porstu nie wiedziałam.

    u mnie w lodówce nie ma on racji bytu :)
    --
    •  
      CommentAuthorBasita
    • CommentTimeMar 11th 2015
     permalink
    a z czym jadasz kanapki?
    -- Dziecko to niepowtarzalny dar.. dar życia.. wyjątkowy...
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeMar 11th 2015 zmieniony
     permalink
    Basita, najczęściej z wędlinką, sałatą, pomidorkiem, ogórkiem, rzodkiewką, serem pleśniowym etc... :) Niestety jajek nie mogę a chętnie bym dorzuciła, bo kocham miłością wielką :)
    W ogóle to pytasz, jakby tylko z serkiem topionym można było kanapki robić :)
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeMar 11th 2015
     permalink
    A ja uwielbiam zupę ogórkową z serkiem topionym :cry: Ale, że rzadko ją robię, to daję ten serek. Na kanapki też lubię z ketchupem, ale już dawno zaprzestałam.
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeMar 11th 2015
     permalink
    ale zamiast serka topionego (sama nazwa brzmi podejrzanie :P) można użyć serka śmietankowego przeciez, ja często używam np. do sosu szpinakowego, do zup tez można. Ale nie Almette z mączką chleba świętojańskiego i do tego drogi, tylko np. Łaciaty albo Bieluch, tam jest tylko mleko, śmietanka, podpuszczka, ewentualnie sól. Żadnego syfu.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeMar 11th 2015
     permalink
    Basita: a z czym jadasz kanapki?


    A ja polecam wszystkie roślinne wynalazki z Jadłonomii - my się zajadamy pasztetami z soczewicy, wszelkimi pastami itp. Łatwe do zrobienia, a do tego pyszne, no i na pewno zdrowe.
    •  
      CommentAuthorbananowiec
    • CommentTimeMar 11th 2015
     permalink
    Macie jakiś sprawdzony przepis na kotleciki z kalafiora? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorBasita
    • CommentTimeMar 11th 2015
     permalink
    katka, nie no nie tylko z serem topionym można jeść kanapki ;) zapytałam tak z ciekawości.
    Wiesz Elyanna,gdybym miała możliwość dostania właśnie tych serów,o których piszesz, byłabym szczęśliwa,ale niestety nie mam:(

    Sos wyszedł pyszny i zagości w naszym menu :)
    Muszę poszperać tutaj i poszukać pomysłów na obiady,bo już mi się kończą.
    -- Dziecko to niepowtarzalny dar.. dar życia.. wyjątkowy...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 11th 2015
     permalink
    Basita jest nawet specjalny watek obiadowy gdzie jest duzo stron inspiracji obiadowych Co dzisiaj gotujesz na obiad
    •  
      CommentAuthorbananowiec
    • CommentTimeMar 11th 2015
     permalink
    A jeszcze może macie ciekawy pomysł na kaszę jaglaną do obiadu? Żeby nie była to sama kasza a coś więcej-wiecie coś jak risotto?

    Na kanapkę albo do kanapki polecam twaróg z oliwkami:
    -twaróg zwykły najzwyklejszy w kostce
    -oliwki
    -czosnek lub jak kto woli cebulka
    -oregano/bazylia-mogą być świeże
    -pieprz cayenne/ mielona czerwona papryka/chili
    -opcjonalnie natka pietruszki inne zielsko jak kto lubi

    W oryginalnym przepisie jest podane, że twaróg się mieli.....ja nie mielę. Kruszę jak to twarogu ze szczypiorkiem, a żeby konsystencja była lepka daję jogurt/śmietanę/odrobinę mleka-zależy co w domu mam. Smak baardzo śródziemnomorski :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeMar 11th 2015
     permalink
    Możecie mi podpowiedzieć bo nie za bardzo pamiętam a nie chciałaby źle zinterpretować składników ilościowo W temacie sushi.
    Tak wygląda opis:
    nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda)

    Dobrze rozumie, ze to ma byc: szklanka ryżu i szklanka wody plus 100 ml tj łącznie 350 ml
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 11th 2015 zmieniony
     permalink
    Ladybird76: Możecie mi podpowiedzieć bo nie za bardzo pamiętam a nie chciałaby źle zinterpretować składników ilościowo W temacie sushi.
    Tak wygląda opis:
    nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda)

    Dobrze rozumie, ze to ma byc: szklanka ryżu i szklanka wody plus 100 ml tj łącznie 350 ml

