Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthor_figa
    • CommentTimeJan 13th 2017
     permalink
    Podzielę się najlepszym przepisem na czerwoną soczewicę, który ostatnio wpadł mi w oko i do żołądka. :)
    Proste, pyszne, szybko się robi. Nie pożałujecie. :)
    Kokosowy dal z czerwonej soczewicy
    -- "Jeśli nóż otwiera ci się sam w kieszeni, to może lepiej go nie noś."
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeJan 22nd 2017
     permalink
    Macie jakiś sprawdzony przepis na danie chińskie? Typu kaczka na ostro, wołowina w 5 smakach itp. ale taki z prawdziwego zdarzenia...tak za mną chińskie chodzi, a dziś poszłam do polecanej chińskiej knajpy i to jakaś masakra była i tak myślę, że bym zrobiła, ale żeby to nie był smażony kurczak w warzywach tylko takie typowo "chińskie", jak z dobrej chińskiej knajpy:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeJan 23rd 2017
     permalink
    Ja robie 2 dania, które smakują jak od chińczyka, tyle że z kurczakiem. Singapurskie kluchy z makaronem ryzowym i krewetkami i kurczaka w sosie słodko ostrym. No u kiedyś robiłam te dwa dania na raz plus sajgonki i tosty z krewetkami. Roboty było, ale jaka wyzerka! :D:D
    --
    •  
      CommentAuthor_figa
    • CommentTimeJan 24th 2017
     permalink
    A ja jeszcze nie robiłam, ale mam w planach, już wydrukowane, bo wygląda wg mnie znakomicie. Kurczak orientalny
    -- "Jeśli nóż otwiera ci się sam w kieszeni, to może lepiej go nie noś."
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeJan 26th 2017
     permalink
    Malisiek, jak bedziesz miala chwile to wrzuc przepis. Kurczaka zawsze mozna kaczka zastapic:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeJan 26th 2017
     permalink
    Przepis na kluchy jest bardzo prosty :) kluchy zalewam wrzątkiem na 4 minuty, odcedzam i zostawiam do przeschniecia. Kurczaka zazwyczaj podsmazalam z solą i pieprzem i odkładam na talerzyk, ale można zrobić prościej i na oleju kokosowym podsmażyć chilli, imbir i czosnek, wrzucić kurczaka, podsmażyć chwile, dorzucić krewetki i doprawić curry, sosem sojowym i olejem sezamowym. Można dorzucić paprykę, pieczarki do przesmazenia. Ja zazwyczaj daje kiełki soi i duużo dymki. Potem dorzucam makaron i wszystko razem mieszam odprawiajac curry, sosem sojowym i sezamem. W oryginalnej wersji jest jeszcze jajo smażone i chyba wieprzowina. No i oryginalna wersja jest mega mega pikantna :D

    Treść doklejona: 22.02.17 14:26
    Wpadam z przepisem na ptasie mleczko. Wiele razy robiłam wersje z mleka lub jogurtu, ale były po prostu obrzydliwe i zawsze wywalałam. No i nigdy nie była to pianka. Tym razem zrobiłam wersje ze śmietanki kokosowej i jest genialneee :heart:


    350g śmietanki kokosowej, 200g mleczka kokosowego, 2-3 łyżki miodu, 25g żelatyny

    Żelatynę zalałam 3 łyżkami wody. Śmietankę krótko zmiksowałam, żeby pozbyć się ewentualnych grudek . Dodałam mleczko, miód i zmiksowałam ponownie.
    Żelatynę podgrzałam do jej rozpuszczenia, dodając 3 łyżki masy. Przestudzona dodałam do miski z śmietanką i całość ubijałam, aż masa nabrała puszystości. Piankę przelałam do formy sylikonowej 20x20cm i schlodziłam.
    Prościej się chyba nie da 😆

    Czekolada karmelowa to biała czekolada (organiczna z cukrem nierafinowanym) z dodatkiem odrobiny cukru kokosowego i syropu daktylowego.
    Polecam! 😊
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeMar 14th 2017
     permalink
    ja dziś zrobiłam te muffiny, bo warzywa muszę dziecku przemycać, ostatnio z nimi ciężko idzie: http://www.mojewypieki.com/post/muffiny-kakaowe-z-buraczkami

    Pycha! a dałam trochę mniej cukru ;)
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeMar 21st 2017
     permalink
    Dziewczyny, a ja szukam przepisów na zdrowe, bez cukru cista, ciasteczka. W miarę proste, gdyż poczatuję. Ciasto to chyba nie problem, bo ostatnio piekłam marchewkowe z ksylitolem... Ale jakiś inspiracji szukam, gdyż ja "słodkie" beztalencie jestem... Nie mniej mój syn uwielbia pichcić, a szczególnie cista lubi piec, więc potrzebuje takich przepisów, gdzie możemy z synem fajnie spędzić czas ;).
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeMar 21st 2017 zmieniony
     permalink
    Else: Dziewczyny, a ja szukam przepisów na zdrowe, bez cukru cista, ciasteczka

    polecam
    www.alaantkoweblw.pl
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeMar 22nd 2017
     permalink
    Zrobiliśmy wczoraj te muffiny bananowe. Zmodyfikowaliśmy, bo nie miałam rodzynek i migdałów. Troszkę ksylitolu dorzuciłam, bo jakieś niesłodkie banany miałam. Chyba za mało dojrzałe...No, ale wyszły świetne. Dawidek był taki dumny z wypieku, że muffinów nie było 2h później. Obczęstował babcię, wujka, terapeutkę... Sam chętnie zjadł także... Także pieczenie/ gotowanie to bardzo fajnie spędzony czas z dzieckiem.
    --
  1.  permalink
    Potrzebuję sprawdzony, w miarę prosty przepis na przepyszną szarlotkę :))
    W sobotę organizujemy roczek młodego i mam tort śmietankowy, ciasto kubuś (też śmietana+budyń) i jeszcze potrzebuję jakieś ciasto. Nie biszkopt, bo już za dużo, nie ze śmietaną, bo też już w dwóch ciastach się pojawia i nie z budyniem. Pomyślałam o szarlotce, chyba że któraś miałaby inny pomysł na to trzecie ciacho??
    --
    •  
      CommentAuthoreliz21
    • CommentTimeMay 20th 2017
     permalink
    Dziewczyny napiszcie mi proszę jak robicie fasolke po bretońsku...dziękuje!!!
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeMay 21st 2017
     permalink
    Moczę fasolę, potem gotuję. Na patelni smażę cebulę i kiełbasę, mocno doprawiam, nie żałuję soli, dodaję przecier/przetarte pomidory, szczyptę cukru, dużo majeranku. Dodaję do fasoli, gotuję razem do miękkości i zgęstnienia. Najlepsza na drugi dzień.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeMay 23rd 2017
     permalink
    Ja robię podobnie (choć robię rzadko), ale uważam z solą, gdyż często sama w sobie kiełbasa oddaje duzo soli, a ja zbyt słonych potraw nie lubię. Kidys też kroiłam i podsmażałam kawałeczek boczku/ słoniny. Tez dawało fajny efekt. Teraz już tak "szarżować nie mogę z tłuszczami, to odpuszczam :).
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeMay 26th 2017 zmieniony
     permalink
    Z okazji Dnia matki
    null
    Bezglutenowa szarlotka na jaglano gryczany spodzie z bezowa chmurką
    -- ][/url]
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeJun 28th 2017 zmieniony
     permalink
    Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na chleb z automatu?

    Wiem, wiem, to nie to samo co z piekarnika, ale mąż mi wypiekacz sprezentował (bez mojej wiedzy) i "każe" sobie piec :devil:
    Wypróbowałam kilka przepisów w neta, ale chleby wychodzą średnio smaczne i bardzo się kruszą (ponoć to dlatego, że pieczywo na drożdżach jest pieczone, a do automatów nie można zakwasu).
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeJul 12th 2017
     permalink
    Malisku, gdzie się podziały Twoje przepisy z Insta?
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeJul 13th 2017 zmieniony
     permalink
    Są nadal :) tzn ostatnionie tam trochę mniej :p
    Nazwa to finezjasmaku, zmieniłam jakis czas temu
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeJul 13th 2017
     permalink
    Aaa, to dlatego nie mogłam nic znaleźć :) Dzięki! Już gnam do Ciebie :)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJul 13th 2017
     permalink
    ha! ja już mam obserwowane. tylko nie mam kiedy zajrzeć :/ jedynie przy KP ale wtedy ślinotok nie wskazany ;)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeJul 18th 2017
     permalink
    A robicie przetwory?