    Ja nie robie na mililitry , biore szklanke ryzu, a potem taka sama pelna szklanke wody i jeszcze 1/5 dolewam
    nie wiem jak duze masz szklanki ze chcesz 100ml dac jako 0.2 (znaczy wiem, politrowe chyba)


    a jesli juz ma byc w ml - szklanka ryzu i 300ml wody (0.2szkl = 50ml)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeMar 11th 2015
     permalink
    Hyde siedzę z moim i z Ada i tłumacze im, że źle to rozumuja, że to jest 250 ml plus 100 ml. ..
  2.  permalink
    szklanki mają różne pojemności, po co na ml? Odmierzasz szklankę ryżu, potem odmierzasz szklankę wody , potem optycznie dzielisz sobie szklankę na 10 części i odmierzasz 2 części z tych 10.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeMar 12th 2015
     permalink
    Toć im to samo tłumaczyłam.... a mi mówią, że nie potrafię matematyki... :devil:
    •  
      CommentAuthor#Tosia
    • CommentTimeMar 12th 2015 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, mam problem z rozmrażaniem farszu na pierogi.

    Jakiś czas temu lepiłam i zostało mi go trochę, więc zamroziłam w woreczkach. Teraz rozmrażam i niestety jest strasznie wodnisty. Co zrobić, żeby po rozmrożeniu miał odpowiednią konsystencję? To kwestia właściwego mrożenia czy rozmrażania? Chodzi o farsz do pierogów ruskich.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeMar 12th 2015
     permalink
    Tosia pierwsze słyszę o mrozeniu farszu. Najczęściej i najlepiej robić świeży. Dodaj mąkę może. ..
    •  
      CommentAuthor#Tosia
    • CommentTimeMar 12th 2015
     permalink
    Słyszałam właśnie, że można mrozić... Dzięki za radę :-)
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeMar 12th 2015
     permalink
    Ja do rozmrażanego farszu dodaję bułkę tartą - mniej zmienia właściwości farszu niż mąka :)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeMar 12th 2015 zmieniony
     permalink
    Ok doczytałam. ... tu chodzi o farsz.... a Ja pierwsze pomyślałam o cieście stad moje zdziwienie wiec cofam z mąką. ..:angry:
    •  
      CommentAuthor#Tosia
    • CommentTimeMar 12th 2015
     permalink
    Libra - dzięki wielkie!
    •  
      CommentAuthorl_ida
    • CommentTimeMar 15th 2015 zmieniony
     permalink
    Banan w temacie kaszy jaglanej polecam gotowaną na mleku kokosowym, ale to of course inna bajka niż to o co pytasz. Zajrzyj na smakoterapie, może tam coś znajdziesz.
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeMar 15th 2015
     permalink
    Wlasnie wróciłam z Izrael i zakochałam sie w falafelu! Czy któraś z Was ma jakis sprawdzony przepis?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
    • CommentTimeMar 15th 2015
     permalink
    Tylko z Jadłonomii- przepis na falafel idealny. Jest boski!
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
    • CommentTimeMar 15th 2015
     permalink
    Dziewczyny pomożecie mi ???
    Mam duży Problem z Piotrusiem synek jest chory niestety ma spektrum autyzmu ma duży problem z gryzieniem po prostu nie umie gryzć , jego jedzenie to są niestety papki . nie mam pomysłu co mam mu gotować zupki jeszcze jakoś tam robię ale problem jest z drugim daniem macie jakies pomysły na to drugie danie ? Może macie jakieś przepisy na surówki zebym mogła zmielić blenderem ?
    --
    •  
      CommentAuthorbananowiec
    • CommentTimeMar 15th 2015 zmieniony
     permalink
    Tujest trochę papkowych przepisów. W zasadzie chyba możesz dać mu to co ty jesz, zupę taka jak Twoja tylko mniej doprawiona a drugie danie też jak Twoje tylko np osobno blendować: ziemniaczki, surówkę, mięsko-żeby miał różne smaki. No i chyba każdą surówkę da się zmiksować-mogą być buraczki na ciepło lub zimno, może być surówka z pora i jabłka, z samej marchewki, albo sam brokuł zblendowany.
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
    • CommentTimeMar 16th 2015
     permalink
    OOo dzięki bananowiec z nieba mi pani spadła :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeMar 19th 2015
     permalink
    Pożyczałam ostatnio mojej sąsiadce trochę spożywki, w sensie jajek, cukru, mąki etc.
    Bo jej wiecznie brakuje.
    No i dzisiaj mi przyniosła - chyba w ramach podziękowania [ :shocked::devil: ] ogromnego, ważącego ok 1 kg BATATA :rolling::rolling::crazy:

    Ktoś coś ?
    W sensie co by tu z niego zrobić ?
    --
  3.  permalink
    pokroić na małe kawałki, polać oliwa i rozmarynem posypać, upiec w piekarniku zamiast ziemniaków do obiadu :) ja uwielbiam
    :
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeMar 19th 2015
     permalink
    Pokroić jak na frytki, dokładnie nasmarować oliwą, wrzucić na blachę(dobrze, zeby poszczególne kawałki sie nie stykały za bardzo ze soba) i do piekarnika nagrzanego do 240'C na około 20 minut.
    Wyciągnąć i zjesc z apetytem :bigsmile:
    --
  4.  permalink
    Ja proponuje zdrowe ciasto :)
    http://www.hellozdrowie.pl/blogi/jedz-sezonowo/brownie-z-batatem
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeMar 19th 2015
     permalink
    Nie, nie. Piec mi się nie chce :wink:
    Ale frytki jutro zrobię, dzięki dziewczyny !! :kissing:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeMar 26th 2015
     permalink
    Macie jakiś sprawdzony, niezawodny :wink: przepis na PUSZYSTY sernik?
    Kiedys zrobiłam taki, ze się po prostu w ustach rozpływał - i dostałam zamówienie na swieta, że niby znowu taki puszysty i pyszny mam zrobić :tongue: a ja nie mam pojęcia z którego przepisu w internecie go robiłam :devil: wiec może któraś z Was ma już sprawdzony przepis i poratuje?
    Albo może jakie triki wykonać aby puszysty wyszedł?
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeMar 26th 2015
     permalink
    Ula, ja robie sernik z tego przepisu. Dla mnie to sernik miedzy puszystym a tradycyjnym "ciężkim".
    http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-tradycyjny
    (Nie moge podlinkować, bo pisze z telefonu)
    --
    •  
      CommentAuthorannaa77
    • CommentTimeMar 26th 2015 zmieniony
     permalink
    Sernik, nie wiem, czy można go nazwać puszystym, ale jest przepyszny, rozpływa się w ustach, ma kremową konsystencję i pięknie wygląda.
    •  
      CommentAuthorBasita
    • CommentTimeMar 28th 2015
     permalink
    Dziewczyny,macie jakieś sprawdzone przepisy na muffiny?
    -- Dziecko to niepowtarzalny dar.. dar życia.. wyjątkowy...
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeMar 28th 2015
     permalink
    Basista, wszystko zależy jakie to maja byc muffiny? Wytrawne, słodkie? Z owocami, z czekolada, a moze bez niczego :)? Na jaka okazje? Do zwykłej kawy, czy moze dla gosci :)?
    Na muffiny jest cała masa przepisów. Ja sporo wypróbowałam, ale powiedz w jakim klimacie Ty szukasz?
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeMar 28th 2015
     permalink
    to może ja się podłączę do pytania Basisty, ja szukam przepisu na muffiny na słodko dla syna bo muszę coś upiec na mleku ryżowym dla niego na święta, by spróbował jakiś słodkości i o muffinach pomyślałam może z jabłkiem by nie były suche
    taka stronkę znalzałam muffiny i babeczki

    ale wiadomo jak przepis sprawdzony to fajniej u mnie odpada czekolada, orzechy i inne rzeczy które mogłyby uczulić
    --
    •  
      CommentAuthorBasita
    • CommentTimeMar 28th 2015
     permalink
    Pytam w kontekście słodkości, oczywiście, bo ja to słodyczożerca ;)Bez okazji, ot tak do herbatki, jak kumpela wpadnie. Mogą być z owocami, czekoladka.

    wiem,że przepisów jest multum,ale chciałabym jakiś sprawdzony, bo ja średnio stoję z pieczeniem.
    -- Dziecko to niepowtarzalny dar.. dar życia.. wyjątkowy...
    •  
      CommentAuthorannaa77
    • CommentTimeMar 28th 2015 zmieniony
     permalink
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 29th 2015
     permalink
    do tej pory sprawdzilam wiekszosc przepisow na muffiny z mojewypieki, wszystkie byly ok
    moja mala ostatnio sie zachwycala muffinami u znajomyc muffiny z coca cola ale nie probowalam ze wzgledu na zawartosc kakao
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeMar 29th 2015
     permalink
    A ja jakos muffin piec nie umiem. No zadne mi nie wyrastaja, tylko te gotowe z opakowan. Bo te kiedys dwa razy pieklam i wyszy piekne a jak chcialam sama zrobic, to z kazdego przepisu takie same kapcie. A ja raczej jestem z tych, co ciasta i ciastka sie udaja. Wrecz u meza w pracy uchodze za eksperta, a muffin piec nie umiem. I mysle ze to wina albo kiczowatych przepisow (bo jednak z proszku gotowego wyszly dobre), albo to, ze mam prodiz a nie piekarnik.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeMar 29th 2015
     permalink
    dżasti: I mysle ze to wina albo kiczowatych przepisow (bo jednak z proszku gotowego wyszly dobre), albo to, ze mam prodiz a nie piekarnik.
    --

    Chyba jednak Ty coś źle robisz, skoro innym wychodzą. Moja siostra znalazła stronkę czy fb gdzie wytłumaczone są błędy pieczących.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.