    Ja w życiu tego tematu nie tykałam, a teraz mam na działce mnóstwo czarnej porzeczki i to naprawdę dorodnej, szkoda mi zmarnować a uwielbiam. Myślę, żeby zrobić sok na jesień i zimę dla dziewczyn. Nie wiem tylko jak go prawidłowo "utrwalić" w butelkach, żeby się nie zepsuł. Wystarczy, że butelki/słoiki wyparzę, wleję gorący sok, zakręcę i będzie ok? Czy trzeba to jeszcze w jakimś garze pasteryzować? Jak Wy robicie?
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeJul 18th 2017
     permalink
    Ja pasteryzowalam. Robiłam akurat sok z wiśniami i z aronii. Ale.ja generalnie pasteryzuje wszelkie przetwory poza suszonymi pomidorami, które trzymam w lodówce.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeJul 19th 2017
     permalink
    Jak jest cukier to najczęściej wystarczy wydarzyć słoiki czy butelki,zagotować sok czy dżem,rozłam gorący,zakręcić i postawić daniem w dół.ja nie pasteryzuje dżemem i soków z malin,sąsiadka soków z sokownika też nie pasteryzuje.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeJul 19th 2017
     permalink
    Pateryzowac trzeba pomidory,cukinie.ja robię dużo przetworów co roku.w tym roku zrobiłam dżem z truskawek z 18 kg,ogórki kiszone jakieś 60 słoików.jeszcze będę robić pomidory i dżem malinowy.
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeJul 19th 2017
     permalink
    Ja wyparzam ale w zmywarce ;) Natomiast zawsze też pasteryzuje, dla pewności.
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeJul 19th 2017
     permalink
    jak mam się narobić a się popsuje to chyba też spasteryzuje... poczytam jak to uczynić i może dam radę ;]
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeJul 19th 2017
     permalink
    http://namiotle.pl/8709/pasteryzacja-jak-pasteryzowac-przetwory/
    slodkie przetwory nie wymagaja pasteryzacji. Masz moje slowo.
    Robie od kilku lat dzemy, cuktu na 4 litry 300-500 gram, wiec wcale nie duzo jakos, a trzyma sie elegancko caly rok.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeJul 19th 2017 zmieniony
     permalink
    Ewasmerf: slodkie przetwory nie wymagaja pasteryzacji. Masz moje slowo.

    Ja zrobiłam 2 lata temu dżemy (śliwka, porzeczka czarna, czereśnia) bez pasteryzacji - dodałam tylko żelfix. Porzeczka OK, śliwka też, ale część czereśniowych dżemów sfermentowała. Słoiki nówki, nakrętki też. Spędziły 3 h w zmywarce (70 'C).
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTime7 dni temu
     permalink
    Słoiki najlepiej "wypiec" w piekarniku a nakrętki wygotować.
    Marion, za mało cukru dodałaś i dlatego sfermentowały a nie dlatego, że nie pasteryzowałaś :)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą monetę
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTime7 dni temu
     permalink
    obe: Marion, za mało cukru dodałaś i dlatego sfermentowały a nie dlatego, że nie pasteryzowałaś :)

    Nie dodawałam cukru - jedynie żel-fix. Dałam tyle, ile na opakowaniu żel-fixu radzą (proporcjonalnie do wagi owoców).
    --
  2.  permalink
    marion nigdy nie widziałam dżemu czereśniowego, jak smakuje powiedz???
    -- Martusia2004 Aniołek2009(12t) Ania2011 Dorotka2013 Synek październik 2017
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTime7 dni temu
     permalink
    Mi kiedyś splesnial sok z wisni i aronii. Slodzony oczywiście.
    Poza tym nie każdy lubi dużo cukru w przetworach.
    --
    •  
      CommentAuthorserratia
    • CommentTime7 dni temu
     permalink
    Ja zamykam dżemy i soki z sokownika bez pasteryzacji, ale zawsze słoik wyjmuje z piekarnika jeszcze b.gorący po godzinnym trzymanie w 120 st. i na gorąco zamykam. Nic się nie dzieje nigdy.
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTime7 dni temu
     permalink
    A idzcie... mialam jakies nienajgorsze sloiki i 1/3 nakretek nie wessalo, nawet po pasteryzacji, wiec wstawilam do lodowki i w krotkim czasie zużyję... a roboty niemało, szczegolnie przy odcedzaniu przez sito, mam wrazenie, ze sporo sie zmarnowalo i tak. Tak mysle, czy nie mozna przepuscic owocow przez sokowirówkę (mniej roboty a pulpa jest wtedy suchsza), potem cukier, zagotować i gotowe. A tak w ogóle... przeraża mnie ilość cukru jaka trzeba wsypać. Wiadomo, że to z wodą się rozcieńcza, ale i tak w kilku łyżkach takiego syropu cukru od cholery, i ja mam to spokojnie dzieciom dawać? A witaminy nie zostają zabite do cna podczas gotowania?
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTime7 dni temu
     permalink
    _Isia_: Poza tym nie każdy lubi dużo cukru w przetworach.

    Dlatego ja opócz żel-fixu nie dodawałam cukru.
    Agnieszka79r: marion nigdy nie widziałam dżemu czereśniowego, jak smakuje powiedz???

    No podobny do wiśniowego, ale czuć posmak inny, taki właśnie czereśniowy.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTime7 dni temu
     permalink
    A ja daje na 4 litry pół torebki cukru.niby tam inaczej w zelfixie pisało,daje dużo dużo mniej.i i tak łapie bez pasrteryzacji.wisnie łatwo fermentacji niestety,robiłam raz fruzeline i się zepsuła.ale maliny i truskawki łapią bez problemu.
    -- ;
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTime6 dni temu
     permalink
    Elyanna, spróbuj następnym razem po zakończeniu postawic jeszcze gorace słoiki do góry dnem
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTime5 dni temu
     permalink
    Gabcia - wszystkie tak stawiałam, słoiki były trefne i tyle, muszę nowe nast. razem kupić.
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTime5 dni temu
     permalink
    Elyanna, to raczej problem z nakretkami. Ja tez tak czasem miałam. Wtedy zakladalam nowa nakrętke i pasteryzuje jeszcze raz. No i o ile słoiki wykorzystuje co rok temu same, to nakrętki za każdym razem mam nowe. Nie używam drugi raz tych samych. I zawsze mam większy zapas nakrętek niż słoików.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTime4 dni temu
     permalink
    A ja używam stare i tootwieranw nożem i tak mi lapie perfekcyjnie.przy otwieraniu wieczko robi charakterystyczny klik.nie wiem jak to robie
    -- ;
    •  
      CommentAuthorAlly1381
    • CommentTime4 dni temu
     permalink
    Tak, to kwestia nakrętek.
    A do słoików są specjalne otwieracze.
    Ewa miałaś szczęście po prostu:) ryzyk fizyk. Ja wolę nowe nakrętki zakładać , niż potem wyrzucać spleśniałe. Szkoda towaru i pracy ;)
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTime4 dni temu
     permalink
    Mi też raczej wychodzą na starych nakrętkach. Jak mam możliwość to tylko proszę mojego żeby dokręcil słoiki po mnie
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTime3 dni temu
     permalink
    U mnie też słoiki dokręca mąż. Jednak zawsze wole mieć nowe nakrętki.
    W tym roku pewnie nic nie zrobię i tak. Na działce taki nieurodzaj ze szok. A i z noworodkiem za przetwory brać się nie będę ;) Zrobię chyba tylko suszone pomidory. Stosunkowo mało pracy a efekt zdecydowanie wart..
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTime3 dni temu
     permalink
    a jak robisz suszone pomidory?
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTime3 dni temu zmieniony
     permalink
    Same się robią właściwie ;) Trzeba mieć większą ilośc bo tak się opłaca. Najlepsze są te odmiany, które mają małe gniazda nasienne i gruby miąższ. I zeby te pomidory nie były jakieś ogromne bo się długo susza.
    Każdego pomidora przekrajasz na pół, wydrazasz gniazda nasienne (ja nie robie tego zbyt dokladnie). Układasz na blasze piekarnika. Ja od razu zapelniam 2 blachy i ruszt. Można posypać oregano, bazylia lub ziołami prowansalskimi, czosnkiem. Ustawiasz piekarnik na 80 stopni, a drzwiczki lekko uchylasz (pomidory mają się powoli suszyć a nie piec). No i czekasz :) Trzeba co jakiś czas zachodzić, kontrolować, obracać bo wiadomo, pomidory mogą się suszyć w różnym tempie i wyjmować ususzone. U mnie trwa to cały dzień. Nie suszymy na wior, ja robie tak aby zostały lekko miesiste. Potem ususzone pomidory wrzucasz do słoików i zalewasz gorącym olejem. Zamykasz sloiki, odwracają do góry nogami i czekasz aż się schodzą. Ja trzymam w lodówce. Niektórzy przed zapakowaniem w słoiki skrapiaja pomidory octem, ale ja tego nie robię.
    Smak domowych pomidodow- nieporownywalny z tym co kupuje się w sklepach. Aromat niezwykły. Pycha.
    --
    •  
      CommentAuthormazda__
    • CommentTime3 dni temu
     permalink
    Wow Isia uwielbiam suszone pomidory!
    Wpadłam tu przypadkiem ale przepis zachowuję. Pomidorów u nas dostatek to na pewno zrobię.
    Dzięki piękne :)
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTime3 dni temu
     permalink
    goracym olejem to jakim? takim na ktorym sie smazy?
    ja tez wlasnie zrobie, ekstra brzmi.
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTime3 dni temu
     permalink
    Olej jest ok jak zaczyna lekko babelkowac w rondelku.
    Zapach w domu kiedy pomidory się susza- obledny.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.